
Automatické spropitné - článek v Lidovkách.
V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.
IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
Narazil jsem na článek na tohle téma, tak ten odkaz přidávám sem:
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/spropitne-britanie-puby-zvyk-kultura-usa-dysko-ucet-penize.A240510_092112_eko-zahranicni_klak
Citace z článku v odkazu nahoře:
Napadlo mne, přímo v hlavě:


Co zavést systém, že pokud by host byl spokojený, nechal by vzkaz majiteli:
Dnes jsem byl spokojený (velmi spokojený) s kvalitou jídla i úrovní obsluhy, vyplaťte zvláštní odměnu kuchaři a číšníkovi ve výši 5% (10%) z mé dnešní útraty.
Hm, fyzicky náročných oborů je více, než jen v gastronomii. Některé jsou náročné i psychicky a to je často horší. A prachy navíc jim nikdo nedává. A někdo si drze říká rovnou o 10 %?
Ať si zvednou ceny o těch 10% a bude vymalováno. Už teď je všude předraženo a zákazníka se snaží ošulit. Číšníci se snaží obrat hosta i majitele a ještě bych jim měl dávat spropitné? Živě si pamatuji jak v 80 letech provozní jedné restaurace, který nebyl 20 let na dovolené, dostal za odměnu zájezd o Jugoslávie. Nechtěl jet, ale manželka ho přesvědčila a tak jel. Po návratu dával rok dohromady manko, které mu tam číšníci udělali během jeho 14 denní dovolené.
Já dýško dám, když jsem spokojen, ale chci to nechat na vlastní libovůli. V Kaflandu taky u pokladny nenechávám o 10 % víc, než je uvedeno na regále. A tu cenu obsluhy mají snad restauratéři započítánu do jídla a pití.
Jestli zvednou ceny o 10 %, protože "jinak už to nejde", tak já tam taky nemusím jít. Máme vedle baráku hospodu, během Covidu se jí taky týkaly restrikce, hospodskej lepil na dveře nápisy "oslavující" rozhodnutí vlády, ale přes to všechno vidím, jak si vozil prdel v Audi A8, teď má Superba, no tak asi hlady neumírají. Nasrat s povinným dýškem a ještě k tomu desetinovým!
Zase jeden.
https://medium.seznam.cz/clanek/darth-zira-kdo-nema-na-to-aby-dal-spropitne-ten-at-sedi-doma-105518
Napadá mne, proč to ten šmudla zplodil. Jestli je mu líto ožebračovaného personálu krčem nebo jestli je povoláním pingl a chce si zvýšit výplatu.
Občas když mám dobrou náladu a kurýr mi přiveze objednanou zásilku v dohodnutém čase, mám pro něj připravenou padesátku a řeknu mu, že je to na jedno pivo
V krčmě už jsem hodně dlouho nebyl.
To není šmudla, ale paní/slečna
Jinak, pořád stejná písnička. Všichni bečí, že mají málo, proč by personál v hospodách měl být výjimkou?
No dobře, tak TA šmudla.


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-platba-kartou-vyssi-spropitne-zakaznici-se-pry-nechteji-citit-rozpacite-265604
Už to zase někdo zkouší.

Já už jsem hodně dlouho nebyl v krčmě a když snad nikdy jsem neplatil kartou, vždy hotově. Když dám něco navíc, předpokládám, že to shrábne účtující číšník, pokud se s někým šábne, bude to jeho věc. Když bych platil kartou i spropitné, komu by přišlo na účet?
Pokud zaplatíš tryngelt kartou, přijde to na účet majiteli hospody. Buď si to nechá nebo rozdělí mezi zaměstnance. Ale každopádně ten příjem je u něj příjmem zdanitelným a pokud je OSVČ, zaplatí z něj i socko/zdravko.
prečo nedáva nikto "spropitné" napríklad lekárom? Aha to je podplácanie..... zaujímavé ako pre každého platia iné pravidlá.
https://medium.seznam.cz/clanek/karolina-medena-dysko-jako-povinnost-proc-se-misto-zamestnavatelu-obraci-cisnici-na-zakazniky-149001
Odkaz na tenhle článek sem snad taky patří:

https://www.lidovky.cz/nazory/restaurace-hospoda-servirka-jidelni-listek-cepovane-pivo-obsluha.A250610_123248_ln_nazory_lgs
To není problém jen hospod ale obecnější. Třeba nedaleko mého bydliště je Jednota, nebo jak se tomu teď říká. Mám to pár kroků ale už je to dlouho co jsem tam byl naposled. Neměli otevírací dobu do šesti jak to bylo dřív obvyklé ale do tři čtvrtě na šest. No budiž. Ale už po páté hodině tam byla mokrá podlaha a šúrovalo se tam s kbelíkem a mokrým hadrem. Tak pokud večer zjistím, že mi něco doma chybí, jdu raději do Billy která je poněkud dál.
Nebo na jednom úřadu jsou úřední hodiny do pěti, ale s poznámkou, že posledního klienta berou jen do tři čtvrti na pět. proč ta úřední doba není jen do tři čtvrti na pět a když tam minutu před tři čtvrti na pět přijdu, budu vědět, že mne ještě vyřídí a nebudu muset mít pocit že je zdržuji?
Slyšel jsem historku, že kdysi na náměstí bylo lahůdkářství, pan majitel se o svůj podnik staral, třeba když večer šli lidi z kina, měli dobrou náladu, doma si ještě chtěli posedět u vína, on měl otevřeno a to víno jim prodal.
Stejně to byla zajímavá doba, když se točily filmy, že diváci po kinu měli dobrou náladu.