Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailemAnketa Tipovačka na vývoj v USA

Na "odlehčení" tu mám pro vás jeden zajímavý tipérský oříšek.
Jistě všichni vnímáte co se děje v Americe po nástupu Donalda, tak si zkuste tipnout co bude za dva roky, tj. v březnu 2027?

V Americe v březnu 2027...

45%
10%
10%
35%
0%

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vůbec nechápu Trumpův postoj, postup, jeho kroky, prohlášení, činy. Nechápu vůbec jeho postoje prakt…
Pavel 08.03.2025 13:09
Pavel
Doník hraje 5D šach. To, že to na prvý pohľad nedáva zmysel, je presne pointou jeho geniálnej straté…
Hastrman 08.03.2025 21:53
Hastrman
A to Trump dotlačí RF k jednacímu stolu tím, že stopne vojenskou pomoc UA včetně zpravodajských info…
Pavel 09.03.2025 00:12
Pavel
Trump potrebuje ukoncit valku - to byl duvod, proc jej nechali vyhrat volby. USA si nemuze dovolit n…
Jan Fiala 09.03.2025 06:13
Jan Fiala
Na zbytoconosti BRICSu stale trvam. Je to take typicke ruske...na papieri to vyzera dobre, vzbudzuje…
fleg 09.03.2025 19:22
fleg
Já znám tvůj názor. Ty to vidíš z pohledu "zbytečnosti". Ona celá ekonomika USA díky svému dluhu sto…
Jan Fiala 10.03.2025 08:46
Jan Fiala
Zabudol som este na jeden fakt. BRICS je tu od roku 2009, uz mnohokrat mali bombasticke vyhlasenia,…
fleg 13.03.2025 09:29
fleg
Třeba není (zatím) v zájmu BRICS vylézt se společnou měnou, když toho mohou využít k tlaku na USA. P…
Jan Fiala 13.03.2025 10:29
Jan Fiala
JaFi aka diktatura. EU ak ma fungovat musi mat jednotne velenie. Zober si, ze preco (ne)funguje pora…
fleg 13.03.2025 11:58
fleg
Jaká diktarura? Máme tu green deal, který je vnucený, protože se komise rozhodla. A i v dnešní době,…
Jan Fiala 13.03.2025 12:12
Jan Fiala
Pozeras sa na celu situaciu zo sucasnosti, nepredikujes buducnost, na tu vzdialenu kasles uplne. Ja…
fleg 13.03.2025 13:31
fleg
Vycitat EU nespravne rozhodnutia je lahke, je ich kopec a kopec ich este bude. Neco jineho je udela…
Jan Fiala 13.03.2025 15:12
Jan Fiala
To, ze niekedy pochopis, ze si spravil chybu az po rokoch, aj ked ti to ostatni vraveli uz davno je…
fleg 14.03.2025 11:59
fleg
To, ze niekedy pochopis, ze si spravil chybu az po rokoch, aj ked ti to ostatni vraveli uz davno je…
Jan Fiala 14.03.2025 16:56
Jan Fiala
Odignrovoal si co som ti pisal. Ty si spravil v zivote chybu. Tvoje okolie i hovorilo, ze je to chyb…
fleg 15.03.2025 11:05
fleg
Po rokoch si vyvojom dospel k zaveru, ze to vhyba bola a ze tvoje okolie malo pravdu a ty si sa myli…
Jan Fiala 15.03.2025 11:32
Jan Fiala
Tvoj prolbem s EU je, ze sa na EU pozeras ako na nieco cudzie. Ale EU je CR, SR, ci ine staty, nie s…
fleg 16.03.2025 10:25
fleg
Ale kto tvori EU komisiu? Ved predsa jednotlive staty, ich zastupcovia, takze vsetko co vyjde z EU k…
Jan Fiala 16.03.2025 11:43
Jan Fiala
Ano nevoli, ale aspon sa tam nemozes vyhovarat ako pri parlamente, ze ako maly stat tam mas minimaln…
fleg 16.03.2025 13:38
fleg
Pointa a obrovska vyhoda EU je v tom, ze na vrchnej urovni nemozu velki prevalcovat malych. To sa da…
Jan Fiala 17.03.2025 15:39
Jan Fiala
Ja som za...je hovadina, aby na urovni komisie, ci rady EU blokovali dolezie rozhdonutie trucpodniky…
fleg 17.03.2025 17:05
fleg
Na jednu stranu chvalis, jake je super, ze velci v EU neprevalcuji male. Pak prohlasis, ze jsi za zr…
Jan Fiala 17.03.2025 19:02
Jan Fiala
JaFi tomu sa hovori rovnovaha. Nemozes mat spolok, kde nejaky trpaslik (HU, SK) ti zablokuje to na c…
fleg 23.03.2025 17:01
fleg
Zablokuje, protože s necim nesouhlasi. Bud mas spolek, kde maji vsichni clenove stejna prava nebo ma…
Jan Fiala 23.03.2025 17:17
Jan Fiala
Je to blbost ak sa cela EU, co je 99% uzemia a obyvatelstva na niecom dohodne a nejaky spupny populi… poslední
fleg 23.03.2025 18:43
fleg

Vůbec nechápu Trumpův postoj, postup, jeho kroky, prohlášení, činy. Nechápu vůbec jeho postoje prakticky k ničemu. Ví aspoň on sám, co a proč dělá?

Nikdy, nikdy bych neřekl, že USA bude mít tendenci se kamarádit s RF tak, že jí dá prostě přednost a půjde na ruku. Vždyť to vůbec nedává smysl!

Doník hraje 5D šach. To, že to na prvý pohľad nedáva zmysel, je presne pointou jeho geniálnej stratégie miasť nepriateľov. Do dejín sa chce zapísať ako mierotvorca, potrebuje dotlačiť Rusko k jednaciemu stolu, preto sa mu naoko vtiera, je voči nemu vľúdnejší ako ku Ukrajine, aby vyjednal pre Ukrajinu (respektíve zástupne pre USA) výhodnejšie podmienky. Donald vie čo robí, takto sa totižto správa voči silným obchodným hráčom. Ďalším dôvodom, prečo mu z Ruska lepí, a to sa samozrejme nikde nemedializuje, je aliancia BRICS, ktorá plánuje vytvoriť spoločnú obchodnú menu, ktorá by ohrozila monopol doláru a spôsobila jeho infláciu, takže Doníkovi ide o to, si to s Ruskom spraviť. Zmysel to dáva perfektný.

Trump potrebuje ukoncit valku - to byl duvod, proc jej nechali vyhrat volby.
USA si nemuze dovolit nekolik velkych konfliktu najednou a hrozi konflikt s Cinou.
I ten BRICS, o kterem Fleg celou gobu tvrdi, ze je nepodstatny je hodne velky problem - naruseni suverenity petrodolaru a tim padem obrovskeho dluhu, ktery USA ma a za ktery ruci cely svet. Jakmile se narusi petrodolar (budeš obchodovat v jinych menach a ne nucene pres USD), tak to znamena ekonomicky kolaps USA.
Objevila se i konspirace, ze ty ustupky Rusku jsou za to, ze od dubna nespusti BRICS menu.

Ted zpet. Ukoncit valku muzes tim, ze k jednani dokopes obe strany. Rusku slibis, ze ukoncis sankce, zustanou mu obsazena uzemi, UA zase tim, ze ji zastavis pomoc a podporu.

Na zbytoconosti BRICSu stale trvam.
Je to take typicke ruske...na papieri to vyzera dobre, vzbudzuje to pocit sily a ohrozenia a v skutocnosti je to klasicka potemkinovska dedina.
A tu nejde o to, ci mam/nemam radu RU/USA...to ide o fakty.
Pozri si zakladne fakty, ktore sa nedaju sposchybnit.
Napriklad kedy zalozili BRICS, ktore staty su jeho clenmi, odhadovany obrat v ramci BRICSu, plany na zavedenie jednotnej meny, kedy vznikli, v akom je to stadiu, preco stale ziadna mena nie je (ani nebude)...a zistis, ze sa pozeras na Potemkina.

A mam aj dalsie indice. Taka Cina je oficialne clenom tohoto zoskupenia, ale pozri si strukturu jej exportu. Pozri si kto su jej hlavnymi odoberatelmi (EU/USA) a v akych menach s nimi obchoduje aj bude obchodovat.
A porovanj si to s pripadnymi prijami v ramci BRICSu. Porovnavas Goliasa s Davidom.
A hoci v Biblii ho porazil, v tomto svete ziaden BRCIS nema sancu.

Já znám tvůj názor. Ty to vidíš z pohledu "zbytečnosti". Ona celá ekonomika USA díky svému dluhu stojí na hliněných nohách a stačí to trochu pocikat (jak říkáte u vás), aby se to celé sesypalo. A na to nepotřebuješ nic velkého. Stačí ostatním ukázat, že to jde i bez dolaru a celé se to začne sypat. Jakmile nebudeš muset nakupovat dolar, abys za ně zaplatil ostatním za to, co potřebuješ...

Zabudol som este na jeden fakt.
BRICS je tu od roku 2009, uz mnohokrat mali bombasticke vyhlasenia, priberali nove staty, ukazovali plany do buducnosti, uz-uz to bude, uz-uz sa to spusti...blablabla.
A co sa stalo za tych 16 rokov?
Vlastne nic, hlavna pointa a zmysel BRICSu (spolocna mena, a obchod cez nu) je stale nenaplneny a v nedohladne.
Preco by som si teda mal mysliet, ze BRICS nieco znamena? Preco ani po 16 rokoch nie je spravena tak jednoducha vec ako spolocna mena a obchododanie statov BRICSu len cez nu v ramci BRICSu?

Odpoved je jednoducha, nevedia sa dohodnut, nikdy sa nedohodnu, cely ten truc podnik je utopickou myslienkou.

Třeba není (zatím) v zájmu BRICS vylézt se společnou měnou, když toho mohou využít k tlaku na USA. Pozadí na to připravené mají, včetně náhrady SWIFT.

Asi se ze mne na stará kolena stává anarchista, když vidím, co se postupně stalo z EU. Hospodářská spolupráce se postupně mění na nikým nevolenou diktaturu.

JaFi aka diktatura.
EU ak ma fungovat musi mat jednotne velenie.
Zober si, ze preco (ne)funguje poradna....je to prave preto, ze tu nie je diktatura a kazdy clen si ide svoju lajnu, nema jednotne velenie, ktoremu sa ostatni podriaduju.

Jednotne velenie znamena, ze sa vzdas casti svojich prav v prospech vedenia, co je mimochodom nutne, pretoze inak sa ten kolos(EU) ovladat neda ak ma kazdy stat na kazdu vec nejaky nazor...proste sa nikdy nedohodnu.
Federalizacia EU je z dlhodobeho hladiska nevyhnutna. Nie je tazke odhadnut ako bude svet vyzera o 30-40 rokov.
Vidim to na 3 silne ekonomicko-vojenske celky.
Velmi pravdepodobne bude velmi silna Cina, ak sa spoji s Indiou bude to najsilnejsi vojensko-ekonomicky celok. "Nadejou", ze k tomu nedojde je vzajomna anymozita tychto krajin, ktora ich obe brzdi v rozvoji.
Otazne je co bude s USA, pretoze ta krajina je oproti vyssie menovanym trpaslik a jej sila spociva v technologickej(vojenskej) nadradenosti....ale dajme tomu, ze si nieco z toho udrzia aj v buducnosti.
Najslabsm clankom v tomto usporiadani sveta je prave EU a to aj v idealnom pripade, ak by doslo k federalizacii a EU bude vystupovat ako jednotny celok. Nie sme ani ekonomicki lidri, nemame na to kapacity (pocet obyvatelov), vojensky tiez skor priemer, technologicky....no mozno by sme mohli dobehnut USA, pretoze si myslim, ze na to mame.

Vsetky ostatne krajiny maju smolu, Afrika bude len zdroj pracovnej sily a surovin a staty ako Australia, Japonsko v podstate o 30-40 rokov nebudu zohravat ziadnu vyznamnejsiu rolu.
Miskou na vahach je podla mna Rusko. Ak by sa Rusko pridalo na stranu EU (kam podla mna patri) tak by vyznam EU vyrazne stupol, ak si ho vsak ekonomicky podmani skor Cina(co je pravdepodobnejsie) posli to naopak azijsky pakt v nas neprospech.

Jaká diktarura?
Máme tu green deal, který je vnucený, protože se komise rozhodla. A i v dnešní době, kdy EK prohlašuje, že je třeba podpořit průmysl, začít zbrojit stále trvá na greendýlu, i když je naprosto jasné, že to jde proti sobě. Takže na jedné straně budeme sypat peníze (jako jediní) do zelené Evropy a podporovat spekulanty s povolenkami, na druhé straně budeme sypat peníze zbrojařským firmám. A protože peníze nejsou, tak se nějakými par stovkami miliard jako Evropa zadlužíme.

Ty chceš federalizaci EU, aby ti, kteří teď nesmyslně řídí EU měli v podstatě neomezenou moc?
Pokud federalizace, tak musí být postavena na něčem reálném a ve vedení nesmí být nikým nevolení fanatici.
A před tím musíš udělat pořádek ve financích a zastavit financování nesmyslů.

Pozeras sa na celu situaciu zo sucasnosti, nepredikujes buducnost, na tu vzdialenu kasles uplne.
Ja pisem, co bude o par desiatok rokov, aky bude pravdepodobny vyvoj a ze solo staty (vratane USA, ci Ciny) nebudu mat sancu. V kazdom scifi mas Zem rozdelenu na niekolko frakcii a toto caka aj nas. Scenar z 1984 je velmi realny, aj to, ze ziadna z frakci nie je defacto "dobra" a ze sa podobaju na seba viac akoby chceli.
Ty si spravil vo svojom zivote len spravne rozhodnutia?
Myslis, ze EU je spolok geniov? Ze sa nemylia?
Vycitat EU nespravne rozhodnutia je lahke, je ich kopec a kopec ich este bude.
A co tak si spomenut na tie spravne? Co tak vyzdvihnut volny pohyb tovaru a osob, zrusenie ciel, jednotne pravidla, ktore ti kazdodenne ulahcuju zivot?
Par tyzdnov dozadu som bol na par dni v Prahe, nemusel som riesit ziadnu miestnu kartu, nemusel som riesit volania, internet, data. Blbost si povies, pretoze to dnes uz povazujeme za samozrejmost. Ale tuto samozrejmost mame vdaka rozhodnutiu EU a ja som za nu vdacny.
JaFi tvoja kritika je EU je opravnena, na vela veciach sa s tebou zhodnem, ale preco stale len kritizujes a nikdy nepises aj po tych dobrych veciach, ktore nam EU priniesla a prinesie?
Spomenim dalsiu blbost, jednotny standat usb konektorov, co je tiez zasluha EU. Preco sme ich predtym mali niekolko? A zrazu len jeden, co ulahcuje pripojenie akehokolvek zariadenia. Opat bez EU by takato "blbost" nebola a kazdy vyrobca by si robil co by si len chcel.

Slova o tom, ze EU sa riadi nezmyselne su epravdive, EU sa riadi tazko a kopec rozhodnuti komisie je kontroverzne, niektore vyslovene zle, ale stojim si za tym, ze pozitiva EU prevysuju negativa.
Za 50 rokov ak sa EU nevzhopi nas pohlti nejaka vacsia frakcia a nemyslim si, ze zivot pod vedenim nejakeho azijskeho zoskupenia krajin by bol pre nas lepsim.

Vycitat EU nespravne rozhodnutia je lahke, je ich kopec a kopec ich este bude.

Neco jineho je udelat spatne rozhodnuti, uznat to a posunout se dal. A neco jineho je udelat spatne rozhodnuti a dal na nem trvat za kazdou cenu. A to presne vyskytuje celou EU, ktera je tak demokraticka, ze kolem zastupcu s odlisnymi nazory stavi sanitarni kordon.
Co vsechny ty snahy o dalsi a dalsi cenzuru, kontrolu medii, socialnich siti... Tohle je typicke pro xacatek diktatury

To, ze niekedy pochopis, ze si spravil chybu az po rokoch, aj ked ti to ostatni vraveli uz davno je normalny jav. Pozri sa do svojej minulosti, urcite tam nieco najdes.
Napr DE spravilo obrovsku chybu s vypnutim jadrovych elektrarni lebo greendeal(skor debilizmus), mali na to dlhe roky to zastavit a nespravili to.
Sucasna vlada(teda tak, ktora nastupi pravdepodobne) mozno tuto chybu napravi, pretoze postoj k jadru by sa mal u nich zmenit, takze sa asi dockame napravy.
Cenzura, kontrola medii...to vsetko je viac ako diskutabilne.
Napriklad ja som za povinnu registraciu diskuterov na nete/sietach s previazanim na ich skutocnu identitu, pretoze som presvedceny o tom, ze diskusie/nalady na nete by sa vyrazne zlepsili.
Ano urcite budes proti, ved sloboda a bla bla...ale asi len dovtedy kym sa na teba nezameria skupinka anonymnych uzivatelov, ktori zneuziju slobodu a anonymitu a budu sa tebe a tvojej rodine vyhrazat smrtou, zverejnovat fotomontaze, fake videa...cokolvek co ti zneprijemni zivot a ty si nebudes vediet poradit, pretoze pre policiu budu nedohladatelni. Hlavne, ze mame slobodu, ze?
Sloboda byva na socialnych sietach zneuzivana dennodenne, uz davno sa to vymklo spod kontroly a bude horsie.
EU je napriklad kritizovana, ze namiesto rozvoja AI riesi najprv legislativu AI...lenze toto je mozno ta spravna cesta, pretoze nemozeme hodit miliardam ludi zdarma, ci za male peniaze mocny nastroj a potom riesit ake skody to napachalo...a to, ze AI bude mocna zbran je dnes uz viac ako jasne.

To, ze niekedy pochopis, ze si spravil chybu az po rokoch, aj ked ti to ostatni vraveli uz davno je normalny jav. Pozri sa do svojej minulosti, urcite tam nieco najdes.
Napr DE spravilo obrovsku chybu s vypnutim jadrovych elektrarni lebo greendeal(skor debilizmus), mali na to dlhe roky to zastavit a nespravili to.

Vratme se ke greendealu. Je to chyba? Ma smysl pro EU se ho jako jediny drzet? Nema, vi to vsichni
Presto EU na greendealu trva a utahuje srouby.
Na druhe strane chce zvysovat konkurence schopnost a rozvijet tezky prumysl (zbrojit), coz s greendealem nejde.
Muzes mi prosim vysvetlit, proc EU trva na sve chybe i kdyz vi, ze to chyba byla a je? A to i po te spouste let a po tom, kdyz vi, co vse to napachalo? Jedine vysvetleni je tlak zelene lobby, ktery je silnejsi nez tlak valecnych štváčů.

Odignrovoal si co som ti pisal.
Ty si spravil v zivote chybu.
Tvoje okolie i hovorilo, ze je to chyba, ale ty si to odmietal.
Po rokoch si vyvojom dospel k zaveru, ze to vhyba bola a ze tvoje okolie malo pravdu a ty si sa mylil.
Toto je bezny scenar v zivote kazdeho cloveka, nikde ziaden vojnovy stvac.

A argument c.2..EU nie je jeden clovek, ktoreho dokazes presvedcit, EU je nemohogenny celok, mas tam komisiu, mas tam parlament, vybory a vsade su ludia, ktori maju rozne nazory.
Jedntlivca este presvedcit dokazes, ale dosiahnut konsenzus desiatok ludi je uz umenie.

Mam ti pripomenut VZ, kde na jednu vec mal kazdy iny nazor?

Po rokoch si vyvojom dospel k zaveru, ze to vhyba bola a ze tvoje okolie malo pravdu a ty si sa mylil.
Toto je bezny scenar v zivote kazdeho cloveka, nikde ziaden vojnovy stvac.

To ty jsi ten, co ignoruje, co jsem psal. Leta uplynula, vsichni ti rikaji, ze je to nesmysl (gryndyl), ale ty si stojis na svem. A za kazdou cenu budes do toho nesmyslu sypat dalsi a dalsi penize vsech lidi.
Ale na druhou stranu chces delat veci (zbrojeni) a sypat do nich obrovske prostredky (opet vsech lidi) a na co nemas, na to si pujcis a vsechny lidi tim zadluzis. I kdyz je ta druha vec v primem rozporu s tim prvnim nesmyslem, na kterem stale trvas.

Osobne nevidim zadny dlouhodobý plan, ktery by smeroval k prosperite. Vidim jen lobisticke snahy ruznych skupin, vidim chaoticka tozhodnuti vedeni EU bez jakekoliv sebereflexe.
Vidim narustajici byrokracii, snahu o cim dal vetsi spehovani lidi, snahu o cenzuru, snahu o potlacovani odlisnych nazoru.

To jen, abys mel kontrast k tomu dobremu, co z EU vyslo.

Tvoj prolbem s EU je, ze sa na EU pozeras ako na nieco cudzie.
Ale EU je CR, SR, ci ine staty, nie su to mimozemstania.

Kto je podla teba povodcom zla v EU?
Predpokladam, ze povies Eurooska komisia. Ale kto tvori EU komisiu? Ved predsa jednotlive staty, ich zastupcovia, takze vsetko co vyjde z EU komisie musela schvalit aj cesky, ci slovensky zastupca nie?
Preco potom nadavas na EU(komisiu) a nie vami vyslaneho zastupcu?
Ok druhy koho moze obvinovat je rada EU, ktoru tvoria premieri/preizdenti jednotlivych statov. Opat preco nenadavas na svojho premiera....vlastne pocas trvania GD sa ich uz vystriedalo niekolko, takze kto je vlastne vinovaty?

Poslednym na koho mozes nadavat je EU parlament, kde si priamo volis svojho zasyupcu...to, ze ucast na volbach byva 20-30% a ludia potom nadavaju, ze zla, zla EU je zase chyba tyc ludi...volte si tam rozumnejsich zastupcov a potom sa pravdepodovne nestane to, ze EU parlament schvali nieco, co sa vam nepaci.

Ale kto tvori EU komisiu? Ved predsa jednotlive staty, ich zastupcovia, takze vsetko co vyjde z EU komisie musela schvalit aj cesky, ci slovensky zastupca nie?
Preco potom nadavas na EU(komisiu) a nie vami vyslaneho zastupcu?

Protoze EK se nevoli. Staty tam poslou kandidaty a "nekdo" jim prideli obladt pusobnosti podle toho, jak jsou ochotni plnit predstavy te (podle tebe hodne) EU. Problematicky kandidat se k necemu dulezitejsimu nedostane.

EU parlament je jen takovy odkyvavac, ktery tam je jen proto, aby bylo nejake zdani demokracie. Ma moznost predkladat zakony, ale to je vse.

Ano nevoli, ale aspon sa tam nemozes vyhovarat ako pri parlamente, ze ako maly stat tam mas minimalne zastupenie.
Pointa a obrovska vyhoda EU je v tom, ze na vrchnej urovni nemozu velki prevalcovat malych. To sa da v parlamente, ale aj tam sa to deli skor na frakcie podla zamerania a nie narodnych identit.
Teoreticky je EU skvely projekt, jej struktura tiez, problemom je, ze pre volicov je EU stale cudzia (vid ucast na volbach) a ze z komisie obcas vychadzaju naozaj skvosty.

Pointa a obrovska vyhoda EU je v tom, ze na vrchnej urovni nemozu velki prevalcovat malych. To sa da v parlamente, ale aj tam sa to deli skor na frakcie podla zamerania a nie narodnych identit.

Jeste se k tomu vratim, protoze zrovna dnes jsem narazil na:

Mnoho lidí neví, že EU prochází určitou reformou, ale není to rozhodně reforma, jakou bychom si přáli. V některých částech už bylo odsouhlasené v europarlamentu, že členské státy přijdou o suverenitu v tom, že doposud jsme u hlasování o zásadních otázkách, jako třeba migračních pakt, mohli použít právo veta. Europarlament odsouhlasil, sice jen rozdílem sedmnácti hlasů, ale prostě odsouhlasil, že nebudou rozhodovat členské státy ve vybraných oblastech, ale rozhodne většina. Tuto zásadní změnu musí ještě odsouhlasit prezidenti a premiéři členských států, a pokud se ztotožní s europoslanci, tak to bude opravdu zásadní změna, která oslabí postavení členských států a zásadně České republiky. Takže když nebudeme s něčím souhlasit, stačí, aby se spojilo pár větších států a převálcují nás.

Takze zanedlouho ani to neprevalcovani nebude platit...

JaFi tomu sa hovori rovnovaha.
Nemozes mat spolok, kde nejaky trpaslik (HU, SK) ti zablokuje to na com sa pracne zhodli vsetci ostatni clenovia EU. Takto by ziaden spolok nedokazal dlhodobo fungovat.
V kazdej rozumnej spolocnosti sa rozhoduje kvalifikovanou vacsinou, nie absolutnou.
Takze nie, nie je to schizofrenia.

Zablokuje, protože s necim nesouhlasi. Bud mas spolek, kde maji vsichni clenove stejna prava nebo mas spolek, kde jeden nebo 2 nejvetsi budou diktovat ostatnim. A pokud se v tech 2 nejvetsich dostanou k moci sily, se kterymi ostatni nebudou souhlasit, presto budou mit dost moci nadiktovat ostatnim svou vuli. To uz pak neni demokracie, ale diktatura.

Prvni moznost je za mne lepsi.
Pak muzes uvazovat o zmene systemu veta - treba tak, ze veto musi byt provedeno dvemi nebo tremi a vice staty.

Je to blbost ak sa cela EU, co je 99% uzemia a obyvatelstva na niecom dohodne a nejaky spupny populista si dupne nohou, ze nie.
Pretoze takto ten spolok fungovat nikdy nebude.
Odjakzive...v akejkolvek forme spolku, podniku neexistuje, aby sa hlasovanie spajalo s absolutnou vacsinou, pretoze ziskat taky konsenzus je takmer nemozne.
To, co ma natsavene NATO pri prijimani a EU pri europskej rade je blbost.
Pisal som kvlaifikovana vacsina, to pri EU keb bolo aj len 51% statov nie je mozne, ab napriklad FR, ci DE presadzovalo nieco proti voli mensich statov.
Zober si kolko statov je v EU a teraz mi ukaz akoby ti velki valcovali malych.
To som fakt zvedavy ako to chces vyskladat.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru