Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Automatické spropitné - článek v Lidovkách.

V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.

IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
:beer:

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dnes jsem narazil na tenhle blog: https://blog.idnes.cz/olenakopeckova/kdy-zemre-dysko.Bg25110876 Co…
Yarda 30.11.2025 10:45
Yarda
Četl jsem jen začátek a to stačilo. Srovnává prodavače v elektru s číšníkem. Číšník dostane dýško, a…
Prasak 30.11.2025 12:38
Prasak
Podobně to ale může dělat i hospoda. Pan majitel může také číšníky a servírky motivovat k ochotě a p…
L-Core 30.11.2025 15:44
L-Core
A u nás se bojuje za to, aby to měli jako příjem a nemuseli danit. Přijde mi to docela divný. Dýška… poslední
Prasak 30.11.2025 17:27
Prasak

Četl jsem jen začátek a to stačilo. Srovnává prodavače v elektru s číšníkem. Číšník dostane dýško, ale ten prodavač v elektru ho dostane taky, akorát nepřímo - ve velkých prodejnách typu Datart má každej prodavač z každého prodeje nějakou malou částku. Když ti vnutí nějakou pračku, dostane 2 stovky bonus a taky záleží na tom, na jaké pračce má firma větší marži, takže ti prodavač zkusí nabídnout to, z čeho má on největší provizi. Akorát to pak není na účtence, je to zahrnuto v ceně produktu. I proto prodavač v elektru nabízí různý bonusy, jako je kabel, nabíječka, pojištění... protože z toho jsou další a největší provize. Proto každej prodavač v elektru dělá prodej na svůj login do systému, proto se prodavači kolem zákazníků točí a vnucují, aby prodali a měli přímý osobní zisk. Tedy vydyndali ze zákazníků dýško.
Akorát to pisatelka blogu neví.

Podobně to ale může dělat i hospoda. Pan majitel může také číšníky a servírky motivovat k ochotě a příjemnému vystupování.
Já prostě nevidím rozumný a racionální důvod, proč dorovnávat zaměstnanci hamižnost a vyčůranost jeho zaměstnavatele.

-------
Spropitné v USA je důsledkem zcela odlišného odměňování a zdanění zaměstnanců závislých na TIPu. Třeba v Pensylvánii je pro takové zaměstnance stanovena minimální mzda 2,83 USD/h, zároveň se (i z pohledu daní) počítá s minimálním spropitným 4,42 USD/h, Evidence spropitného je docela náročná a vlastně i povinná. Jejich IRS (daňový úřad) má řadu nástrojů, jak odhalovat a postihovat všelijaké animozity. Spropitné je součástí hrubé mzdy a plně podléhá jak federální (podle tabulek), tak státní (3,07%) a místní (1-3%) dani a také (zjednodušeně) sociálnímu a zdravotnímu pojištění ve výši 7,65%, placeném zaměstnancem i zaměstnavatelem. Pokud hospoda vykazuje nízké tipy, může je IRS dopočítat podle obratu a pěkně to vysokými pokutami majiteli osolit.

A u nás se bojuje za to, aby to měli jako příjem a nemuseli danit. Přijde mi to docela divný.

Dýška vidím jako dvousečnou zbraň - na jedné straně jsou to nezdaněný prachy pro obsluhu, na druhé straně je to motivace, aby ta obsluha byla fajná. S fixní mzdou se číšník bude snažit asi jako úředník na stavebním úřadě (netvrdím, že vždy).

Pokud jde o TIPy v USA - tak tam je dýško součástí účtenky, takže financové vidí, kolik peněz tama proteče. U nás, pokud je to položeno na dřevo, nikdo nic nepozná. Já bych docela rád věděl, jak probíhá vyúčtování dýšek při platbě kartou, pokud mám účet a nechám dát do terminálu částku vyšší. To pak na konci měsíce majitel udělá sumář z pokladny a příjmů a rozdíl rozdělí mezi zaměstnance? Byli jsme s kolegou na obědě, platil kartou a pro servírku položil zvlášť padesátikorunu na stůl. Tam je jasný, komu ty prachy půjdou, ale při platbě kartou?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru