Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Tehdy a teď

Vsetkych recnikov, ktori radi porovnavaju vtedy a potom sa pytam logicky jednu vec. Ked bol komunizmus fajn, respektive bol konkurencieschopny a podla nich minimalne tak dobry ako sucasne zriadenie. preco sa prestal rozvijat a scipol vsade, kde bol nasadeny? Zaujimave je, ze komunizmus viditelne zaostaval za kapitalizmom hlavne hospodarsky a to aj viedlo k jeho dominovemu krachu. Ktora krajina okrem Ciny, ktora hybriduje medzi dvoma odlisnymi systemi a vyvija sa (mozno to je ta spravna cesta) sa s komunizmom presadila? KLDR? Na pokraji krachu. Kuba? O nic lepsie. Juhoamericke krajiny ala Venezuela? Hugo bol charizmaticka osobnost, ale zruinoval svoju vlastnu krajinu.
Takze nerozumiem ako sa moze niekto pytat, resppektive tvrdit, ze vtedy bolo lepsie. Samotny system bol hospodarsky neudrzitelny, bez ohladu na pocity obyvatelov, ktori v nom zili.
Aj ja tak ako napriklad Putin viem vytvorit na par rokov s obrovskym mnozstvom penazi vytvorit pocit blahobytu, alebo mat spokojnych obyvatelov. Ale dlhodobo to udrzat neviem, tak ako sa nedal dlhodob udrzat komunizmus.
Keby bol komunizmus konkuencieschopny system tak prezije aspon v jednom z tych mnohych pokusov, ktore za tych 100 rokov mal.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat