Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Tehdy a teď

Zvláštní je že po pádu v 89 byl náš státní dluh minimální? A měli jsme dost pohledávek zpět?

Drzme sa faktov. Toto je jeden z klasickych public rumors z cias socializmu. Minimalny statny dlh? Ved o tejto komodite sa neviedli ziadne oficialne zaznamy. Jeden z casto citovanych vyrokov je ministra financii J. Zaka z roku 1988, kde uplne carovne vycaril z dlhu pohladavku. Mne to pride usmevne, kto vie, ze deviz bolo malo a valuty sa zohnat snad ani nedali. Kto robil v tom case v nejakom podniku zahranicneho obchodu by vedel rozpravat o tom aky bol kurevsky problem zohnat devizy. Preco?
Ono je to cele pomerne zlozite, oborvska bola napriklad hlavne vnutorna zaldzenost statu (velek statne podniky dlzili statu obrovske sumy), zahranicny dlh sa delil na socialisticky a nesocialisticky, pomerne vela nam dlzilo ZSSR, pretoze sme im predavali veci za podpis (pretoze sme museli)...atd.
Este raz sa pytam, naco ti je spokojnost, ked ekonomicky system by sa skor, ci neskor zrutil? Ekonomika sa nerozvijala, len konzervovala, co bolo vyrazne lacnejsie, ale to sa nedalo dlhodobo udrzat! Nase podniky neboli konkurencieschopne, zapad na technologicky bil a jeho naskok sa vyrazne zvacsoval. Myslis si, ze keby socializmus vydrzal tak dnes mame nejaku sancu? Boli by sme akurat zdroj lacnej pracovnej sily tak ako su to dnes ine rozvojove krajiny. Btw my sme medzi rozvojove krajiny aj vtedy zaradeny boli (aj ked mozeme polemizovat, ci pravom, ci nepravom).
Jedna vec su ekonomicke statky, druha vec je osobna sloboda, ktora bola za socializmu minimalna. Neco oficialne vlastnit? Nemyslitelne. Podnikat? Utopia. Mat oficialne viac ako ostatni, ked si nebol v strane?
Je lahko kritizovat sucasny rezim, pretoze je co, ale ospevovat minuly? To snad nie. A porovnavat? Nie je co.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat