Tipovačka na vývoj v USA
Na "odlehčení" tu mám pro vás jeden zajímavý tipérský oříšek.
Jistě všichni vnímáte co se děje v Americe po nástupu Donalda, tak si zkuste tipnout co bude za dva roky, tj. v březnu 2027?
V souboji o Bílý dům jsem fandil D. Trumpovi. Ale to, co provádí se světem a s USA, to je pro mě nepochopitelný. Lidi v USA před důchodem jsou na tom teď všelijak: Nervozita v USA sílí. Trumpova celní smršť zamávala s důchodovými úsporami milionů Američanů
a tos od nej vazne cekal neco lepsiho nez to, co ted predvadi?
Byl to souboj Demokratů (+- levice) a Republikánů (+- pravice). Moje sympatie má pravice, takže ano, těch dvou stran jsem fandil Republikánům. Nominovali Trumpa, takže ano, moje fiktivní podpora šla Trumpovi.
Čekal jsem racionální přístup k řešení problémů a ne, že rozj*be celej svět. Jsem z toho na větvi.
Pochop, ze velmoci nemaji pratele a spojence, pouze vlastni zajmy. Trumpa nechali zvolit s tim, ze dostal stranicky ukol, ktery ted plni.
Řekněme situaci od druhé světové: ano, USA měly taky svoje zájmy a bezpečnostní situace a světovej obchod vypadaly jinak. Volili si za prezidenty demokraty i republikány, ale nikdy nenastala situace jako dnes, kdy D. T. a E. M. rozložili naprosto všechno.
Jak teď bude svět fungovat?
Rozumíš tomu co dělá? Chápeš kroky který dělá? Protože já nechápu vůbec nic.
Dela to, co by mel udelat kazdy stat - proverku ve financich, osekat nesmyslne vydaje a maximalizovat prijmy.
Tisknuti penez neni cesta. Presunout vyrobu tam, kde je to levnejsi, vse dovazet a byt zavisly na ostatnich neni cesta. Presunout vyrobu domu, co se levneji vyrabi venku a dovazi, tak zdanit.
To je uplny opak toho, co predvadi EU se svym zelenym silenstvim. Zlikvidovat prumysl a vsechno dovazet. A ted chce EU budovat armafu a vojensky prumysl a pri tom pokracovat s greendylem. Tohle ti nevadi? Vse samozrejme na dluh. A kdo dluzi, ten se pres dluhy snadno ovlafa.
Otázkou je způsob provedení a pochopení návaznosti; ušetřit ano, ale ne zničit fungující instituce, potažmo ty státní.
Celej svět profituje z volnýho obchodu, mezinárodních norem, obchodního práva, ... Začít se izolovat od ostatních zemí... možná částečně reálný bude, ale za jakou cenu.
A budou pracovníci v USA ochotni pracovat ve fabrikách, když mají oproti průmyslu silnej sektor služeb?
To, co předvádí v posledních letech EU, namátkou autistická snaha o elektromobilitu, autistická snaha o záchranu planety tím, že vypne průmysl, vyžene cenu elektřiny neúměrně vysoko, silou tlačit zelený úder, ... Tak k tomu už nemám sílu nadávat. Jsou zvrácení a ničí staletou prosperitu a vývoj a inovace. Tady to dopadne podstatně hůř než v USA.
K tem clum. Cla pri dovozu do USA jsou ted nastavena na 50% toho, co uplatnuji staty pri dovozu zbozi z USA. Porad se ti to zda s temi cly spatne? Nebo jsi to netušil a mas info jen z nasich "nezavislych" médií?
Nekdy je jednodussi to utnout a postavit od zacatku nez rozpletat ty spletence neziskovek a peneznich toku. Otazkou je, co myslis pod pojmem "fungujici instituce".
U nas se taky hledaji cesty, jak ziskat vic penez. Pri tom by stacilo, aby se zisky danily zde a nevyvadely do zahranici. Jenze na tohle je soucasna garnitura moc zbabela. Ta zvladne satrat pouze v kapsach tech, kteri se nebudou a nemuzou branit.
Dá se k tomu sehnat skutečná analýza, které se dá v věřit?
Jo, s tím bych souhlasil. On ty instituce primárně nezařízl D. T., ale aktivisticky E. M., vlítl se svýma lidma do institucí, vyházeli lidi a teď čumí, co přestalo fungovat. Neohlíží se na rozjetý projekty, na dlouhodobý smlouvy, na návaznost dovnitř USA i směrem ven.
Samozrejme, ze da, ale JaFi je povrchny lebo sa mu to hodi do kramu.
To, co napisal o clach je nebetecna <>.
Videl si vzorec ako Trump pocital neexistujuce cla na na tovar z USA?
Okrem toho, ze vo vzorci ma 2 bulahrske konstanty 4*0.25, ktore ak vykratis ich sucin je 1(cize neovplyvnuju vusledok) tak on si "cla" vypocital takto.
export-import a to cele lomeno import.
Fiktivny priklad na CZ.
Ak teda USA dovazalo tovar z CZ za 1mil a vyvazalo za 500k vysledok je 0.5*100= 50% clo. Cize pomarancovem geniovi vyslo, ze CZ uvalilo na USA tovar 50% clo, ale kedze on je dobrak uvali na dovoz tovaru z CZ len 50/2=25%.
So skutocnymi clami samozrejme nema tento nezmyselny vypocet nic spolocne, pretoze v skutnocnosti CZ nema na US tovar uvalene ziadne clo, len export do USA je vacsi ako import z USA...samozrejme z roznych dovodov, kde clo nehra ziadnu ulohu.
Edit: Tak napriklad na CH uvalilo USA 34% dan pricom CH maju na dovoz z USA 0% dan...takze toto je skutocny prikled orandzoveho vypoctu ciel.
Tohle mi prosim vysvetli. Do jakeho kramu se mi to hodi tentokrat? Jako ze jsem proti USA ale obhajuju jeji cla? Uz jsem starsi a tve dusevni pochody mi v posledni dobe unikaji.
Já to chápu naprosto přesně. Pokud se tedy splní, jak si myslím že bude vývoj pokračovat.
Trochu znis jako ukazkovy pripad toho meme "leopard ate my face".
Trump v podstate dela presne to, co rikal, ze bude delat, ne? Jen tomu nikdo neveril a vsichni si mysleli, ze bude mit rozum nebo ze ho uhlidaji jeho spolustranici / poradci. Jo, to mozna fungovalo v jeho minulem obdobi. Ted je obklopenej bud tema, co ho na slovo poslouchaj, nebo tema, co si ho vodi jako loutku (a tezko rict, ktera z tech dvou variant je realnejsi).
Já politiku obecně nesleduju, ani světovou, ani tu domácí. U nás neznám jména většiny politiků ani ministrů. Takže volby prezidenta USA jsem sledoval vzdáleně, vůbec jsem neposlouchal rozhovory, prohlášení, analýzy, ...
Co říkal před volbama D. T. nevím, ale nečekal jsem, že prezident USA rozbije ekonomický a bezpečnostní struktury budovaný 70 let; to přece nedává smysl.
Klid, vyčkej dnů příštích.
Ekonomické struktury určitě rozbité nebudou. Někteří teď (někteří naoko) prodělávají, ale možná úplně stejní nakonec velmi zbohatnou.
Stačí přemýšlet jinak a hledat odpověď na otázku, proč se tohle teď děje z pohledu co z toho lze mít.
----
OT + malá reklama: "Přemýšlení jinak" lze i nacvičit :) Slouží k tomu série her ReThink na Steamu od ¥aeko. Příznivcům logických her vřele doporučuji; v pozdějších úrovních se mi kolikrát desítky minut kouří z hlavy.
no a uplne stejne to je i u nas s nasima volbama...
Podívej, v minulosti jsem volil Stranu svobodných občanů, pak se myslím jmenovali jen Svobodní (to se dá najít tady na debatách - myslím tím moje volba). Bylo to za předsednictví Macha; autentická pravicová strana, autentický program a argumentace, Mach autentickej člověk a politik.
Pak mu předsednictví nevyšlo a on kandidoval do europarlamentu (nebo v obráceným pořadí, nevím), přitom silně bojoval proti výmyslům z EU.
Po nějaké době udělal Mach otočku a už mi nestojí ani za těch pár sekund si vyhledat, s kterou levicovou stranou a programem spojil svůj osud.
K volbám chodím, ke všem typům/úrovním voleb, hlasuju platným hlasem, jenže..., jenže já nevidím žádnou realistickou volbu, nemám prostě koho volit, tak z nouze volím menší zlo proti většímu zlu. To je silně demotivující.
A že neznám jména politiků je fakt, nezaslouží si, abych se o ně zajímal, proč taky? Nejsem pro ně nic víc než statistická položka a zdroj, kterej rádi zkásnou, vezmou mi peníze pro nějakou utopistickou chiméru, o jejíž realizaci nestojím ani v nejmenším.