Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Tehdy a teď

Již dlouho bilancuji, porovnávám a hodnotím to, co bylo před tzv. revolucí a po ní. Pak jsem si pročítal zdejší diskuzi a zaujalo mě vlákno 25 let poté.
Nechci aby k tomuto příspěvku byly vkládány tendenční reakce ve smyslu " Za komárů bylo líp. nebo že komunisti byly a jsou svině." apod.

Zkuste se prosím na to podívat jako výzkumník. Vítány jsou příspěvky od všech, kteří alespoň z části pamatují i onu předchozí dobu.
Klidně reagujte tak že např.: "Nyní je to jednoznačně lepší, protože mám svobodu (v tom a tom) a nikdo mě nesleduje, nediskriminuje kvůli původu apod. jako dříve."
Hlavně se prosím zkuste zaměřit na pocity a důvody co vás k takovému názoru vedlo či vede.
Zkuste prosím být co nejvíce srozumitelní a též prosím o nějaké kratší pasáže, než jsem vytvořil já, neboť já strašně nerad čtu.
Díky.

Tedy dřívější dobu jsem zažil relativně docela v živé paměti těch posledních necelých 8-9 let.
Nostalgicky na tu dobu vzpomínám především proto, že jsem byl dítě a neměl krom šikany na škole žádné problémy a nemusel se krom učení o nic starat a ani zdravotně jsem nestrádal a celý život měl před sebou.

Předně všeobecně miluji období pozdějších 70 let, celá 80 léta a pak skoro celá 90 léta. A nesouvisí to vůbec s režimem.
Tehdejší českou filmovou tvorbu a zahraniční tvorbu, která se k nám dostala. Jistě musím přimhuřovat oči u některých těch českých filmů z těch pro režijních tendencí a u některých se zas i trochu zase pobavil na trapnost tehdejšího režimu. Funés, Bud Spencer, Terence Hill, Angelika a naše přední herecké legendy - Menšík, Hrušínský, Sovák, Brodský, Marvan, Brejchová a mnoho mnoho dalších. A i nějakou tu čistě západní, která fungovala na různých pokoutných tržnicích na nelegálních videokazetách. (Hvězdné války, Vetřelec, atd. dabované jedním hlasem Františka Fuky.) A tak bych se chtěl rád vrátit, ale zde již nadchází konflikt v tom, že bych se nechtěl vzdát současné možnosti internetu, svého současného počítače, televize a tabletu, jinak by mi nechybělo nic, možná že i přeci jen nějaká ta svoboda.

Třeba fronty na různé věci jsem zase tolik nevnímal, nepřišlo mi to nijak závažné a fronty jsou i dnes a možná horší než dříve. Dobré bonusy byly pochutiny a cukrovinky ze západního Německa co nám babička na vánoce vozila.
Miloval jsem návštěvu tuzexu kam jsme párkrát jeli, krásně to tam vonělo kávou a dalšími věcmi, a míval jsem tak možnost si koupit žvíkačky s kačerem donaldem, když mi máma dala nějaký ten bon či půl bon.
Asi protože jsem ovoce nikdy nějak moc nemusel, tak mi banány ani nechyběli a stačilo to když občas byly. Ale spíše se mi stýská po jiných pochutinách, které již dnes dávno neexistují. Mléko v pytlíku, když prasklo bylo fakt k naštvání, ale když se člověk naučil co a jak pak už to nebyl takový problém. Pro džíny jsme jezdili na trhy do Polska, to se mi také líbilo bylo to takové malé dobrodružství a pak jsme navštívili tetu v Katowicích.
Ano nabídka zboží byla skromná a požadavky tehdy také, ale zase si toho člověk opravdu vážil, dnes skoro každý na vše kašle a ničeho si neváží. Z oblibou jsem si též listoval katalogem Quelle.

V 89 jsem byl v davu na Václavském Náměstí přímo před či pod balkonem, kde promlouval Václav Havel a další. Všichni okolo mě cinkali klíči a skandovali různá hesla. Já jsem neskandoval ani necinkal a jen si říkal o těch lidech vy blbci ani nevíte čemu cinkáte.
Nic se nezmění jen se převléknou kabáty a ty stejné režijní garnitury budou stejně vládnout, protože už dost dlouhou dobu věděli, že se něco chystá, takže se stačili připravit. Akorát si přestanou říkat soudruhu a budou se oslovovat zase pane. Nesdílel jsem ten optimizmus ostatních a spíše měl obavy z toho co se bude dít když lidé ztratí kontrolu.

Vadili my tehdejší spartakiády i když to zase byla nějaká možnost jak se ulít ve škole, nesnášel jsem prvomájové průvody, kdy se nám před barákem seřazovaly tanky a jiná vojenská technika. Vadili mi tehdejší projevy komunistických pohlavářů, tlačení do nějaké té soudružnosti a schůzí typu SSM, ROH atd. Vadilo mi to, jak se lezlo SSSR do zadku i když to bylo asi především z donucení. I když jen Počkej zajíci nebo Mrazík byl zase dobrý, a i ten jejich výstavní pavilón byl také zajímavý a pirožky chutnaly. Ale to bylo asi tak vše co bylo na ruském pěkné. Více jsem z té doby nemohl poznat, zažít a vypozorovat.

Když tehdy porovnám z dneškem, tak lidé přeci jen tak nějak měli k sobě blíže a nepozoroval jsem tolik ošklivostí co dnes. Také jsem neměl strach být pozdě večer na Pražské ulici, dnes jsem dospělý a ten strach či obavy docela často mívám.

Přijde mi že vněkterých ohledech je dnes více byrokracie než dříve.

Tehdy mi vadila 2-letá vojenská služba, stačilo by i ten jeden rok asi. Ono se říká, že jít na vojnu byla jen ztráta času. Ale když pozoruji dnešní mladé a své zkušenosti z vojny, tak vojnu jako takovou velkou ztrátu času nevidím, a hlavně některé dnešní mladé bych tam s chutí šoupnul aby se naučili alespoň trochu nějaké disciplíně a nějakému tomu respektu.

Ano asi mohu hovořit o tom že jsem měl štěstí a měl se za tehdejší doby velice dobře než mnozí jiní. I když mí předkové z otcovy strany byly šlechtického původu a trochu vzdálenejší pak vyloženě buržousti - takže tomu tak trochu nerozumím.

Vadí mi, že se všude hlásá o demokracii, ale když řeknu, že takhle si tedy pravou demokracii nepředstavuji, hned se přihodí ke slovu demokracie nějaké to zástupné slovo, aby se to stále mohlo obhajovat jako demokracie.
Osobně tedy jak může být demokracie, když se nerespektují názory druhých, když ve všem hrají hlavní roli peníze na úkor sociálního cítění, které je též nedílnou součástí skutečné demokracie.
Pro mě demokracie neznamená jen svobodu, ale též zodpovědnost k sobě samému jakožto i respektu k okolí. Přesněji má svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého.

Očekával jsem že se budu moci domoci jednodušeji svého práva podobně jako je to prý v Americe, ale paradoxně mi to přijde složitější a méně dostupné než dříve.
Nemám skoro co jíst - protože to co se prodává je téměř nepoživatelné a nebo předražené.
Bojím se, abych se nestal bezdomovcem.
Vadí mi novodobé zavádění otroctví - i když se to jako otroctví na první pohled nemusí jevit, ale v mých očích to otroctví je a odnáší to i zdraví lidí.
Vadí mi proti režijní štvanice a zkreslování, která je akorát vedena obráceně a opět se vymývají mozky. A v podstatě je to, to samé co dělal tehdejší režim jen v bleděmodrém.
Vadí mi, že si lidé přestali vážit věcí a ostatních a berou již vše téměř za samozřejmost.

Jak čas běží tak se bohužel mé misky vah přeci jen mírně přiklání k tehdejší době, i proto že byla lépe čitelná. Tohle co se děje jsem opravdu nečekal, že dopadne až tak špatně, i když může být ještě hůř a to se uvidí, jestli ano nebo konečně lidi pochopí a začnou také něco pro tu demokracii dělat.
Ale asi jsem jen velký, snílek který nikdy nikomu neublížil, nepodvedl ho a neokradl, jen se snažil žít slušně a myslet přitom i na přírodu.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vsetkych recnikov, ktori radi porovnavaju vtedy a potom sa pytam logicky jednu vec. Ked bol komunizm…
fleg 17.11.2014 20:18
fleg
Já osobně jak již jsem se vyjádřil netvrdím, že byl socializmus fajn, ale ani úplně k zahození, ales…
Freemason 17.11.2014 20:40
Freemason
Zvláštní je že po pádu v 89 byl náš státní dluh minimální? A měli jsme dost pohledávek zpět? Drzme…
fleg 17.11.2014 21:08
fleg
Kdepak část těch záznamů existuje nebo alespoň existovala. Třeba co pohledávka za uran? To je asi ta…
Freemason 17.11.2014 21:40
Freemason
CSSR oficialne ako sa na spravny socialisticky stat patrilo neviedlo ziadnu oficialnu statistiku zah…
fleg 17.11.2014 23:11
fleg
Mozno si niekto este spomenie na reklamu so zastavkami, kde mal Favorit uz neviem kolko vylepseni.…
L-Core 18.11.2014 16:48
L-Core
Jestlipak nemáš novou a kulatou Škodu Henlein :-)
Dale Cooper 18.11.2014 19:48
Dale Cooper
Ja das ist alle über.. :-D Česká soda mi hodně chybí.
Freemason 18.11.2014 21:31
Freemason
Umíš si představit, že by tohle dali v televizi teď? Ani smykem...
Dale Cooper 18.11.2014 21:38
Dale Cooper
S Českou Sodou to bylo asi naposled, kdy jsem se opravdu od srdce zasmál a opravdu pobavil. Bylo by…
Freemason 18.11.2014 21:52
Freemason
Mne osobne prisla Ceska Soda uz prestrelena a na moj vkus moc drsna, takze ma az tak nebavila. Ale j… poslední
fleg 19.11.2014 10:26
fleg

Vsetkych recnikov, ktori radi porovnavaju vtedy a potom sa pytam logicky jednu vec. Ked bol komunizmus fajn, respektive bol konkurencieschopny a podla nich minimalne tak dobry ako sucasne zriadenie. preco sa prestal rozvijat a scipol vsade, kde bol nasadeny? Zaujimave je, ze komunizmus viditelne zaostaval za kapitalizmom hlavne hospodarsky a to aj viedlo k jeho dominovemu krachu. Ktora krajina okrem Ciny, ktora hybriduje medzi dvoma odlisnymi systemi a vyvija sa (mozno to je ta spravna cesta) sa s komunizmom presadila? KLDR? Na pokraji krachu. Kuba? O nic lepsie. Juhoamericke krajiny ala Venezuela? Hugo bol charizmaticka osobnost, ale zruinoval svoju vlastnu krajinu.
Takze nerozumiem ako sa moze niekto pytat, resppektive tvrdit, ze vtedy bolo lepsie. Samotny system bol hospodarsky neudrzitelny, bez ohladu na pocity obyvatelov, ktori v nom zili.
Aj ja tak ako napriklad Putin viem vytvorit na par rokov s obrovskym mnozstvom penazi vytvorit pocit blahobytu, alebo mat spokojnych obyvatelov. Ale dlhodobo to udrzat neviem, tak ako sa nedal dlhodob udrzat komunizmus.
Keby bol komunizmus konkuencieschopny system tak prezije aspon v jednom z tych mnohych pokusov, ktore za tych 100 rokov mal.

Já osobně jak již jsem se vyjádřil netvrdím, že byl socializmus fajn, ale ani úplně k zahození, alespoň některé jeho části.
"Komunismus je utopie."

Zvláštní je že po pádu v 89 byl náš státní dluh minimální? A měli jsme dost pohledávek zpět?
A ano ekonomicky to jistě nebylo udržitelné podle toho kam se přesouval vývoj ve světě.
Ale, alespoň bylo tehdy na čem stavět a na čem opravit ekonomiku. Místo toho se rozkradla a hádám, že zase nejvíce v tom mají prsty oni převlečení komunisté, kteří nyní nebyly ničím limitováni a ohrožováni. Za tehdejšího režimu to tak snadno nešlo.

Čínu bych sem nyní už vůbec netahal a myslím, že se jí bojí teď celý západní svět a nevědí jak na ni, protože prakticky vše se vyrábí v Číně a hádám, že patří k nejsilnější ekonomice světa a kdysi se jí ekonomové posmívali.

A pokud to vezmu z pohledu nenáročného člověka, který na sebe nějak neupozorňoval, nebo neměl onu špatnou rodovou historii, tak musím přiznat že tehdy by se mi přeci jen žilo lépe než dnes. Ale tím neříkám, že bych chtěl ten systém zpátky.

Zvláštní je že po pádu v 89 byl náš státní dluh minimální? A měli jsme dost pohledávek zpět?

Drzme sa faktov. Toto je jeden z klasickych public rumors z cias socializmu. Minimalny statny dlh? Ved o tejto komodite sa neviedli ziadne oficialne zaznamy. Jeden z casto citovanych vyrokov je ministra financii J. Zaka z roku 1988, kde uplne carovne vycaril z dlhu pohladavku. Mne to pride usmevne, kto vie, ze deviz bolo malo a valuty sa zohnat snad ani nedali. Kto robil v tom case v nejakom podniku zahranicneho obchodu by vedel rozpravat o tom aky bol kurevsky problem zohnat devizy. Preco?
Ono je to cele pomerne zlozite, oborvska bola napriklad hlavne vnutorna zaldzenost statu (velek statne podniky dlzili statu obrovske sumy), zahranicny dlh sa delil na socialisticky a nesocialisticky, pomerne vela nam dlzilo ZSSR, pretoze sme im predavali veci za podpis (pretoze sme museli)...atd.
Este raz sa pytam, naco ti je spokojnost, ked ekonomicky system by sa skor, ci neskor zrutil? Ekonomika sa nerozvijala, len konzervovala, co bolo vyrazne lacnejsie, ale to sa nedalo dlhodobo udrzat! Nase podniky neboli konkurencieschopne, zapad na technologicky bil a jeho naskok sa vyrazne zvacsoval. Myslis si, ze keby socializmus vydrzal tak dnes mame nejaku sancu? Boli by sme akurat zdroj lacnej pracovnej sily tak ako su to dnes ine rozvojove krajiny. Btw my sme medzi rozvojove krajiny aj vtedy zaradeny boli (aj ked mozeme polemizovat, ci pravom, ci nepravom).
Jedna vec su ekonomicke statky, druha vec je osobna sloboda, ktora bola za socializmu minimalna. Neco oficialne vlastnit? Nemyslitelne. Podnikat? Utopia. Mat oficialne viac ako ostatni, ked si nebol v strane?
Je lahko kritizovat sucasny rezim, pretoze je co, ale ospevovat minuly? To snad nie. A porovnavat? Nie je co.

Kdepak část těch záznamů existuje nebo alespoň existovala. Třeba co pohledávka za uran? To je asi ta největší nejdražší pohledávka o které vím a jejíž nějakou část jsme velkoryse odpustili. Dozvěděl jsem se to ještě dříve než se to nějak začalo přetřásat a také jsem to považoval za urban legends. Než se to pak potvrdilo.
A také i na každém šprotu pravdy trochu.
Ano devizy byly problém, proto také byl tolerovaný třeba vexl.
Nepřu se o vnitřním zadlužení to byl problém, ale bohužel pro obyčejného člověka takřa neviditelný - možná, že by pak k pádu došlo i dříve.
Dám též protiotázku - a kde se sebralo tolik miliard na rozkradení, když tu údajně ekonomicky nic nebylo?
Pochybuji, že by se u nás socializmus udržel.
No a teď tu máme kapitalizmus a stáváme se zdrojem levné pracovní síly, jen se jde na to sofistikovanějšími metodami.
A s tou svobodou to též není tak jasné - vzhledem k tomu, že se lidé neumí chovat a kultivovaně diskutovat. (viz Chocholoušek a jemu podobní.)

A jak již jsem psal přikláním se trochu k tehdejší době i když dlouho jsem jednoznačně byl pro to co začalo v 89, avšak co se opět slibovalo se nesplnilo.

To není zastávání se toho nebo toho systému jen se pokouším o reálný pohled na věc bez zamlžení.

A komunustičtí zločinci měli sedět a zabavit se jim majetky a nedovolit aby si mohly přesouvat peníze do Švícarska. Což se také nestalo.

CSSR oficialne ako sa na spravny socialisticky stat patrilo neviedlo ziadnu oficialnu statistiku zahranicneho dlhu.
Pozri si rozdiel medzi devizami a valutami. Devizy sa urcite neziskavali smelinou;o).

Dám též protiotázku - a kde se sebralo tolik miliard na rozkradení, když tu údajně ekonomicky nic nebylo?

Kto tvrdi, ze tu nic nebolo? Tvrdim len, ze sme neboli konkurencieschopni takmer v nicom oproti zapadu. Okrem zbrojarskeho priemyslu, ktory tvoril pomerne velke gro nasich zahranicnych prijmov.
Rozkradat evidentne bolo co, nakoniec nie kazdy sprivatizovany podnik skrachoval, su aj priklady kedy sa podnik naopak zacal rozvijat. Navyse sme zacal pomerne skoro prudit aj zahranicny kapital. V CR je ziarivym prikladom Skodovka, odsudena defacto na zanik vdaka technologickej zaostalosti a vzkriesena zahranicnym investorom. Zrovna pred par dnami som sa bavil s kamosmi z vysky (kedze sme strojari) o tom ako sa Skodovka ucila od Nemcov pri favousovi. Mozno si niekto este spomenie na reklamu so zastavkami, kde mal Favorit uz neviem kolko vylepseni. Favorit bolo prve auto, ktore sa postupne zacalo robit zapadnymi metodami (normy, pracovne postupy atd), takze poslene Favority uz boli takmer ine auta ako tie, ktore vysli z prvych serii.

S Českou Sodou to bylo asi naposled, kdy jsem se opravdu od srdce zasmál a opravdu pobavil.

Bylo by to zajímavé, zatím se nám snaží dávat nějakého Pečeného Sněhuláka, který je až na čestné vyjímky, bez špetky humoru a hromadami trapnosti. A prý ten pořad má koule.
Pak by mě zajímalo co mám v pytlíku já?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru