Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Automatické spropitné - článek v Lidovkách.

V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.

IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
:beer:

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/37809-hospodarska-komora-spropitne Pokud si nejste jistí, zeptej…
Yarda 27.08.2025 13:03
Yarda
Stát a jeho ouředníci se chystají strkat své rypáky i do věcí co jim do nich nic není, třeba i do tu… nový
Yarda 31.08.2025 07:52
Yarda
Oni by chteli, aby ty penize zvysovaly duchod a pritom, aby byly osvobozene od dani, takze ani do to… nový
Jan Fiala 31.08.2025 08:44
Jan Fiala
Tady je článek o dýšku. Pod tím článkem nemohu diskutovat protože tam k registraci vyžadují snad i P… nový
Yarda 31.08.2025 15:04
Yarda
Nedávno mi na XK přistálo tohle téma: https://www.facebook.com/Obsluhovaljsemkdekoho V některých pří… poslední
Yarda 01.09.2025 15:00
Yarda

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/37809-hospodarska-komora-spropitne

Pokud si nejste jistí, zeptejte se sami sebe:
Byl servis příjemný, ochotný a profesionální?
Odpovídala kvalita jídla ceně a očekávání?
Cítili jste se v restauraci dobře? Bylo vše pohodlné a s příjemnou atmosférou?
Byly vaše požadavky (např. alergie, úprava jídla, požadavky na dětská jídla) vyřízeny bez problémů?
Udělal personál sám něco navíc? Usmíval se? Ujišťoval se, že je vše OK?
Na základě odpovědí na tyto otázky, které nám v Kupi.cz přijdou směrodatné, si pak můžete ujasnit, zda spropitné, dýško, tringelt či bakšiš dát a v jaké výši.

To abych se bál chodit do hospody. Nebo každou návštěvu hospody předem konzultoval se svým právním zástupcem.
Nebylo by jednodušší když už to jinak nejde těch deset procent připočítat k cenám a uvádět na jídelním lístku?
:beer::-(:beer::-(:beer::-(

Stát a jeho ouředníci se chystají strkat své rypáky i do věcí co jim do nich nic není, třeba i do tuzérů (doufám, že si z nás jen někdo dělá (_._) a není to pravda).

BTW: Pokud tomu dobře rozumím, vymlouvají se na to, aby personálu restaurací ta dýška, spropitné, tuzéry jednou zvyšovaly důchod - ono nelze, aby si ti co se jich to týká těmi penězi co mají ze spropitného si na sociální pojištění sami přispívali?
:beer:

Nedávno mi na XK přistálo tohle téma:
https://www.facebook.com/Obsluhovaljsemkdekoho
V některých příspěvcích a diskusích k nim se mi zvedá žaludek, když personál pomlouvá hosty že jim podle nich dali malé dýško. Když přijdu do krčmy, objednám si, nedělám žádné psí kusy a nevyžaduji žádné extra služby a zaplatím přesně to co je na účtu nebo to dorovnám na nejbližší vyšší desetikorunu aby pingl nemusel hledat drobné, tak nikomu nic nedlužím a mohu odejít s hlavou hrdě vztyčenou. A jestli si personál myslí něco jiného, tak je to jejich problém.
3-[

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru