
Automatické spropitné - článek v Lidovkách.
V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.
IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
Zase jeden.
https://medium.seznam.cz/clanek/darth-zira-kdo-nema-na-to-aby-dal-spropitne-ten-at-sedi-doma-105518
Napadá mne, proč to ten šmudla zplodil. Jestli je mu líto ožebračovaného personálu krčem nebo jestli je povoláním pingl a chce si zvýšit výplatu.
Občas když mám dobrou náladu a kurýr mi přiveze objednanou zásilku v dohodnutém čase, mám pro něj připravenou padesátku a řeknu mu, že je to na jedno pivo
V krčmě už jsem hodně dlouho nebyl.
To není šmudla, ale paní/slečna
Jinak, pořád stejná písnička. Všichni bečí, že mají málo, proč by personál v hospodách měl být výjimkou?
No dobře, tak TA šmudla.


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-platba-kartou-vyssi-spropitne-zakaznici-se-pry-nechteji-citit-rozpacite-265604
Už to zase někdo zkouší.

Já už jsem hodně dlouho nebyl v krčmě a když snad nikdy jsem neplatil kartou, vždy hotově. Když dám něco navíc, předpokládám, že to shrábne účtující číšník, pokud se s někým šábne, bude to jeho věc. Když bych platil kartou i spropitné, komu by přišlo na účet?
Pokud zaplatíš tryngelt kartou, přijde to na účet majiteli hospody. Buď si to nechá nebo rozdělí mezi zaměstnance. Ale každopádně ten příjem je u něj příjmem zdanitelným a pokud je OSVČ, zaplatí z něj i socko/zdravko.
prečo nedáva nikto "spropitné" napríklad lekárom? Aha to je podplácanie..... zaujímavé ako pre každého platia iné pravidlá.
https://medium.seznam.cz/clanek/karolina-medena-dysko-jako-povinnost-proc-se-misto-zamestnavatelu-obraci-cisnici-na-zakazniky-149001
Odkaz na tenhle článek sem snad taky patří:

https://www.lidovky.cz/nazory/restaurace-hospoda-servirka-jidelni-listek-cepovane-pivo-obsluha.A250610_123248_ln_nazory_lgs
To není problém jen hospod ale obecnější. Třeba nedaleko mého bydliště je Jednota, nebo jak se tomu teď říká. Mám to pár kroků ale už je to dlouho co jsem tam byl naposled. Neměli otevírací dobu do šesti jak to bylo dřív obvyklé ale do tři čtvrtě na šest. No budiž. Ale už po páté hodině tam byla mokrá podlaha a šúrovalo se tam s kbelíkem a mokrým hadrem. Tak pokud večer zjistím, že mi něco doma chybí, jdu raději do Billy která je poněkud dál.
Nebo na jednom úřadu jsou úřední hodiny do pěti, ale s poznámkou, že posledního klienta berou jen do tři čtvrti na pět. proč ta úřední doba není jen do tři čtvrti na pět a když tam minutu před tři čtvrti na pět přijdu, budu vědět, že mne ještě vyřídí a nebudu muset mít pocit že je zdržuji?
Slyšel jsem historku, že kdysi na náměstí bylo lahůdkářství, pan majitel se o svůj podnik staral, třeba když večer šli lidi z kina, měli dobrou náladu, doma si ještě chtěli posedět u vína, on měl otevřeno a to víno jim prodal.
Stejně to byla zajímavá doba, když se točily filmy, že diváci po kinu měli dobrou náladu.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-to-je-v-poradku-hospodsti-i-personal-chteji-dyska-bez-dane-279430

A když dám hajzlbá...tedy managerce sociálního zařízení bokem minci, že tam má čisto a voňavo, tak část z toho dostane vláda k rozfofrování? Tak ode dneška ani korunu!
To jsou starosti gastro sektoru… nedokážu si představit ani v nejfantastičtějším snu, že někdo spropitné v hotovosti přiznává a platí z něho daň a pojistné. A je jedno, zda by to šlo vládě ODS, ANO, kohokoliv.
V tom případě navrhuji, aby jakékoliv odměny ke mzdě byly osvobozeny od daně. Nechápu, proč by nějaké skupina měla mít odměny (spropitné) osvobozené na rozdíl od všech ostatních.
Ale chápu, že současní tragédi ve vládě se snaží zalíbit aspoň části voličů a sbírají každý hlas.
Je potřeba vše zdanit. Jak si už uvedl, vládnoucí třída vždy ví nejlépe kam ty peníze dát. Nechápu, že to nechápeš.
Nechápu ty zbytečné debaty kolem toho (tím nemyslím tady, ale ve veřejnosti, mezi politiky). Jestli se to danit má, což je stav dnes, nebo to od daně osvobodí, je úplně jedno, protože tak jako tak z toho má stát nulu.
A osvobodit to dost dobře nemůžou (tedy i ty platby kartou), protože pak by hospodský vykazoval pivo za 25 a tryngelt třeba 30.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-jak-vysoke-dysko-spravne-nastavena-castka-pomaha-restauracim-vydelat-278943
To jsou zase míčoviny. Co takhle aby v personálu byl přítel z Ukrajiny co by na hosta při placení namířil revolver a:"Dýško nebo život"?
Co jsem byl naposled v osvěžovně, měli jsme slavnostní oběd asi 12 lidí. Když jsem to platil, kartou jsem platil přesnou částku, potěšilo mne že to bylo míň než jsem čekal, tak jsem zalovil dvě stovky a předal číšnici, že je to pro ni.
A wo tom to je. Když dávám nějaké dýško, chci vědět komu ho dávám. A ten dotyčný aby věděl že to dávám jemu (pokud nějaké dávám).
A chci mít pocit že když zaplatím přesně to co mám na účtence, je všechno v pořádku. A o nějaká další procenta se nemusím zajímat.


