Třeba si na tu předraženou oktávku vydělají nakonec rychleji než my tady na tu "levnou".
Když tolik vydělávají, proč v prodejích dominují malinkatý a levný auta? Protože to zdanění je prostě brutální i na Dány. Navíc jak píše Honza Fiala, je to zelenej teror.
Jasně, že je to zelený tlak, a řadu lidí to od nákupu většího a dražšího auta odradí. Na druhé straně existují i lidi, kteří by si mohli dovolit pořídit mnohem větší, luxusnější a dražší auta - a ne jedno - a přesto jezdí v něčem malém, levném. Mají třeba jinou hierarchii svého "must have" žebříčku.
My si tu hrajeme na zelený pozéry, ale dokud jinde budou mít tohle tak Evropa nejen že planetu nezachrání, ale ještě se ekonomicky zničí.
Mně celý ten humbuk kolem elektroaut trochu připomíná Krále Lávru od Karla Havlíčka Borovského nebo Císařovy nové šaty od Hanse Christiana Andersena. Všichni vědí, že překlopit všechna auta na eletriku během dejme tomu 10-15 let je naprostý nesmysl, ale všichni se tváří, že to tak určitě půjde zvládnout. Jednou to praskne.
Tím el. auta šmahem neodsuzuji, pro některé to může být docela výhodné, obzvláště, až/pokud poklesnou ceny třeba vlivem čínské konkurence. Pár panelů na střeše RD navíc a jezdíš zadarmo (pokud nejezdíš moc a dlouhé cesty, spíše takové to "kolem komína" jako třeba já).
Já sice nejezdím zadarmo, ale dneska jsem tankoval plnou nádrž. Vždy při tankování vynuluji počítadlo. Najeto 523 km, zaplaceno 633 Kč. A to jsem jezdil po dálnici na plnej knedlík. Litr LPG 15,30 Kč a to beru ten dražší, kvalitnější
Pro zelebe mozky je LPG, CNG a dalsi plyny taky nezkousnutelne fosilni palivo. Tem by vyhovovala hromadna doprava a v idealnim pripade slapaci. Takovy slapaci autobus...
Redaktoři na webu autofórum se netají tím, že jsou proti hurá akci s elektromobily, jak je tlačí politici a automobilky jim vychází jásavě vstříc. Proto je na webu dost kritických článků.
V poslední době se ale zdá, že s elektromobilitou to opravdu není jen růžový a že budoucnost nevypadá vůbec jednoznačně ve prospěch e-aut.
Ale máme to ve vedení EU kabrňáky, ti prostě přehlasují jak trh, tak i fyziku. Pod vedením strany vpřed!
Připomněl jsem si vyjádření jedné tiskové slepice na dotaz jak její ministerstvo hodlá prošustrovat miliony co dostalo na vzdělávání romských/cikánských dětí.
"Předpokládáme revizi stávajících analýz, využití validních a aktuálních dat a pochopitelně i realizaci šetření v oblastech a tématech, které dosud monitorovány nebyly, a přesto jsou pro zabezpečení efektivního proinkluzivního prostředí nezbytné."
IMHO to vyjádření je univerzální a šlo by použít i v těchto případech.
Kdy mocní už konečně dostanou zdravý selský rozum?
Ale oni určitě selský rozum mají a používají. Aby ze všeho pokud možno profitovali. Že profit někoho může znamenat ztrátu, problémy jiného, je pochopitelně možné.
Kritici mocných by se na jejich místě nechovali jinak
Doporučuju na Silvestra, jeden z nejzábavnějších rozhovorů na ABJ.
Důležité to je, ale kdo z mocných neselže? Kdo z těch, kteří se mermomocí snaží dostat k lízu, neselže? Nemusí přímo krást, stačí všelijaké boční výhody. A že těch je k dispozici spousta!
A nedělám si žádnou iluzi o nikom. Když se A.B. před x lety tlačil do politiky, myslel jsem si, že hlavní důvod, proč ho ostatní/dosavadní politici nějak nemají rádi, je ten, že on (dolarový multimiliardář) na rozdíl od nich nemá potřebu být jakkoliv uplácen, že to nemá zapotřebí. A za pár roků… kvůli uprděným 50 mio za čapák ten hypotetický glanc neúplatnosti (z pohledu prostého lidu, nekoupeného koblihou) je zcela fuč.
Z mýho pohledu - člověk, co má peněz, že by se do konce života mohl válet v koksu, tak není lidumil, když leze do politiky. Pokud chce dělat něco pro lidi, tak jsou jiný způsoby, viz Bill Gates. Takoví jdou do politiky jen kvůli sobě, svýmu egu a dalším penězům. Nejen AB, ale i třeba Trump.
No a když lezou do politiky ti, co peníze nemají, tak proto, aby je na náš účet získali. Takže si nevyberem.
Zastupitelská demokracie musí vždycky vést k úplatkům a rozhodování peněz, protože lidi nedokáží vybrat ze svého středu neúplatné za politiky. Už jenom proto, že ten neúplatný si nemá jak obstarat bez peněz volební kampaň a na rozdíl od úplatného ty peníze na kampaň z nikoho nevyrazí. Možnost teda je, že je sám natolik bohatý, že si kampaň dokáže zaplatit sám, ale jak vidíme třeba u AB, tak v těchto případech někdy hrozí zase jiný extrém, že s jídlem roste chuť a takový člověk nemá nikdy dost.
Za mě je teda pořád nejlepší systém přímá demokracie, kde si lidi rozhodují, co nejvíc sami, protože stovky zastupitelů uplatit lze, milióny voličů nikoli. Ale samozřejmě u přímé demokracie zase hrozí, že se promění v mediální demokracii, teda že budou ve skutečnosti rozhodovat vlastníci médií, protože skrz ně dokáží milióny lidí ovlivňovat. Nicméně momentálně je v tomto směru poměrně dobrá doba, protože internet dokázal média rozdrobit do menších celků a teda menší ovlivnitelnosti lidí. Jistě by mohlo být lépe hlavně ve vztahu k televizním médiím, kde je ta moc stále soustředěna hodně úzce. Zde by hodně pomohla privatizace ČT ideálně po částech, což by minimálně rozdělit na dvě půlky šlo a nesměli by se toho účastnit ostatní majitelé celostátních tv. Navíc význam tv bude zcela jistě nadále klesat, takže ono se to i tak časem vyřeší.
Když lezou do politiky ti bez peněz, tak si (asi) jdou taky nahrabat, to jo, ale nemají tolik nitek a pák v pozadí, jako ti, co prachy mají, takže urvou řádově méně a (snad) dají pokoj. Je to rozdíl miliony vs. miliardy. Ti bohatí si nepůjdou do politiky pro pár drobných.
Vybrat ze svého středu neúplatné? Demokracie je o tom, že do politiky jdou lidi dobrovolně a Mirek Dušín by se tam velmi rychle pozvracel.
Přímá demokracie se může jevit jako cesta, třeba ve Švýcarsku tak fungují. Jenže úskalí jsi dobře popsal, snadnou ovlivnitelnost médii a stejně tak by davy lidí rozhodovaly o něčem, čemu vlastně sami nerozumí. Musela by každému hlasování předcházet důkladná osvětová kampaň a i tak mám obavy, že by stejně spousta lidí volila "jednoduché a rychlé řešení" a taky to, co jim aktuálně vyhovuje a může být cestou do pekel. Copak by si plebs dobrovolně odhlasoval vyšší daně? Já absolutně nemám přehled o tom, jak funguje ekonomika státu a v jaké jsme ekonomické kondici a jak nás může ovlivnit úprava DPH. Můžu akorát věřit tomu, co by mi naservírovali "odborníci" z médií. Nebo taky nevěřit. Určitě jsi taky členem SVJ, takže víš, jak se hlasuje o ekonomice společnýho baráku. Ti v přízemí se vůbec nezajímají o to, že těm nahoře zatíká střechou a proč by se tedy kvůli tomu měly navyšovat platby do fondu. A takto chceš řídit stát? Ani omylem.
Určitě jsi taky členem SVJ, takže víš, jak se hlasuje o ekonomice společnýho baráku. Ti v přízemí se vůbec nezajímají o to, že těm nahoře zatíká střechou a proč by se tedy kvůli tomu měly navyšovat platby do fondu. A takto chceš řídit stát? Ani omylem.
Je to dobrý příměr a právě proto považuju přímou demokracii za proveditelnou. Problém toho SVJ je často ten, že je tam podmínka, že se hlasování musí účastnit aspoň 50% členů. Tuhle podmínku bych do přímé demokracie nezatahoval, protože by to dopadalo jako u toho SVJ, že často nejsme usnášení schopní. Ale co to zároveň znamená? Že se ti, kterým je u prdele, jak se dům vede, neúčastní a nepředpokládám, že by se nějak výrazně chtěli účastnit i rozhodovacího procesu okolo státu.
Takže tím se ti, co jsou úplně mimo, vyloučí přirozeně sami. Když ten zbytek bude mít zájem, tak si dokáže zařídit, aby dokázal hlasovat ku prospěchu věci. Nakonec i v tom domě vyhrává většina a ikdyž poslední patro vícepatrového domu tvoří jen desetina hlasujících, nakonec zvítězí rozum a i někteří, které to okamžitě nebolí, tu ruku pro novou střechu zvednou!
Myslím, že Babiš nám ukázal docela jasně, že i tohle jde.
A proto nastoupila pětikolka, aby dokazala voličům, že Babiš nebyl zdaleka to nejhorší, co nás mohlo potkat
WTF?
...ani bych žádné nové nekoupil. Člevěka to jenom vytáčí. Zlatá Felda. Maká, musí se řídit, nic neodpustí, ale věrně slouží, nebuzeruje a hlavně jediný displej jsou hodiny. Za odměnu dostává olejíček do 10tkm a do nádrže prémium
Z ekonomickýho pohledu možná, ale bourat v tom šrotu může být fatální.
To máš velkou pravdu. Bourat vvtom je fatální. Proto je potřeba v autě typu Felicia jezdit defenzivně a ne jako idiot. Tohle mám nepaměti pořád a hodně mě to vycvičilo. Stejně nenaženeš vůbec nic. Tohle je důležité. Vím, na co mám, co si můžu dovolit a tak když za mnou i třeba po městě poletí trotl 100 v SUV, nemám problém okamžitě uhnout (tohle platí hlavně pro dvouproudové silnice, kde je trochu divočina a levý pruh neodolatelné afrodiziakum pro asi tak 80 % egošílenců).
P.S. není to šrot. Mám to v dokonalém pořadku a není shnilá. Brzdy mám komplet nové atd. Nejsem hazardér. Na to moje cukání 10 km sem a tam je to idealní. Neřeším nic jako rozvody, egr ventily, DPF, netěsnící spojkové válce (ten spojkový válec jsem zmínil schválně, protože Felicia má spojku ovládanou lankem, stejně jako plyn např. oproti Fabii 1) a plno dalších, byť běžných oprav. Ačkoliv opakuji, že s tebou souhlasím a z hlediska bezpečnosti je to hrozba.
Kdyby to měla z hlediska bezpečnosti být hrozba, tak by bylo hrozbou každé malé autíčko. Žádné nemá proti obrněným SUV šanci a na druhou stranu, aby se kvůli tomu příznivci normálních aut vzdávali, také nemá smysl. Jak píšeš, je třeba jezdit defenzivně.
Jinak na dálnici bych s hodně starým autem nejel, protože častým problémem je upadnutí kola. Hřídele stárnou a vnitřní mikrotrhlinky nikdo nevidí. V malých rychlostech to zastavíš, na dálnici je to bez šance.
Tak přeci jen ta nová malá autíčka mají lepší deformační zóny a jsou tuhá. To nemluvím o vyspělosti ovládání a zpracování a stabilizaci náprav. Když se podíváš na sloupky u Felicie, nosníky a výztuhy nárazníku, tak je to směšné, říkám tomu motokára. Je prostě potřeba na tohle myslet. Dálničku na tom ani nemám. Je fakt, že ve Fabii se nebojím. Ta má i ty tebou zmíněné poloosy jednou takové.
Defenzivní jízda ti je k prdu, když tě naboří někdo jinej. Já taky jel vklidu domů a proti nám se vyřítila v zatáčce 18 letá královna silnic s mokrým řidičákem. Bylo po dešti a už jsem jen mohl sledovat, jak smykuje přesně na moje auto. Chudák Citroen šel do šrotu, ale naštěstí jsme z něj vylezli všichni zdraví a relativně nepoškození. Bylo to 6 letý auto a jsem rád, že to nebyla právě nějaká Felicie. To bych taky mohl mít přední kolo pod prdelí. Taky že to mělo airbagy všude možně, ne jen ve volantu, bylo moc dobře.
Jojo, to beru. Furt je lepší defenzivní jízda s maximální rychlostí oněch 80 km/h ve městě, než čelit situacím na okreskách. Když už jedu ven, tak ne sice záměrné, ale většinou pozdě večer nebo v noci.
Musím ale říct na obhajobu Felicie, že do té doby mě žádné auto tak nevyškolilo - myšleno řidičsky. Sám jsem v ní málem boural hned na začátku, sice asi ve 30 km/h, ale po zkušenosti s nehodou v podobně nízké rychlosti a ve Feli bych to opravdu nechtěl. Zapomněl jsem, že tam není ABS, auto má přes tunu, malá kolečka 13" a ještě bylo mokro. Začal jsem brzdit pozdě a už jsem klouzal. Naštěstí birec v mercedesu byl asi polobůh, protože se během asi sekundy naprosto zdekoval. Od té doby i v běžném autě reaguji daleko dříve. Od té doby už se nic podobného neopakovalo. Pro mě je to veliký zdroj zkušeností a to už ty papíry mám hezkou řádku let.
Já už jsem se po letech taky vyblbnul a jezdím tak, abych dojel. Ne, že bych tomu občas nešlápnul, ale na zadek se nikomu nelepím, nepředjíždím za každou cenu, protože riziko za pár ušetřených minut nestojí. Ale taky nejezdím jak podělanej, abych vytvářel kolonu, ale stejně se najdou takoví, co by mi nejraději za jízdy šacovali kufr. Zrovna včera, cesta, kterou jsem projel nejmíň tisíckrát, jedu únosně svýmu autu, počasí a večerní hodině a stejně se mi lepil na prdel auta. V místech, kde se nedá předjíždět, je to prostě hovadina. Nedej Bože potkat školitele-vybržďovače. Nejsem si jist, asi už je to dávno, ale asi jsem se s jedním takovým potkal. Ale to už je jiná pohádka.
Tak já tomu obcas také trochubpokouřím, to zase ne, že ne, ale to jsou cesty, kde skutečně za den projede polovina jednoho auta
Agrese je dost, to je fakt. Porad se nekam systemove spěchá, lidí je víc a víc, aut je víc a víc a je to nedvládní začarovaný kruch velkolichvářů.
Když si pak vezmu, jak 50 kW stačí člověku úplně bohatě a s přehledem, pousmívám se nad tím, jak doba spěje. Furt méně a méně emisí a víc a víc nevyužitelného výkonu, respektive točivého momentu a účinnosti agregátů jako takové.
V jeho případě šlo klidně o 50 liber (asi 1 408 Kč) za doplnění asi 70 procent kapacity (z cca 10 na více jak 80 procent). To by neznělo až tak špatně, kdyby šlo o 70 procent nádrže běžného spalovacího auta, ale to nejde. Enyaq iV 80 SportLine má použitelnou kapacitu baterek 77 kWh, což je ekvivalentem asi 19,7litrové nádrže na naftu. A platit přes 1 400 Kč za 13,8 litru nafty? Navíc na to čekat desítky minut, když to dobře půjde? Děkujeme pěkně, tohle opravdu není dobrá vize pro nikoho, ani pro relativně „připravené” Brity.
EURO7 neprosla, jak byla vymyšlená, tal vam hajzl..vé zdrazime elektroauta
nařízení EU také stanoví, že od roku 2024 musí být nejméně 45 % hodnoty elektromobilu vyrobeno z dílů pocházejících z EU nebo Velké Británie. Evropská unie tím chce docílit menší závislosti na Asii, zejména pokud jde o baterie. Baterie totiž obvykle tvoří 40 % hodnoty elektromobilů, uvádí německý deník Bild.
Super. To už ta elektroauta nebude kupovat nikdo.
Baterie totiž obvykle tvoří 40 % hodnoty elektromobilů
Nejsem si jist, jestli to byla Toyota nebo Honda, bylo to určitě v některém pořadu Auto.cz na youtube. Přivezli elektromobil za 1.600.000 Kč do autorizovaného servisu, dělali tam nějaké testy a chtěli vědět stav baterie. Technik jim řekl, že baterie je ve stavu 100% funkčnost, ale že nedokáže zaručit, že zítra neodejde. Není tam prostě ten průběh stárnutí lineární, což v podstatě všichni známe z různých mobilních zařízení, že se to stává. Takže se redaktor toho magazínu zeptal, kolik by tam stála výměna baterie za novou, technik to překontroloval v ceníku a poměrně suveréně řekl, že 1.190.000 Kč. To ani náhodou není 40% ceny auta!
Jinak je to dobře, elektromobily nejsou budoucnost, jen ať je zdraží.
Někde okolo 38:00 říká, že zapomněl, že je v Coloradu, tam mají vlaky zdarma, aby bylo čistější životní prostředí. Osobně ne, že bych z toho byl nadšenej po ekonomický stránce pro stát, ale ve výsledku ano, rozhodně mnohem lepší podpora ekologie než zakazování aut. Prostě se zvýhodní ten nejekologičtější způsob dopravy (narozdíl od ČR jsou vlaky elektrifikované) a rázem je vyřešeno.
V USA nemuzes zakazovat auta. Hromadna doprava tam neni tak rozsirena (ani ve mestech) a navic mesta pro prsi dopravu nejsou moc zarizena. A o okoli mest ani nemluvim
Plynovody jsou špatné, tak holt LNG. A kdo by nahodou chtěl topit elektřinou, tak ta se vyrábí i v plynových elektrárnách, které to LNG spaluji ve velkém. A navíc těm tepelným čerpadlářům tu elektřinu (na rozdíl od zbytku Evropy) zdražíme. Vlastně ne, protože to řekl sám velký signál. Sice zdražíme, ale lidi to nepoznají.
Milé děti, bylo jedno město, kde se lidé měli rádi, milovali čistou přírodu a mysleli na budoucnost. Všichni se v tom městě měli dobře, protože věděli, že nesmí používat fosilní paliva, protože..., protože..., no zkrátka místo nich na všechno používali jen elektřinu. A elektřinu v tom pohádkově krásném městě používali opravdu na všechno. Na vaření, topení, pro práci strojů i pro svoje auta.
Takový nádherný život to byl! Každý chtěl bydlet v takovém městě! Úplná pohádka, milé děti.
Všechno by bylo v pořádku, kdyby elektřinu vyráběly třením liščího ocasu o ebonitovou tyč. Bohužel tato výroba elektřiny je opomíjena i když každý kdo je dostatečně starý se jí učil na základní škole.
Ono by stačilo, kdyby si elektrické vozy pořizovali jen lidi s vlastní fotovoltaikou a auta používali spíše na kratší cesty, ne na okružní cesty zimní Evropou. Pokud si pořídí Tesly padesát zbohatlíků z každého vchodu panelákového sídliště někde ve městě, problém je na světě :)
Zbohatlíci nebydlí v paneláku. Celý problém je že EU nutí do elektrických vozidel i ty nízkopříjmové skupiny.
...kdyby elektřinu vyráběly třením liščího ocasu o ebonitovou tyč...
Tak pozor!!! Do toho by měli co mluvit spolky přátel zvířat.
Co takhle dát do šrotu celou Evropskou Ůnyji, už se naškodila dost.
Faktem je, že se Evropa všemi prostředky snaží omladit vozový park, jehož stáří v posledních letech vlivem po sobě jdoucích krizí, vysoké inflace, růstu cen aut, ale i tlaku na rozšíření elektromobility roste.
To je omyl. EU (stejně jako další zájmové skupiny v ostatních částech světa) se snaží omezit mobilitu obyvatel tím, že jim znemožní si vozidlo pořídit. Spalovací se zakážou, případně se na ně uvalí takové daně, aby se jich lidi zbavovali, předražená elektro auta s životností 6 let si každý dovolit nebude moct.
Nejhorší je že nebudeš moc jezdit ani na koni, jelikož také produkuje nebezpečné látky. Jsem pro to, vrátit se k nosítkům, jako v pohádce Šíleně smutná princezna. Jsou vyrobené ze dřeva a pokud je nebudeš natírat tak se to bude ekologům líbit. No jako další krok uzákonit, že nosiči nosítek budou ekologové. Nic ekologičtějšího asi na individuální přepravu osob nepůjde vymyslet.
Tak si čtu rozhovor s ex-ministryní za ANO a jejich jedničkou do eurovoleb, Klárou Dostálovou, tady.
…nebránila bych se nějakým motivacím na elektromobily. Ve městech bychom skutečně mohli zakázat vjezd aut se spalovacími motory nebo to nějak zpoplatnit…
Tak si říkám, jestli ti, kteří se těší, až tu zlou pětikolku konečně vystřídá vláda ANO a že bude líp, se netěší předčasně
Spjujes 2 veci: 1 az se zbavime petikolky 2 az zase povladne ANO
Bohuzel ta 2, pokud stale bude vlada dana politickymi stranami, dopadne. To jsme si rikali uz v dobe ANO, ze hur uz byt nemuze. Muze a soucasna vlada je toho dukazem.
Článek o tom, jak se projeví nedostatečná infrastruktura v situaci, kdy roste počet elektromobilů. Netýká se to jednoho města, ale oblasti. Nejde o zemi třetího světa, ale o Nizozemí.
Nizozemský operátor sítě Stedin, státní firma obsluhující Randstad, největší metropolitní oblast v zemi zahrnující i Amstredam, Rotterdam, Haag a právě Utrecht, totiž vzal ručník a hodil ho do ringu s tím, že není schopen dále garantovat soustavné dodávky elektrické energie ve špičkách, pakliže nedojde k úplné eliminaci části spotřeby v problematických časech. A uhádli jste, první na ráně jsou elektrická auta, kterých neustále přibývá a síť zatěžují masivními odběry v těch nejnevhodnějších momentech.
Další info je v článku. Kupředu levá, zpátky ni krok!
Utrechtská RTV informuje, že situace se stává stále více neudržitelnou a místní politici přemýšlí, jak nejefektivněji síti ulevit. Všechna řešení zahrnují omezení pro elektrická auta, která kvůli svým energetickým nárokům přináší v nizozemském prostředí náhlou a výraznou zátěž pro celou síť nejméně dvakrát denně - ráno a v podvečer. A i když jejich omezování je pochopitelně nepříjemné, politici nemají moc na výběr - pokud nechtějí, aby se síť skutečně zhroutila a nikdo neměl nic, musí snížit odběr elektřiny ve špičkách. A omezit auta se zdá být pořád přijatelnější než zakázat lidem vařit nebo topit.
Politici za PvdA (něco jako česká sociální demokracie) a ChristenUnie (něco mezi místní KDU-ČSL a TOP09), tedy žádní pravicově smýšlející lidé, ale součást levicově-progresivistické kliky, navrhují omezení vjezdu elektromobilů do města. Do centra Utrechtu je dnes jako ve správné „Zelené pevnosti” zakázáno jezdit s dieselovými auty, naopak elektromobily byly halasně vítány. A teď mají být pod tlakem okolností preferované benzinové motory, protože - když už nic jiného - aspoň neshodí síť? Není divu, že místní kroutí hlavou. Politici jim nejprve řekli, že mají na elektřinu, protože jen pak budou moci dál jezdit do města, a teď o 180 stupňů otočí?
Co mi to jen připomíná? Poručíme větru, dešti. Levice vyrobí uměle problém tam, kde není a pak si neví rady a nemá řešení.
No jo, když o tom rozhodují jedinci, kteří vidí jen to, co chtějí a vůbec tomu nerozumí, ale mají tu moc rozhodovat.
Porsche nové centrum potřebuje, je asi 2,5krát větší než dosavadní dealerství, které padá na ústa. Má také nasmlouvané nové lidi, v dealerství má pracovat mezi 90 a 100 zaměstnanci, z nichž je víc jak polovina má nový kontrakt. Porsche je tak odhodláno nové středisko přece otevřít. Jak? S pomocí vlastních generátorů spalujících fosilní paliva.
A není to zdaleka jediné překvapení, které politici lidem připravili. Po letech jejich tlačení do tepelných čerpadel je najednou od téhož odrazují, po letech zamezování zřizování přívodů plynu k nemovitostem mají být spásou hybridní kotle a plynové turbíny.
Operátoři dále vyzývají k tomu, aby lidé pokud možno co nejméně používali tepelná čerpadla k vytápění domů či ohřevu vody, ačkoli byli přesně tímto směrem roky tlačeni. Nově jsou prý lepší hybridní kotle pracující s plynem a elektřinou. Proč ne, chce se říci, pozadí znovu ukazuje, jak ohromně nekoncepční přístup odpovědných osob je. Kolega z mé nizozemské práce si před pár léty stavěl nový dům, chtěl v něm mít jako zálohu plynový kotel a nebylo mu s odvoláním na stavební zákon povoleno přivést si k domu novou plynovou přípojku. Takže když se sám chtěl chovat rozumně, bylo mu v tom zamezeno. A dnes mu operátoři poradí, aby používal kotel, který mu před pár lety bylo fakticky znemožněno používat?
Ta urputnost politiků napříč Evropou v prosazování nesmyslů mi připomíná úsilí (bývalé) politické strany Věci veřejné s přístupem: "My tu korupci vymýtíme, i kdybysme měli všechny podplatit!"
V pondělí 4. 3. vybuchla v sídle EU v Bruselu bomba. Klíčová média si toho nevšimla: Evropský parlament přijal na návrh Komise usnesení, že elektromobil není automaticky klimaticky neutrální vůz. Protlačovaným e-autům zazvonil v EU umíráček.
Nejlépe tak emisně vycházejí tradiční spalovací auta na benzín a naftu, e-auta obsadila předposlední místo, když emisně nejhorší je dle tohoto hodnocení pohon na tzv. šedý vodík vyráběný ze zemního plynu. Vedení EU tak obrací svou dosavadní politiku prosazování nulových emisí ve prospěch elektromobilů o 180 stupňů.
Jak trefně poznamenal německý ministr financí za liberální FDP Christian Lindner, za peníze německých datových poplatníků se utratilo do 18. prosince 2023, do konce dotací na elektromobily, v přepočtu přes 250 miliard korun, aby si bohatí Němci mohli s dotací koupit elektromobil jako 2. či 3 vůz do rodiny.
Článek stojí za přečtení.
To ale nic nemeni na přitvrzování norem pro spalovací motory a ukončení jejich používání. Ve vysledku tedy zakaz všech aut?
No je totiž rozdiel zákaz spaľovacích motorov a normy pre spaľovacie motory. Pri zákaze by sa museli používať výlučne elektromobily (a ako to už konečne €urohujeri konštatovali - ani ony nie sú ekologicky "čisté"), ale pri normách by sa spaľováky používali ďalej, ale konštruktéri a výrobcovia by museli riešiť zníženie emisí, účinnosť motorov a používanie alternatívnych palív - napr. bionaftu, benzín s biozložkou (už sa používa, ale biozložky by sa pridávalo viacej a viacej). Okrem toho - ani likvidácia batérií z el.mobilov nie je taká jednoduchá, ako likvidácia spaľovacieho motora.
Pridavat se bude lih, jako se uz deje, ale problem je v tom, ze vyssi podil likviduje motory a je to drazsi nez stavajici paliva. Zprisneni norem = nebudes schopny takovy motor vyrobit. Povinne pridavani asistentu = zdrazeni aut. Spolu s tim zavedou ekofasos zakaz vjezdu spalovacich aut do mest.
Ono nejde ani o emise jako spíš o to, kolik těch emisí pochází z fosilních zdrojů (teda do ovzduší se dostávají látky, které byly dlouhá léta kdesi ukryté). Dneska jsou to prakticky všechny. To že se benzín i nafta dají vyrobit i jinak než z ropy, uhlí atd je pravda. Ale zatím nikdo nepřišel na to, jak to vyrobit za rozumnou cenu. Kromě toho tady máme moderní motory, které jsou na složení paliva citlivé (právě tím, jak jsou přesně seřízené na nejvyšší účinnost). To neni ruský motor, který bylo možné provozovat na cokoliv (ovšem s příšernou spotřebou). Asi před dvěma roky jsem někde viděl prezentaci postupu, kterým se z odpadu (hlavně plastového) vyrábí olejovitá tekutina, něco jako nafta, co se dá po drobné úpravě použít pro motory. To ale taky neni moc čisté, protože plasty jsou z ropy a je to zase fosilní uhlík. Nedávno jsem někde slyšel o barevném odlišení vodíku, přičemž ten zelený měl být z elektřiny z obnovitelných zdrojů (kromě toho měl být nějaký modrý, šedý, červený, růžový a co já vím jaké ještě). Byl u toho obrázek nějakého bublajícího zařízení. Ale tady to s účinností není nic moc, voda je vodivá (a co teprve mořská; destilku tam budou lít těžko), takže spousta elektřiny přijde nazmar tím, že namísto aby rozbíjela chemickou vazbu tak prostě jen projde a promění se v teplo. Další teplo vznikne při stlačování, ale to neni takový problém, to si při expanzi ten vodík zase vezme zpět (jen na jiném místě). Asi by mělo smysl takové výrobny vodíku kombinovat s výrobnou tepla. A potom palivový článek zase nemá nijak oslnivou účinnost, nevím, kam se posunula technika, ono o tomto se taktně mlčí, ale dřív platilo, že je mnohonásobně výhodnější ten vodík spálit (spalovací motor se dá vyrobit i na vodík) něž z něj dělat elektřinu. Z elektromobilu se zatím má za to, že se baterie budou nějakou dobu používat v BES (bateriové úložiště) pro vyrovnávání výkyvů výroby a spoteby, kde jěště nějakou dobu poslouží, ale na tu likvidaci stejně dřív nebo pozdějc dojde. Výrobky dneška jsou odpadky budoucnosti. Ale pořád tvrdím, že osobní auta jsou to nejmenší. Co nákladní auta, autobusy, vlaky, letadla, pracovní stroje, to vše má daleko větší výkony, než nějaký osobák, kde to je spíš otázka přestřelené ceny takových automobilů. Na ropu jede tolik věcí, že si to ani neumíme představit. A rok 50 (že to nebude 40 už víme jistě, možná to posunou na 70) se nezadržitelně blíží.
Největší bordel je při splování mazutu na nákladních a velkých osobních lodích. Vše ostatní jsou celosvětově jen jednotky procent. EU nás svojí politikou ohledně emisí vede do záhuby. Nic víc k tomu není potřeba dodávat.
...Přechod komplet na elektroauta má tolik potíží, technických, finančních, sociálních, společenských..., že jeden neví, kde začít.
IMHO tohle je asi lidem jejichž IQ je vyšší než dnešní datum jasné. Ale to nevadí, hlavně že je za co a proti něčemu jinému "bojovat". Za tučné peníze pro "bojovníky". Z našich daní. Navrhuji začít od podlahy. CZexitem. C. & K. Slavná Evropská Ůnyje je v současnosti totiž úplně jinde než ta co jsme do ní s velkým nadšením vlezli (já už jsem byl tehdy proti).
Ono to je možná v Unii na levačku, ale myslíš, že máme na to, abychom z Unie vystoupili? To je ekonomická sebevražda. A ty jsi snad dost starý na to, abys to věděl a nepodlehnul vábení "snadných" řešení.
Ono by možná stačilo, kdyby se o tom začalo vážně mluvit. Že by se Eurosoudruzi začali bát o svá teplá místečka a začali by se chovat oploceněji.
Už kvůli tomu letos nebudu ignorovat EU volby a minimálně se podívám na kandidáty. Aby tam nebyli jen uvědomělí levičáci, kteří si myslí, že elektrika je prostě v zásuvce a basta.
No výběr ti nezávidím. Heslo všech kandidátů je "Slibem nezarmoutíš" a výběr mezi Babišovcemi a Pětikoalicí, kdy už teď si dělají strany čistky mezi kandidáty, také není procházka růžovým sadem.
...Statisíce obytných domů potřebují zateplit. Aby se tak do roku 2050 stalo, rychlost renovací se musí ztrojnásobit. Jinak Česko nesplní požadavky na energetickou náročnost budov, které stanovuje Evropská unie...
Evropská Unie иди нахуй! V té době už budu čuchat k fialkám zdola.
Upravený vtip "O Zlatou mříž":
Budujeme Green Deal. Svou prací. Pro své potomky. Ti haranti si nic lepšího nezaslouží.
Z diskuse pod tím článkem:
...Až půjde tzv. z tlustého do tenkého, tak volby vyhraje ta strana, co bude mít v programu na předním místě referendum o vystoupení z EU, pokud se tedy do té doby EU sama nerozpadne a nebo jí neopustí většina států a zůstane v podobě jejího původního složení v době vzniku...
Jak informuje Financieel Dagblad, stále více spotřebitelů elektrické energie v Nizozemsku dostává od operátorů sítí výhrůžné dopisy, kterými jsou peskování za každý větší než domluvený odběr elektrické energie. Dodavatelé by za takových okolností měli být rádi, dostanou peníze na víc za větší množství prodané elektřiny, pokud je ale té málo a kapacita sítě nestačí na její distribuci, je jakýkoli výkyv nežádoucí. Firemní zákazníci jsou tak výslovně varování, že pokud se vysoké odběry budou opakovat a způsobí přetížení elektrické sítě, ponesou za to odpovědnost s veškerými finančními důsledky.
Při současných omezeních elektrické sítě není reálné dál postupovat standardními cestami, takže van Antwerpen zvažuje tři alternativy: Nizozemskou výrobu přestěhovat do USA, kde už firma také působí, koupit si obří baterii a vyrovnávat odběry skrze ní anebo koupit dieselový či plynový generátor. První je složité a pro něj osobně nežádoucí, druhé drahé a neudržitelné, takže...
Já se taky cítím jako Putinův trojský kůň. Je možné, abych jako člověk odešel z EU aby pro mne neplatily míčoviny z Brusele?
Jistě, že to možné je. Stav se v Praze na ambasádě a poptej se po možnostech získání občanství. Pak se přestěhuješ, českého se zřekneš (pokud to jde, ale snad ano) a budeš za vodou.
Pak už ho čeká jen ruský blahobyt a výsady.
Zbavíš se píčovin z Brusele, půjdeš jinam a narazíš na jiný kokotiny. Všude je prdel o dvou půlkách, průser nastane ve chvíli, kdy chceš vidět jen jednu. Ale možná bude stačit, když vypneš internet a nebudeš čučet na TV, bude ti pak líp.
Doporučuji Kubu nebo Severní Koreu tam o EU určitě nic neuslyšíš.
Mimo EU je trebárs aj Švajčiarsko, Nórsko, USA, Japonsko, Nový Zéland.... a celá rada vyspelých krajín. Vyťahovanie Severnej Kórei a Kuby ako protikladu EU nerozumiem. Práve vďaka EU to tu možno raz dotiahneme na tú Kubu.
On chtěl nějakou zemi kde se nechovají jako v EU. Samozřejmě, že jsem mohl nabídnout např. Indii , či jakoukoliv zemi v Africe, ale já to dal jako nadsázku, s tím že v těchto zemích o EU ani neuslyší. V těch co jsi jmenoval také prosazují například elektromobilitu jako v EU.
Příliš mnoho elektroaut a tepelných čerpadel. V německém Oranienburgu kolabuje elektrická síť
Přibývání tepelných čerpadel a zvýšení počtu elektrických aut dovedly německé rychle rostoucí město Oranienburg ke kolapsu elektrické sítě, píše web týdeníku Focus. Odborníci varují, že je to začátek dominového efektu, a totéž hrozí nejen Německu, ale i mnohým dalším evropským městům.
To jen zelene mozky to stale nevidi a budou tlacit tepelna cerpadla a elektroauta. Dokud bude vznikat elektrina v zasuvce, tak se nic nezmeni.
První německé město je bez proudu kvůli elektromobilům.
Město Oranienburg severně od Berlína s téměř 50 000 obyvateli tak již informovalo Spolkovou síťovou agenturu, která je podřízena ministerstvu hospodářství Roberta Habecka, že v jeho vysokonapěťové elektrické síti již není dostatek energie pro zásobování dalších domácností nebo dokonce firem. Stalo se tak prvním městem v Německu, které vyhlásilo stav nouze. Důsledkem čehož se nové registrace nebo nová zvýšení výkonu domovních přípojek již neschvalují. Nebudou žádná nová tepelná čerpadla ani žádné další nabíječky elektromobilů. A co je zřejmě nejhorší: dokonce ani nové obchodní a průmyslové oblasti nelze připojit k síti a zásobovat elektřinou.
Co mi to jen připomíná? Dnešní zelení, stejně jako před léty komunisti zoufale řeší problémy, který by bez nich vůbec nevznikly.
Moje babička žila od roku 1893 až do roku 1976 bez elektřiny a taky to vydržela. Ono jde jen o zvyk. Žiješ od slunka do slunka. V zimě jdeš spát strašně brzo, jelikož topíš v kamnech tak když nemáš uhlí několikrát za noc vstaneš a jdeš přiložit (nemluvím o dnešních kamnech ale o sporáku v kuchyni na kterém se vařilo a byla tam otevřená trouba, aby to ten kamenný dům alespoň trochu vytopil). Petrolejku zapaluješ jen když je to opravdu potřeba. Jediná vymoženost byla poslech tranzistorového rádia od poloviny 60 let. V ostatních místnostech kde se trvale netopí, když venku mrzne máš ráno na lavoru ledovou krustu. Kdo nezažil tak nepochopí. Jistě jde zeleným o tuto romantiku. Ráno nakrmit dobytek, podojit, zpracovat mléko, vykydat stáj, zapřáhnout koně, naložit na vůz ručně hnůj, jet na pole a tam ho ručně rozházet, vrátit se k obědu a sníst brambory na loupačku, no a odpoledne v tom můžeš pokračovat. Když se vrátíš vyčistíš vůz od hnoje, vyhřebelcuješ koně, dáš jim do žlabu, podojíš krávy a tak to jde den za dnem i o sobotách a nedělích. No prostě romantika jak vyšitá a kdo by to ze zelených nechtěl.
Takto yo driv fungovalo, vcetne toho, ze sis spoustu potravy zajistil sam. Zkus di to predstavit v dnrsnich mestech. I kdybys chtel, tak nemas do ceho to uhli nebo drevo prilozit. Maximalne rozdelat ohen uprostred obyvaku a otevrit okno, aby mel kour kam odchazet
Ono to jde i ve městech, koukni na fotky z Jugoslávie v obléhaném Bělehradě či někde na Ukrajině. Do paneláku dáš dovnitř kamna, vysklíš jedno okno, protáhneš plechovou záplatou kouřovod a topíš. Horší je to s vodou, kterou musíš nosit kdo ví do jakého patra, jelikož výtahy nejezdí.
Hlavně, abys měl tu vodu odkud nosit. Pokud máš štěstí, můžeš si chytat vodu na balkoně, pokud nemáš, tak prostěradlo z okna a ždímat. Srovnáváš nesrovnatelné. Když vezmeš obléhaný Bělehrad, tak se tam většinou topilo tuhými palivy. Dnes plyn, elektřina nebo rovnou teplovody (parovody). Těžko asi najdeš kamna po bazarech a sběrných dvorech pro většinu města.
Za posledních cca 15 let jsem stavěl jeden sporák z šamotových cihel, jedny skládací kamna ze šamotových cihel a jeden bubínek z ocelové roury o průměru 35 cm. Mezi tím jsem koupil mini litinová kamna "Karlík" vyráběná v Polsku, která jsem si musel dodělat doma (klasické socialistické DoDo, vybrušoval jsem tam flexou drážky aby to sedělo a předělával zavírání dvířek). S pomocí svářečky, vrtačky, flexi a příslušného materiálu si kamna bez problému postavím. V Bělehradě také stavěli minomety z trubek od veřejného osvětlení. Ještě jedna poznámka. Když nepůjde ta elektřina, tak mám doma dostatek plátků do pilky na železo, dostatek majzlíků a kladiv, ruční prsní vrtačku, akorát tu svářečku na kliku nemám.
Ježíšmarjá ty bys chtěl po zelených aby pracovali rukama? Vždyť by umřeli hlady!!!
To zní jako dobrý nápad
Tak nam ten narust elektromobily pekne (diky dotacim) roste
Obecně jsou v rámci programu Záruka Elektromobilita nejvíc poptávané modely značky Tesla, následuje Volvo a Škoda Auto. „V rámci těch žádostí evidujeme 1700 vozidel, což v programu ukazuje na to, že to nejsou žádné flotilové žádosti, že se jedná ve většině případů o žádosti o jedno vozidlo,“ uvedl předseda představenstva Národní rozvojové banky Tomáš Nidetzký.
Podnikatel si poridi diky dotacim domu jeden elektromobil na popojizdeni.
Na české silnice v roce 2023 vyjelo 6 640 nových osobních elektromobilů, což představuje meziroční nárůst o 70,6 %.
Jen dodam, ze ten pocet tvori 3% nakupu novych aut.
Až začnou být problémy s elektřinou tak se to zase zruší.
Bez dotací by po tom neštěkl pes. A takhle si tu žijem.
Pouhé tři roky stačily nejvyššímu šéfovi Ford Motor Company, aby se z člověka, který je schopný podpořit vizi jen a pouze elektrické nabídky automobilky, změnil v pochybovače schopného aspoň v některých případech označit elektromobily za příšernost.
... Je neuvěřitelné, že takový zákaz vůbec přišel, zkušení technici a vývojáři jsou ale už proto přesvědčeni, že bude zrušen o mnoho dřív, než má začít platit. A cestu k tomu mohou nalajnovat už letošní volby do Evropského parlamentu. Jejich výsledky v Česku toho asi moc nezmění (čímž neříkáme, že nemáte jít volit - jděte), Němci se ale mohou stát rozhodující hybnou silou. A hned několik tamních stran o zrušení zákazu usiluje. Vedle AfD je to možná i překvapivě tradičnější CDU/CSU, jejíž dopravní expert a šéf výboru pro dopravu v dnešním Bundestagu Christoph Ploss dal rozhovor německému Focusu. A ani na chvíli nenechal nikoho pochybovat, že CDU zákaz nechce a udělá vše pro jeho zrušení v nejbližším možném termínu.
„V současné době vidíme jak v Bruselu, tak v německé politice stále více ideologických a plánovaných ekonomických směrnic o tom, která technologie by se měla kde používat,” říká dále s tím, že CDU chce zrušit podobné nařizování napříč obory. V případě dopravy pak dodává, že není problém vyrábět syntetická paliva efektivně ani ve velkém měřítku, stačí nehledět pouze na možnosti Německa či Evropy. Pokud není problém dovážet baterie z Číny, proč by měl být problém dovážet syntetická paliva z Chile? Potíž je jen v tom, že v principu to samé je u favorizované cesty přehlíženo jako bezproblémové, zatímco u té upozaďované je to zveličované jako čára přes rozpočet.
Autorem článku je Vladimír Pikora a popisuje co nás čeká; ne to, s čím souhlasí.
Benzin a nafta brutálně zdraží. Objevují se názory, že to bude až o 13 korun za litr. Všichni nakonec dobrovolně a rychle přejdou na elektrické vozy. Rok 2035 k zákazu spalovacích motorů nebude ani nutný.
V dubnu letošního roku totiž Evropský parlament odhlasoval, že vznikne nový druh emisních povolenek, které budou uvaleny na mnoho lidských aktivit, kde vzniká uhlík a mezi ně patří i automobilová doprava. Od roku 2027 tak bude dražší benzin i nafta.
Jestli si ale myslíte, že zdražením dopravy končíme, mýlíte se. Emisní povolenky budou i na vytápění budov či na leteckou dopravu. To přinese vysokou inflaci. Dnes nelze odhadnout o kolik, protože nikdo netuší cenu povolenek, ale bude toho hodně
To mi řekněte, to už v té EU zešíleli úplně? Zlikvidujeme si průmysl, dopravu, pozavíráme funkční elektrárny, zvýšíme inflaci, přerozdělíme peníze, obyvatelstvo EU plánovaně zchudne.
Evropská Unie иди на хуй!
Nezesileli, naopak planovane provadeji kroky. Elity + plebs, ktery na ne bude delat. Nebudes mit moznost individualni dopravy, zavede se system socialnich kreditů atd.
U každé dřívější zaniklé civilizace nastal bod zlomu. Dříve to bylo kvůli změně klimatu, nebo válkám, nebo nemocem. Jelikož nás Covid 19 nezlikvidoval tak politici hledají další cesty. Střední třídu díky emisním povolenkám a daním postupně zlikvidují a ten komunismus pro 90% obyvatel konečně zavedou. Jelikož jsem už déle v důchodu a pamatuji dobře socialismus, tak mě nyní upoutala jedna kniha, kde starší pán vysvětluje mladé holce jak to bylo před rokem 1990. V té době měl každý občan starší 15 let občanský průkaz, jenž měl asi 30 stránek. V jeho polovině začínaly stránky pro razítko zaměstnavatele. Pokud tam razítko nebylo, tak byl člověk příživník a mohl dostat až tři roky vězení. Nyní když "nemáš razítko" tak zajdeš na pracovní úřad a dostaneš finanční podporu. No a politici na to ty peníze někde musí najít. U bohatých si to netroufnou, jelikož díky jejich penězům vládnou, tak to odnese střední třída. Ještě je možná občanská neposlušnost, ne běhat někde po náměstích, ale ať v jeden okamžik všichni občané zapnou naplno všechny elektrické spotřebiče v jednu hodinu a až se všechno v Praze díky kleknutí elektrické sítě zastaví, tak je to snad probudí.
Pokud by k tomu organizovanému elektrošoku opravdu došlo a opravdu by se síť zhroutila, nepochybně by byli organizátoři pohnáni před soud a dokážu si představit zisk dlouholetých pobytů v nápravných zařízeních. Ne kvůli tomu, že Mařka se nemohla dívat na Píčaře v sadu
Ordinace v růžové zahradě
, ale kvůli klidně miliardovým ztrátám firem, bank, případně kvůli ztrátám na životech, které si snadno dokážu představit.
Koukni na § 311 Trestního zákoníku.
To vypadá jako argumentace před generální stávkou 27.listopadu.
Minulý týden měl ekonom David Marek vynikající přednášku v krásné aule v budově ČNB, na akci Congress CFO, tedy konferenci pro české finanční ředitele....
Bůh seslal na lidstvo choleru, mor, neštovice, několik světových válek, AIDS, fašismus, komunismus, a nic nepomohlo. Tak vymyslel ISO 9000.
Co se týká té fluktuace, tak to je dáno vlastnictvím nemovitostí a tím pádem vazbou na určitý region a tím i na možnost zaměstnání v regionu.
To už i zapnutí elektrické trouby je trestné, no kam jsme došli kdo to ví?
To trestné opravdu není :)
Psal jsem o tvé hypotetické organizované akci, která by způsobila kolaps energetické sítě. V reálu to není možné, lidi se na to nenechají zlanařit (proč bych tam činil, aby mi pak hodiny/dny nešla elektřina, abych musel vyházet mražák, nemohl čumět na internet, měl večer jen studenou vodu a svítil svíčkami?). Navíc spoustu spotřeby elektřiny mají na svědomí instituce, firmy, továrny.
Pokud by ale k tomu kolapsu skutečně došlo, organizátoři by to podle mě šeredně odskákali. Pokud by se to vůbec někdy dalo dokupy :) (viz seriál Revolution)
Co v rámci šetření vše na hodinu vypnout, nebo i to bude trestné?
Trestné to nebude, ale stejně to moc lidí neudělá a výsledek se viditelně neprojeví. Takových akcí už bylo spousta, nikdy se to neprojevilo.
Ale nabádání typu "udělejte to a to, aby došlo takovéto pohromě" už trestné je (plánovaní a připrava pohromy páchaná ve skupině, pokud je organizátorů víc), i pokud "to a to" samo o sobě trestné není a třeba ani nejde spolehlivě prokázat. (Ale pokud se někdo přihlásí, že bude "to a to" páchat za účelem "pohromy" už trestné být může.)
Přičemž "to a to" klidně může být "vypnout na určenou hodinu všechny spotřebiče" a !pohroma! může být "výpadek dodávky elektřiny". Samozřejmě teda taky záleží, jak velkou motivaci bude mít někdo tohle řešit a jak velkou motivaci to naopak ututlat.
Baterie Tesel degradují tak rychle, že po 3 letech zvládají jen dvě třetiny udávaného dojezdu, po 8 ve velkém odchází
Řecko s okamžitou platností nakázalo, že čistě bateriová auta, stejně jako plug-in hybridy, mají přístup na trajekty pouze ve chvíli, kdy je maximální kapacita jejich paketů využita nanejvýš z 40 procent. Posádky lodí totiž nemají dostatečné znalosti a vybavení na uhašení případného požáru, čemuž se vážně nelze divit, když při zásazích u elektromobilů mnohdy přijdou ke zdravotní újmě i profesionálové.
To ničemu nevadí, EU to odborně a odpovědně vyřeší jako vždy:
- vydá další dluhopisy - nebo- - implementuje nařízení, že lithium není hořlavina
Co tam máš dál?
To je takový problém, nechávat ty elektrická auta u nějakého "nouzového" výjezdu s hydraulickým válcem, který je v případě problémů vystrčí do moře? Také je dobrá šikmá plošina.
Zatím jsou lodě stavěné na auta obyčejná, která během plavby nepotřebují každé svůj hydraulický válec, šikmou plochu a hlídače, takže se jech na loď vejde víc A zatím se nevyplácí snižovat kapacitu lodí jen proto, aby mohly vozit víc riskantních nákladů, tak se raději omezuje riziko už u zdroje, než až následky
nerady [109.81.119.xxx] @Jan Fiala, 05.06.2024 21:57#417 To je takový problém, nechávat ty elektrická auta u nějakého "nouzového" výjezdu s hydraulickým válcem, který je v případě problémů vystrčí do moře?
Chudáci velryby a ostatní mořští živočichové. Nebylo by možné aby různá sebranka (jako třeba u nás Děti Země co úspěšně blokují stavbu dálnic protože by se na staveništích náhodou mohla vyskytovat hnízda hovniválů nádherných) začala dělat něco užitečného?
To by napřed museli nebo užitečnýho umět. Jenže to se na fildě neučí.
Pak tedy nezbývá než elektromobily vyrábět jako obojživelníky a okamžitě to schválit pro celou EU. Jak se jinak mohou "ekologicky" smýšlející občané dostat svým "ekologickým" vozem na dovolenou, na jakýkoliv ostrov např. ve Středozemním moři, aby tam mohli "ekologicky" působit na místní obyvatelstvo. Samozřejmé je, že tyto vozy budou dalším nařízením EU vyráběny jako nepotopitelné. Jen nechápu jak tyto vozidla vyráběná v Číně se dováží do Evropy. Vím, že je v přípravě železnice z Číny do Evropy, ale ta ještě nefunguje.
Něco k násilím vynucované elektromobilitě a současným problémům:
V současné a blízké době nejsou tyhle auta řešením pro všechny, ale mají už dnes spokojený uživatele a svou práci odvedou. A že se nehodí ke všemu, všem a za všech okolností? Inu, povídejte tohle v Bruseli...
... Průzkum totiž zjistil, že se elektrické ojetiny staly tak neprodejnými, že o nich přesně tak hovoří už většina dealerů. A ještě větší část z nich je odmítá vykupovat zcela v obavě, že by je neprodali vůbec, popř. jen za cenu neakceptovatelné ztráty.
Copak na to říká ekonomickej expert světové úrovně, Danuše Nerudová?
Určitě se na ně vymyslí nějaká dotace a budou se dovážet k nám. Stejně jsme smetiště Evropy tak o co jde.
Jeden z majitelů elektromobilů řekl online verzi britských novin Daily Mail: „Někdy vstávám kolem čtvrté nebo páté hodiny ráno, abych nabíjel auto, protože vím, že bude během dne přeplněno.“ 72letý muž dodal, že je tak unavený, že své elektrické vozidlo – MG – vrátí kvůli stresu z nabíjení a vrátí se k naftovému autu, které měl předtím, protože s ním je to jednodušší. „Budím se uprostřed noci, abych si nabil auto a nevystavuji se tak riziku dlouhých front na nabíjecích stanicích před cestou do práce v ranní špičce.“ Ray Lee, řidič Uberu, dodal pro magazín, že se mu stává, že musí čekat hodinu až hodinu a půl, než se dostane k nabíjecí stanici.
Jů! To chci taky!
Někomu se může taková informace zdát jako „přitažená za vlasy“, respektive hoax. Pro Brity je však ve skutečnosti vážným problémem, o kterém psal v poslední době například již zmiňovaný Daily Mail, Metro, deník The Sun, internetový portál GBNews, server FleetAlliance a mnohá další média. Pro tuto situaci se dokonce začal používat termín „charging rage“, což bychom volně a diplomaticky mohli přeložit jako „frustrace z nabíjení“. Ta ústí nejen do vzájemných konfliktů mezi řidiči, čekajícími na nabíjení svého elektromobilu, ale také do útoků na obsluhu veřejných nabíjecích stanic.
V meziročním srovnání klesl prodej elektromobilů v Německu až o 37 procent, zatímco prodej aut se spalovacími motory o 7 procent vzrostl.
Tržní podíl elektromobilů v Německu klesl v červenci podle EY na necelých 13 % z 20 % v předchozím roce. Přitom podle očekávání automobilek měl výrazně růst. Prodej elektromobilů přitom neklesl minulý měsíc jen v Německu, ale například i ve Švédsku, které patří k zemím, kde se elektrická auta dosud prodávala velmi dobře. A také nejde o zanedbatelný pokles – v meziročním srovnání je podle Mobility Sweden na úrovni 15 procent. Ve Švýcarsku jejich prodej poklesl v červenci až o 19 procent.
Jejda! Plánování, to by nám v EU šlo na jedničku. Ale pak ta realita. Ach jo. EU si vysnila cíl, ale lidí jí to kazí!
Další bombasticky titulek z Novinek:
Prodej elektromobilů za sedm letošních měsíců vzrostl o 44 procent na 4987 aut.
Ale musime cist do konce. Tam zjistime, ze z 136 000 prodanych aut bylo necelych 5 000 elektromobilu (navic dotovanych). Neni to trochu malo, Antone Pavlovici?
Celkový prodej nových aut bez ohledu na pohon na českém trhu vzrostl za sedm měsíců letošního roku meziročně o 3,8 procenta na 136 673 vozů.
...Problém po mém soudu přišel až později - když středobodem zájmu mnoha firem přestal být zákazník.... Je to jasné jako facka, přesto pro stále více firem neznamenáte jako zákazník prakticky vůbec nic. .... A když to začne promlouvat do produktu, už nejde o pár setin eurocentu na kuse, už jde o samotnou jeho prodejnost, už jde o kejhák...
Předpovědi, že přechod k elektromobilitě přinese v automobilovém sektoru nová pracovní místa, se nenaplnily. Právě naopak. Podle Evropské asociace dodavatelů automobilového průmyslu v sektoru za poslední čtyři roky zaniklo 86 tisíc pracovních míst.
Devět let byly elektromobily v Praze osvobozeny od placeného parkování. S Novým rokem to skončí a poplatky se zvednou i pro sdílená auta. Ačkoliv ještě stále zbývá schválit detaily, jednotlivé městské části už řidičům prodávají parkovací oprávnění. Podobnou cestou se vydalo Brno. Jinde výhody při parkování pro elektromobily zatím zůstávají.
Jen naivní jouda by si mohl myslet, že to bude na věčné časy. Elektrika i spalovák zabírají stejně místa, není důvod to osvobozovat od poplatků. Srovnal bych i placení na dálnicích.
Automobilky mají problém s přežitím po tom, co je natlačila EU do výroby elektroaut. Idelologie vyhrála nad zdravým rozumem i nad požadavky trhu. Aneb poručíme trhu a dešti. Jsou různé cesty - návrat ke klasice a k menším autům, které byly díky regulacím také zrušeny. Ale jsou i alternativní cesty, jakou zvolilo např. AUDI:
Jose Miguel Aparicia, šéf britského zastoupení značky AUDI, který http://www.autoexpress.co.uk/audi/365883/audi-focus-luxury-posher-a8-and-new-suv-flagship Auto Expressu] řekl, že automobilka zvolí jinou cestu ven: „Výrazně zdraží svá auta,” doslova toto řekl Aparicio. V tu chvíli už jí bude jedno, že jich prodává míň, bude jich dokonce prodávat ještě míň než dnes, ale jde tu přece o zisk, ne? A to bude fungovat, protože míň aut za vyšší cenu znamená vyšší marži a klidně větší zisk.
Jak vypada ideologie zelenych mozku v praxi - podivejme se do Danska
https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/obycejna-nova-octavia-za-1-13-milionu-kc-dan-z-ni-100-tisic-kc-za-rok-vitejte-v-dansku-zemi-chudych-bohatych/
Když to tak čtu, tak si říkám, jak může být vláda tak krutá k vlastním občanům. Očividně ani volby tam nejsou šancí na změnu.
Kromě A je potřeba zjistit i B. Kolik ti utlačovaní chudáci vydělávají.
2 roky starý článek: https://www.fondik.cz/clanky/srovnani-platu-cr-vs-dansko-platy-v-dansku-se-vyrazne-lisi
Třeba si na tu předraženou oktávku vydělají nakonec rychleji než my tady na tu "levnou".
Když tolik vydělávají, proč v prodejích dominují malinkatý a levný auta? Protože to zdanění je prostě brutální i na Dány.
Navíc jak píše Honza Fiala, je to zelenej teror.
Jasně, že je to zelený tlak, a řadu lidí to od nákupu většího a dražšího auta odradí. Na druhé straně existují i lidi, kteří by si mohli dovolit pořídit mnohem větší, luxusnější a dražší auta - a ne jedno - a přesto jezdí v něčem malém, levném. Mají třeba jinou hierarchii svého "must have" žebříčku.
My si tu hrajeme na zelený pozéry, ale dokud jinde budou mít
tohle
tak Evropa nejen že planetu nezachrání, ale ještě se ekonomicky zničí.
Mně celý ten humbuk kolem elektroaut trochu připomíná Krále Lávru od Karla Havlíčka Borovského nebo Císařovy nové šaty od Hanse Christiana Andersena. Všichni vědí, že překlopit všechna auta na eletriku během dejme tomu 10-15 let je naprostý nesmysl, ale všichni se tváří, že to tak určitě půjde zvládnout. Jednou to praskne.
Tím el. auta šmahem neodsuzuji, pro některé to může být docela výhodné, obzvláště, až/pokud poklesnou ceny třeba vlivem čínské konkurence. Pár panelů na střeše RD navíc a jezdíš zadarmo (pokud nejezdíš moc a dlouhé cesty, spíše takové to "kolem komína" jako třeba já).
Já sice nejezdím zadarmo, ale dneska jsem tankoval plnou nádrž. Vždy při tankování vynuluji počítadlo. Najeto 523 km, zaplaceno 633 Kč. A to jsem jezdil po dálnici na plnej knedlík. Litr LPG 15,30 Kč a to beru ten dražší, kvalitnější
Pro zelebe mozky je LPG, CNG a dalsi plyny taky nezkousnutelne fosilni palivo.
Tem by vyhovovala hromadna doprava a v idealnim pripade slapaci. Takovy slapaci autobus...
Tady je pár článků s debatovaným tématem:
První německá firma se otevřeně postavila proti nařizování elektromobilů, podává žalobu, aby EU zastavila
Německý výrobce elektromobilů zkrachoval necelý měsíc poté, co firmu navštívil kancléř a dával ji světu za příklad
Elektrická party definitivně končí. Už se přestává nalévat se slevou, na řadě je pití s přirážkou
I elektromobil s nejloajálnějšími zákazníky opouští 30 procent kupců a vrací se ke spalovacím autům
Redaktoři na webu autofórum se netají tím, že jsou proti hurá akci s elektromobily, jak je tlačí politici a automobilky jim vychází jásavě vstříc. Proto je na webu dost kritických článků.
V poslední době se ale zdá, že s elektromobilitou to opravdu není jen růžový a že budoucnost nevypadá vůbec jednoznačně ve prospěch e-aut.
https://www.autoforum.cz/predstaveni/plany-na-ciste-elektrickou-nahradu-dalsiho-spalovaciho-auta-vyletely-kominem-dostane-take-benzinovy-sestivalec/
https://www.autoforum.cz/predstaveni/gm-zastavil-zacatek-vyroby-hned-nekolika-elektromobilu-vysvetleni-sefky-je-jako-z-orwella/
https://www.autoforum.cz/predstaveni/ja-jsem-vam-to-rikal-lidi-konecne-vidi-realitu-elektromobilu-konstatuje-sef-toyoty-pri-tezkostech-souperu/
https://www.autoforum.cz/predstaveni/nezajem-o-elektromobily-pohrbil-nekolik-dalsich-elektrickych-novinek-honda-s-gm-zarizly-spolecny-projekt-za-117-miliard/
https://www.autoforum.cz/predstaveni/akcie-automobilek-se-hrouti-pod-tihou-neuspechu-elektromobilu-mercedes-po-nekolika-ranach-mluvi-o-brutalnim-trhu/
Ale máme to ve vedení EU kabrňáky, ti prostě přehlasují jak trh, tak i fyziku. Pod vedením strany vpřed!
Připomněl jsem si vyjádření jedné tiskové slepice na dotaz jak její ministerstvo hodlá prošustrovat miliony co dostalo na vzdělávání romských/cikánských dětí.
IMHO to vyjádření je univerzální a šlo by použít i v těchto případech.

Kdy mocní už konečně dostanou zdravý selský rozum?
Ale oni určitě selský rozum mají a používají. Aby ze všeho pokud možno profitovali.
Že profit někoho může znamenat ztrátu, problémy jiného, je pochopitelně možné.
Kritici mocných by se na jejich místě nechovali jinak
Důležité je nekrást:
https://www.youtube.com/watch?v=0CMPtWD92h4
Doporučuju na Silvestra, jeden z nejzábavnějších rozhovorů na ABJ.
Důležité to je, ale kdo z mocných neselže? Kdo z těch, kteří se mermomocí snaží dostat k lízu, neselže? Nemusí přímo krást, stačí všelijaké boční výhody. A že těch je k dispozici spousta!
A nedělám si žádnou iluzi o nikom. Když se A.B. před x lety tlačil do politiky, myslel jsem si, že hlavní důvod, proč ho ostatní/dosavadní politici nějak nemají rádi, je ten, že on (dolarový multimiliardář) na rozdíl od nich nemá potřebu být jakkoliv uplácen, že to nemá zapotřebí. A za pár roků… kvůli uprděným 50 mio za čapák ten hypotetický glanc neúplatnosti (z pohledu prostého lidu, nekoupeného koblihou) je zcela fuč.
Z mýho pohledu - člověk, co má peněz, že by se do konce života mohl válet v koksu, tak není lidumil, když leze do politiky. Pokud chce dělat něco pro lidi, tak jsou jiný způsoby, viz Bill Gates. Takoví jdou do politiky jen kvůli sobě, svýmu egu a dalším penězům. Nejen AB, ale i třeba Trump.
No a když lezou do politiky ti, co peníze nemají, tak proto, aby je na náš účet získali. Takže si nevyberem.
Zastupitelská demokracie musí vždycky vést k úplatkům a rozhodování peněz, protože lidi nedokáží vybrat ze svého středu neúplatné za politiky. Už jenom proto, že ten neúplatný si nemá jak obstarat bez peněz volební kampaň a na rozdíl od úplatného ty peníze na kampaň z nikoho nevyrazí. Možnost teda je, že je sám natolik bohatý, že si kampaň dokáže zaplatit sám, ale jak vidíme třeba u AB, tak v těchto případech někdy hrozí zase jiný extrém, že s jídlem roste chuť a takový člověk nemá nikdy dost.
Za mě je teda pořád nejlepší systém přímá demokracie, kde si lidi rozhodují, co nejvíc sami, protože stovky zastupitelů uplatit lze, milióny voličů nikoli. Ale samozřejmě u přímé demokracie zase hrozí, že se promění v mediální demokracii, teda že budou ve skutečnosti rozhodovat vlastníci médií, protože skrz ně dokáží milióny lidí ovlivňovat.
Nicméně momentálně je v tomto směru poměrně dobrá doba, protože internet dokázal média rozdrobit do menších celků a teda menší ovlivnitelnosti lidí. Jistě by mohlo být lépe hlavně ve vztahu k televizním médiím, kde je ta moc stále soustředěna hodně úzce. Zde by hodně pomohla privatizace ČT ideálně po částech, což by minimálně rozdělit na dvě půlky šlo a nesměli by se toho účastnit ostatní majitelé celostátních tv. Navíc význam tv bude zcela jistě nadále klesat, takže ono se to i tak časem vyřeší.
Když lezou do politiky ti bez peněz, tak si (asi) jdou taky nahrabat, to jo, ale nemají tolik nitek a pák v pozadí, jako ti, co prachy mají, takže urvou řádově méně a (snad) dají pokoj. Je to rozdíl miliony vs. miliardy. Ti bohatí si nepůjdou do politiky pro pár drobných.
Vybrat ze svého středu neúplatné? Demokracie je o tom, že do politiky jdou lidi dobrovolně a Mirek Dušín by se tam velmi rychle pozvracel.
Přímá demokracie se může jevit jako cesta, třeba ve Švýcarsku tak fungují. Jenže úskalí jsi dobře popsal, snadnou ovlivnitelnost médii a stejně tak by davy lidí rozhodovaly o něčem, čemu vlastně sami nerozumí. Musela by každému hlasování předcházet důkladná osvětová kampaň a i tak mám obavy, že by stejně spousta lidí volila "jednoduché a rychlé řešení" a taky to, co jim aktuálně vyhovuje a může být cestou do pekel. Copak by si plebs dobrovolně odhlasoval vyšší daně? Já absolutně nemám přehled o tom, jak funguje ekonomika státu a v jaké jsme ekonomické kondici a jak nás může ovlivnit úprava DPH. Můžu akorát věřit tomu, co by mi naservírovali "odborníci" z médií. Nebo taky nevěřit.
Určitě jsi taky členem SVJ, takže víš, jak se hlasuje o ekonomice společnýho baráku. Ti v přízemí se vůbec nezajímají o to, že těm nahoře zatíká střechou a proč by se tedy kvůli tomu měly navyšovat platby do fondu. A takto chceš řídit stát? Ani omylem.
Je to dobrý příměr a právě proto považuju přímou demokracii za proveditelnou. Problém toho SVJ je často ten, že je tam podmínka, že se hlasování musí účastnit aspoň 50% členů. Tuhle podmínku bych do přímé demokracie nezatahoval, protože by to dopadalo jako u toho SVJ, že často nejsme usnášení schopní. Ale co to zároveň znamená? Že se ti, kterým je u prdele, jak se dům vede, neúčastní a nepředpokládám, že by se nějak výrazně chtěli účastnit i rozhodovacího procesu okolo státu.
Takže tím se ti, co jsou úplně mimo, vyloučí přirozeně sami. Když ten zbytek bude mít zájem, tak si dokáže zařídit, aby dokázal hlasovat ku prospěchu věci. Nakonec i v tom domě vyhrává většina a ikdyž poslední patro vícepatrového domu tvoří jen desetina hlasujících, nakonec zvítězí rozum a i někteří, které to okamžitě nebolí, tu ruku pro novou střechu zvednou!
Myslím, že Babiš nám ukázal docela jasně, že i tohle jde.
A proto nastoupila pětikolka, aby dokazala voličům, že Babiš nebyl zdaleka to nejhorší, co nás mohlo potkat
WTF?
...ani bych žádné nové nekoupil. Člevěka to jenom vytáčí. Zlatá Felda. Maká, musí se řídit, nic neodpustí, ale věrně slouží, nebuzeruje a hlavně jediný displej jsou hodiny. Za odměnu dostává olejíček do 10tkm a do nádrže prémium
Z ekonomickýho pohledu možná, ale bourat v tom šrotu může být fatální.
To máš velkou pravdu. Bourat vvtom je fatální. Proto je potřeba v autě typu Felicia jezdit defenzivně a ne jako idiot. Tohle mám nepaměti pořád a hodně mě to vycvičilo. Stejně nenaženeš vůbec nic. Tohle je důležité. Vím, na co mám, co si můžu dovolit a tak když za mnou i třeba po městě poletí trotl 100 v SUV, nemám problém okamžitě uhnout (tohle platí hlavně pro dvouproudové silnice, kde je trochu divočina a levý pruh neodolatelné afrodiziakum pro asi tak 80 % egošílenců).
P.S. není to šrot. Mám to v dokonalém pořadku a není shnilá. Brzdy mám komplet nové atd. Nejsem hazardér. Na to moje cukání 10 km sem a tam je to idealní. Neřeším nic jako rozvody, egr ventily, DPF, netěsnící spojkové válce (ten spojkový válec jsem zmínil schválně, protože Felicia má spojku ovládanou lankem, stejně jako plyn např. oproti Fabii 1) a plno dalších, byť běžných oprav. Ačkoliv opakuji, že s tebou souhlasím a z hlediska bezpečnosti je to hrozba.
Kdyby to měla z hlediska bezpečnosti být hrozba, tak by bylo hrozbou každé malé autíčko. Žádné nemá proti obrněným SUV šanci a na druhou stranu, aby se kvůli tomu příznivci normálních aut vzdávali, také nemá smysl. Jak píšeš, je třeba jezdit defenzivně.
Jinak na dálnici bych s hodně starým autem nejel, protože častým problémem je upadnutí kola. Hřídele stárnou a vnitřní mikrotrhlinky nikdo nevidí. V malých rychlostech to zastavíš, na dálnici je to bez šance.
Tak přeci jen ta nová malá autíčka mají lepší deformační zóny a jsou tuhá. To nemluvím o vyspělosti ovládání a zpracování a stabilizaci náprav. Když se podíváš na sloupky u Felicie, nosníky a výztuhy nárazníku, tak je to směšné, říkám tomu motokára. Je prostě potřeba na tohle myslet. Dálničku na tom ani nemám. Je fakt, že ve Fabii se nebojím. Ta má i ty tebou zmíněné poloosy jednou takové.
Defenzivní jízda ti je k prdu, když tě naboří někdo jinej. Já taky jel vklidu domů a proti nám se vyřítila v zatáčce 18 letá královna silnic s mokrým řidičákem. Bylo po dešti a už jsem jen mohl sledovat, jak smykuje přesně na moje auto. Chudák Citroen šel do šrotu, ale naštěstí jsme z něj vylezli všichni zdraví a relativně nepoškození. Bylo to 6 letý auto a jsem rád, že to nebyla právě nějaká Felicie. To bych taky mohl mít přední kolo pod prdelí. Taky že to mělo airbagy všude možně, ne jen ve volantu, bylo moc dobře.
Jojo, to beru. Furt je lepší defenzivní jízda s maximální rychlostí oněch 80 km/h ve městě, než čelit situacím na okreskách. Když už jedu ven, tak ne sice záměrné, ale většinou pozdě večer nebo v noci.
Musím ale říct na obhajobu Felicie, že do té doby mě žádné auto tak nevyškolilo - myšleno řidičsky. Sám jsem v ní málem boural hned na začátku, sice asi ve 30 km/h, ale po zkušenosti s nehodou v podobně nízké rychlosti a ve Feli bych to opravdu nechtěl. Zapomněl jsem, že tam není ABS, auto má přes tunu, malá kolečka 13" a ještě bylo mokro. Začal jsem brzdit pozdě a už jsem klouzal. Naštěstí birec v mercedesu byl asi polobůh, protože se během asi sekundy naprosto zdekoval. Od té doby i v běžném autě reaguji daleko dříve. Od té doby už se nic podobného neopakovalo. Pro mě je to veliký zdroj zkušeností a to už ty papíry mám hezkou řádku let.
Já už jsem se po letech taky vyblbnul a jezdím tak, abych dojel. Ne, že bych tomu občas nešlápnul, ale na zadek se nikomu nelepím, nepředjíždím za každou cenu, protože riziko za pár ušetřených minut nestojí. Ale taky nejezdím jak podělanej, abych vytvářel kolonu, ale stejně se najdou takoví, co by mi nejraději za jízdy šacovali kufr. Zrovna včera, cesta, kterou jsem projel nejmíň tisíckrát, jedu únosně svýmu autu, počasí a večerní hodině a stejně se mi lepil na prdel auta. V místech, kde se nedá předjíždět, je to prostě hovadina.
Nedej Bože potkat školitele-vybržďovače. Nejsem si jist, asi už je to dávno, ale asi jsem se s jedním takovým potkal. Ale to už je jiná pohádka.
Tak já tomu obcas také trochubpokouřím, to zase ne, že ne, ale to jsou cesty, kde skutečně za den projede polovina jednoho auta
Agrese je dost, to je fakt. Porad se nekam systemove spěchá, lidí je víc a víc, aut je víc a víc a je to nedvládní začarovaný kruch velkolichvářů.
Když si pak vezmu, jak 50 kW stačí člověku úplně bohatě a s přehledem, pousmívám se nad tím, jak doba spěje. Furt méně a méně emisí a víc a víc nevyužitelného výkonu, respektive točivého momentu a účinnosti agregátů jako takové.
Pohled Brita, ktery zkousel zit s Enyaqem
https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/britsky-novinar-zkusil-zit-s-elektrickou-skodou-enyaq-bez-domu-s-garazi-nejde-to-a-navic-to-leze-do-penez/
EURO7 neprosla, jak byla vymyšlená, tal vam hajzl..vé zdrazime elektroauta
Super. To už ta elektroauta nebude kupovat nikdo.
Nejsem si jist, jestli to byla Toyota nebo Honda, bylo to určitě v některém pořadu Auto.cz na youtube. Přivezli elektromobil za 1.600.000 Kč do autorizovaného servisu, dělali tam nějaké testy a chtěli vědět stav baterie. Technik jim řekl, že baterie je ve stavu 100% funkčnost, ale že nedokáže zaručit, že zítra neodejde. Není tam prostě ten průběh stárnutí lineární, což v podstatě všichni známe z různých mobilních zařízení, že se to stává.
Takže se redaktor toho magazínu zeptal, kolik by tam stála výměna baterie za novou, technik to překontroloval v ceníku a poměrně suveréně řekl, že 1.190.000 Kč. To ani náhodou není 40% ceny auta!
Jinak je to dobře, elektromobily nejsou budoucnost, jen ať je zdraží.
čočík má nový video:
https://www.youtube.com/watch?v=U4JM_I-hj1o&t=1533s
Někde okolo 38:00 říká, že zapomněl, že je v Coloradu, tam mají vlaky zdarma, aby bylo čistější životní prostředí. Osobně ne, že bych z toho byl nadšenej po ekonomický stránce pro stát, ale ve výsledku ano, rozhodně mnohem lepší podpora ekologie než zakazování aut. Prostě se zvýhodní ten nejekologičtější způsob dopravy (narozdíl od ČR jsou vlaky elektrifikované) a rázem je vyřešeno.
V USA nemuzes zakazovat auta. Hromadna doprava tam neni tak rozsirena (ani ve mestech) a navic mesta pro prsi dopravu nejsou moc zarizena. A o okoli mest ani nemluvim
Jen na dokreslení situace.
https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-prestizni-studie-usa-lng-je-pro-zemi-emisne-mnohem-horsi-nez-spalovani-uhli-30776#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Plynovody jsou špatné, tak holt LNG.
A kdo by nahodou chtěl topit elektřinou, tak ta se vyrábí i v plynových elektrárnách, které to LNG spaluji ve velkém. A navíc těm tepelným čerpadlářům tu elektřinu (na rozdíl od zbytku Evropy) zdražíme. Vlastně ne, protože to řekl sám velký signál. Sice zdražíme, ale lidi to nepoznají.
Milé děti, bylo jedno město, kde se lidé měli rádi, milovali čistou přírodu a mysleli na budoucnost. Všichni se v tom městě měli dobře, protože věděli, že nesmí používat fosilní paliva, protože..., protože..., no zkrátka místo nich na všechno používali jen elektřinu. A elektřinu v tom pohádkově krásném městě používali opravdu na všechno. Na vaření, topení, pro práci strojů i pro svoje auta.
Takový nádherný život to byl! Každý chtěl bydlet v takovém městě! Úplná pohádka, milé děti.
Nizozemská „Zelená pevnost” přestala zvládat nápor elektromobilů. Nabíjení je omezováno, řešení je v nedohlednu
Všechno by bylo v pořádku, kdyby elektřinu vyráběly třením liščího ocasu o ebonitovou tyč. Bohužel tato výroba elektřiny je opomíjena i když každý kdo je dostatečně starý se jí učil na základní škole.
Ono by stačilo, kdyby si elektrické vozy pořizovali jen lidi s vlastní fotovoltaikou a auta používali spíše na kratší cesty, ne na okružní cesty zimní Evropou. Pokud si pořídí Tesly padesát zbohatlíků z každého vchodu panelákového sídliště někde ve městě, problém je na světě :)
Zbohatlíci nebydlí v paneláku. Celý problém je že EU nutí do elektrických vozidel i ty nízkopříjmové skupiny.
Tak pozor!!! Do toho by měli co mluvit spolky přátel zvířat.

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/veteran-srotovani-evropska-komise.A240129_142018_automoto_lobl
Co takhle dát do šrotu celou Evropskou Ůnyji, už se naškodila dost.

To je omyl. EU (stejně jako další zájmové skupiny v ostatních částech světa) se snaží omezit mobilitu obyvatel tím, že jim znemožní si vozidlo pořídit. Spalovací se zakážou, případně se na ně uvalí takové daně, aby se jich lidi zbavovali, předražená elektro auta s životností 6 let si každý dovolit nebude moct.
Nejhorší je že nebudeš moc jezdit ani na koni, jelikož také produkuje nebezpečné látky. Jsem pro to, vrátit se k nosítkům, jako v pohádce Šíleně smutná princezna. Jsou vyrobené ze dřeva a pokud je nebudeš natírat tak se to bude ekologům líbit. No jako další krok uzákonit, že nosiči nosítek budou ekologové. Nic ekologičtějšího asi na individuální přepravu osob nepůjde vymyslet.
Tak si čtu rozhovor s ex-ministryní za ANO a jejich jedničkou do eurovoleb, Klárou Dostálovou, tady.
Tak si říkám, jestli ti, kteří se těší, až tu zlou pětikolku konečně vystřídá vláda ANO a že bude líp, se netěší předčasně
Spjujes 2 veci:
1 az se zbavime petikolky
2 az zase povladne ANO
Bohuzel ta 2, pokud stale bude vlada dana politickymi stranami, dopadne.
To jsme si rikali uz v dobe ANO, ze hur uz byt nemuze. Muze a soucasna vlada je toho dukazem.
Článek o tom, jak se projeví nedostatečná infrastruktura v situaci, kdy roste počet elektromobilů. Netýká se to jednoho města, ale oblasti. Nejde o zemi třetího světa, ale o Nizozemí.
Nizozemská elektrická síť už kolabuje, operátor nařídí vypnutí dobíjecích stanic elektromobilů pro miliony lidí od 16 do 21 hod.
Další info je v článku. Kupředu levá, zpátky ni krok!
Je tu další článek popisující aktuální situaci: Nizozemská elektrická síť se dál hroutí. V Utrechtu nabíjení aut omezili, možná ho zakážou, popř. vykážou elektromobily z města
Co mi to jen připomíná? Poručíme větru, dešti. Levice vyrobí uměle problém tam, kde není a pak si neví rady a nemá řešení.
No jo, když o tom rozhodují jedinci, kteří vidí jen to, co chtějí a vůbec tomu nerozumí, ale mají tu moc rozhodovat.
Stejné místo/město, stejný problém: Nové prodejní a servisní centrum Porsche v Nizozemsku je hotové, otevřít ale nemůže, není pro něj elektřina
Tohle je obzvlášť pikantní
Další variace na stejné téma: V nizozemském Utrechtu už začínají vypínat dobíjecí stanice elektromobilů. Elektřina není, situace se nezlepší roky
Ta urputnost politiků napříč Evropou v prosazování nesmyslů mi připomíná úsilí (bývalé) politické strany Věci veřejné s přístupem: "My tu korupci vymýtíme, i kdybysme měli všechny podplatit!"
Těžko říct, zda opravdu dochází k obratu, ale vypadá to tak. Zazvonil zvonec a pohádkám o čisté elektromobilitě v EU je konec
Článek stojí za přečtení.
To ale nic nemeni na přitvrzování norem pro spalovací motory a ukončení jejich používání.
Ve vysledku tedy zakaz všech aut?
No je totiž rozdiel zákaz spaľovacích motorov a normy pre spaľovacie motory. Pri zákaze by sa museli používať výlučne elektromobily (a ako to už konečne €urohujeri konštatovali - ani ony nie sú ekologicky "čisté"), ale pri normách by sa spaľováky používali ďalej, ale konštruktéri a výrobcovia by museli riešiť zníženie emisí, účinnosť motorov a používanie alternatívnych palív - napr. bionaftu, benzín s biozložkou (už sa používa, ale biozložky by sa pridávalo viacej a viacej). Okrem toho - ani likvidácia batérií z el.mobilov nie je taká jednoduchá, ako likvidácia spaľovacieho motora.
Pridavat se bude lih, jako se uz deje, ale problem je v tom, ze vyssi podil likviduje motory a je to drazsi nez stavajici paliva.
Zprisneni norem = nebudes schopny takovy motor vyrobit.
Povinne pridavani asistentu = zdrazeni aut.
Spolu s tim zavedou ekofasos zakaz vjezdu spalovacich aut do mest.
Ono nejde ani o emise jako spíš o to, kolik těch emisí pochází z fosilních zdrojů (teda do ovzduší se dostávají látky, které byly dlouhá léta kdesi ukryté). Dneska jsou to prakticky všechny. To že se benzín i nafta dají vyrobit i jinak než z ropy, uhlí atd je pravda. Ale zatím nikdo nepřišel na to, jak to vyrobit za rozumnou cenu. Kromě toho tady máme moderní motory, které jsou na složení paliva citlivé (právě tím, jak jsou přesně seřízené na nejvyšší účinnost). To neni ruský motor, který bylo možné provozovat na cokoliv (ovšem s příšernou spotřebou).
Asi před dvěma roky jsem někde viděl prezentaci postupu, kterým se z odpadu (hlavně plastového) vyrábí olejovitá tekutina, něco jako nafta, co se dá po drobné úpravě použít pro motory. To ale taky neni moc čisté, protože plasty jsou z ropy a je to zase fosilní uhlík.
Nedávno jsem někde slyšel o barevném odlišení vodíku, přičemž ten zelený měl být z elektřiny z obnovitelných zdrojů (kromě toho měl být nějaký modrý, šedý, červený, růžový a co já vím jaké ještě). Byl u toho obrázek nějakého bublajícího zařízení. Ale tady to s účinností není nic moc, voda je vodivá (a co teprve mořská; destilku tam budou lít těžko), takže spousta elektřiny přijde nazmar tím, že namísto aby rozbíjela chemickou vazbu tak prostě jen projde a promění se v teplo. Další teplo vznikne při stlačování, ale to neni takový problém, to si při expanzi ten vodík zase vezme zpět (jen na jiném místě). Asi by mělo smysl takové výrobny vodíku kombinovat s výrobnou tepla. A potom palivový článek zase nemá nijak oslnivou účinnost, nevím, kam se posunula technika, ono o tomto se taktně mlčí, ale dřív platilo, že je mnohonásobně výhodnější ten vodík spálit (spalovací motor se dá vyrobit i na vodík) něž z něj dělat elektřinu.
Z elektromobilu se zatím má za to, že se baterie budou nějakou dobu používat v BES (bateriové úložiště) pro vyrovnávání výkyvů výroby a spoteby, kde jěště nějakou dobu poslouží, ale na tu likvidaci stejně dřív nebo pozdějc dojde. Výrobky dneška jsou odpadky budoucnosti.
Ale pořád tvrdím, že osobní auta jsou to nejmenší. Co nákladní auta, autobusy, vlaky, letadla, pracovní stroje, to vše má daleko větší výkony, než nějaký osobák, kde to je spíš otázka přestřelené ceny takových automobilů. Na ropu jede tolik věcí, že si to ani neumíme představit. A rok 50 (že to nebude 40 už víme jistě, možná to posunou na 70) se nezadržitelně blíží.
Největší bordel je při splování mazutu na nákladních a velkých osobních lodích. Vše ostatní jsou celosvětově jen jednotky
procent. EU nás svojí politikou ohledně emisí vede do záhuby. Nic víc k tomu není potřeba dodávat.
No to je teda materiál, europoslanec Peksa. Video na platformě stream.cz, asi 25 minut.
Peksa: Auta na elektřinu budou i pro chudé. Chcete převychovávat společnost, opáčil Turek
IMHO tohle je asi lidem jejichž IQ je vyšší než dnešní datum jasné. Ale to nevadí, hlavně že je za co a proti něčemu jinému "bojovat". Za tučné peníze pro "bojovníky". Z našich daní.

Navrhuji začít od podlahy. CZexitem.
C. & K. Slavná Evropská Ůnyje je v současnosti totiž úplně jinde než ta co jsme do ní s velkým nadšením vlezli (já už jsem byl tehdy proti).
Ono to je možná v Unii na levačku, ale myslíš, že máme na to, abychom z Unie vystoupili? To je ekonomická sebevražda. A ty jsi snad dost starý na to, abys to věděl a nepodlehnul vábení "snadných" řešení.
Ono by možná stačilo, kdyby se o tom začalo vážně mluvit. Že by se Eurosoudruzi začali bát o svá teplá místečka a začali by se chovat oploceněji.

Už kvůli tomu letos nebudu ignorovat EU volby a minimálně se podívám na kandidáty. Aby tam nebyli jen uvědomělí levičáci, kteří si myslí, že elektrika je prostě v zásuvce a basta.
No výběr ti nezávidím. Heslo všech kandidátů je "Slibem nezarmoutíš" a výběr mezi Babišovcemi a Pětikoalicí, kdy už teď si dělají strany čistky mezi kandidáty, také není procházka růžovým sadem.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-vetsinu-domu-v-cesku-ceka-renovace-unie-urcila-do-kdy-je-chce-bez-emisi-248544
Evropská Unie иди нахуй! V té době už budu čuchat k fialkám zdola.
Upravený vtip "O Zlatou mříž":
Budujeme Green Deal.

Svou prací.
Pro své potomky.
Ti haranti si nic lepšího nezaslouží.
Z diskuse pod tím článkem:
Elektrická síť se v Nizozemsku přetěžuje tak moc, že lidé dostávají kvůli dobíjení elektromobilů od operátorů výhružné dopisy
https://www.novinky.cz/diskuze/zahranicni-odejdete-z-eu-nepotrebujeme-putinovy-trojske-kone-nemecky-poslanec-se-obul-do-slovenska-a-madarska-40467153
Já se taky cítím jako Putinův trojský kůň.

Je možné, abych jako člověk odešel z EU aby pro mne neplatily míčoviny z Brusele?
Jistě, že to možné je. Stav se v Praze na ambasádě a poptej se po možnostech získání občanství. Pak se přestěhuješ, českého se zřekneš (pokud to jde, ale snad ano) a budeš za vodou.
Pak už ho čeká jen ruský blahobyt a výsady.
Zbavíš se píčovin z Brusele, půjdeš jinam a narazíš na jiný kokotiny. Všude je prdel o dvou půlkách, průser nastane ve chvíli, kdy chceš vidět jen jednu.
Ale možná bude stačit, když vypneš internet a nebudeš čučet na TV, bude ti pak líp.
Doporučuji Kubu nebo Severní Koreu tam o EU určitě nic neuslyšíš.
Mimo EU je trebárs aj Švajčiarsko, Nórsko, USA, Japonsko, Nový Zéland.... a celá rada vyspelých krajín. Vyťahovanie Severnej Kórei a Kuby ako protikladu EU nerozumiem. Práve vďaka EU to tu možno raz dotiahneme na tú Kubu.
On chtěl nějakou zemi kde se nechovají jako v EU. Samozřejmě, že jsem mohl nabídnout např. Indii , či jakoukoliv zemi v Africe, ale já to dal jako nadsázku, s tím že v těchto zemích o EU ani neuslyší. V těch co jsi jmenoval také prosazují například elektromobilitu jako v EU.
A pokracujeme, tentokrat u sousedu
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-prilis-mnoho-elektroaut-a-tepelnych-cerpadel-v-nemeckem-oranienburgu-kolabuje-elektricka-sit-40467966
To jen zelene mozky to stale nevidi a budou tlacit tepelna cerpadla a elektroauta. Dokud bude vznikat elektrina v zasuvce, tak se nic nezmeni.
https://www.autozive.cz/nemecke-mesto-bez-proudu-kvuli-elektromobilum/?
Co mi to jen připomíná? Dnešní zelení, stejně jako před léty komunisti zoufale řeší problémy, který by bez nich vůbec nevznikly.
Moje babička žila od roku 1893 až do roku 1976 bez elektřiny a taky to vydržela.

Ono jde jen o zvyk. Žiješ od slunka do slunka. V zimě jdeš spát strašně brzo, jelikož topíš v kamnech tak když nemáš uhlí několikrát za noc vstaneš a jdeš přiložit (nemluvím o dnešních kamnech ale o sporáku v kuchyni na kterém se vařilo a byla tam otevřená trouba, aby to ten kamenný dům alespoň trochu vytopil). Petrolejku zapaluješ jen když je to opravdu potřeba. Jediná vymoženost byla poslech tranzistorového rádia od poloviny 60 let. V ostatních místnostech kde se trvale netopí, když venku mrzne máš ráno na lavoru ledovou krustu. Kdo nezažil tak nepochopí. Jistě jde zeleným o tuto romantiku. Ráno nakrmit dobytek, podojit, zpracovat mléko, vykydat stáj, zapřáhnout koně, naložit na vůz ručně hnůj, jet na pole a tam ho ručně rozházet, vrátit se k obědu a sníst brambory na loupačku, no a odpoledne v tom můžeš pokračovat. Když se vrátíš vyčistíš vůz od hnoje, vyhřebelcuješ koně, dáš jim do žlabu, podojíš krávy a tak to jde den za dnem i o sobotách a nedělích. No prostě romantika jak vyšitá a kdo by to ze zelených nechtěl.
Takto yo driv fungovalo, vcetne toho, ze sis spoustu potravy zajistil sam.
Zkus di to predstavit v dnrsnich mestech. I kdybys chtel, tak nemas do ceho to uhli nebo drevo prilozit. Maximalne rozdelat ohen uprostred obyvaku a otevrit okno, aby mel kour kam odchazet
Ono to jde i ve městech, koukni na fotky z Jugoslávie v obléhaném Bělehradě či někde na Ukrajině. Do paneláku dáš dovnitř kamna, vysklíš jedno okno, protáhneš plechovou záplatou kouřovod a topíš. Horší je to s vodou, kterou musíš nosit kdo ví do jakého patra, jelikož výtahy nejezdí.
Hlavně, abys měl tu vodu odkud nosit. Pokud máš štěstí, můžeš si chytat vodu na balkoně, pokud nemáš, tak prostěradlo z okna a ždímat.
Srovnáváš nesrovnatelné. Když vezmeš obléhaný Bělehrad, tak se tam většinou topilo tuhými palivy. Dnes plyn, elektřina nebo rovnou teplovody (parovody). Těžko asi najdeš kamna po bazarech a sběrných dvorech pro většinu města.
Za posledních cca 15 let jsem stavěl jeden sporák z šamotových cihel, jedny skládací kamna ze šamotových cihel a jeden bubínek z ocelové roury o průměru 35 cm. Mezi tím jsem koupil mini litinová kamna "Karlík" vyráběná v Polsku, která jsem si musel dodělat doma (klasické socialistické DoDo, vybrušoval jsem tam flexou drážky aby to sedělo a předělával zavírání dvířek). S pomocí svářečky, vrtačky, flexi a příslušného materiálu si kamna bez problému postavím. V Bělehradě také stavěli minomety z trubek od veřejného osvětlení.

Ještě jedna poznámka. Když nepůjde ta elektřina, tak mám doma dostatek plátků do pilky na železo, dostatek majzlíků a kladiv, ruční prsní vrtačku, akorát tu svářečku na kliku nemám.
Ježíšmarjá ty bys chtěl po zelených aby pracovali rukama? Vždyť by umřeli hlady!!!

To zní jako dobrý nápad![]:)](https://static.poradna.net/images/smiley/evilsmile.gif)
Tak nam ten narust elektromobily pekne (diky dotacim) roste
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/prodej-elektromobilu-se-zvysuje-pomohl-program-pro-podnikatele-349352
Podnikatel si poridi diky dotacim domu jeden elektromobil na popojizdeni.
Jen dodam, ze ten pocet tvori 3% nakupu novych aut.
Až začnou být problémy s elektřinou tak se to zase zruší.
Bez dotací by po tom neštěkl pes. A takhle si tu žijem.
Nerudová: Elektroauta jsou jako kdysi chytré mobily. A zakazovaly se analogové? vmetl jí Mach
Soudruhům vždycky nakonec dojdou peníze ostatních lidí.
On nekdo ještě Danuši bere vážně?
Ono těch exotů je tam víc a můžou se z toho GrýnDýlu posrat, jak ho nadšeně vítají. Svět se v pr*el obrací.
https://debaty.net/discussions/3080707-otazka-pohlavi-a-vubec#r3082505
Ford memi nazor na elektromobily a neni sam
https://www.autoforum.cz/predstaveni/sef-fordu-kompletne-otocil-nejenze-si-neni-jisty-ze-elektromobily-jsou-jedina-budoucnost-oznacil-je-za-priserne-reseni
Němci chtějí zrušit zákaz spalovacích motorů v EU o 10 let dřív, než měl začít platit, jezdit jen elektromobily je prý „šílenství”
Božínku, tak z toho bude mít Nerudová pupínky, viz https://www.stream.cz/cnn-prima-news/nerudova-elektroauta-jsou-jako-kdysi-chytre-mobily-a-zakazovaly-se-analogove-vmetl-ji-mach-65005668#
Benzin i nafta brutálně zdraží, může to být přes 13 korun za litr. Do elektromobilů přesedneme ještě rádi
Autorem článku je Vladimír Pikora a popisuje co nás čeká; ne to, s čím souhlasí.
To mi řekněte, to už v té EU zešíleli úplně? Zlikvidujeme si průmysl, dopravu, pozavíráme funkční elektrárny, zvýšíme inflaci, přerozdělíme peníze, obyvatelstvo EU plánovaně zchudne.
Nezesileli, naopak planovane provadeji kroky.
Elity + plebs, ktery na ne bude delat.
Nebudes mit moznost individualni dopravy, zavede se system socialnich kreditů atd.
U každé dřívější zaniklé civilizace nastal bod zlomu. Dříve to bylo kvůli změně klimatu, nebo válkám, nebo nemocem. Jelikož nás Covid 19 nezlikvidoval tak politici hledají další cesty. Střední třídu díky emisním povolenkám a daním postupně zlikvidují a ten komunismus pro 90% obyvatel konečně zavedou. Jelikož jsem už déle v důchodu a pamatuji dobře socialismus, tak mě nyní upoutala jedna kniha, kde starší pán vysvětluje mladé holce jak to bylo před rokem 1990. V té době měl každý občan starší 15 let občanský průkaz, jenž měl asi 30 stránek. V jeho polovině začínaly stránky pro razítko zaměstnavatele. Pokud tam razítko nebylo, tak byl člověk příživník a mohl dostat až tři roky vězení. Nyní když "nemáš razítko" tak zajdeš na pracovní úřad a dostaneš finanční podporu. No a politici na to ty peníze někde musí najít. U bohatých si to netroufnou, jelikož díky jejich penězům vládnou, tak to odnese střední třída. Ještě je možná občanská neposlušnost, ne běhat někde po náměstích, ale ať v jeden okamžik všichni občané zapnou naplno všechny elektrické spotřebiče v jednu hodinu a až se všechno v Praze díky kleknutí elektrické sítě zastaví, tak je to snad probudí.
Pokud by k tomu organizovanému elektrošoku opravdu došlo a opravdu by se síť zhroutila, nepochybně by byli organizátoři pohnáni před soud a dokážu si představit zisk dlouholetých pobytů v nápravných zařízeních. Ne kvůli tomu, že Mařka se nemohla dívat na Píčaře v sadu
Ordinace v růžové zahradě
, ale kvůli klidně miliardovým ztrátám firem, bank, případně kvůli ztrátám na životech, které si snadno dokážu představit.
Koukni na § 311 Trestního zákoníku.
To vypadá jako argumentace před generální stávkou 27.listopadu.
Tady si zase ňákej myslitel pouštěl hubu na špacír:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-komentar-vitejte-v-cesku-v-zemi-v-zone-beta-252652
Co tohle?

https://m.loupak.fun/video/srandicky/19281-expert-ve-firme
Někde jsem stáhnul citát:
Co se týká té fluktuace, tak to je dáno vlastnictvím nemovitostí a tím pádem vazbou na určitý region a tím i na možnost zaměstnání v regionu.
To už i zapnutí elektrické trouby je trestné, no kam jsme došli kdo to ví?
To trestné opravdu není :)
Psal jsem o tvé hypotetické organizované akci, která by způsobila kolaps energetické sítě. V reálu to není možné, lidi se na to nenechají zlanařit (proč bych tam činil, aby mi pak hodiny/dny nešla elektřina, abych musel vyházet mražák, nemohl čumět na internet, měl večer jen studenou vodu a svítil svíčkami?). Navíc spoustu spotřeby elektřiny mají na svědomí instituce, firmy, továrny.
Pokud by ale k tomu kolapsu skutečně došlo, organizátoři by to podle mě šeredně odskákali. Pokud by se to vůbec někdy dalo dokupy :) (viz seriál Revolution)
Co v rámci šetření vše na hodinu vypnout, nebo i to bude trestné?
Trestné to nebude, ale stejně to moc lidí neudělá a výsledek se viditelně neprojeví.
Takových akcí už bylo spousta, nikdy se to neprojevilo.
Ale nabádání typu "udělejte to a to, aby došlo takovéto pohromě" už trestné je (plánovaní a připrava pohromy páchaná ve skupině, pokud je organizátorů víc), i pokud "to a to" samo o sobě trestné není a třeba ani nejde spolehlivě prokázat. (Ale pokud se někdo přihlásí, že bude "to a to" páchat za účelem "pohromy" už trestné být může.)
Přičemž "to a to" klidně může být "vypnout na určenou hodinu všechny spotřebiče" a !pohroma! může být "výpadek dodávky elektřiny". Samozřejmě teda taky záleží, jak velkou motivaci bude mít někdo tohle řešit a jak velkou motivaci to naopak ututlat.
https://www.autoforum.cz/technika/baterie-tesel-degraduji-tak-rychle-ze-po-3-letech-zvladaji-jen-dve-tretiny-udavaneho-dojezdu-po-8-rocich-ve-velkem-odchazi/
https://www.autoforum.cz/zajimavosti/recko-kvuli-obavam-z-pozaru-zakazalo-elektromobilum-vjezd-na-trajekty-pokud-nemaji-takrka-prazdnou-baterii
To ničemu nevadí, EU to odborně a odpovědně vyřeší jako vždy:
- vydá další dluhopisy - nebo-
- implementuje nařízení, že lithium není hořlavina
Co tam máš dál?
To je takový problém, nechávat ty elektrická auta u nějakého "nouzového" výjezdu s hydraulickým válcem, který je v případě problémů vystrčí do moře? Také je dobrá šikmá plošina.
Zatím jsou lodě stavěné na auta obyčejná, která během plavby nepotřebují každé svůj hydraulický válec, šikmou plochu a hlídače, takže se jech na loď vejde víc

A zatím se nevyplácí snižovat kapacitu lodí jen proto, aby mohly vozit víc riskantních nákladů, tak se raději omezuje riziko už u zdroje, než až následky
Chudáci velryby a ostatní mořští živočichové. Nebylo by možné aby různá sebranka (jako třeba u nás Děti Země co úspěšně blokují stavbu dálnic protože by se na staveništích náhodou mohla vyskytovat hnízda hovniválů nádherných) začala dělat něco užitečného?
To by napřed museli nebo užitečnýho umět. Jenže to se na fildě neučí.
Pak tedy nezbývá než elektromobily vyrábět jako obojživelníky a okamžitě to schválit pro celou EU. Jak se jinak mohou "ekologicky" smýšlející občané dostat svým "ekologickým" vozem na dovolenou, na jakýkoliv ostrov např. ve Středozemním moři, aby tam mohli "ekologicky" působit na místní obyvatelstvo. Samozřejmé je, že tyto vozy budou dalším nařízením EU vyráběny jako nepotopitelné. Jen nechápu jak tyto vozidla vyráběná v Číně se dováží do Evropy. Vím, že je v přípravě železnice z Číny do Evropy, ale ta ještě nefunguje.
Něco k násilím vynucované elektromobilitě a současným problémům:
https://www.autoforum.cz/predstaveni/ani-sef-dvou-koncernovych-znacek-neveri-ze-vw-prijde-s-levnymi-elektromobily-za-500-az-620-tisic-kc-neni-to-mozne-rika/
https://www.autoforum.cz/predstaveni/elektromobily-skody-se-vratily-k-mezirocnim-prodejnim-propadum-jsou-to-nejhure-prodavane-skodovky-vubec/
https://www.autoforum.cz/predstaveni/sefka-gm-priznala-ze-prechod-na-elektricka-auta-zabere-dekady-je-pry-hrda-na-nabidku-benzinovych-aut/
https://www.autoforum.cz/predstaveni/ford-dal-meni-sve-plany-elektromobily-uz-nepovazuje-za-dar-z-nebes-ted-bude-rad-kdyz-je-kdokoli-proda-jakoukoli-cestou/
https://www.autoforum.cz/predstaveni/elektricka-odnoz-volva-ktere-se-svedove-radeji-zbavili-dal-pada-ke-dnu-prisla-uz-o-95-procent-sve-hodnoty-priznava-diry-v-ucetnictvi/
https://www.autoforum.cz/zajimavosti/nemecke-automobilky-si-vykopaly-svuj-vlastni-hrob-priznava-zamestnanec-mercedesu-jsou-stale-min-konkurenceschopne/
https://www.autoforum.cz/predstaveni/ford-uz-kompletne-otocil-po-ohlaseni-ztraty-125-miliard-kc-na-elektromobilech-uz-hybridy-nema-za-prechodovou-technologii/
https://www.autoforum.cz/predstaveni/500kw-stromove-nabijecky-v-dobe-kdy-site-kolabuji-kvuli-domacimu-nabijeni-dvacetinovym-vykonem-je-hezka-utopicka-iluze/
https://www.autoforum.cz/predstaveni/byvaly-clen-predstavenstva-bmw-rika-ze-pokus-o-zakaz-spalovacich-aut-od-roku-2035-je-absolutne-naivni/
V současné a blízké době nejsou tyhle auta řešením pro všechny, ale mají už dnes spokojený uživatele a svou práci odvedou. A že se nehodí ke všemu, všem a za všech okolností? Inu, povídejte tohle v Bruseli...
Prodejci aut v Německu přestávají brát elektromobily na protiúčet, jako ojetiny jsou pro ně neprodejné
Copak na to říká ekonomickej expert světové úrovně, Danuše Nerudová?
Určitě se na ně vymyslí nějaká dotace a budou se dovážet k nám. Stejně jsme smetiště Evropy tak o co jde.
Zajímavá situace v Británii: Frustrace z nabíjení: Lidé se bijí o nabíječky, pomáhat musí policie
Jů! To chci taky!
Konec euforie: V Německu radikálně klesl prodej elektromobilů a nejen tam
Jejda! Plánování, to by nám v EU šlo na jedničku. Ale pak ta realita. Ach jo. EU si vysnila cíl, ale lidí jí to kazí!
Další bombasticky titulek z Novinek:
Ale musime cist do konce. Tam zjistime, ze z 136 000 prodanych aut bylo necelych 5 000 elektromobilu (navic dotovanych). Neni to trochu malo, Antone Pavlovici?
https://www.novinky.cz/clanek/auto-prodej-elektromobilu-v-cesku-stoupl-skoro-o-polovinu-i-diky-dotacim-40483721
Rozšiřování sítě dobíjecích stanic v Německu se zastavuje, bez zájmu o elektrická auta je nikdo nechce stavět
Zájem o elektromobily v Německu dosáhl nového dna, mezi 40 nejprodávanějšími auty není ani jeden elektrický model
- Soudruzi, co teď s tím? Nějaké návrhy?
- Dotace, dotace, dotace!
- To by šlo, vyřešeno!
https://debaty.net/discussions/3091337-evropska-unie-rozhodla-od-roku-2035-nekoupime-zadne-auto-se-spalovacim-motorem#r3151767
Že by přece jenom zdravý rozum začal vítězit? Není možná.

https://www.autoforum.cz/predstaveni/cadillac-rika-ze-zakaznici-vrcholnych-spalovacich-modelu-prijmou-elektromobily-a-postavi-se-za-ne-proc-by-meli/
Cituji začátek a konec, je to delší, kdo si to chce přečíst celé tak v odkazu.
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-v-automobilovem-prumyslu-se-propousti-ve-velkem-40496232
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-parkovani-zdarma-pro-elektroauta-v-praze-konci-a-co-dalsi-mesta-40498046
Jen naivní jouda by si mohl myslet, že to bude na věčné časy. Elektrika i spalovák zabírají stejně místa, není důvod to osvobozovat od poplatků. Srovnal bych i placení na dálnicích.
Z diskuse k tomuhle:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/dva-uvodniky-na-konec-roku-to-je-ten-druhy-o-babisovi-a-fialovi.A241229_175924_p_cirkus_nef
Není potřeba nic zkoumat, už je to prozkoumáno. Tady:

https://www.databazeknih.cz/knihy/zakony-profesora-parkinsona-60197
Aktivní blb je horší než třídní nepřítel.
Prý to platilo za komunistů.
https://www.blesk.cz/diskuse/1282415/1
Automobilky mají problém s přežitím po tom, co je natlačila EU do výroby elektroaut. Idelologie vyhrála nad zdravým rozumem i nad požadavky trhu. Aneb poručíme trhu a dešti. Jsou různé cesty - návrat ke klasice a k menším autům, které byly díky regulacím také zrušeny. Ale jsou i alternativní cesty, jakou zvolilo např. AUDI:
https://www.autoforum.cz/predstaveni/sbohem-audi-nemci-po-prisernem-roce-dostali-genialni-napad-zachrani-se-vyraznym-zdrazenim-aut/