Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Tehdy a teď

Již dlouho bilancuji, porovnávám a hodnotím to, co bylo před tzv. revolucí a po ní. Pak jsem si pročítal zdejší diskuzi a zaujalo mě vlákno 25 let poté.
Nechci aby k tomuto příspěvku byly vkládány tendenční reakce ve smyslu " Za komárů bylo líp. nebo že komunisti byly a jsou svině." apod.

Zkuste se prosím na to podívat jako výzkumník. Vítány jsou příspěvky od všech, kteří alespoň z části pamatují i onu předchozí dobu.
Klidně reagujte tak že např.: "Nyní je to jednoznačně lepší, protože mám svobodu (v tom a tom) a nikdo mě nesleduje, nediskriminuje kvůli původu apod. jako dříve."
Hlavně se prosím zkuste zaměřit na pocity a důvody co vás k takovému názoru vedlo či vede.
Zkuste prosím být co nejvíce srozumitelní a též prosím o nějaké kratší pasáže, než jsem vytvořil já, neboť já strašně nerad čtu.
Díky.

Tedy dřívější dobu jsem zažil relativně docela v živé paměti těch posledních necelých 8-9 let.
Nostalgicky na tu dobu vzpomínám především proto, že jsem byl dítě a neměl krom šikany na škole žádné problémy a nemusel se krom učení o nic starat a ani zdravotně jsem nestrádal a celý život měl před sebou.

Předně všeobecně miluji období pozdějších 70 let, celá 80 léta a pak skoro celá 90 léta. A nesouvisí to vůbec s režimem.
Tehdejší českou filmovou tvorbu a zahraniční tvorbu, která se k nám dostala. Jistě musím přimhuřovat oči u některých těch českých filmů z těch pro režijních tendencí a u některých se zas i trochu zase pobavil na trapnost tehdejšího režimu. Funés, Bud Spencer, Terence Hill, Angelika a naše přední herecké legendy - Menšík, Hrušínský, Sovák, Brodský, Marvan, Brejchová a mnoho mnoho dalších. A i nějakou tu čistě západní, která fungovala na různých pokoutných tržnicích na nelegálních videokazetách. (Hvězdné války, Vetřelec, atd. dabované jedním hlasem Františka Fuky.) A tak bych se chtěl rád vrátit, ale zde již nadchází konflikt v tom, že bych se nechtěl vzdát současné možnosti internetu, svého současného počítače, televize a tabletu, jinak by mi nechybělo nic, možná že i přeci jen nějaká ta svoboda.

Třeba fronty na různé věci jsem zase tolik nevnímal, nepřišlo mi to nijak závažné a fronty jsou i dnes a možná horší než dříve. Dobré bonusy byly pochutiny a cukrovinky ze západního Německa co nám babička na vánoce vozila.
Miloval jsem návštěvu tuzexu kam jsme párkrát jeli, krásně to tam vonělo kávou a dalšími věcmi, a míval jsem tak možnost si koupit žvíkačky s kačerem donaldem, když mi máma dala nějaký ten bon či půl bon.
Asi protože jsem ovoce nikdy nějak moc nemusel, tak mi banány ani nechyběli a stačilo to když občas byly. Ale spíše se mi stýská po jiných pochutinách, které již dnes dávno neexistují. Mléko v pytlíku, když prasklo bylo fakt k naštvání, ale když se člověk naučil co a jak pak už to nebyl takový problém. Pro džíny jsme jezdili na trhy do Polska, to se mi také líbilo bylo to takové malé dobrodružství a pak jsme navštívili tetu v Katowicích.
Ano nabídka zboží byla skromná a požadavky tehdy také, ale zase si toho člověk opravdu vážil, dnes skoro každý na vše kašle a ničeho si neváží. Z oblibou jsem si též listoval katalogem Quelle.

V 89 jsem byl v davu na Václavském Náměstí přímo před či pod balkonem, kde promlouval Václav Havel a další. Všichni okolo mě cinkali klíči a skandovali různá hesla. Já jsem neskandoval ani necinkal a jen si říkal o těch lidech vy blbci ani nevíte čemu cinkáte.
Nic se nezmění jen se převléknou kabáty a ty stejné režijní garnitury budou stejně vládnout, protože už dost dlouhou dobu věděli, že se něco chystá, takže se stačili připravit. Akorát si přestanou říkat soudruhu a budou se oslovovat zase pane. Nesdílel jsem ten optimizmus ostatních a spíše měl obavy z toho co se bude dít když lidé ztratí kontrolu.

Vadili my tehdejší spartakiády i když to zase byla nějaká možnost jak se ulít ve škole, nesnášel jsem prvomájové průvody, kdy se nám před barákem seřazovaly tanky a jiná vojenská technika. Vadili mi tehdejší projevy komunistických pohlavářů, tlačení do nějaké té soudružnosti a schůzí typu SSM, ROH atd. Vadilo mi to, jak se lezlo SSSR do zadku i když to bylo asi především z donucení. I když jen Počkej zajíci nebo Mrazík byl zase dobrý, a i ten jejich výstavní pavilón byl také zajímavý a pirožky chutnaly. Ale to bylo asi tak vše co bylo na ruském pěkné. Více jsem z té doby nemohl poznat, zažít a vypozorovat.

Když tehdy porovnám z dneškem, tak lidé přeci jen tak nějak měli k sobě blíže a nepozoroval jsem tolik ošklivostí co dnes. Také jsem neměl strach být pozdě večer na Pražské ulici, dnes jsem dospělý a ten strach či obavy docela často mívám.

Přijde mi že vněkterých ohledech je dnes více byrokracie než dříve.

Tehdy mi vadila 2-letá vojenská služba, stačilo by i ten jeden rok asi. Ono se říká, že jít na vojnu byla jen ztráta času. Ale když pozoruji dnešní mladé a své zkušenosti z vojny, tak vojnu jako takovou velkou ztrátu času nevidím, a hlavně některé dnešní mladé bych tam s chutí šoupnul aby se naučili alespoň trochu nějaké disciplíně a nějakému tomu respektu.

Ano asi mohu hovořit o tom že jsem měl štěstí a měl se za tehdejší doby velice dobře než mnozí jiní. I když mí předkové z otcovy strany byly šlechtického původu a trochu vzdálenejší pak vyloženě buržousti - takže tomu tak trochu nerozumím.

Vadí mi, že se všude hlásá o demokracii, ale když řeknu, že takhle si tedy pravou demokracii nepředstavuji, hned se přihodí ke slovu demokracie nějaké to zástupné slovo, aby se to stále mohlo obhajovat jako demokracie.
Osobně tedy jak může být demokracie, když se nerespektují názory druhých, když ve všem hrají hlavní roli peníze na úkor sociálního cítění, které je též nedílnou součástí skutečné demokracie.
Pro mě demokracie neznamená jen svobodu, ale též zodpovědnost k sobě samému jakožto i respektu k okolí. Přesněji má svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého.

Očekával jsem že se budu moci domoci jednodušeji svého práva podobně jako je to prý v Americe, ale paradoxně mi to přijde složitější a méně dostupné než dříve.
Nemám skoro co jíst - protože to co se prodává je téměř nepoživatelné a nebo předražené.
Bojím se, abych se nestal bezdomovcem.
Vadí mi novodobé zavádění otroctví - i když se to jako otroctví na první pohled nemusí jevit, ale v mých očích to otroctví je a odnáší to i zdraví lidí.
Vadí mi proti režijní štvanice a zkreslování, která je akorát vedena obráceně a opět se vymývají mozky. A v podstatě je to, to samé co dělal tehdejší režim jen v bleděmodrém.
Vadí mi, že si lidé přestali vážit věcí a ostatních a berou již vše téměř za samozřejmost.

Jak čas běží tak se bohužel mé misky vah přeci jen mírně přiklání k tehdejší době, i proto že byla lépe čitelná. Tohle co se děje jsem opravdu nečekal, že dopadne až tak špatně, i když může být ještě hůř a to se uvidí, jestli ano nebo konečně lidi pochopí a začnou také něco pro tu demokracii dělat.
Ale asi jsem jen velký, snílek který nikdy nikomu neublížil, nepodvedl ho a neokradl, jen se snažil žít slušně a myslet přitom i na přírodu.

loading...
Předmět Autor Datum
Je toho moc. Jsi gramofon :-).
mif 16.11.2014 22:37
mif
Taky jsem to celé nečetl.
Dale Cooper 16.11.2014 22:43
Dale Cooper
Zkráceně - TLDR.
Prasak 16.11.2014 23:17
Prasak
TLDR :?:
Dale Cooper 16.11.2014 23:21
Dale Cooper
Furt lepší, než TJJNBV.
mif 16.11.2014 23:21
mif
No, jen aby...
Dale Cooper 16.11.2014 23:22
Dale Cooper
Brachu, to je třeba pochopit. TLDR je "too long; didn't read", TJJNBV je "ten, jehož jméno nesmí být…
mif 16.11.2014 23:34
mif
TLDR - tohle jsem neznal. TJJNBV samozřejmě znám... Na takové se nezapomíná.
Dale Cooper 16.11.2014 23:39
Dale Cooper
Vím že víš :puff:
mif 16.11.2014 23:46
mif
To se ti zdá, já jsem jen nevyučený spisovatel. ;-)
Freemason 17.11.2014 10:40
Freemason
Jakožto čerstvý sedmdesátník bych ti mohl možná o té době něco napsat, ale ono to nemá vůbec žádný s…
jirka44 17.11.2014 09:19
jirka44
- V tom pripade ti preji vsechno nejlespi a hlavne hodne odpocinku zdravicka [thumb_logo_70_jaar.jpe…
CoCoChanel 17.11.2014 09:40
CoCoChanel
hodne odpocinku tak to asi ne. Moje máma pracovala do sedmdesáti, já ji hodlám nejmíň o rok trumfno…
jirka44 17.11.2014 09:50
jirka44
Skurveni komunisti zasrana revolucia
Karell 17.11.2014 10:05
Karell
Já, ale nepožadoval to číst celé, stačí jen po to "díky". Mě zajímají vaše pohledy abych si mohl vyt…
Freemason 17.11.2014 10:36
Freemason
No budiž. Jsem ročník 1979, tak co mohu pamatovat? Dětství... IMHO bych si ho pamatoval stejně, i kd…
Dale Cooper 17.11.2014 11:11
Dale Cooper
Chápu, patříš tedy k těm současným štastnějším lidem a hádám, že tedy i vcelku spokojeným. Já doufám…
Freemason 17.11.2014 14:04
Freemason
Mám práci, kde bydlet, zdravé dítě, sám jsem zdráv, tak co chtít víc? Souhlas, máš se dobře. Jsou a…
Chocholoušek 17.11.2014 16:11
Chocholoušek
Nikdy jsme neměli všichni stejně. Vždycky měli někteří víc, než jiní. Všeobecně jsme však na vrcholu…
Prasak 17.11.2014 16:54
Prasak
Všeobecně jsme však na vrcholu blahobytu. No, tak "Vy" možná...
Chocholoušek 17.11.2014 17:00
Chocholoušek
Máš počítač, přístup na internet, takže na tom nemůžeš být tak blbě, jak si namlouváš. Je to jen ve…
Prasak 17.11.2014 17:12
Prasak
Prosímvás nechte toho hloupého hádání a raději pokud můžete podělte se o váš pohled. Abych pravdu ř…
Freemason 17.11.2014 17:24
Freemason
Máš počítač, přístup na internet Já jej klidně prodám a připojení zruším. Myslíš, že pak se budu mo…
Chocholoušek 17.11.2014 17:27
Chocholoušek
Tak to bylo v dějinách vždycky.
Prasak 17.11.2014 17:39
Prasak
Kdyby rozhodovali ti, co nemají nic, to by bylo teprve ta správná zrůdnost.
karel 17.11.2014 17:44
karel
Jo jo, takový dokument o USA běžel nedávno v televizi. Tam se vláda rozhodla propadnout lživým a úče…
Chocholoušek 17.11.2014 21:03
Chocholoušek
považovat za chudého, když můj výdělek stačí sotva na nájem Máš ale možnost to řešit. Najít levnějš…
Dale Cooper 17.11.2014 19:03
Dale Cooper
Jsi opravdu naivní a ještě k tomu typický sobeček.
Chocholoušek 17.11.2014 20:25
Chocholoušek
Mám tě snad vzít na byt a živit tě? Nebo co doprdele chceš?
Dale Cooper 17.11.2014 22:03
Dale Cooper
Abys do prdele přestal s těmi kecy o blahobytu ;-)
Chocholoušek 17.11.2014 22:07
Chocholoušek
Každý si asi pod pojmem "blahobyt" představíme něco jiného. To za prvé. Za druhé, nepsal jsem, že si…
Dale Cooper 17.11.2014 22:09
Dale Cooper
Všeobecně jsme však na vrcholu blahobytu. Souhlas. Ale - jsme Češi, takže budeme brblat, i když bud…
Dale Cooper 17.11.2014 19:13
Dale Cooper
Jsou ale i tací, kteří to, co máš ty, mít nemohou. Jistě. Je ale na další debatu, zda a z jaké část…
Dale Cooper 17.11.2014 19:00
Dale Cooper
Nemusíš mít pocit viny. Stačí si jen uvědomit, že nejsi pouze ty. Ale jak už ti tady někdo psal - mu…
Chocholoušek 17.11.2014 20:28
Chocholoušek
Stačí si jen uvědomit, že nejsi pouze ty Není problém. A dál co? Buď konkrétní, prosím.
Dale Cooper 17.11.2014 22:02
Dale Cooper
Jsem antikomunista, ale zajímají mě jen fakta a čísla. Nemůžu za to, že postkomunisté ( Havel, Klaus…
betisa 17.11.2014 18:18
betisa
Jsem antikomunista Začalo to slibným vtipem, ale potom už teda nic moc.
karel 17.11.2014 18:26
karel
To je jen anonymní žvást, který si tak rádi půjčují voliči a politici ČSSD: http://www.podivinsky.cz…
Kurt 17.11.2014 19:03
Kurt
který dokázal z ruiny zámku udělat navštěvovanou atrakci Ještě dodej, že to všechno zvládnul vlastn…
Chocholoušek 17.11.2014 20:41
Chocholoušek
Pan doktor sbírá auta, modelaří, jezdí na zahraniční dovolené a ještě si najde čas naříkat, jak špat…
karel 17.11.2014 20:44
karel
Díky za příspěvek konečně k tématu. Souhlasím s mnoha věcmi. I za komunizmu se dali najít nějaké ty…
Freemason 17.11.2014 20:20
Freemason
Je to tak. Pak ti ještě někteří vyloženě zmrdi budou tvrdit, že si za to všechno můžes sám a jestli…
Chocholoušek 17.11.2014 20:38
Chocholoušek
Předchozí dobu nepamatuju. Dnešní doba je mi nesympatická, dnes jsem svobodu neoslavoval, protože n…
Mnauik 17.11.2014 19:13
Mnauik
view.php
jirka44 17.11.2014 20:11
jirka44
Vsetkych recnikov, ktori radi porovnavaju vtedy a potom sa pytam logicky jednu vec. Ked bol komunizm…
fleg 17.11.2014 20:18
fleg
Já osobně jak již jsem se vyjádřil netvrdím, že byl socializmus fajn, ale ani úplně k zahození, ales…
Freemason 17.11.2014 20:40
Freemason
Zvláštní je že po pádu v 89 byl náš státní dluh minimální? A měli jsme dost pohledávek zpět? Drzme…
fleg 17.11.2014 21:08
fleg
Kdepak část těch záznamů existuje nebo alespoň existovala. Třeba co pohledávka za uran? To je asi ta…
Freemason 17.11.2014 21:40
Freemason
My jsme v podstatě byly pro západ takový novodobý Klondike.
Freemason 17.11.2014 21:42
Freemason
Ještě že se to netýká chlapů... ufff.
Prasak 17.11.2014 23:07
Prasak
CSSR oficialne ako sa na spravny socialisticky stat patrilo neviedlo ziadnu oficialnu statistiku zah…
fleg 17.11.2014 23:11
fleg
No není to až tak úplně pravda, on si i západ hlídal nás, takže se daly dohledat nejaké ty poptávky…
Freemason 18.11.2014 12:06
Freemason
Takže stát by měl vyrábět auta a vařit pivo?
Kurt 18.11.2014 12:14
Kurt
To neříkám, ale měl by mít kontrolu nad ekonomicky strategickými podniky, pokud nejsou vráceny třeba…
Freemason 18.11.2014 13:09
Freemason
A na tom, co dělal Baťa bylo špatného co? Já jen abych slyšel názor zasvěceného - zatím jsem za zasv…
Kurt 18.11.2014 14:45
Kurt
Ono se dnes Baťa často dává za příklad a ač si ho velice vážím, je třeba i vidět, v jaké době začína…
Roker 18.11.2014 15:39
Roker
Ohledně Baťi mě nechápejte špatně, já jen zkrátka nevěřím lidem a proto se snažím být pokud možno co…
Freemason 18.11.2014 16:38
Freemason
Trochu vám nerozumím. Na jednu stranu máte problém s tím, že Škodovka už není státní a na druhou str…
Kurt 18.11.2014 19:23
Kurt
Nebo vem si jak to dělal Baťa, ten byl taky pěkný vykuk. Tak už vím, kam si tě zařadit..
Niko Bellic 18.11.2014 20:12
Niko Bellic
AZNP by se prostě bez zahraničních peněz zavřely. To byla celá slavná perspektiva AZNP. Boleslaváci…
Zarniwúp 18.11.2014 13:12
Zarniwúp
Bolševik ždímal prakticky všechno a také nic neopravoval, nevylepšoval. Ale otom se zde nebavíme. Ba…
Freemason 18.11.2014 13:38
Freemason
Bavíme se o tom, že AZNP nebyl lukrativní ani perspektivní podnik. Tedy ne do té doby, než do něj ně…
Zarniwúp 18.11.2014 13:54
Zarniwúp
Krom toho, co by bránilo českému vlastníkovi přesunout škodovku jinam v okamžiku, kdy by byla výroba…
Zarniwúp 18.11.2014 14:07
Zarniwúp
Bohužel pořád si tendenční a svadiš debatu na bolševika atd. Ale pořád ti asi nedochazi, že to po 89…
Freemason 18.11.2014 14:47
Freemason
Dovolte mi otázku: máte bankovní účet? U které banky?
Kurt 18.11.2014 14:52
Kurt
Ano byl jsem donucen zaměstnavateli a dalšími institucemi bankovní účet si zřídit a KB to neni. A mo…
Freemason 18.11.2014 14:57
Freemason
Z toho, že máte KB jsem vás ani nepodezíral. :-) Tak kde - ČS? ČSOB? GEMB?
Kurt 18.11.2014 15:01
Kurt
Promiňte to je na mě, již moc osobní dotaz a dovolím si tedy jej nezodpovědět. Bude se váš příspěvěk…
Freemason 18.11.2014 15:36
Freemason
Vpodstatě ano. Šlo mi o to, jestli tedy preferujete české firmy, nebo firmy se zahraničními vlastník…
Kurt 18.11.2014 15:46
Kurt
To je právě ono Kurte a právě jsi na to kápnul... 99% kritiků zločinného kapitalismu se sami ke své…
Roker 18.11.2014 15:49
Roker
Já vůbec nechápu tu drzost některých určovat komukoli, co udělá se svými penězi. Je to zřejmě jakýsi…
Kurt 18.11.2014 19:27
Kurt
Ano snažím se jim vyhýbat jak jen to nejvíce jde. Nemám ani žádnou půjčku a nechci si půjčovat, poku…
Freemason 18.11.2014 16:51
Freemason
Tak to jste jeden z mála a klobouk dolů... Většinu zajímá při nakupování jen a pouze cena, při hledá…
Roker 18.11.2014 17:08
Roker
Ano vím o tom a na to spoléhají kapitalisti a i to má své hranice, které se dle mého blíží. A ty lid…
Freemason 18.11.2014 17:48
Freemason
Kdybych měl rodinu nevím co by se mnou bylo a jak bych žil? Bylo by to pro mě obrovské dilema. A to…
Kurt 18.11.2014 19:42
Kurt
Ty tu rozpravas stale o kradnuti a rozpredani republiky a budis dojem, ze sa snad predavalo nieco ce…
fleg 18.11.2014 18:56
fleg
Nevím proč jsme se zasekly zrovna na automobilce? Pokud by ty podniky byly do budoucna neperspektivn…
Freemason 18.11.2014 21:26
Freemason
Pozri ja sam som si musel prejst ocistou, kedze som bol kedysi tvrdy zastanca vlastnictva statu, str…
fleg 18.11.2014 23:44
fleg
odnat vseobecne volebne pravo vsetkym ludom a pravo volit by si kazdy obcan musel zasluzit. To tvrd…
cejna 19.11.2014 07:14
cejna
ty a cejna- jak by to fungovalo? kdo by posuzoval? mějte rozum.
kmochna 19.11.2014 08:09
kmochna
Kdo by to posuzoval? Třeba nějakej SW na základě předvolenejch parametrů. To by byla otázka diskuze.…
cejna 19.11.2014 09:49
cejna
něco podobného už tu bylo- tenkrát to stálo cca. 60 mega avatarů.
kmochna 19.11.2014 09:58
kmochna
Praveze mame. To, ze dnes polovica ludi nevoli a len brble je alarmujuce. To, ze hlas rozhladeneho c…
fleg 19.11.2014 10:24
fleg
Mozno si niekto este spomenie na reklamu so zastavkami, kde mal Favorit uz neviem kolko vylepseni.…
L-Core 18.11.2014 16:48
L-Core
Neprehanej. ;-) http://m.youtube.com/watch?v=e9wIsAu5-zg
Kurt 18.11.2014 17:01
Kurt
A sakra. Tak to abych začal být na pozoru. Snad nezačal úřadovat ten Němec.
L-Core 18.11.2014 19:52
L-Core
Jestlipak nemáš novou a kulatou Škodu Henlein :-)
Dale Cooper 18.11.2014 19:48
Dale Cooper
Ja das ist alle über.. :-D Česká soda mi hodně chybí.
Freemason 18.11.2014 21:31
Freemason
Umíš si představit, že by tohle dali v televizi teď? Ani smykem...
Dale Cooper 18.11.2014 21:38
Dale Cooper
S Českou Sodou to bylo asi naposled, kdy jsem se opravdu od srdce zasmál a opravdu pobavil. Bylo by…
Freemason 18.11.2014 21:52
Freemason
Mne osobne prisla Ceska Soda uz prestrelena a na moj vkus moc drsna, takze ma az tak nebavila. Ale j… poslední
fleg 19.11.2014 10:26
fleg

Jakožto čerstvý sedmdesátník bych ti mohl možná o té době něco napsat, ale ono to nemá vůbec žádný smysl. Každý totiž měl a má jiné priority, jiné schopnosti a tudíž měl (a má i teď) jiné možnosti. Jedna věc se nezměnila. Sdělovací prostředky lžou a manipulujou stejně jako dřív.

No budiž. Jsem ročník 1979, tak co mohu pamatovat? Dětství... IMHO bych si ho pamatoval stejně, i kdyby tady vládla vojenská junta nebo třeba Kim Ir Sen.
A nyní? Co nyní? Mám práci, kde bydlet, zdravé dítě, sám jsem zdráv, tak co chtít víc? Aby stál rohlík třicet halířů? Ale kdež...

Chápu, patříš tedy k těm současným štastnějším lidem a hádám, že tedy i vcelku spokojeným.
Já doufám, že sem napíší optimálně i ti co zažili 68 rok.
Mám jen obavy, že jsme viměnili jednu totalitu za jinou, rafinovanější. Protože jak jsem psal komunisti věděli a tušili a tak se dobře připravily.

Osobně když to ještě bylo živé a aktuální měli se ti nejvíce zodpovědní komunisti potrestat/zavřít a odebrat neoprávněné nabyté finance aby nemohly dál tolik škodit.

Rád bych pak zvěděl, ale to se asi nikdy nedozvím jak se měnila společnost ve smyslu.
Tehdy:
% podporovatelů, % spokojených s jejich životem v daném režimu, % nespokojených a % vyloženě pronásledovaných.
A to samé dnes percentuelní vyjádření.

Ano jsou různé statistiky, ale nemám v ně přílišnou důvěru.

Prosímvás nechte toho hloupého hádání a raději pokud můžete podělte se o váš pohled.

Abych pravdu řekl tak lépe než za totality jsem se měl tak někdy do roku 2003? Pak to začalo upadat.
Nejsem náročný nepotřebuji vlastní auto, vilu atd. Stačil by mi vlastní byt, slušná práce, kvalitní potraviny a zdravotnictví.

Jo jo, takový dokument o USA běžel nedávno v televizi. Tam se vláda rozhodla propadnout lživým a účelovým desinformacím, že ten, kdo je chudý, nemá šanci udělat vysokou školu atd. Proto se seškrtaly výdaje na školství v oblastech s chudou populací. Šlo samozřejmě o hyenismus ze strany těch bohatých, kteří potřebují nevzdělance jako otroky. Stejná bohatá "vzdělaná" lůza se třeba dnes projevila při Zemanově projevu, na kterého házeli vejce a provolávali slávu Ukrajině.

považovat za chudého, když můj výdělek stačí sotva na nájem

Máš ale možnost to řešit. Najít levnější bydlení, jít o víkendu do kauflandu za kasu, najít spolubydlící(-ho) a o nájem se podělit, odpustit si třeba nějaké zbytné statky (tabák, alkohol), přestěhovat se a milion dalších věcí.
Lidi, co se mají lépe, nemůžou za tvůj posraný život.

Jsou ale i tací, kteří to, co máš ty, mít nemohou.

Jistě. Je ale na další debatu, zda a z jaké části je to (ne-)přičiněním se z jejich strany a z jaké objektivními okolnostmi. Také to ale není nic, proč bych měl já mít jakýkoli pocit viny, že mám třeba něco, co druhý ne.
Podotýkám však, že žiju velice skromně.

Jsem antikomunista, ale zajímají mě jen fakta a čísla.
Nemůžu za to, že postkomunisté ( Havel, Klaus, Zeman, ..., ODS, ČSSD, KDU, apod. ) jsou při správě země a řízení hospodářství zjevně méně úspěšní a kompetentní, než Husák, Štrougal a jejich komunisté.

Sám pocházím z rodiny mého dědy živnostníka (čalouník a sedlář) a vím jaký otec měl odpor ke komunistum všeobecně.

Po vzoru táty jsem od puberty poslouchal Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky.

Listopad ´89 mě zastihl v 25 letech, jako řidiče s.p.Pramen , "Revoluci" jsem nadšeně prožíval a změny podporoval.

Záhy přišel Klaus s jeho kuponovou privatizací kde se napakovali všichni ti nahoře,kteří moc dobře věděli o co jde oproti obyčejným lidem.

Většina obyvatelstva snila svůj sen o německé životní úrovni a podnikatelé a živnostníci o svém rychlém zbohatnutí. Ale málo kdo tušil k jakým smutným koncům postkomunisté naši krásnou zemi a český národ přivedou.

Máme tedy letos 25. výročí podvodného "sametového" převratu. Kdy jindy bychom se měli ptát nejen našich ( ? ) politiků, ale také podnikatelů, akademiků a novinářů na stav naší země.

A samozřejmě bychom měli srovnávat dnešek s rokem´89, a celkově život po převratu s životem za reálného socializmu.

25 let ( !!! ) jsme utvrzováni jednostrannou propagandou o tom, že za "komunistů" bylo všechno špatné, měli jsme se "špatně", žili jsme "špatně" a na Západě bylo všechno lepší, dokonalé a bez chyby ( ! ). Jakékoli nedostatky postkomunizmu byly svalovány na dědictví komunizmu, na důsledek socialistického systému.

Postkomunisté s touto zcela primitivní a úplně lživou propagandou vydrželi až dodnes.

V posledních letech ale lidé, zjevně pod obrovským ekonomickým a sociálním tlakem, přestávají této sprosté propagandě věřit. Zejména starší generace, už v důchodovém věku a tedy drcená sociálně postkomunistickou zdražovací mašinerií, upouští od své dřívější obhajoby Klause a velebení režimu ( údajné ) svobody a demokracie. Mladou generaci toto procitnutí teprve čeká, ale nebude to trvat 20 let, jen několik málo roků příštích.

My, starší generace nejširší vrstvy obyvatel státu a opozičníci, máme tedy jedinečnou příležitost zúčtovat s našimi úhlavními politickými i ekonomickými nepřáteli – postkomunisty.

A je jedno, zda jde o politiky, novináře, podnikatele nebo akademiky, kteří všichni pomáhali (a pomáhají) dávno zkrachovaný režim udržet.

A tak se tedy ptám:
Když komunisté dělali všechno špatně, socialistické podniky byly špatné, jaké jsou Vaše úspěchy za 25 let Vaší vlády ?

Kde jsou ty vzorové, vzorné (ale české, ne německé - viz Volkswagen) kapitalistické podniky, kde jsou ty světové výrobky, světové značky, moderní výrobní technologie, vývojová oddělení, zastoupení po světě ?!

Kde to všechno je ? ? ! ! Za 25 roků ! ! !

Skutečností je, že za 25 let Vaší vlády a Vašeho podnikání, vůbec žádné takové úspěchy prostě ....NEEXISTUJÍ !!!

Za 25 let jste dokázali tak akorát všechno rozkrást , uplatit, zkorumpovat, zašantročit a přivést ke krachu ! (té malé menšině slušných podnikatelů má slova určena nejsou ).

Tak buďte tak laskavi a přestaňte nadávat (těm slušným a schopným) komunistům, když jste se za 25 let nedokázali dostat ani na jejich úroveň !!!

A ptám se dál :
Jaké mají lidé v ČR platy a důchody, jsou solidní, umožňují slušnou existenci srovnatelnou se Západní Evropou a USA, jak Vaši představitelé Havel a Klaus v roce ´89/90 lidem slibovali ?!

A jaká je úroveň cen zboží ? Je adekvátní příjmům ?

A jaká je kvalita výrobků od potravin až po byty a domy ?

Je to lepší než za komunistů?

A jaká je úroveň kriminality, je nízká jako za komunistů ? Nebo se občané bojí vyjít večer na ulici ?

A co lichva a exekutoři, je to dobré, jsou s tím lidé spokojeni ?

A co mezinárodní postavení naší země, je důstojné ?

Nestali jsme se z kolonie Sovětského Svazu opět jen prachsprostou kolonií západních zemí a USA ?

A co postkomunističtí politici, jsou lepší než komunisté, chovají se k lidem slušně, nejsou arogantní, plní své předvolební sliby, neberou úplatky a jsou kompetentní ?

A co zaměstnavatelé, chovají se k lidem slušně, nešikanují je, nevykořisťují, nediskriminují, je dostatek volných, adekvátních vzdělání, pracovních míst pro mladé i starší ? !

Netvrdím, že socialistická ekonomika byla lepší než ta západní. To v žádném případě. Ostatně, kdo zažil socialismus alespoň krátce, může si srovnání snadno udělat sám.

Tvrdím jen, že socialistické podniky nebyly zralé na likvidaci, jen na reformu a obnovu, tak jako to, čas od času, potřebuje většina podniků kdekoli jinde na světě.

Něco zničit, pomluvit, očernit, přivést ke krachu je primitivní a dovede to každý hlupák, který má moc.

Ale něco vylepšit, zdokonalit, vybudovat - to primitivové, hlupáci a populisté - prostě nedokážou.

Tak jim jen zbývá "totalitními metodami" umlčovat kritiky (osočování za komunisty, extrémisty apod.), jak se také od 90. let minulého století praktikovalo a praktikuje dodnes.

To je jen anonymní žvást, který si tak rádi půjčují voliči a politici ČSSD: http://www.podivinsky.cz/?p=376

edit: co třeba pohled člověka, který dokázal z ruiny zámku (hádejte, která jediná a správná strana v něm zřídila výkrmnu vepřů) udělat navštěvovanou atrakci a vrátit mu původní lesk: http://pardubice.idnes.cz/rozhovor-s-petrem-kucerou-spoluzakladatelem-obcanskeho-fora-pu2-/pardubice-zpravy.aspx?c=A141115_2116486_pardubice-zpravy_jah

Díky za příspěvek konečně k tématu.

Souhlasím s mnoha věcmi.
I za komunizmu se dali najít nějaké ty pozitivní věci.

Nicméně nedočkal jsem se toho co jsem přeci jen v koutku duše od té tzv. revoluce očekával. Z počátku to vypadalo nadějně, až do kuponové privatizace či rozdělení republiky. Já proti Slovákům nikdy nic neměl a bral je vždy za rovnocenné mě, a nemám problém rozumět slovenštině. Dokonce u některých filmů a seriálů ji mám raději než, když se to předabuje do češtiny.

A tím že jsme se rozpadly, tak jsme se dle mého i ekonomicky oslabily - i když se říkalo, že Slovensko nás táhlo ekonomicky dolů.

A poslední léta cítím jinou totalitu a to totalitu peněz, vydírání ztrátou zaměstnání apod.

Je to tak. Pak ti ještě někteří vyloženě zmrdi budou tvrdit, že si za to všechno můžes sám a jestli to chceš zlepšit, tak bys měl prý jít na sobotu a neděli hákovat do Kauflandu k pokladně (plíny s sebou). Jinými slovy, jestli se chceš mít stejně, jako za komunistů, najdi si v kapitalismu další zaměstnání. Nehledě na to, že je to naprostý nesmysl.

Vsetkych recnikov, ktori radi porovnavaju vtedy a potom sa pytam logicky jednu vec. Ked bol komunizmus fajn, respektive bol konkurencieschopny a podla nich minimalne tak dobry ako sucasne zriadenie. preco sa prestal rozvijat a scipol vsade, kde bol nasadeny? Zaujimave je, ze komunizmus viditelne zaostaval za kapitalizmom hlavne hospodarsky a to aj viedlo k jeho dominovemu krachu. Ktora krajina okrem Ciny, ktora hybriduje medzi dvoma odlisnymi systemi a vyvija sa (mozno to je ta spravna cesta) sa s komunizmom presadila? KLDR? Na pokraji krachu. Kuba? O nic lepsie. Juhoamericke krajiny ala Venezuela? Hugo bol charizmaticka osobnost, ale zruinoval svoju vlastnu krajinu.
Takze nerozumiem ako sa moze niekto pytat, resppektive tvrdit, ze vtedy bolo lepsie. Samotny system bol hospodarsky neudrzitelny, bez ohladu na pocity obyvatelov, ktori v nom zili.
Aj ja tak ako napriklad Putin viem vytvorit na par rokov s obrovskym mnozstvom penazi vytvorit pocit blahobytu, alebo mat spokojnych obyvatelov. Ale dlhodobo to udrzat neviem, tak ako sa nedal dlhodob udrzat komunizmus.
Keby bol komunizmus konkuencieschopny system tak prezije aspon v jednom z tych mnohych pokusov, ktore za tych 100 rokov mal.

Já osobně jak již jsem se vyjádřil netvrdím, že byl socializmus fajn, ale ani úplně k zahození, alespoň některé jeho části.
"Komunismus je utopie."

Zvláštní je že po pádu v 89 byl náš státní dluh minimální? A měli jsme dost pohledávek zpět?
A ano ekonomicky to jistě nebylo udržitelné podle toho kam se přesouval vývoj ve světě.
Ale, alespoň bylo tehdy na čem stavět a na čem opravit ekonomiku. Místo toho se rozkradla a hádám, že zase nejvíce v tom mají prsty oni převlečení komunisté, kteří nyní nebyly ničím limitováni a ohrožováni. Za tehdejšího režimu to tak snadno nešlo.

Čínu bych sem nyní už vůbec netahal a myslím, že se jí bojí teď celý západní svět a nevědí jak na ni, protože prakticky vše se vyrábí v Číně a hádám, že patří k nejsilnější ekonomice světa a kdysi se jí ekonomové posmívali.

A pokud to vezmu z pohledu nenáročného člověka, který na sebe nějak neupozorňoval, nebo neměl onu špatnou rodovou historii, tak musím přiznat že tehdy by se mi přeci jen žilo lépe než dnes. Ale tím neříkám, že bych chtěl ten systém zpátky.

Zvláštní je že po pádu v 89 byl náš státní dluh minimální? A měli jsme dost pohledávek zpět?

Drzme sa faktov. Toto je jeden z klasickych public rumors z cias socializmu. Minimalny statny dlh? Ved o tejto komodite sa neviedli ziadne oficialne zaznamy. Jeden z casto citovanych vyrokov je ministra financii J. Zaka z roku 1988, kde uplne carovne vycaril z dlhu pohladavku. Mne to pride usmevne, kto vie, ze deviz bolo malo a valuty sa zohnat snad ani nedali. Kto robil v tom case v nejakom podniku zahranicneho obchodu by vedel rozpravat o tom aky bol kurevsky problem zohnat devizy. Preco?
Ono je to cele pomerne zlozite, oborvska bola napriklad hlavne vnutorna zaldzenost statu (velek statne podniky dlzili statu obrovske sumy), zahranicny dlh sa delil na socialisticky a nesocialisticky, pomerne vela nam dlzilo ZSSR, pretoze sme im predavali veci za podpis (pretoze sme museli)...atd.
Este raz sa pytam, naco ti je spokojnost, ked ekonomicky system by sa skor, ci neskor zrutil? Ekonomika sa nerozvijala, len konzervovala, co bolo vyrazne lacnejsie, ale to sa nedalo dlhodobo udrzat! Nase podniky neboli konkurencieschopne, zapad na technologicky bil a jeho naskok sa vyrazne zvacsoval. Myslis si, ze keby socializmus vydrzal tak dnes mame nejaku sancu? Boli by sme akurat zdroj lacnej pracovnej sily tak ako su to dnes ine rozvojove krajiny. Btw my sme medzi rozvojove krajiny aj vtedy zaradeny boli (aj ked mozeme polemizovat, ci pravom, ci nepravom).
Jedna vec su ekonomicke statky, druha vec je osobna sloboda, ktora bola za socializmu minimalna. Neco oficialne vlastnit? Nemyslitelne. Podnikat? Utopia. Mat oficialne viac ako ostatni, ked si nebol v strane?
Je lahko kritizovat sucasny rezim, pretoze je co, ale ospevovat minuly? To snad nie. A porovnavat? Nie je co.

Kdepak část těch záznamů existuje nebo alespoň existovala. Třeba co pohledávka za uran? To je asi ta největší nejdražší pohledávka o které vím a jejíž nějakou část jsme velkoryse odpustili. Dozvěděl jsem se to ještě dříve než se to nějak začalo přetřásat a také jsem to považoval za urban legends. Než se to pak potvrdilo.
A také i na každém šprotu pravdy trochu.
Ano devizy byly problém, proto také byl tolerovaný třeba vexl.
Nepřu se o vnitřním zadlužení to byl problém, ale bohužel pro obyčejného člověka takřa neviditelný - možná, že by pak k pádu došlo i dříve.
Dám též protiotázku - a kde se sebralo tolik miliard na rozkradení, když tu údajně ekonomicky nic nebylo?
Pochybuji, že by se u nás socializmus udržel.
No a teď tu máme kapitalizmus a stáváme se zdrojem levné pracovní síly, jen se jde na to sofistikovanějšími metodami.
A s tou svobodou to též není tak jasné - vzhledem k tomu, že se lidé neumí chovat a kultivovaně diskutovat. (viz Chocholoušek a jemu podobní.)

A jak již jsem psal přikláním se trochu k tehdejší době i když dlouho jsem jednoznačně byl pro to co začalo v 89, avšak co se opět slibovalo se nesplnilo.

To není zastávání se toho nebo toho systému jen se pokouším o reálný pohled na věc bez zamlžení.

A komunustičtí zločinci měli sedět a zabavit se jim majetky a nedovolit aby si mohly přesouvat peníze do Švícarska. Což se také nestalo.

CSSR oficialne ako sa na spravny socialisticky stat patrilo neviedlo ziadnu oficialnu statistiku zahranicneho dlhu.
Pozri si rozdiel medzi devizami a valutami. Devizy sa urcite neziskavali smelinou;o).

Dám též protiotázku - a kde se sebralo tolik miliard na rozkradení, když tu údajně ekonomicky nic nebylo?

Kto tvrdi, ze tu nic nebolo? Tvrdim len, ze sme neboli konkurencieschopni takmer v nicom oproti zapadu. Okrem zbrojarskeho priemyslu, ktory tvoril pomerne velke gro nasich zahranicnych prijmov.
Rozkradat evidentne bolo co, nakoniec nie kazdy sprivatizovany podnik skrachoval, su aj priklady kedy sa podnik naopak zacal rozvijat. Navyse sme zacal pomerne skoro prudit aj zahranicny kapital. V CR je ziarivym prikladom Skodovka, odsudena defacto na zanik vdaka technologickej zaostalosti a vzkriesena zahranicnym investorom. Zrovna pred par dnami som sa bavil s kamosmi z vysky (kedze sme strojari) o tom ako sa Skodovka ucila od Nemcov pri favousovi. Mozno si niekto este spomenie na reklamu so zastavkami, kde mal Favorit uz neviem kolko vylepseni. Favorit bolo prve auto, ktore sa postupne zacalo robit zapadnymi metodami (normy, pracovne postupy atd), takze poslene Favority uz boli takmer ine auta ako tie, ktore vysli z prvych serii.

No není to až tak úplně pravda, on si i západ hlídal nás, takže se daly dohledat nejaké ty poptávky a pohledávky. Někde se o tom snad i kdysi psalo nebo debatovalo v televizi. Byl tam u toho i Klaus pokud si to nepletu s něčím jiným.

Ano o tom, žádná že jsme nebyl konkurence schopní.

A Škodovka? Ano to máš pravdu, jen ale už bohužel dávno není naše a patří Volkswagenu. :/ Takže hádám že minimálně většina zisků jde mimo republiku.

A předat plnou kontrolu zahraničí nad podniky, které byly do budoucna perspektivní, náš stát hodně poškodily. I když, když máš dostatek kapitálu tak ono se toho dá nátlakem dělat opravdu mnoho.

To neříkám, ale měl by mít kontrolu nad ekonomicky strategickými podniky, pokud nejsou vráceny třeba v restituci. Třeba jako ČEZ a dodávat finance pro chod republiky. Ale řízení a to co se děje není správné ukázkové, nebo je to ukázka toho jak funguje kapitalizmus.

Nebo vem si jak to dělal Baťa, ten byl taky pěkný vykuk. Zaměstnal, dal bydlení (část nákladů se mu vrací zpět), dal školy a zajištoval si tak budoucí pracovníky.

Jenže to bychom nesměly mít ve vlátě bandu tunelářů a zlodějů s malou domů. Chtěl bych se mít jako poslanec, rozhodovat a nemít za to zodpovědnost, do práce chodit jak se mi zachce, krásný plat, vysoký příspěvek na bydlení a další věci které schováme pod reprezentaci.

A jak já z oblibou říkám, není to vina státního zřízení, ale lidí samotných a jejich chování.

A na tom, co dělal Baťa bylo špatného co? Já jen abych slyšel názor zasvěceného - zatím jsem za zasvěcené bral oba své prarodiče, jež u Bati pracovali a vyprávěli mi, jak to tam tehdy vypadalo a fungovalo.
K ČEZu - jenže to je úplně něco jiného, to je strategický podnik, tam vůbec nepochybuji o tom, že je správné, když má stát vliv na jeho řízení. Ale u Škodovky? Nikdo tu neuměl vyrábět jiná auta, než toho Favorita, jak bychom asi dokázali konkurovat západní výrobě? Mimochodem, v Rusku zkusili, co navrhujete - AvtoVaz (výrobce vozů LADA) je ovládán státem (největší akcionář je státní firma) a před pěti lety ruská vláda investovala nemalé množství rublů do jeho záchrany. Nevím, jak vy, ale já vidím paralelu například se sanací bank, kterou jsme zase platili my. Nicméně o tom, že by se automobilům Lada celosvětově, nebo alespoň celoevropsky dařilo, jsem nějak neslyšel - vy ano?

Ono se dnes Baťa často dává za příklad a ač si ho velice vážím, je třeba i vidět, v jaké době začínal (pole neorané) a následně podnikal. Samozřejmě, dokázal toho hodně a zásluhy mu, Bůh chraň, v žádném případě neberu...
Dnes je ale obrovská konkurence takřka ve všem, takže je nabíledni, že jiné podmínky může poskytnout například Škodovka a jiné Franta Vopršálek ze Zlámané Lhotky, co si doma ve vejminku rozjel malé pekařství a zaměstnává 2 lidi. Jenže toto spousta lidí vidět jednoduše nechce... Pro ně je Vopršálek "parazit", kterého je třeba dojit a když neumí dát "pořádnou mzdu" (ono některým bude prostě stále málo), tak ať nepodniká.... Takže začarovaný kruh, alias tudy cesta nevede...

Ohledně Baťi mě nechápejte špatně, já jen zkrátka nevěřím lidem a proto se snažím být pokud možno co nejopatrnější. A rozhodně nejsem zasvědcený a stále se učím a upravuji své myšlenky pokud zjistím že jsou milné.
Cesty do pekel bývají dlážděny dobrými skutky.
A právě třeba u té Škodovka bych si představoval něco takového co vytvořil Baťa ve Zlíně. Nebo aby se to tomu tak nějak v tom kladném slova smyslu blížilo.
To co tehdejší rezim zničil je trisktní a dnes, už se též začína zapomínat na značky: PRAGA, TATRA, JAWA, AERO nebo osobní auto ze Zbrojovky.

Trochu vám nerozumím. Na jednu stranu máte problém s tím, že Škodovka už není státní a na druhou stranu byste si představoval, aby fungovala podobně, jako Baťa ve Zlíně? To mi nějak nejde dohromady - to přece dokázal Baťa, ne stát, tak proč by ji měl vlastnit stát? Nebo myslíte nového vlastníka - tedy že by VW vytvořil podnik podobný Baťovi?
Značky - to je dneska spíše marketing, než reálná hodnota. Jinak řečeno: značka nezaručuje kvalitu. Čili tím se není třeba nechat plést, když vybíráte český výrobek. :-)
Zbrojovka (alespoň ta v Uherském Brodě) sice auta nevyrábí, ale zato vyrábí třeba díly pro automobilový průmysl.

AZNP by se prostě bez zahraničních peněz zavřely. To byla celá slavná perspektiva AZNP. Boleslaváci můžou voblíznout všech deset, že tam ti Němci jsou. Jo, mohli tam být také Francouzi, jednalo se i s Renaultem.
Problém AZNP nebyl ani tak nedostatek chytrých hlav a šikovných rukou, jako financování podniku. Podnik nikdy neměl vlastní peníze na vývoj, všechno přiděloval (a taky bral) bolševik. Čtyřicet let to v podstatě byla nemodernizovaná montovna, něco málo se začínalo měnit až s příchodem Favoritu, ale kontinuita vývoje automobilky byla nulová.
Proč se nevyráběla například Škoda 720, ale místo toho se radši udělal facelift Škoda 1000MB/Škoda 100/Škoda 105/120/130/135? (stejnej model se v podstatě dělal přes dvacet let) Protože na nové linky, modernizaci továrny pro výrobu nového modelu nedal bolševik ani fň. Přitom v té době ještě úplně pozdě nebylo.
A to, co se vyrábělo před Škodou 1000MB, byly v podstatě předválečné modely....
Bolševik vyždímal z boleslavské škodovky co se dalo, aniž by do ní někdy pořádně investoval. Za čtyřicet let vyráběl dvě(!) nová auta.

A najednou to byl perspektivní podnik. :-?

Krom toho, co by bránilo českému vlastníkovi přesunout škodovku jinam v okamžiku, kdy by byla výroba u nás nerentabilní? Stát se to samozřejmě může v obou případech.
Zatím se nestalo, nestalo se to zatím přes dvacet let a zatím to nevypadá, že by se to mělo stát. Ale co bude za pět-deset let samozřejmě neví nikdo. (Nikdo z nás neinsiderů)
Ale to už se bude dobou blížit době, kdy tu fabriku spravoval bolševik a budem moci porovnat, co s ní provedl on a co VW.

Bohužel pořád si tendenční a svadiš debatu na bolševika atd. Ale pořád ti asi nedochazi, že to po 89 je ve své podstatě rozkradení republiky, to co mělo nějakou cenu či možnou budoucnost se často předalo do zahraničí. Pochybuji, že by zahraničí investoři nešli do investic zde, když by v klíčových věcech zůstala možná kontrola státem a nebo alespoň byla ujednána jasná klausule, že třeba podnik zůstane zde, že nebude poškozovat náš stát a naši ekonomiku. A pokud by se něco podělalo máme, alespoň něco málo v ruce, teď nemáme nic a peníze z naší republiky jdou pryč.

Vpodstatě ano. Šlo mi o to, jestli tedy preferujete české firmy, nebo firmy se zahraničními vlastníky. Navedla mne k tomu vaše věta:

teď nemáme nic a peníze z naší republiky jdou pryč.

Pokud vám tedy tato skutečnost vadí, očekával bych, že se jim snažíte vyhýbat - v kapitalismu se totiž hlasuje peněženkou.

To je právě ono Kurte a právě jsi na to kápnul... 99% kritiků zločinného kapitalismu se sami ke své vlastní peněžence chovají kapitalisticky, ale po ostatních (zvláště těch movitějších, než jsou oni sami) vyžadují, aby se chovali socialisticky... Jak pokrytecké :-)

Ano snažím se jim vyhýbat jak jen to nejvíce jde. Nemám ani žádnou půjčku a nechci si půjčovat, pokud to půjde.

Potraviny se snažím pečlivě si vybírat a hledám jejich původ, ale též to bohužel musím konzultovat s obsahem své peněženky.
Pokud nezapomenu na auto s mlékem z farmy tak si nejraději kupuji mléko tam, to samé jogurty. Takže ano snažím se co nejvíce podporovat české výrobce a zemědělce, i když asi velkou část tvoří skromná pěstitelská produkce z mé zahrádky.

Tak to jste jeden z mála a klobouk dolů... Většinu zajímá při nakupování jen a pouze cena, při hledání zaměstnání jen a pouze výše mzdy. Já jim to nijak nevyčítám, ani neberu. Co mi vadí je, že na druhé ukazují ukřivděně prstem, jak by měli uvažovat sociálně a nemyslet tržně... A na to jsem narážel - směšné (nebo smutné?).

Ano vím o tom a na to spoléhají kapitalisti a i to má své hranice, které se dle mého blíží.
A ty lidi nechápu. Když jdu nakupovat, tak sleduji jak nakupují oni. Ted vyjmu důchodce, protože tam se často ani nedivím.

Pak jsou tací, kteří si mohou dovolit i to dražší jídlo, ale proč by to dělaly, když se mohou k prasknutí nacpat těmi odpadky a co nesní pak vyhodí do popelnic. Ani za tehdejšího režimu jsem neviděl tolik vyhozených potravin co vídám dnes.

Pokud si hledám práci tak mě více než mzda zajímá to jaký je tam kolektiv a jaká je ta společnost.
A to jestli mě ta práce bude, alespoň trochu uspokojovat a bude se dát v ní přežít.
Samozřejmě i mzda je pro mě důležitá, ale spokojím se s přiměřenou mzdou, ze které budu moci slušně žít a ne živořit.
Momentálně zkouším hledat práci na částečný úvazek a nebo 8 hodinovou pracovní dobu, ale nic není nebo nenacházím.

Kdybych měl rodinu nevím co by se mnou bylo a jak bych žil? Bylo by to pro mě obrovské dilema. A to je právě to vydírání systémem, zodpovědný živitel rodiny si netroufne něco odmíntout i když to v podstatě zasahuje jeho lidská práva a neuvědomuje si ani to, že tím tomu systému napomáhá. A to vidím jako špatné, češi moc při sobě nedrží a pokud se to jich samotných netýká tak je to nechává lhostejné.

A bohužel máte pravdu, český člověk je taková jakási vyjímka. Typická závist a pohodlnost, je lepší mlýti pantem než něco konati.

Trefné je toto pořekadlo: "Soused vlastní kozu a druhý čech ji nemá a tak mu ji závidí. A místo aby si pořídil vlastní kozu tak si přeje aby pošla ta sousedova koza."

Kdybych měl rodinu nevím co by se mnou bylo a jak bych žil? Bylo by to pro mě obrovské dilema. A to je právě to vydírání systémem, zodpovědný živitel rodiny si netroufne něco odmíntout i když to v podstatě zasahuje jeho lidská práva a neuvědomuje si ani to, že tím tomu systému napomáhá. A to vidím jako špatné, češi moc při sobě nedrží a pokud se to jich samotných netýká tak je to nechává lhostejné.

Pardon, ale tohle je taková odposlechnutá floskule. Podívejte, každý z nás má nějakou cenu, která je v čase proměnlivá. Co se týče práce, můžete svou cenu zvýšit kvalifikací - ať už je to škola, nebo praktické zkušenosti. Potom tuto svou cenu můžete uplatnit na trhu práce - funguje to tak, že jste na jedné straně vy, na druhé straně zaměstnavatel. Vy nabízíte svou práci, on za ní nabízí nějakou odměnu. Je jen na vás, jestli to přijmete, nebo ne. Pokud ne, prostě hledáte dál. Co je na tom za zneužívání? Je jen na vás, jak se rozhodnete. Právě tak je jen na vás, zda se rozhodnete mít děti, případně kdy a kolik - dříve vám to určoval stát, buď nepřímo (mizerná dostupnost antikoncepce) nebo přímo (potratové komise). Dnes se prostě rozhodnete a pokud vám v tom nebrání zdravotní důvody (ty jsou hlavním limitujícím faktorem v mnoha ohledech lidské činnosti, bez ohledu na kischt, který nám právě visí na stěně) děti máte - pak je na vás, zajistit jim zázemí, vychovat je a utvářet je tak, jak je podle vás správné. To je fascinující - osobní zkušenost.
Samozřejmě, mohl bych taky fňukat, že nemám ani průměrnou mzdu, že mi nikdo nepřispěje na bydlení a že nemám léky zadarmo, ale proč? Jsem to já, kdo rozhoduje o mém životě. Já osobně si velmi této svobody vážím.

Ty tu rozpravas stale o kradnuti a rozpredani republiky a budis dojem, ze sa snad predavalo nieco cenne alebo zlate. Tych naozaj cennych veci sme az tak nemali a uz vobec neboli predane lacno.
Uvedom si, co tu uz odznelo. Skodovka a staatisice ludi, ktorych uz roky zivi (kmenovi pracovnici. dodavatelia, subdodavatelia) by nebyt Nemcov nemala pracu a ani prijem. Preco u teba citim pocit poskodenia, ze stat sa vzdal nejakeho zlateho klenotu? Trt makovy, vzdal sa nekonkurencneho braku, ktory mozno mohol este par rokov vyrabat a vyvazat do Sojuzu, ale dnes by tie tovarne boli opustene a ludia bez prace. Nemci do SKodovky vrazili kopec penazi, svoj knowhow a spravili zo Skodovky konkurencieschopnu znacku. Fakt ma udivuje, ze namiesto vseobecnej vdaky este aj dnes pocuvam kecy o nejakom rozkradnuti rodinneho striebra. Inak to iste spravili u nas s nasou BAZkou a rozprudili automobilovy bum na SK a nikto si to u nas uz nedvoli spochybnovay a nespomina na nase "rodinne" striebro ako bola BAZka, ci TAZka.
A k strategickym podnikom...pred cca 15 rokmi by som sa s tebou do krvi pohadal o tom, ze stat MUSI mat kontrou nad tzv strategickymi podnikmi. Dnes som o par rokov starsi a skusenejsi a myslim si uz nieco ine. Stat skurvi(l), co sa dalo. Bud podniky nesprivatizoval a priviedol ich ku krachu, alebo sprivatizoval napoly za absolutne nevyhnodcyh podmienok pre seba (napriklad nas Telekom so 49% podielom, kde mame uz roky z neho hovno a DT si pekne peniaze odlieva do Nemecka).
Stat ako vlastnik zlyhava opakovane, jeho ulohu skor vidim v regulacii, ale tam sa tiez zatial velmi neosvedcil, takze neviem, kde by sa mal vlastne uplatnit.
Podla mna kazdy kto ma oci a trochu rozumu a pozrie sa spatne za poslednych 20 rokov na safarenie statnych firiem mi musi dat za pravdu.

Nevím proč jsme se zasekly zrovna na automobilce? Pokud by ty podniky byly do budoucna neperspektivní tak by přece do nich nikdo neinvestoval a nesnažil se je koupit. Nemyslíš? Je potřeba myslet daleko dopředu a ne jen za nejbližší roh. A oni si to samozřejmě moc dobře spočítali proto do toho šli. (Tak trochu vzdáleně mi to připomíná dobývání Ameriky a zdecimování původních obyvatel.)
Samozřejmě nerozkradl to stát, ale lidé kteří ten stát řídí, stát za to nemůže.
Ty hovoříš o tom, že je špatně aby měl stát nějakou kontrolu a nějaké další přijmy do rozpočtu, a já tvrdím opak.
Jsou i zapadní země, které vlastní podniky sice ne celé, ale mají tam významný podíl. Nebo třeba německé firmy a lidé přispívají do státního rozpočtu něco okolo 5% z jejich zisku, kromně standartních daní.

Problém je, ale v našich lidech v jejich myšlení, nefungující Demokracií a neochoty se Demokraticky tedy zodpovědně chovat.
Proto i selhává stát.
Pak je potřeba položit si otázku co je to vlastně stát a jak jej vnímáme.
Já jej vnímám jakožto území, které obývají lidé hovořící stejným jazykem. Beru jej jako jakousi velkou rodinu a chráněné území kde bych se měl cítit bezpečně a spokojeně žít a pracovat. A zvolené statutární orgány by měli dohlížet na vnitřní pořádek státu, právo jedinců a i jeho ekonomické fungování aby se stát udržel v chodu. To že to tak bohužel není, neni chyba státu.
Jsou i zapadní země, které vlastní podniky, či je kontrolují nepřímo třeba skrze investice bank?

Já třeba bych se i přikláněl třeba k monarchystickému státnímu zřízení.

Pozri ja sam som si musel prejst ocistou, kedze som bol kedysi tvrdy zastanca vlastnictva statu, strategicke podniky musi vlastnit stat, stat sa o nas postara, stat je ten najlepsi.
20 rokov zivota a stojim na opacnej strane nazoroveho pola.
Btw pochop, ze komunizmus, kapitalizmu, ci monarchia...ono je to defacto jedno, problem bude vzdy v ludoch. Ale suhlasim s tym, ze vladnut by mali elity, cize demokracia asi nie je ten spravny pristup, kedze vlada elit sa v principe skor blizi k vlade tyranie.
Moj najnovsi vyvojovy nazor som tu uz prezentoval...odnat vseobecne volebne pravo vsetkym ludom a pravo volit by si kazdy obcan musel zasluzit.

Kdo by to posuzoval? Třeba nějakej SW na základě předvolenejch parametrů. To by byla otázka diskuze.
Určitě bych zohlednil i "příspěvek" toho voliče společnosti. Třeba proč by měl mít právo volit někdo, kdo je 20 let na sociálních dávkách? Určitá možnost by byla i složení nějaký zkoušky o všeobecným přehledu, případně psychotestu. Zbroják nebo řidičák má taky právo mít v podstatě každej, ale na základě nějakejch pravidel a složení zkoušky.

Praveze mame.
To, ze dnes polovica ludi nevoli a len brble je alarmujuce. To, ze hlas rozhladeneho cloveka je rovny s hlasom cloveka s IQ80, ktoremu das cigarety a zakruzkuje koho chces je tiez nie moc dobre.
Myslim, ze nie je problem vymysliet pravidla, ktore budu evokovat, ze sa ako obcan snazis. U militantneho statu je to jednoduche... vojenska sluzba. Kedze sme vsak pacifisti mame tu nieco ine. Napriklad verejno prospesne prace pre obec, kde byvas. Chces volit starostu? Odpracuj 100h rocne pre obec. Zadarmo samozrejme. CHces byt voleny? Odpracuj 500h. Zorganizuj kulturu, brigadu, ci postav detstke ihrisko a budes mat pravo volit, ci byt voleny
Chces volit v parlamentnych? Plat dane, preukaz sa, ze nedlzis Socialnej ani Zdravotnej poistovni, ci Danovemu uradu. Preco by mal mat volebne pravo clovek, co cely rok nikde nepracoval? Pretoze nemohol? A snazil sa vobec? Atd.
Samozrejme su to len nastrely, mohli by sme o tom dlho diskutovat, ale ja mam proste pocit, ze demokraciu zabija prave prilisna demokracia, ze volit moze kazdy, ze sa okrem inteligentnych ludi musis bavit a dohadovat aj s blblymi a pod.

S Českou Sodou to bylo asi naposled, kdy jsem se opravdu od srdce zasmál a opravdu pobavil.

Bylo by to zajímavé, zatím se nám snaží dávat nějakého Pečeného Sněhuláka, který je až na čestné vyjímky, bez špetky humoru a hromadami trapnosti. A prý ten pořad má koule.
Pak by mě zajímalo co mám v pytlíku já?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru

loading...