Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Automatické spropitné - článek v Lidovkách.

V Lidovkách byl nedávno zveřejněn článek, jestli spropitné dávat nebo ne a kolik.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Já ještě pamatuji, že jednu dobu automatické spropitné (nebo jak se tomu tehdy říkalo) bylo, snad těch 10% a bylo uvedené na účtu, je tomu už hodně dávno, setkal jsem se s tím na školním výletu snad v roce 1965.

IMHO je věcí jednoho každého šmudly, jestli při placení něco navíc dá a kolik. Ale aby to bylo dobrovolně povinné jako ocenění práce personálu...
Podle mne je ocenění restaurace, když přijdu i jindy a restauraci budu doporučovat svým známým, aby tam taky chodili a panu majiteli dali vydělat. A to hodně záleží na tom, jestli mne bude obsluhovat číšník z něhož čiší že tu práci má rád, dostává solidně zaplaceno a tuzér neodmítne, ale nevyžaduje. Nebo pingl co z něj bude koukat, že je placený mizerně a když mu nepřilepším spropitným, tak jeho dětičky budou hladovět a nejraději by se tady na to vy...
:beer:

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když jsem četl tenhle článek https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/kabaret-za-padesat-mega.A23071…
Yarda 13.07.2023 09:21
Yarda
https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-bez-spropitneho-muzete-na-jidlo-cekat-dele-oznamila-zakaznikum…
Yarda 04.11.2023 09:18
Yarda
…že když u nich něco nakupuje, u kasy platí víc než co je u zboží na cenovce, protože cenovka je bez…
L-Core 04.11.2023 10:19
L-Core
Tu epizodu jsem našel: https://www.stream.cz/americanka-v-praze/proc-americane-plati-u-pokladny-vic-…
Yarda 04.11.2023 13:16
Yarda
Mohu potvrdit a nejvíc mi na tom vadilo že u malých nákupů placených hotově jsem dostal vždycky nazp…
jirka44 05.11.2023 14:41
jirka44
Čas 3:10 nový
Prasak 13.11.2023 20:28
Prasak
Narazil jsem na článek na tohle téma, tak ten odkaz přidávám sem: https://www.idnes.cz/ekonomika/zah… nový
Yarda 12.05.2024 12:06
Yarda
Citace z článku v odkazu nahoře: ...Gastronomie je fyzicky náročný obor a tipy jsou běžnou součástí… nový
Yarda 10.06.2024 11:43
Yarda
Hm, fyzicky náročných oborů je více, než jen v gastronomii. Některé jsou náročné i psychicky a to je… nový
Prasak 10.06.2024 16:19
Prasak
Ať si zvednou ceny o těch 10% a bude vymalováno. Už teď je všude předraženo a zákazníka se snaží ošu… nový
nerady 10.06.2024 18:28
nerady
Já dýško dám, když jsem spokojen, ale chci to nechat na vlastní libovůli. V Kaflandu taky u pokladny… nový
Prasak 10.06.2024 19:59
Prasak
Zase jeden. https://medium.seznam.cz/clanek/darth-zira-kdo-nema-na-to-aby-dal-spropitne-ten-at-sedi-… nový
Yarda 23.12.2024 20:04
Yarda
To není šmudla, ale paní/slečna ;-) Jinak, pořád stejná písnička. Všichni bečí, že mají málo, proč… nový
L-Core 24.12.2024 06:22
L-Core
No dobře, tak TA šmudla. :-D:beer: nový
Yarda 24.12.2024 08:49
Yarda
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-platba-kartou-vyssi-spropitne-zakaznici-… nový
Yarda 02.01.2025 14:37
Yarda
Pokud zaplatíš tryngelt kartou, přijde to na účet majiteli hospody. Buď si to nechá nebo rozdělí mez… nový
L-Core 02.01.2025 14:53
L-Core
prečo nedáva nikto "spropitné" napríklad lekárom? Aha to je podplácanie..... zaujímavé ako pre každé… poslední
Ale 02.01.2025 15:00
Ale

Když jsem četl tenhle článek
https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/kabaret-za-padesat-mega.A230712_195603_p_cirkus_nef
a zprávy co na ně ten článek reagoval, vzpomněl jsem si, že na podobné téma jsem tu kdysi diskutoval.
Tak jsem to své téma oprášil.
:beer:

BTW: na Psovi (ani na článek v Lidovkách) diskutovat nemohu od té doby co se tam pro registraci vyžaduje snad i PIN mé platební karty a číslo podprdy mé manželky úředně změřené notářem.

…že když u nich něco nakupuje, u kasy platí víc než co je u zboží na cenovce, protože cenovka je bez daně a daň se připočítává až u kasy, protože v různých státech může být různá nebo tak něco.

Tak to opravdu netuším kde, nikdy a nikde jsem se s tím nesetkal (z vyšších desítek nákupů). A i ten tip v hospodě/restauraci je nakonec zcela dobrovolný. Jestli to není zas nějaký informační šum. Ono je to nějaké zmatečné, v různých státech může být různá daň, ale ta kasa v obchodě přece není "v různých státech", ne? ;-)

K tomu článku: může se také stát, že takové tlačení na pilu bude mít dopad na ochotu zákazníků u nich cokoliv objednávat. Za sebe vím naprosto jistě, že já bych takovou službu určitě oželel.

Tu epizodu jsem našel:
https://www.stream.cz/americanka-v-praze/proc-americane-plati-u-pokladny-vic-dph-vs-prodejni-dan-64356334

Pokud jste někdy nakupovali v USA, možná vás překvapilo, že jste u pokladny museli zaplatit víc, než kolik se psalo na cenovce. V této krátké epizodě seriálu „Jen vysvětluje Ameriku“ vám povím, proč tomu tak je.

Já jsem tam nebyl, tak to nemohu posoudit z vlastní zkušenosti.
:beer:

Citace z článku v odkazu nahoře:

...Gastronomie je fyzicky náročný obor a tipy jsou běžnou součástí výplaty zaměstnanců. Pokud bylo vše v pořádku, tak by host měl zanechat minimálně 10 % na spropitném jako projev spokojenosti a úcty...

Napadlo mne, přímo v hlavě:
Co zavést systém, že pokud by host byl spokojený, nechal by vzkaz majiteli:
Dnes jsem byl spokojený (velmi spokojený) s kvalitou jídla i úrovní obsluhy, vyplaťte zvláštní odměnu kuchaři a číšníkovi ve výši 5% (10%) z mé dnešní útraty.
:-D:beer:

Ať si zvednou ceny o těch 10% a bude vymalováno. Už teď je všude předraženo a zákazníka se snaží ošulit. Číšníci se snaží obrat hosta i majitele a ještě bych jim měl dávat spropitné? Živě si pamatuji jak v 80 letech provozní jedné restaurace, který nebyl 20 let na dovolené, dostal za odměnu zájezd o Jugoslávie. Nechtěl jet, ale manželka ho přesvědčila a tak jel. Po návratu dával rok dohromady manko, které mu tam číšníci udělali během jeho 14 denní dovolené.

Já dýško dám, když jsem spokojen, ale chci to nechat na vlastní libovůli. V Kaflandu taky u pokladny nenechávám o 10 % víc, než je uvedeno na regále. A tu cenu obsluhy mají snad restauratéři započítánu do jídla a pití.
Jestli zvednou ceny o 10 %, protože "jinak už to nejde", tak já tam taky nemusím jít. Máme vedle baráku hospodu, během Covidu se jí taky týkaly restrikce, hospodskej lepil na dveře nápisy "oslavující" rozhodnutí vlády, ale přes to všechno vidím, jak si vozil prdel v Audi A8, teď má Superba, no tak asi hlady neumírají. Nasrat s povinným dýškem a ještě k tomu desetinovým!

Zase jeden.
https://medium.seznam.cz/clanek/darth-zira-kdo-nema-na-to-aby-dal-spropitne-ten-at-sedi-doma-105518
Napadá mne, proč to ten šmudla zplodil. Jestli je mu líto ožebračovaného personálu krčem nebo jestli je povoláním pingl a chce si zvýšit výplatu.
Občas když mám dobrou náladu a kurýr mi přiveze objednanou zásilku v dohodnutém čase, mám pro něj připravenou padesátku a řeknu mu, že je to na jedno pivo :-D
V krčmě už jsem hodně dlouho nebyl.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-platba-kartou-vyssi-spropitne-zakaznici-se-pry-nechteji-citit-rozpacite-265604

Už to zase někdo zkouší.
Já už jsem hodně dlouho nebyl v krčmě a když snad nikdy jsem neplatil kartou, vždy hotově. Když dám něco navíc, předpokládám, že to shrábne účtující číšník, pokud se s někým šábne, bude to jeho věc. Když bych platil kartou i spropitné, komu by přišlo na účet?
:beer:

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru