Když lezou do politiky ti bez peněz, tak si (asi) jdou taky nahrabat, to jo, ale nemají tolik nitek a pák v pozadí, jako ti, co prachy mají, takže urvou řádově méně a (snad) dají pokoj. Je to rozdíl miliony vs. miliardy. Ti bohatí si nepůjdou do politiky pro pár drobných.
Vybrat ze svého středu neúplatné? Demokracie je o tom, že do politiky jdou lidi dobrovolně a Mirek Dušín by se tam velmi rychle pozvracel.
Přímá demokracie se může jevit jako cesta, třeba ve Švýcarsku tak fungují. Jenže úskalí jsi dobře popsal, snadnou ovlivnitelnost médii a stejně tak by davy lidí rozhodovaly o něčem, čemu vlastně sami nerozumí. Musela by každému hlasování předcházet důkladná osvětová kampaň a i tak mám obavy, že by stejně spousta lidí volila "jednoduché a rychlé řešení" a taky to, co jim aktuálně vyhovuje a může být cestou do pekel. Copak by si plebs dobrovolně odhlasoval vyšší daně? Já absolutně nemám přehled o tom, jak funguje ekonomika státu a v jaké jsme ekonomické kondici a jak nás může ovlivnit úprava DPH. Můžu akorát věřit tomu, co by mi naservírovali "odborníci" z médií. Nebo taky nevěřit.
Určitě jsi taky členem SVJ, takže víš, jak se hlasuje o ekonomice společnýho baráku. Ti v přízemí se vůbec nezajímají o to, že těm nahoře zatíká střechou a proč by se tedy kvůli tomu měly navyšovat platby do fondu. A takto chceš řídit stát? Ani omylem.