Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Automatické spropitné - článek v Lidovkách.

V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.

IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
:beer:

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-zmena-pravidel-spropitneho-umozni-cisnikum-lepe-dosahnout-na… nový
Yarda 26.11.2025 13:00
Yarda
Pro mě jsou podobná řešení (jak vlézt hospodám do řiti) zcela neakceptovatelné. Provoz hospod není z… nový
L-Core 27.11.2025 05:56
L-Core
Dnes jsem narazil na tenhle blog: https://blog.idnes.cz/olenakopeckova/kdy-zemre-dysko.Bg25110876 Co… nový
Yarda 30.11.2025 10:45
Yarda
Četl jsem jen začátek a to stačilo. Srovnává prodavače v elektru s číšníkem. Číšník dostane dýško, a… nový
Prasak 30.11.2025 12:38
Prasak
Podobně to ale může dělat i hospoda. Pan majitel může také číšníky a servírky motivovat k ochotě a p… nový
L-Core 30.11.2025 15:44
L-Core
A u nás se bojuje za to, aby to měli jako příjem a nemuseli danit. Přijde mi to docela divný. Dýška… poslední
Prasak 30.11.2025 17:27
Prasak

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-zmena-pravidel-spropitneho-umozni-cisnikum-lepe-dosahnout-na-hypoteky-rika-majitel-prazske-kavarny-louvre-40548337

... „Zaměstnavatel by měl dát zaměstnancům ze spropitného 43 procent, které zbude po odečtení odvodů...

Už zase otravují, vořeši.
Co kdyby se to vyřešilo tak, že číšník k odvedené tržbě by dal extra položku "dýško číšník Josef Švejk" a odvedl to co dostal z ručky do ručky, pokud bude chtít, aby se mu to připočítalo k platu? Hosté o tom nemusí vědět.
:beer:

Pro mě jsou podobná řešení (jak vlézt hospodám do řiti) zcela neakceptovatelné. Provoz hospod není z hlediska ekonomiky, státu, přínosu státu, nic výjimečného, aby se musely vymýšlet konstrukce, jak jim umožnit ještě více odrbávat stát.

Současné možnosti:
Vymyšlené tržby tak, aby se neplatily žádné daně z příjmu a nespadlo se do režimu DPH (do 2 mio ročně).
Nákupy surovin/zboží hotově, pak z nich nemusí vykazovat při prodeji zisk.
Dvojí ceny v režimu EET: jsi domácí štamgast, pivo bez papíru je za 40. Jsi neznámý, máš ho s papírem za 45.
Minimální mzda, zbytek bokem nebo ze spropitného.
Pracovní doba všelijaká, vykazuje se papírově PO-PÁ po 8 hodinách, bez nějakého "otravování se" s přesčasy, sobotními příplatky, př. práci v noci.

Takže jim přidáme možnost legalizovaných příjmů bez zdanění, bez plateb pojistného, ale se započtením do výpočtu důchodu. Prostě win-win. Nebo ne, win-win-lost: podnikatel vydělá, zaměstnanec vydělá, stát utře hubu. Protože nastane co? Nastane to, že majitel začne vykazovat mzdy tak, že dá zaměstnancům opravdu na dřeň minimální možnou mzdu (ti "odvážnější" zavedou i zkrácené pracovní úvazky) a k tomu vykáže spropitné v libovolné výši, které jej finančně nebude bolet (žádné daně, žádné pojistné, jen číslo pro účetního). A až si uvědomí, že čím více to číslo bude zvyšovat, tím více snadno sníží svůj vykazovaný zisk, bude ještě spokojenější.

Zdůvodnění, že pak v důchodě ti chudáčci mají málo, je čistý populismus. Proč nehledí na další skupiny pracujících? Co dělníci načerno na stavbách? Co řemeslníci, drobní zemědělci, kteří také mohou své tržby v hotovosti tahat z břucha jak se jim hodí? Nemělo by se tedy počítat i s nimi? I oni chtějí vysoké důchody a hypotéky. Přece i zemědělec nemusí prodávat erteple za 12 kaček za kilo, ale jen za 9, ne? Že dostal od nadšeného kupujícího další 3 koruny, to nebyla cena, to bylo ze strany kupujícího z pouhé radosti, že se na něj usmíval, že byl spokojen.

To se bavíme o spropitném pro zaměstnance. Pokud nějaké dostane majitel, OSVČ, tak si to samozřejmě ponechá bez jakéhokoliv vykazování, stejně jako doposud. Při nijak neupraveném vykazování tržeb je to jen jedno číslo denně, se vším všudy. Akorát plátce DPH ještě musí vymyslet (střelit od oka), jak ty vymyšlené tržby vykáže ve dvou sazbách DPH. A to platí nejen pro hotovostní platby, ale i platby kartou či via QR; za den je to opět jen jedno číslo (z výpisů kartových společností opravdu nikdo nevyčte, kolik bylo na účtence za pivo, kolik za guláš a kolik je spropitné), ve kterém kontrole FÚ pochopitelně prohlásí, že obsahuje úplně vše.

Babiš a spol už jednou tím pivem v 10% sazbě DPH prokázali absolutní populismus (BTW, kojenecká voda je dnes v 21%…), teď to chtějí ještě překonat. A ty žvásty, jak je třeba hospody podporovat, protože v malých obcích je to záruka zachování kultury či čeho, mě opravdu nedojímají. Tedy ano, pokud se tím míní noční vyřvávání a ochcané rožky kolem, pak ano. Obecně proti hospodám jako takovým ale nic nemám, také tam na pivo a pokec zajdu. To lezení jim do zadků mě ale nadzvedává.

Četl jsem jen začátek a to stačilo. Srovnává prodavače v elektru s číšníkem. Číšník dostane dýško, ale ten prodavač v elektru ho dostane taky, akorát nepřímo - ve velkých prodejnách typu Datart má každej prodavač z každého prodeje nějakou malou částku. Když ti vnutí nějakou pračku, dostane 2 stovky bonus a taky záleží na tom, na jaké pračce má firma větší marži, takže ti prodavač zkusí nabídnout to, z čeho má on největší provizi. Akorát to pak není na účtence, je to zahrnuto v ceně produktu. I proto prodavač v elektru nabízí různý bonusy, jako je kabel, nabíječka, pojištění... protože z toho jsou další a největší provize. Proto každej prodavač v elektru dělá prodej na svůj login do systému, proto se prodavači kolem zákazníků točí a vnucují, aby prodali a měli přímý osobní zisk. Tedy vydyndali ze zákazníků dýško.
Akorát to pisatelka blogu neví.

Podobně to ale může dělat i hospoda. Pan majitel může také číšníky a servírky motivovat k ochotě a příjemnému vystupování.
Já prostě nevidím rozumný a racionální důvod, proč dorovnávat zaměstnanci hamižnost a vyčůranost jeho zaměstnavatele.

-------
Spropitné v USA je důsledkem zcela odlišného odměňování a zdanění zaměstnanců závislých na TIPu. Třeba v Pensylvánii je pro takové zaměstnance stanovena minimální mzda 2,83 USD/h, zároveň se (i z pohledu daní) počítá s minimálním spropitným 4,42 USD/h, Evidence spropitného je docela náročná a vlastně i povinná. Jejich IRS (daňový úřad) má řadu nástrojů, jak odhalovat a postihovat všelijaké animozity. Spropitné je součástí hrubé mzdy a plně podléhá jak federální (podle tabulek), tak státní (3,07%) a místní (1-3%) dani a také (zjednodušeně) sociálnímu a zdravotnímu pojištění ve výši 7,65%, placeném zaměstnancem i zaměstnavatelem. Pokud hospoda vykazuje nízké tipy, může je IRS dopočítat podle obratu a pěkně to vysokými pokutami majiteli osolit.

A u nás se bojuje za to, aby to měli jako příjem a nemuseli danit. Přijde mi to docela divný.

Dýška vidím jako dvousečnou zbraň - na jedné straně jsou to nezdaněný prachy pro obsluhu, na druhé straně je to motivace, aby ta obsluha byla fajná. S fixní mzdou se číšník bude snažit asi jako úředník na stavebním úřadě (netvrdím, že vždy).

Pokud jde o TIPy v USA - tak tam je dýško součástí účtenky, takže financové vidí, kolik peněz tama proteče. U nás, pokud je to položeno na dřevo, nikdo nic nepozná. Já bych docela rád věděl, jak probíhá vyúčtování dýšek při platbě kartou, pokud mám účet a nechám dát do terminálu částku vyšší. To pak na konci měsíce majitel udělá sumář z pokladny a příjmů a rozdíl rozdělí mezi zaměstnance? Byli jsme s kolegou na obědě, platil kartou a pro servírku položil zvlášť padesátikorunu na stůl. Tam je jasný, komu ty prachy půjdou, ale při platbě kartou?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru