A u nás se bojuje za to, aby to měli jako příjem a nemuseli danit. Přijde mi to docela divný.
Dýška vidím jako dvousečnou zbraň - na jedné straně jsou to nezdaněný prachy pro obsluhu, na druhé straně je to motivace, aby ta obsluha byla fajná. S fixní mzdou se číšník bude snažit asi jako úředník na stavebním úřadě (netvrdím, že vždy).
Pokud jde o TIPy v USA - tak tam je dýško součástí účtenky, takže financové vidí, kolik peněz tama proteče. U nás, pokud je to položeno na dřevo, nikdo nic nepozná. Já bych docela rád věděl, jak probíhá vyúčtování dýšek při platbě kartou, pokud mám účet a nechám dát do terminálu částku vyšší. To pak na konci měsíce majitel udělá sumář z pokladny a příjmů a rozdíl rozdělí mezi zaměstnance? Byli jsme s kolegou na obědě, platil kartou a pro servírku položil zvlášť padesátikorunu na stůl. Tam je jasný, komu ty prachy půjdou, ale při platbě kartou?