Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Automatické spropitné - článek v Lidovkách.

V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.

IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
:beer:

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-za-deste-se-ji-vic-polevek-horku-vladnou-salaty-ukaz…
Yarda 12.06.2026 06:36
Yarda
přístup ke spropitnému, které bude nově legalizované a do určité výše se nebude muset danit Pokud t…
Jan Fiala 12.06.2026 08:46
Jan Fiala
Já zase nechápu, proč by mělo být spropitné, když už někomu stojí za to aby to řešil. Pokud to má bý…
Yarda 12.06.2026 08:58
Yarda
Souhlas s oběma. Proč právě putyky apod. by měly mít výjimku… a proč spropitné existuje až na výjim… nový
L-Core 12.06.2026 11:25
L-Core
Předevčírem jsme byli v na kafi a útrata něco pod 3 stovky, tak jsem to zaokrouhlil na ty 3 kila. Pl… poslední
Prasak 12.06.2026 18:35
Prasak

www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-za-deste-se-ji-vic-polevek-horku-vladnou-salaty-ukazuji-cisla-z-kasirtasek-308081

...Dotykačka ale nějaké rozšíření svých služeb do dalších sektorů zřejmě neplánuje. Vítá naopak to, že stát mění svůj přístup ke spropitnému, které bude nově legalizované a do určité výše se nebude muset danit. Kvůli dosavadní praxi přitom vůbec není jasné, jak velkou část tržeb vlastně spropitné tvoří. „Ta data bohužel nemáme právě proto, že to bylo v nějaké zóně šedi. Každý k tomu přistupoval trochu jiným způsobem. To, že by si provozovatel evidoval spropitné, velmi často v těch systémech vůbec nebylo. Zejména ta část, která se odehrávala v hotovosti, tím vlastně vůbec nemusela proplout,“ dodává k tomu Petr Menclík z Dotykačky. Oficiální odhad toho, jak velkou část příjmů může tvořit spropitné, zatím neexistuje. Podle restauratéra Luboše Kastnera, který odvětví zastupuje v Hospodářské komoře, to nicméně může tvořit 20 až 50 procent příjmu zaměstnance v gastronomii...

Tady se na to jde "vědecky".

přístup ke spropitnému, které bude nově legalizované a do určité výše se nebude muset danit

Pokud tvori spropitne az 50% prijmu, coz je pres 20k mesicne, tak to zrejme danit budou muset. Nebo to zustane tak, aby se vyhnuli kontrolam, ze se zoficialni pouze nejaka cast, ktera se vleze do "nedaneni" a zbytek pujde zase bokem.
Porad nechapu, proc by spropitne melo byt bokem, mely na nej byt danove ulevy atd.

Já zase nechápu, proč by mělo být spropitné, když už někomu stojí za to aby to řešil.
Pokud to má být odměna za obsluhu, ať je to na jídelním lístku a na účtence a je to stálá částka (případně stálé procento). A pan restauratér ať si to mezi personál rozdělí podle toho jak on uzná za vhodné.
A mně, zákazníkovi, to může být u (_!_)

Souhlas s oběma.

Proč právě putyky apod. by měly mít výjimku… a proč spropitné existuje až na výjimky jen tam? U nás máme jednu docela excentrickou nálevnu, tak trochu mimo zástavbu (tedy nikoho neruší), kam občas zajdu na pokec, pivo tam stojí 40 Kč a nevšiml jsem si, že by někdo dával při placení cokoliv navíc. Majitel/obsluha v jedné osobě je spokojen, zákaznící taky, domácká přátelská pohoda a vymoženosti/zvláštnosti, které si nedokážu u normální hospody vůbec představit.

Předevčírem jsme byli v na kafi a útrata něco pod 3 stovky, tak jsem to zaokrouhlil na ty 3 kila.
Platím kartou.
Děvčica naťukala do terminálu napřed ty 3 kila a pak původní sumu.
Takže mi přijde, že v té hospodě mají evidenci dýšek pro personál i při bezhotovostní platbě. Fér pro obsluhu a je to tím pádem evidovatelné.
Třeba je to jen mezikrok, kdy budou dýška evidována a za pár let se může stát, že budou i zdaněna. Nic není jisté. Jako EET, přišlo, odešlo, zase bude (nebo už je?).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru