
Automatické spropitné - článek v Lidovkách.
V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.
IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
https://blog.idnes.cz/vracovsky/uzakonit-dyska-jako-nezdaneny-prijem-je-to-dobre-nebo-neni.Bg25110625

Tam diskutovat nemohu (nechci se tam přihlašovat) a tady už jsem si utrousil své.
Pokud to nebude uzákoněno a nebude to i na jídelním lístku, budu předpokládat, že když zaplatím přesně to co bude na účtence, s tou krčmou jsem vyrovnaný a nemusím se stydět příště přijít zase.
Dýška (pokud je budu chtít dát) budu dávat hotově, abych věděl, komu je dávám.