Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Evropská unie rozhodla. Od roku 2035 nekoupíme žádné auto se spalovacím motorem

No a když lezou do politiky ti, co peníze nemají, tak proto, aby je na náš účet získali. Takže si nevyberem.

Zastupitelská demokracie musí vždycky vést k úplatkům a rozhodování peněz, protože lidi nedokáží vybrat ze svého středu neúplatné za politiky. Už jenom proto, že ten neúplatný si nemá jak obstarat bez peněz volební kampaň a na rozdíl od úplatného ty peníze na kampaň z nikoho nevyrazí. Možnost teda je, že je sám natolik bohatý, že si kampaň dokáže zaplatit sám, ale jak vidíme třeba u AB, tak v těchto případech někdy hrozí zase jiný extrém, že s jídlem roste chuť a takový člověk nemá nikdy dost.

Za mě je teda pořád nejlepší systém přímá demokracie, kde si lidi rozhodují, co nejvíc sami, protože stovky zastupitelů uplatit lze, milióny voličů nikoli. Ale samozřejmě u přímé demokracie zase hrozí, že se promění v mediální demokracii, teda že budou ve skutečnosti rozhodovat vlastníci médií, protože skrz ně dokáží milióny lidí ovlivňovat.
Nicméně momentálně je v tomto směru poměrně dobrá doba, protože internet dokázal média rozdrobit do menších celků a teda menší ovlivnitelnosti lidí. Jistě by mohlo být lépe hlavně ve vztahu k televizním médiím, kde je ta moc stále soustředěna hodně úzce. Zde by hodně pomohla privatizace ČT ideálně po částech, což by minimálně rozdělit na dvě půlky šlo a nesměli by se toho účastnit ostatní majitelé celostátních tv. Navíc význam tv bude zcela jistě nadále klesat, takže ono se to i tak časem vyřeší.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat