Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Automatické spropitné - článek v Lidovkách.

V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.

IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
:beer:

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když jsem četl tenhle článek https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/kabaret-za-padesat-mega.A23071…
Yarda 13.07.2023 09:21
Yarda
https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-bez-spropitneho-muzete-na-jidlo-cekat-dele-oznamila-zakaznikum…
Yarda 04.11.2023 09:18
Yarda
…že když u nich něco nakupuje, u kasy platí víc než co je u zboží na cenovce, protože cenovka je bez…
L-Core 04.11.2023 10:19
L-Core
Tu epizodu jsem našel: https://www.stream.cz/americanka-v-praze/proc-americane-plati-u-pokladny-vic-…
Yarda 04.11.2023 13:16
Yarda
Mohu potvrdit a nejvíc mi na tom vadilo že u malých nákupů placených hotově jsem dostal vždycky nazp… nový
jirka44 05.11.2023 14:41
jirka44
Čas 3:10 nový
Prasak 13.11.2023 20:28
Prasak
Narazil jsem na článek na tohle téma, tak ten odkaz přidávám sem: https://www.idnes.cz/ekonomika/zah… nový
Yarda 12.05.2024 12:06
Yarda
Citace z článku v odkazu nahoře: ...Gastronomie je fyzicky náročný obor a tipy jsou běžnou součástí… nový
Yarda 10.06.2024 11:43
Yarda
Hm, fyzicky náročných oborů je více, než jen v gastronomii. Některé jsou náročné i psychicky a to je… nový
Prasak 10.06.2024 16:19
Prasak
Ať si zvednou ceny o těch 10% a bude vymalováno. Už teď je všude předraženo a zákazníka se snaží ošu… nový
nerady 10.06.2024 18:28
nerady
Já dýško dám, když jsem spokojen, ale chci to nechat na vlastní libovůli. V Kaflandu taky u pokladny… nový
Prasak 10.06.2024 19:59
Prasak
Zase jeden. https://medium.seznam.cz/clanek/darth-zira-kdo-nema-na-to-aby-dal-spropitne-ten-at-sedi-… nový
Yarda 23.12.2024 20:04
Yarda
To není šmudla, ale paní/slečna ;-) Jinak, pořád stejná písnička. Všichni bečí, že mají málo, proč… nový
L-Core 24.12.2024 06:22
L-Core
No dobře, tak TA šmudla. :-D:beer: nový
Yarda 24.12.2024 08:49
Yarda
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-platba-kartou-vyssi-spropitne-zakaznici-… nový
Yarda 02.01.2025 14:37
Yarda
Pokud zaplatíš tryngelt kartou, přijde to na účet majiteli hospody. Buď si to nechá nebo rozdělí mez… nový
L-Core 02.01.2025 14:53
L-Core
prečo nedáva nikto "spropitné" napríklad lekárom? Aha to je podplácanie..... zaujímavé ako pre každé… nový
Ale 02.01.2025 15:00
Ale
https://medium.seznam.cz/clanek/karolina-medena-dysko-jako-povinnost-proc-se-misto-zamestnavatelu-ob… nový
Yarda 18.05.2025 21:47
Yarda
Odkaz na tenhle článek sem snad taky patří: https://www.lidovky.cz/nazory/restaurace-hospoda-servirk… nový
Yarda 11.06.2025 07:07
Yarda
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-to-je-v-poradku-hospodsti-i-personal-chteji-dys… nový
Yarda 18.06.2025 17:04
Yarda
To jsou starosti gastro sektoru… nedokážu si představit ani v nejfantastičtějším snu, že někdo sprop… nový
L-Core 18.06.2025 17:12
L-Core
V tom případě navrhuji, aby jakékoliv odměny ke mzdě byly osvobozeny od daně. Nechápu, proč by nějak… nový
Jan Fiala 19.06.2025 08:25
Jan Fiala
Je potřeba vše zdanit. Jak si už uvedl, vládnoucí třída vždy ví nejlépe kam ty peníze dát. Nechápu,… nový
nerady 18.06.2025 20:03
nerady
Nechápu ty zbytečné debaty kolem toho (tím nemyslím tady, ale ve veřejnosti, mezi politiky). Jestli… nový
L-Core 19.06.2025 08:43
L-Core
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-jak-vysoke-dysko-spravne-nastavena-castka-pomah… nový
Yarda 22.06.2025 18:55
Yarda
https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-poslicek-si-pro-dysko-prisel-s-pistoli-hrube-nepochodil-405258… nový
Yarda 19.07.2025 21:05
Yarda
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-komentar-nahrada-za-vypadek-proudu-lobbiste-… nový
Yarda 09.07.2025 12:40
Yarda
A nebude chtít hospoda kompenzaci i za to, že je teď třeba zima nebo prší? Že je předzahrádka prázdn… nový
L-Core 09.07.2025 13:01
L-Core
Tam je spíš sporné to, zda to bylo zaviněno "poruchou" nebo zda to bylo zaviněno chybou obsluhy. Pak… nový
Jan Fiala 09.07.2025 13:12
Jan Fiala
Chce to zůstat stát na zemi. Nebo mám chtít po státu/ČEPS náhradu za to, že jsem chtěl hrát v online… nový
L-Core 09.07.2025 14:43
L-Core
Kazdy plati poplatky CEPS v dodavce elektriny. Pokud ti nedodaji a zpusobi ti tim skodu, kterou neza… nový
Jan Fiala 09.07.2025 15:43
Jan Fiala
Babiš má jasno: „Je jasné, že blackout ve Španělsku a blackout v České republice je důsledkem šílen… nový
Zdenál 09.07.2025 18:37
Zdenál
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/819712/dysko-do-zakona-navrhuje-hospodarska-komora-jak-b… nový
Yarda 14.08.2025 09:08
Yarda
Chceme příjem zaměstnanci převést oficiální cestou, vnitřním předpisem v každé provozovně. Bylo by t… nový
Jan Fiala 14.08.2025 12:26
Jan Fiala
Taky nechápu, k čemu to přiznávat, když z toho nebudou odvody. Akorát to pak můžou zaměstnancům posl… nový
Prasak 14.08.2025 17:02
Prasak
K dnešnímu výročí jsem něco hledal a tady https://cs.wikipedia.org/wiki/Invaze_vojsk_Var%C5%A1avsk%C… nový
Yarda 21.08.2025 08:31
Yarda
Podle k delniho listku ta prirazka platila jeden den nový
Jan Fiala 21.08.2025 09:25
Jan Fiala
Ne, to byla taková doba, kdy to platilo. Vzpomínám si, jako dítko školou povinné jsme byli někde na… nový
Yarda 21.08.2025 10:18
Yarda
To bylo v Liberci po 21.8.1961, a jelikož jim tam na náměstí Rusové "srovnali" tankem dům, tak se va… nový
nerady 21.08.2025 10:56
nerady
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/37809-hospodarska-komora-spropitne Pokud si nejste jistí, zeptej… nový
Yarda 27.08.2025 13:03
Yarda
Stát a jeho ouředníci se chystají strkat své rypáky i do věcí co jim do nich nic není, třeba i do tu… nový
Yarda 31.08.2025 07:52
Yarda
Oni by chteli, aby ty penize zvysovaly duchod a pritom, aby byly osvobozene od dani, takze ani do to… nový
Jan Fiala 31.08.2025 08:44
Jan Fiala
Tady je článek o dýšku. Pod tím článkem nemohu diskutovat protože tam k registraci vyžadují snad i P… nový
Yarda 31.08.2025 15:04
Yarda
Nedávno mi na XK přistálo tohle téma: https://www.facebook.com/Obsluhovaljsemkdekoho V některých pří… nový
Yarda 01.09.2025 15:00
Yarda
https://blog.idnes.cz/vracovsky/uzakonit-dyska-jako-nezdaneny-prijem-je-to-dobre-nebo-neni.Bg2511062… nový
Yarda 23.11.2025 13:24
Yarda
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-zmena-pravidel-spropitneho-umozni-cisnikum-lepe-dosahnout-na… nový
Yarda 26.11.2025 13:00
Yarda
Pro mě jsou podobná řešení (jak vlézt hospodám do řiti) zcela neakceptovatelné. Provoz hospod není z… nový
L-Core 27.11.2025 05:56
L-Core
Dnes jsem narazil na tenhle blog: https://blog.idnes.cz/olenakopeckova/kdy-zemre-dysko.Bg25110876 Co… nový
Yarda 30.11.2025 10:45
Yarda
Četl jsem jen začátek a to stačilo. Srovnává prodavače v elektru s číšníkem. Číšník dostane dýško, a… nový
Prasak 30.11.2025 12:38
Prasak
Podobně to ale může dělat i hospoda. Pan majitel může také číšníky a servírky motivovat k ochotě a p… nový
L-Core 30.11.2025 15:44
L-Core
A u nás se bojuje za to, aby to měli jako příjem a nemuseli danit. Přijde mi to docela divný. Dýška… poslední
Prasak 30.11.2025 17:27
Prasak

Když jsem četl tenhle článek
https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/kabaret-za-padesat-mega.A230712_195603_p_cirkus_nef
a zprávy co na ně ten článek reagoval, vzpomněl jsem si, že na podobné téma jsem tu kdysi diskutoval.
Tak jsem to své téma oprášil.
:beer:

BTW: na Psovi (ani na článek v Lidovkách) diskutovat nemohu od té doby co se tam pro registraci vyžaduje snad i PIN mé platební karty a číslo podprdy mé manželky úředně změřené notářem.

…že když u nich něco nakupuje, u kasy platí víc než co je u zboží na cenovce, protože cenovka je bez daně a daň se připočítává až u kasy, protože v různých státech může být různá nebo tak něco.

Tak to opravdu netuším kde, nikdy a nikde jsem se s tím nesetkal (z vyšších desítek nákupů). A i ten tip v hospodě/restauraci je nakonec zcela dobrovolný. Jestli to není zas nějaký informační šum. Ono je to nějaké zmatečné, v různých státech může být různá daň, ale ta kasa v obchodě přece není "v různých státech", ne? ;-)

K tomu článku: může se také stát, že takové tlačení na pilu bude mít dopad na ochotu zákazníků u nich cokoliv objednávat. Za sebe vím naprosto jistě, že já bych takovou službu určitě oželel.

Tu epizodu jsem našel:
https://www.stream.cz/americanka-v-praze/proc-americane-plati-u-pokladny-vic-dph-vs-prodejni-dan-64356334

Pokud jste někdy nakupovali v USA, možná vás překvapilo, že jste u pokladny museli zaplatit víc, než kolik se psalo na cenovce. V této krátké epizodě seriálu „Jen vysvětluje Ameriku“ vám povím, proč tomu tak je.

Já jsem tam nebyl, tak to nemohu posoudit z vlastní zkušenosti.
:beer:

Citace z článku v odkazu nahoře:

...Gastronomie je fyzicky náročný obor a tipy jsou běžnou součástí výplaty zaměstnanců. Pokud bylo vše v pořádku, tak by host měl zanechat minimálně 10 % na spropitném jako projev spokojenosti a úcty...

Napadlo mne, přímo v hlavě:
Co zavést systém, že pokud by host byl spokojený, nechal by vzkaz majiteli:
Dnes jsem byl spokojený (velmi spokojený) s kvalitou jídla i úrovní obsluhy, vyplaťte zvláštní odměnu kuchaři a číšníkovi ve výši 5% (10%) z mé dnešní útraty.
:-D:beer:

Ať si zvednou ceny o těch 10% a bude vymalováno. Už teď je všude předraženo a zákazníka se snaží ošulit. Číšníci se snaží obrat hosta i majitele a ještě bych jim měl dávat spropitné? Živě si pamatuji jak v 80 letech provozní jedné restaurace, který nebyl 20 let na dovolené, dostal za odměnu zájezd o Jugoslávie. Nechtěl jet, ale manželka ho přesvědčila a tak jel. Po návratu dával rok dohromady manko, které mu tam číšníci udělali během jeho 14 denní dovolené.

Já dýško dám, když jsem spokojen, ale chci to nechat na vlastní libovůli. V Kaflandu taky u pokladny nenechávám o 10 % víc, než je uvedeno na regále. A tu cenu obsluhy mají snad restauratéři započítánu do jídla a pití.
Jestli zvednou ceny o 10 %, protože "jinak už to nejde", tak já tam taky nemusím jít. Máme vedle baráku hospodu, během Covidu se jí taky týkaly restrikce, hospodskej lepil na dveře nápisy "oslavující" rozhodnutí vlády, ale přes to všechno vidím, jak si vozil prdel v Audi A8, teď má Superba, no tak asi hlady neumírají. Nasrat s povinným dýškem a ještě k tomu desetinovým!

Zase jeden.
https://medium.seznam.cz/clanek/darth-zira-kdo-nema-na-to-aby-dal-spropitne-ten-at-sedi-doma-105518
Napadá mne, proč to ten šmudla zplodil. Jestli je mu líto ožebračovaného personálu krčem nebo jestli je povoláním pingl a chce si zvýšit výplatu.
Občas když mám dobrou náladu a kurýr mi přiveze objednanou zásilku v dohodnutém čase, mám pro něj připravenou padesátku a řeknu mu, že je to na jedno pivo :-D
V krčmě už jsem hodně dlouho nebyl.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-platba-kartou-vyssi-spropitne-zakaznici-se-pry-nechteji-citit-rozpacite-265604

Už to zase někdo zkouší.
Já už jsem hodně dlouho nebyl v krčmě a když snad nikdy jsem neplatil kartou, vždy hotově. Když dám něco navíc, předpokládám, že to shrábne účtující číšník, pokud se s někým šábne, bude to jeho věc. Když bych platil kartou i spropitné, komu by přišlo na účet?
:beer:

Odkaz na tenhle článek sem snad taky patří:
https://www.lidovky.cz/nazory/restaurace-hospoda-servirka-jidelni-listek-cepovane-pivo-obsluha.A250610_123248_ln_nazory_lgs
:-(
To není problém jen hospod ale obecnější. Třeba nedaleko mého bydliště je Jednota, nebo jak se tomu teď říká. Mám to pár kroků ale už je to dlouho co jsem tam byl naposled. Neměli otevírací dobu do šesti jak to bylo dřív obvyklé ale do tři čtvrtě na šest. No budiž. Ale už po páté hodině tam byla mokrá podlaha a šúrovalo se tam s kbelíkem a mokrým hadrem. Tak pokud večer zjistím, že mi něco doma chybí, jdu raději do Billy která je poněkud dál.
Nebo na jednom úřadu jsou úřední hodiny do pěti, ale s poznámkou, že posledního klienta berou jen do tři čtvrti na pět. proč ta úřední doba není jen do tři čtvrti na pět a když tam minutu před tři čtvrti na pět přijdu, budu vědět, že mne ještě vyřídí a nebudu muset mít pocit že je zdržuji?

Slyšel jsem historku, že kdysi na náměstí bylo lahůdkářství, pan majitel se o svůj podnik staral, třeba když večer šli lidi z kina, měli dobrou náladu, doma si ještě chtěli posedět u vína, on měl otevřeno a to víno jim prodal.
Stejně to byla zajímavá doba, když se točily filmy, že diváci po kinu měli dobrou náladu.

V tom případě navrhuji, aby jakékoliv odměny ke mzdě byly osvobozeny od daně. Nechápu, proč by nějaké skupina měla mít odměny (spropitné) osvobozené na rozdíl od všech ostatních.
Ale chápu, že současní tragédi ve vládě se snaží zalíbit aspoň části voličů a sbírají každý hlas.

Nechápu ty zbytečné debaty kolem toho (tím nemyslím tady, ale ve veřejnosti, mezi politiky). Jestli se to danit má, což je stav dnes, nebo to od daně osvobodí, je úplně jedno, protože tak jako tak z toho má stát nulu.

A osvobodit to dost dobře nemůžou (tedy i ty platby kartou), protože pak by hospodský vykazoval pivo za 25 a tryngelt třeba 30.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-jak-vysoke-dysko-spravne-nastavena-castka-pomaha-restauracim-vydelat-278943
To jsou zase míčoviny. Co takhle aby v personálu byl přítel z Ukrajiny co by na hosta při placení namířil revolver a:"Dýško nebo život"?

Co jsem byl naposled v osvěžovně, měli jsme slavnostní oběd asi 12 lidí. Když jsem to platil, kartou jsem platil přesnou částku, potěšilo mne že to bylo míň než jsem čekal, tak jsem zalovil dvě stovky a předal číšnici, že je to pro ni.

...Spropitné přijaté od zákazníka si může ponechat jak zaměstnanec, tak majitel podniku. Rozhodnutí, komu dýško poputuje, je vždy na majiteli...

A wo tom to je. Když dávám nějaké dýško, chci vědět komu ho dávám. A ten dotyčný aby věděl že to dávám jemu (pokud nějaké dávám).

A chci mít pocit že když zaplatím přesně to co mám na účtence, je všechno v pořádku. A o nějaká další procenta se nemusím zajímat.
:beer::beer::beer:

Chce to zůstat stát na zemi.
Nebo mám chtít po státu/ČEPS náhradu za to, že jsem chtěl hrát v online kasínu, ale protože nešla elektřina, nevyhrál jsem milión?

Zatím informují, že za to může nějaký urvaný drát. Řetězáky absolventů vysoké školy života mi nechodí, tak jiné informace nemám.

Kazdy plati poplatky CEPS v dodavce elektriny.
Pokud ti nedodaji a zpusobi ti tim skodu, kterou nezavinila zavada, ale chyba pracovnika dohledu CEPS, pak je v poradku po CEPS zadat nahradu.

Nevim, jestli to byla zavada nebo chyba nekoho, jen uvadim moznosti. A protoze je to castecne i chyba vlady, tak ti se budou drzet upadeneho dratu, i kdyby byl pod napetim. Dalsi politicky prusvih pred volbami si nemohou dovolit.

Babiš má jasno:

„Je jasné, že blackout ve Španělsku a blackout v České republice je důsledkem šílené zelené politiky Ursuly von der Leyenové a (Franse) Timmermanse, kterým Fiala v rámci předsednictví políbil prsten a dostal pochvalu,“ obvinil bývalý premiér ve videu předsedkyni Evropské komise a bývalého komisaře pro klima.
Současná Fialova vláda podle něj ohrozila obyvatele Česka, situaci nezvládla. „Ohrožují naši bezpečnost. Ti lidé, kteří zůstali ve výtazích nebo v metru... A tohle se může opakovat,“ řekl. Dodal, že nouzový stav byl zaveden účelově.

Taky je možné, že ten kabel Uršula sama přehryzala... ;-)

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/819712/dysko-do-zakona-navrhuje-hospodarska-komora-jak-by-to-mohlo-fungovat.html

Další důvod pro to, abych se krčmám vyhýbal ještě víc než dosud. Protože když dýško nedám nebo dám menší než se očekává, mohu mít pocit, že pingla na jeho výplatě okrádám. A já nechci mít pocit, že někoho okrádám.
BTW: Když budu chtít odměnit kuchaře, že mi jídlo obzvlášť chutnalo, mám za ním jít do kuchyně?
Pane Bože, do čeho´s to duši dal.
:-(

Chceme příjem zaměstnanci převést oficiální cestou, vnitřním předpisem v každé provozovně. Bylo by to osvobozené od sociálního a zdravotního pojištění a příjmové daně,

Ja chci taky cast prijmu nezdanenou. U zamestnancu by se to mohlo tykat treba odmen - obdoba dyska jako odmeny za obsluhu.

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/37809-hospodarska-komora-spropitne

Pokud si nejste jistí, zeptejte se sami sebe:
Byl servis příjemný, ochotný a profesionální?
Odpovídala kvalita jídla ceně a očekávání?
Cítili jste se v restauraci dobře? Bylo vše pohodlné a s příjemnou atmosférou?
Byly vaše požadavky (např. alergie, úprava jídla, požadavky na dětská jídla) vyřízeny bez problémů?
Udělal personál sám něco navíc? Usmíval se? Ujišťoval se, že je vše OK?
Na základě odpovědí na tyto otázky, které nám v Kupi.cz přijdou směrodatné, si pak můžete ujasnit, zda spropitné, dýško, tringelt či bakšiš dát a v jaké výši.

To abych se bál chodit do hospody. Nebo každou návštěvu hospody předem konzultoval se svým právním zástupcem.
Nebylo by jednodušší když už to jinak nejde těch deset procent připočítat k cenám a uvádět na jídelním lístku?
:beer::-(:beer::-(:beer::-(

Stát a jeho ouředníci se chystají strkat své rypáky i do věcí co jim do nich nic není, třeba i do tuzérů (doufám, že si z nás jen někdo dělá (_._) a není to pravda).

BTW: Pokud tomu dobře rozumím, vymlouvají se na to, aby personálu restaurací ta dýška, spropitné, tuzéry jednou zvyšovaly důchod - ono nelze, aby si ti co se jich to týká těmi penězi co mají ze spropitného si na sociální pojištění sami přispívali?
:beer:

Nedávno mi na XK přistálo tohle téma:
https://www.facebook.com/Obsluhovaljsemkdekoho
V některých příspěvcích a diskusích k nim se mi zvedá žaludek, když personál pomlouvá hosty že jim podle nich dali malé dýško. Když přijdu do krčmy, objednám si, nedělám žádné psí kusy a nevyžaduji žádné extra služby a zaplatím přesně to co je na účtu nebo to dorovnám na nejbližší vyšší desetikorunu aby pingl nemusel hledat drobné, tak nikomu nic nedlužím a mohu odejít s hlavou hrdě vztyčenou. A jestli si personál myslí něco jiného, tak je to jejich problém.
3-[

https://blog.idnes.cz/vracovsky/uzakonit-dyska-jako-nezdaneny-prijem-je-to-dobre-nebo-neni.Bg25110625
Tam diskutovat nemohu (nechci se tam přihlašovat) a tady už jsem si utrousil své.
Pokud to nebude uzákoněno a nebude to i na jídelním lístku, budu předpokládat, že když zaplatím přesně to co bude na účtence, s tou krčmou jsem vyrovnaný a nemusím se stydět příště přijít zase.
Dýška (pokud je budu chtít dát) budu dávat hotově, abych věděl, komu je dávám.
:beer:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-zmena-pravidel-spropitneho-umozni-cisnikum-lepe-dosahnout-na-hypoteky-rika-majitel-prazske-kavarny-louvre-40548337

... „Zaměstnavatel by měl dát zaměstnancům ze spropitného 43 procent, které zbude po odečtení odvodů...

Už zase otravují, vořeši.
Co kdyby se to vyřešilo tak, že číšník k odvedené tržbě by dal extra položku "dýško číšník Josef Švejk" a odvedl to co dostal z ručky do ručky, pokud bude chtít, aby se mu to připočítalo k platu? Hosté o tom nemusí vědět.
:beer:

Pro mě jsou podobná řešení (jak vlézt hospodám do řiti) zcela neakceptovatelné. Provoz hospod není z hlediska ekonomiky, státu, přínosu státu, nic výjimečného, aby se musely vymýšlet konstrukce, jak jim umožnit ještě více odrbávat stát.

Současné možnosti:
Vymyšlené tržby tak, aby se neplatily žádné daně z příjmu a nespadlo se do režimu DPH (do 2 mio ročně).
Nákupy surovin/zboží hotově, pak z nich nemusí vykazovat při prodeji zisk.
Dvojí ceny v režimu EET: jsi domácí štamgast, pivo bez papíru je za 40. Jsi neznámý, máš ho s papírem za 45.
Minimální mzda, zbytek bokem nebo ze spropitného.
Pracovní doba všelijaká, vykazuje se papírově PO-PÁ po 8 hodinách, bez nějakého "otravování se" s přesčasy, sobotními příplatky, př. práci v noci.

Takže jim přidáme možnost legalizovaných příjmů bez zdanění, bez plateb pojistného, ale se započtením do výpočtu důchodu. Prostě win-win. Nebo ne, win-win-lost: podnikatel vydělá, zaměstnanec vydělá, stát utře hubu. Protože nastane co? Nastane to, že majitel začne vykazovat mzdy tak, že dá zaměstnancům opravdu na dřeň minimální možnou mzdu (ti "odvážnější" zavedou i zkrácené pracovní úvazky) a k tomu vykáže spropitné v libovolné výši, které jej finančně nebude bolet (žádné daně, žádné pojistné, jen číslo pro účetního). A až si uvědomí, že čím více to číslo bude zvyšovat, tím více snadno sníží svůj vykazovaný zisk, bude ještě spokojenější.

Zdůvodnění, že pak v důchodě ti chudáčci mají málo, je čistý populismus. Proč nehledí na další skupiny pracujících? Co dělníci načerno na stavbách? Co řemeslníci, drobní zemědělci, kteří také mohou své tržby v hotovosti tahat z břucha jak se jim hodí? Nemělo by se tedy počítat i s nimi? I oni chtějí vysoké důchody a hypotéky. Přece i zemědělec nemusí prodávat erteple za 12 kaček za kilo, ale jen za 9, ne? Že dostal od nadšeného kupujícího další 3 koruny, to nebyla cena, to bylo ze strany kupujícího z pouhé radosti, že se na něj usmíval, že byl spokojen.

To se bavíme o spropitném pro zaměstnance. Pokud nějaké dostane majitel, OSVČ, tak si to samozřejmě ponechá bez jakéhokoliv vykazování, stejně jako doposud. Při nijak neupraveném vykazování tržeb je to jen jedno číslo denně, se vším všudy. Akorát plátce DPH ještě musí vymyslet (střelit od oka), jak ty vymyšlené tržby vykáže ve dvou sazbách DPH. A to platí nejen pro hotovostní platby, ale i platby kartou či via QR; za den je to opět jen jedno číslo (z výpisů kartových společností opravdu nikdo nevyčte, kolik bylo na účtence za pivo, kolik za guláš a kolik je spropitné), ve kterém kontrole FÚ pochopitelně prohlásí, že obsahuje úplně vše.

Babiš a spol už jednou tím pivem v 10% sazbě DPH prokázali absolutní populismus (BTW, kojenecká voda je dnes v 21%…), teď to chtějí ještě překonat. A ty žvásty, jak je třeba hospody podporovat, protože v malých obcích je to záruka zachování kultury či čeho, mě opravdu nedojímají. Tedy ano, pokud se tím míní noční vyřvávání a ochcané rožky kolem, pak ano. Obecně proti hospodám jako takovým ale nic nemám, také tam na pivo a pokec zajdu. To lezení jim do zadků mě ale nadzvedává.

Četl jsem jen začátek a to stačilo. Srovnává prodavače v elektru s číšníkem. Číšník dostane dýško, ale ten prodavač v elektru ho dostane taky, akorát nepřímo - ve velkých prodejnách typu Datart má každej prodavač z každého prodeje nějakou malou částku. Když ti vnutí nějakou pračku, dostane 2 stovky bonus a taky záleží na tom, na jaké pračce má firma větší marži, takže ti prodavač zkusí nabídnout to, z čeho má on největší provizi. Akorát to pak není na účtence, je to zahrnuto v ceně produktu. I proto prodavač v elektru nabízí různý bonusy, jako je kabel, nabíječka, pojištění... protože z toho jsou další a největší provize. Proto každej prodavač v elektru dělá prodej na svůj login do systému, proto se prodavači kolem zákazníků točí a vnucují, aby prodali a měli přímý osobní zisk. Tedy vydyndali ze zákazníků dýško.
Akorát to pisatelka blogu neví.

Podobně to ale může dělat i hospoda. Pan majitel může také číšníky a servírky motivovat k ochotě a příjemnému vystupování.
Já prostě nevidím rozumný a racionální důvod, proč dorovnávat zaměstnanci hamižnost a vyčůranost jeho zaměstnavatele.

-------
Spropitné v USA je důsledkem zcela odlišného odměňování a zdanění zaměstnanců závislých na TIPu. Třeba v Pensylvánii je pro takové zaměstnance stanovena minimální mzda 2,83 USD/h, zároveň se (i z pohledu daní) počítá s minimálním spropitným 4,42 USD/h, Evidence spropitného je docela náročná a vlastně i povinná. Jejich IRS (daňový úřad) má řadu nástrojů, jak odhalovat a postihovat všelijaké animozity. Spropitné je součástí hrubé mzdy a plně podléhá jak federální (podle tabulek), tak státní (3,07%) a místní (1-3%) dani a také (zjednodušeně) sociálnímu a zdravotnímu pojištění ve výši 7,65%, placeném zaměstnancem i zaměstnavatelem. Pokud hospoda vykazuje nízké tipy, může je IRS dopočítat podle obratu a pěkně to vysokými pokutami majiteli osolit.

A u nás se bojuje za to, aby to měli jako příjem a nemuseli danit. Přijde mi to docela divný.

Dýška vidím jako dvousečnou zbraň - na jedné straně jsou to nezdaněný prachy pro obsluhu, na druhé straně je to motivace, aby ta obsluha byla fajná. S fixní mzdou se číšník bude snažit asi jako úředník na stavebním úřadě (netvrdím, že vždy).

Pokud jde o TIPy v USA - tak tam je dýško součástí účtenky, takže financové vidí, kolik peněz tama proteče. U nás, pokud je to položeno na dřevo, nikdo nic nepozná. Já bych docela rád věděl, jak probíhá vyúčtování dýšek při platbě kartou, pokud mám účet a nechám dát do terminálu částku vyšší. To pak na konci měsíce majitel udělá sumář z pokladny a příjmů a rozdíl rozdělí mezi zaměstnance? Byli jsme s kolegou na obědě, platil kartou a pro servírku položil zvlášť padesátikorunu na stůl. Tam je jasný, komu ty prachy půjdou, ale při platbě kartou?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru