Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Automatické spropitné - článek v Lidovkách.

Pro mě jsou podobná řešení (jak vlézt hospodám do řiti) zcela neakceptovatelné. Provoz hospod není z hlediska ekonomiky, státu, přínosu státu, nic výjimečného, aby se musely vymýšlet konstrukce, jak jim umožnit ještě více odrbávat stát.

Současné možnosti:
Vymyšlené tržby tak, aby se neplatily žádné daně z příjmu a nespadlo se do režimu DPH (do 2 mio ročně).
Nákupy surovin/zboží hotově, pak z nich nemusí vykazovat při prodeji zisk.
Dvojí ceny v režimu EET: jsi domácí štamgast, pivo bez papíru je za 40. Jsi neznámý, máš ho s papírem za 45.
Minimální mzda, zbytek bokem nebo ze spropitného.
Pracovní doba všelijaká, vykazuje se papírově PO-PÁ po 8 hodinách, bez nějakého "otravování se" s přesčasy, sobotními příplatky, př. práci v noci.

Takže jim přidáme možnost legalizovaných příjmů bez zdanění, bez plateb pojistného, ale se započtením do výpočtu důchodu. Prostě win-win. Nebo ne, win-win-lost: podnikatel vydělá, zaměstnanec vydělá, stát utře hubu. Protože nastane co? Nastane to, že majitel začne vykazovat mzdy tak, že dá zaměstnancům opravdu na dřeň minimální možnou mzdu (ti "odvážnější" zavedou i zkrácené pracovní úvazky) a k tomu vykáže spropitné v libovolné výši, které jej finančně nebude bolet (žádné daně, žádné pojistné, jen číslo pro účetního). A až si uvědomí, že čím více to číslo bude zvyšovat, tím více snadno sníží svůj vykazovaný zisk, bude ještě spokojenější.

Zdůvodnění, že pak v důchodě ti chudáčci mají málo, je čistý populismus. Proč nehledí na další skupiny pracujících? Co dělníci načerno na stavbách? Co řemeslníci, drobní zemědělci, kteří také mohou své tržby v hotovosti tahat z břucha jak se jim hodí? Nemělo by se tedy počítat i s nimi? I oni chtějí vysoké důchody a hypotéky. Přece i zemědělec nemusí prodávat erteple za 12 kaček za kilo, ale jen za 9, ne? Že dostal od nadšeného kupujícího další 3 koruny, to nebyla cena, to bylo ze strany kupujícího z pouhé radosti, že se na něj usmíval, že byl spokojen.

To se bavíme o spropitném pro zaměstnance. Pokud nějaké dostane majitel, OSVČ, tak si to samozřejmě ponechá bez jakéhokoliv vykazování, stejně jako doposud. Při nijak neupraveném vykazování tržeb je to jen jedno číslo denně, se vším všudy. Akorát plátce DPH ještě musí vymyslet (střelit od oka), jak ty vymyšlené tržby vykáže ve dvou sazbách DPH. A to platí nejen pro hotovostní platby, ale i platby kartou či via QR; za den je to opět jen jedno číslo (z výpisů kartových společností opravdu nikdo nevyčte, kolik bylo na účtence za pivo, kolik za guláš a kolik je spropitné), ve kterém kontrole FÚ pochopitelně prohlásí, že obsahuje úplně vše.

Babiš a spol už jednou tím pivem v 10% sazbě DPH prokázali absolutní populismus (BTW, kojenecká voda je dnes v 21%…), teď to chtějí ještě překonat. A ty žvásty, jak je třeba hospody podporovat, protože v malých obcích je to záruka zachování kultury či čeho, mě opravdu nedojímají. Tedy ano, pokud se tím míní noční vyřvávání a ochcané rožky kolem, pak ano. Obecně proti hospodám jako takovým ale nic nemám, také tam na pivo a pokec zajdu. To lezení jim do zadků mě ale nadzvedává.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat