
Automatické spropitné - článek v Lidovkách.
V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.
IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-jak-vysoke-dysko-spravne-nastavena-castka-pomaha-restauracim-vydelat-278943
To jsou zase míčoviny. Co takhle aby v personálu byl přítel z Ukrajiny co by na hosta při placení namířil revolver a:"Dýško nebo život"?
Co jsem byl naposled v osvěžovně, měli jsme slavnostní oběd asi 12 lidí. Když jsem to platil, kartou jsem platil přesnou částku, potěšilo mne že to bylo míň než jsem čekal, tak jsem zalovil dvě stovky a předal číšnici, že je to pro ni.
A wo tom to je. Když dávám nějaké dýško, chci vědět komu ho dávám. A ten dotyčný aby věděl že to dávám jemu (pokud nějaké dávám).
A chci mít pocit že když zaplatím přesně to co mám na účtence, je všechno v pořádku. A o nějaká další procenta se nemusím zajímat.



https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-poslicek-si-pro-dysko-prisel-s-pistoli-hrube-nepochodil-40525882
Tak tady se pro dýško už chodí s pistolí.

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/819712/dysko-do-zakona-navrhuje-hospodarska-komora-jak-by-to-mohlo-fungovat.html
Další důvod pro to, abych se krčmám vyhýbal ještě víc než dosud. Protože když dýško nedám nebo dám menší než se očekává, mohu mít pocit, že pingla na jeho výplatě okrádám. A já nechci mít pocit, že někoho okrádám.

BTW: Když budu chtít odměnit kuchaře, že mi jídlo obzvlášť chutnalo, mám za ním jít do kuchyně?
Pane Bože, do čeho´s to duši dal.
Ja chci taky cast prijmu nezdanenou. U zamestnancu by se to mohlo tykat treba odmen - obdoba dyska jako odmeny za obsluhu.
Taky nechápu, k čemu to přiznávat, když z toho nebudou odvody.
Akorát to pak můžou zaměstnancům poslat na účet a nedávat jim to na ruku.
K dnešnímu výročí jsem něco hledal a tady
![[100330-10procent-jpg]](https://debaty.net/files/100330-10procent-jpg)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Invaze_vojsk_Var%C5%A1avsk%C3%A9_smlouvy_do_%C4%8Ceskoslovenska
jsem našel tohle (jen že automatické spropitné už u nás kdysi existovalo a na jídelním lístku bylo):
Podle k delniho listku ta prirazka platila jeden den
Ne, to byla taková doba, kdy to platilo. Vzpomínám si, jako dítko školou povinné jsme byli někde na školním výletu, tady jsme se stavili

https://maps.app.goo.gl/xGEE76DufiM6mt3t7
když jsem platil, divil jsem se že pan vrchní po mně chtěl víc než bylo na jídelním lístku, tak mi vysvětlil, že se ta přirážka připočítává. Už si nepamatuji, jestli to bylo i na jídelním lístku.
To bylo v Liberci po 21.8.1961, a jelikož jim tam na náměstí Rusové "srovnali" tankem dům, tak se vařilo v obtížnějších podmínkách.
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/37809-hospodarska-komora-spropitne
To abych se bál chodit do hospody. Nebo každou návštěvu hospody předem konzultoval se svým právním zástupcem.






Nebylo by jednodušší když už to jinak nejde těch deset procent připočítat k cenám a uvádět na jídelním lístku?
Stát a jeho ouředníci se chystají strkat své rypáky i do věcí co jim do nich nic není, třeba i do tuzérů (doufám, že si z nás jen někdo dělá (_._) a není to pravda).
BTW: Pokud tomu dobře rozumím, vymlouvají se na to, aby personálu restaurací ta dýška, spropitné, tuzéry jednou zvyšovaly důchod - ono nelze, aby si ti co se jich to týká těmi penězi co mají ze spropitného si na sociální pojištění sami přispívali?

Oni by chteli, aby ty penize zvysovaly duchod a pritom, aby byly osvobozene od dani, takze ani do toho duchodoveho by z nich nic neslo.
Uz jsem to psal jednou, taky bych chtel mit tretinu vyplaty nezdanenou.
Tady je článek o dýšku. Pod tím článkem nemohu diskutovat protože tam k registraci vyžadují snad i PIN k mé platební kartě a velikost podprdy mé manželky úředně ověřenou notářem:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-suplik-strucne-dejiny-spropitneho-bere-kdo-muze-267354
Nedávno mi na XK přistálo tohle téma:

https://www.facebook.com/Obsluhovaljsemkdekoho
V některých příspěvcích a diskusích k nim se mi zvedá žaludek, když personál pomlouvá hosty že jim podle nich dali malé dýško. Když přijdu do krčmy, objednám si, nedělám žádné psí kusy a nevyžaduji žádné extra služby a zaplatím přesně to co je na účtu nebo to dorovnám na nejbližší vyšší desetikorunu aby pingl nemusel hledat drobné, tak nikomu nic nedlužím a mohu odejít s hlavou hrdě vztyčenou. A jestli si personál myslí něco jiného, tak je to jejich problém.