Podobně to ale může dělat i hospoda. Pan majitel může také číšníky a servírky motivovat k ochotě a příjemnému vystupování.
Já prostě nevidím rozumný a racionální důvod, proč dorovnávat zaměstnanci hamižnost a vyčůranost jeho zaměstnavatele.
-------
Spropitné v USA je důsledkem zcela odlišného odměňování a zdanění zaměstnanců závislých na TIPu. Třeba v Pensylvánii je pro takové zaměstnance stanovena minimální mzda 2,83 USD/h, zároveň se (i z pohledu daní) počítá s minimálním spropitným 4,42 USD/h, Evidence spropitného je docela náročná a vlastně i povinná. Jejich IRS (daňový úřad) má řadu nástrojů, jak odhalovat a postihovat všelijaké animozity. Spropitné je součástí hrubé mzdy a plně podléhá jak federální (podle tabulek), tak státní (3,07%) a místní (1-3%) dani a také (zjednodušeně) sociálnímu a zdravotnímu pojištění ve výši 7,65%, placeném zaměstnancem i zaměstnavatelem. Pokud hospoda vykazuje nízké tipy, může je IRS dopočítat podle obratu a pěkně to vysokými pokutami majiteli osolit.