
Automatické spropitné - článek v Lidovkách.
V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.
IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-platba-kartou-vyssi-spropitne-zakaznici-se-pry-nechteji-citit-rozpacite-265604
Už to zase někdo zkouší.

Já už jsem hodně dlouho nebyl v krčmě a když snad nikdy jsem neplatil kartou, vždy hotově. Když dám něco navíc, předpokládám, že to shrábne účtující číšník, pokud se s někým šábne, bude to jeho věc. Když bych platil kartou i spropitné, komu by přišlo na účet?
Pokud zaplatíš tryngelt kartou, přijde to na účet majiteli hospody. Buď si to nechá nebo rozdělí mezi zaměstnance. Ale každopádně ten příjem je u něj příjmem zdanitelným a pokud je OSVČ, zaplatí z něj i socko/zdravko.
prečo nedáva nikto "spropitné" napríklad lekárom? Aha to je podplácanie..... zaujímavé ako pre každého platia iné pravidlá.