
Automatické spropitné - článek v Lidovkách.
V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.
IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
Pokud bych to "spropitné" MUSEL dát, tak bych ho rád viděl na účtence.
Dodám: Mám příbuzné v oboru a vím, že na tom spropitném mají měsíčně několik tisíc navíc k platu. Průšvih je, že v podnicích je často zaváděna platba platební kartou. A tím je možnost spropitného hodně omezená. Když někdo zaplatí kartou, těžko bude dávat bokem číšníkovi ještě hotovost. Takže "číšnická lobby" asi chce ten boční příjem nějakým způsobem zajistit.
To bude asi ono. A spropitné si pak rozdělí všichni, včetně kuchaře, možná i majitele.
Číšníka jde urazit spropitným nebo nízkým spropitným.
https://blog.homecredit.cz/zajimavosti/jak-spravne-davat-spropitne-abyste-obsluhu-neurazili/
Já dávám od 11,- Kč vždy zaokrouhleno na nejbližší vyšší desetikorunu. Dobrovolně.
Pokud by mě k tomu někdo nutil, tak by se projevil můj šprajcovací reflex.
Na takové kecy znám jen jednu odpověď. To, jak reagovali vojáci Napoleonovy gardy u Waterloo na výzvu Wellingtona a spol, aby se vzdali.
Mně na tom odkazu vadí slova "nepsané pravidlo". Pokud je to pravidlo co by se mělo dodržovat, mělo by být psané, třeba na jídelním lístku. Co když budu velmi spokojený s jídlem a budu chtít dát zvláštní ocenění kuchaři? To za ním mám jít do kuchyně? Nebo to dát pinglovi a informovat ho, že to není pro něj ale pro kuchaře? Nebo budu spokojený s tím, že na WC je čisto, voňavo a je tam hajzlpapír a u umývadla mejdlo tak tuzér poslat hajzlbábě - tedy managerce sociálního zařízení? Nebo že je hospoda u cesty kudy chodím, tak spropitně poslat majiteli?
Já tedy do hospod moc nechodím. Ale pokud jdu, chci mít pocit, že když to co je na účtu zaplatím (obvykle to okrouhlím na celé desetikoruny nahoru, aby pingl nemusel shánět korunky při vracení) a nevyžaduji od číšníka nějaké zvláštní služby, tak jsem s tou putykou vyrovnaný a nemusím se stydět tam přijít příště. Když platím kartou a hledal bych drobné pro pingla, měl bych pocit, že dávám almužnu žebrákovi.
Číšník nastoupí do práce s tím, že dostane od zaměstnavatele bakšiš, místo platu.
Spropitné existuje už dlouho, nikdo s tím neměl problémy. Dáš nebo nedáš - tvoje věc.
On je to dneska vlastně takový pokus o "legalizaci žebroty".
ja to klidne delam
Zbytečně komplikované. Proč rovnou nezaplatíš hotově?
Protoze treba te hotovosti nemam dost? Kdyz mam v penezence dve dvacetikoruny a utrata v restauraci je treba 190 Kc, tak mi ty dve dvacky asi na zaplaceni stacit nebudou, ale na dysko uz jo.
Já hotovost prakticky už vůbec nepoužívám, nepotřebuji - a takových lidí bude určitě přibývat. Nevadí mi, že kartová společnost ví, co, kdy a kde jsem nakupoval.
Vlastně hotovost jsem letos použil snad jen v kostele (tam karty nevedou).
Tam kartu nepotřebuju, chodím jenom vybírat...
Kolik bylo naposled v kasičce?![]:)](https://static.poradna.net/images/smiley/evilsmile.gif)
Já to nepočítám, beru to i se zvonečkem.
Ještě tam možná má pan farář schované Fidorky pro ministranty.
Za Fidorku dneska už kluci nedají...
Jakožto pravidelný návštěvník neboli štamgast, spropitné dávám, obvykle kolem těch deseti procent (nejčastější cena je oběd 144Kč, dávám 160Kč). Ony si to holky pamatujou a taky se podle toho chovají.
Ano ano. Standardně nechávám deset procent, ač nejsem nabob. Mne to nezruinuje a cérky od pípy potěší. V naší "domovské" putyce to tak dělají všichni štamgasti.
O takovem zvyku nevim, na bernaku si rekli, kolik mam zaplatit na danich, tak jsem zaplatil na korunu presne, v samosce mi vyjeli ucet, zaplatil jsem, vratili mi na korunu presne (a tam to taky musi nekdo ve skladu roztridit, doplnit do regalu, u pultu s masem nabrat, hodit na vahu, zabali, olepit cenovkou, zakaznikovi podat ... kdyz jsem jel MHD, tak jsem si stipnul jeden listek, ne jeden a kus, a vsichni ostatni taky tak, pri koupi zajezdu si rekli o castku z katalogu a taky dostali presne, i kdyz mi tech zajezdu nabizeli vic a popisovali rozdily mezi nimi, za elektrinu, plyn, telefon taky platim cenu, kterou si uctujou a jeste se mi nestalo, ze bych nekomu vyfakturoval castku a on mi k ni prihodil zpropitne, i kdyz spokojenost byla velika a vyresil jsem jim i par dalsich problemu, kdyz uz jsem tam byl. Restaurace maji vyveseny cenik, kde si ty ceny stanovuji dle vlastniho uvazeni a ja dle vlastniho uvazeni tam za tu cenu zajdu, nebo jdu jinam - naprosto nechapu, proc bych zrovna a jedine tam mel platit neco navic - ze tam maji uklizeno, prostrene stoly a tak je soucasti jejich podnikani, stejne jako v samosce nemaji na podlaze bahno a maji pravidelne doplnovane regaly. Kdyby tam byla spina a bordel, tak je to na zavolani hygieny, pro neplneni podminek prodeje, absence bordelu neni duvodem k platbam navic.
Pokud maji cisnici pocit, ze by meli mit o 10% obratu (nikoli jen zisku) provozovny vetsi plat, tak snad proboha vi, kdo je majitel a s kym uzavirali zamesnaneckou smlouvu - tak at to resi s nim. A pokud budou na jidelnim listku hodnoty o 10% vyssi, tak je zase na zakaznicich, zda je akceptuji a stejne tam zajdou, nebo zda se jim to bude zdat uz prehnane a zajdou jinam, nebo si uvari doma.
Jenže to nesmí být na jídelním lístku (a ani na účtence). Z toho by měl pingl prd.
Když se koukneš na ten článek nahoře, tak ty "změny" by rádi viděli restauratéři a majitelé podniků.
Jenom aby sami nemuseli sáhnout na svoje peníze.
Pingl si má svoje prd řešit se svým zaměstnavatelem a ne očekávat to od hosta.
Mně po jeho výplatě, po tom jak to má nastavené, je také prd. Stejně tak jako pingla nezajímá, jak to mám já. Také neočekávám, že když si mu budu stěžovat, že kšeft nejde, dá mi 10% slevu nebo pivo k jídlu zadarmo.
Zpropitné zaokroulím podle toho jak mi tam chutnalo. Buď nic nebo třeba 20kč dám. To nejde automaticky. Vše záleží na okolnostech. Obsluha, rychlost obsloužení, chuť jídla, atd. A že bych něco měl dát automaticky, je podle mě blbost. Dělám na bagru a mám nějakou sazbu na hodinu. Zákazník si mě objedná ať mu vykopu základy, nebo bazén, či přípojku atd. Jo stalo se že zákazník byl spokojen, protože tam měl někoho jiného a byl lempl a dal mi něco do kapsy, protože mi to šlo od ruky. Jasně pinkl asi bude mít jiný plat ale asi je to stará věc co je vidět i ve filmech kdy se vytahujou bankovky z kešeně a dává se bankovka do ruky. Ale připadne mi to divné dávat zpropitné.
Když jsem četl tenhle článek

https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/kabaret-za-padesat-mega.A230712_195603_p_cirkus_nef
a zprávy co na ně ten článek reagoval, vzpomněl jsem si, že na podobné téma jsem tu kdysi diskutoval.
Tak jsem to své téma oprášil.
BTW: na Psovi (ani na článek v Lidovkách) diskutovat nemohu od té doby co se tam pro registraci vyžaduje snad i PIN mé platební karty a číslo podprdy mé manželky úředně změřené notářem.
https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-bez-spropitneho-muzete-na-jidlo-cekat-dele-oznamila-zakaznikum-dorucovaci-sluzba-40449479
Jiný kraj, jiný mrav?
V jednom dílu popisuje "Američanka v Praze" že když u nich něco nakupuje, u kasy platí víc než co je u zboží na cenovce, protože cenovka je bez daně a daň se připočítává až u kasy, protože v různých státech může být různá nebo tak něco.
Tak to opravdu netuším kde, nikdy a nikde jsem se s tím nesetkal (z vyšších desítek nákupů). A i ten tip v hospodě/restauraci je nakonec zcela dobrovolný. Jestli to není zas nějaký informační šum. Ono je to nějaké zmatečné, v různých státech může být různá daň, ale ta kasa v obchodě přece není "v různých státech", ne?
K tomu článku: může se také stát, že takové tlačení na pilu bude mít dopad na ochotu zákazníků u nich cokoliv objednávat. Za sebe vím naprosto jistě, že já bych takovou službu určitě oželel.
Tu epizodu jsem našel:
https://www.stream.cz/americanka-v-praze/proc-americane-plati-u-pokladny-vic-dph-vs-prodejni-dan-64356334
Já jsem tam nebyl, tak to nemohu posoudit z vlastní zkušenosti.

Mohu potvrdit a nejvíc mi na tom vadilo že u malých nákupů placených hotově jsem dostal vždycky nazpátek pytel měďáků. Důvod: na cenovce třeba 3.99, u pokladny naběhne 4.06. A už se měďáky sypou.
Čas 3:10
Narazil jsem na článek na tohle téma, tak ten odkaz přidávám sem:
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/spropitne-britanie-puby-zvyk-kultura-usa-dysko-ucet-penize.A240510_092112_eko-zahranicni_klak
Citace z článku v odkazu nahoře:
Napadlo mne, přímo v hlavě:


Co zavést systém, že pokud by host byl spokojený, nechal by vzkaz majiteli:
Dnes jsem byl spokojený (velmi spokojený) s kvalitou jídla i úrovní obsluhy, vyplaťte zvláštní odměnu kuchaři a číšníkovi ve výši 5% (10%) z mé dnešní útraty.
Hm, fyzicky náročných oborů je více, než jen v gastronomii. Některé jsou náročné i psychicky a to je často horší. A prachy navíc jim nikdo nedává. A někdo si drze říká rovnou o 10 %?
Ať si zvednou ceny o těch 10% a bude vymalováno. Už teď je všude předraženo a zákazníka se snaží ošulit. Číšníci se snaží obrat hosta i majitele a ještě bych jim měl dávat spropitné? Živě si pamatuji jak v 80 letech provozní jedné restaurace, který nebyl 20 let na dovolené, dostal za odměnu zájezd o Jugoslávie. Nechtěl jet, ale manželka ho přesvědčila a tak jel. Po návratu dával rok dohromady manko, které mu tam číšníci udělali během jeho 14 denní dovolené.
Já dýško dám, když jsem spokojen, ale chci to nechat na vlastní libovůli. V Kaflandu taky u pokladny nenechávám o 10 % víc, než je uvedeno na regále. A tu cenu obsluhy mají snad restauratéři započítánu do jídla a pití.
Jestli zvednou ceny o 10 %, protože "jinak už to nejde", tak já tam taky nemusím jít. Máme vedle baráku hospodu, během Covidu se jí taky týkaly restrikce, hospodskej lepil na dveře nápisy "oslavující" rozhodnutí vlády, ale přes to všechno vidím, jak si vozil prdel v Audi A8, teď má Superba, no tak asi hlady neumírají. Nasrat s povinným dýškem a ještě k tomu desetinovým!
Zase jeden.
https://medium.seznam.cz/clanek/darth-zira-kdo-nema-na-to-aby-dal-spropitne-ten-at-sedi-doma-105518
Napadá mne, proč to ten šmudla zplodil. Jestli je mu líto ožebračovaného personálu krčem nebo jestli je povoláním pingl a chce si zvýšit výplatu.
Občas když mám dobrou náladu a kurýr mi přiveze objednanou zásilku v dohodnutém čase, mám pro něj připravenou padesátku a řeknu mu, že je to na jedno pivo
V krčmě už jsem hodně dlouho nebyl.
To není šmudla, ale paní/slečna
Jinak, pořád stejná písnička. Všichni bečí, že mají málo, proč by personál v hospodách měl být výjimkou?
No dobře, tak TA šmudla.


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-platba-kartou-vyssi-spropitne-zakaznici-se-pry-nechteji-citit-rozpacite-265604
Už to zase někdo zkouší.

Já už jsem hodně dlouho nebyl v krčmě a když snad nikdy jsem neplatil kartou, vždy hotově. Když dám něco navíc, předpokládám, že to shrábne účtující číšník, pokud se s někým šábne, bude to jeho věc. Když bych platil kartou i spropitné, komu by přišlo na účet?
Pokud zaplatíš tryngelt kartou, přijde to na účet majiteli hospody. Buď si to nechá nebo rozdělí mezi zaměstnance. Ale každopádně ten příjem je u něj příjmem zdanitelným a pokud je OSVČ, zaplatí z něj i socko/zdravko.
prečo nedáva nikto "spropitné" napríklad lekárom? Aha to je podplácanie..... zaujímavé ako pre každého platia iné pravidlá.