nevim, jak to bylo driv, ale za tech +-20 let, kdy muzu volit, mi poslednich cca 10-15 let prijde, ze autentickyho neni prakticky nic... nektery strany jedou cistej populismus, aby ziskaly koryta, vliv a prachy; nektery se snazi tvarit jako opravdicky strany, co chtej neco delat, aby ziskaly koryta, vliv a prachy; a nektery, ktery by mozna doopravdy nejakou seriozni a uzitecnou politiku delat chtely, tak preslapujou na miste a nevi poradne, co maji vlastne delat, a ten zbytek jsou uz spis takovy sranda strany.
(pocitam, ze prirazeni konkretnich stran k jednotlivym kategoriim se uz bude lisit podle preferenci jednotlivych volicu, takze tady radsi nezminuju konkretni nazvy )
Jo, je to smutny, kam jsme se dostali, nicmene myslim si, ze "volba mensiho zla" tu byla vzdycky, protoze jen malokdy se clovek s nejakou stranou shodne uplne na 100%. Ja taky vzdycky mela proti tem, ktere jsem volila, nejake vyhrady - ale to je prece normalni. Protoze kazdy z nas je jiny, ma jine nazory a kdybychom meli volit jen stranu, se kterou 100% souhlasime, tak by tu bylo asi tak 8 milionu stran o jednom clenovi Takze ja bych to uplne nebrala jako volbu "mensiho zla", ale proste jako volbu strany, se kterou se shoduju nejvice (a pak uz je jen na mne, jestli teda uprednostnim stranu, ktera ma sanci se nekam dostat, nebo stranu, ke ktere opravdu mam nazorove nejbliz).
Jinak Mach je aktualne clenem SPD, to uplne levice neni Ale nevim, nakolik je "autenticke", kdyz nekdo prevleka kabaty podle toho, jak se mu zrovna chce. Svobodni jsou (nebo byli?) asi trochu jineho politickeho smysleni nez SPD. Leda ze by to byl dukaz onoho slavneho tvrzeni, ze "jen idiot nemeni sve nazory".