Předmět Autor Datum
Dokud bude politicky nepruchodne hotovost zrusit. Politici potrebuji volice a koryta pro ne maji vet…
Jan Fiala 04.08.2024 10:39
Jan Fiala
50-100 rokov. To sa netyka len EU, stiahnutie hotovosti z obehu/zakaz by musela byt celosvetova zale…
fleg 04.08.2024 10:46
fleg
S tím používáním hotovosti jsem na tom stejně jako ty. Kdyby současná vláda nezrušila EET, hospoda,…
L-Core 04.08.2024 14:49
L-Core
Hotovost tady bude tak dlouho, pokud se "vrchnosti" nepodaří zajistit přísun peněz v případě, že zde…
IQ37 04.08.2024 12:55
IQ37
Já doufám, že tu bude ještě hodně dlouho. Sám ji používám minimálně, ale rozhodně stojím o to, aby t…
Prasak 04.08.2024 14:52
Prasak
Jsem proti rušení hotovosti a doufám, že ti politici co berou úplatky budou bojovat za nás staromilc…
nerady 04.08.2024 20:31
nerady
To je ten průšvih. Používám to minimálně, ale chci, aby to existovalo. To je nejlepší, když se někdo…
ml1 05.08.2024 17:30
ml1
Od Covidu jsem si zvykl platit kartou, je to pohodlnější pokud to jde (někde berou jen hotovost). Al…
Yarda 05.08.2024 19:16
Yarda
Není snad problém mít víc karet od různých bank, většina bank má i účet zdarma. V době okamžitých pl…
Karel04 06.08.2024 10:02
Karel04
Není snad problém mít víc karet od různých bank, většina bank má i účet zdarma... Možná o tom pouva…
Yarda 06.08.2024 11:19
Yarda
Co treba nejake slusne zajistene firemni dluhopisy
Jan Fiala 06.08.2024 11:43
Jan Fiala
Co je to "slušně zajištěný" firemní dluhopis? Riziko tam vždycky je, že přijdeš o všechno.
L-Core 06.08.2024 12:51
L-Core
Dluhopis je od slova dluh. A v tom je jistota, ten ti nikdo neodpáře. :-D
IQ37 06.08.2024 12:54
IQ37
To je pěkné, ale v tomhle případě dlužit bude firma tobě. A když půjde do kytek, co si na ní vezmeš?
L-Core 06.08.2024 12:57
L-Core
Zajisteny pozemky, nemovitostmi... Porad je to jedna z forem, kde i dnes najdes urok pres 10% s mozn…
Jan Fiala 06.08.2024 13:32
Jan Fiala
To zajištění ale není nikdy stoprocentní, zajištění nemovitostmi má jen zlomeček dluhopisů. Obecně t…
L-Core 06.08.2024 15:25
L-Core
Proto si musis vybirat - zajisteni + kouknout na historii firmy. Tohle neni investice do startupů, p…
Jan Fiala 06.08.2024 15:41
Jan Fiala
Spořáky a termíňáky. Penzijní připojištění u lidí nad 60 let naprosto ztratilo smysl (jako možné zh…
L-Core 06.08.2024 12:37
L-Core
Kup si hrobku na hřbitově ať víš do čeho jdeš a ostatní peníze si užij dokud můžeš.
nerady 06.08.2024 15:10
nerady
Hotovost u sebe nosím v řádech nižších stokorun, nesnáším podniky které neberou karty (jen ojebávají…
Al Capone 06.08.2024 15:14
Al Capone
Na téhle poradně se diskutovalo o problémech s placením platební kartou: https://www.poradte.cz/spol…
Yarda 22.08.2024 16:34
Yarda
Pokud máte společné účty, tak si tam nastav dispozicni pravo a pozadej si o vlastni kartu. Paní na…
Jan Fiala 22.08.2024 18:16
Jan Fiala
Pokud nezaplatí, tak právo zadržet rozhodně má. Na platbu kartou není právní nárok, takže ji klidně…
Wikan 23.08.2024 08:26
Wikan
Když budu platit kartou, obvykle ji přistrčím k terminálu a pokladní ji neukazuji. Když se tím ta čá…
Yarda 23.08.2024 08:41
Yarda
Nemusí a obvykle to ani nedělá. To ale nic nemění na tom, že má právo odmítnout platbu, pokud má pod…
Wikan 23.08.2024 08:58
Wikan
Tie pribehy su ujete, ale mohli sa stat lebo na blbca narazis kdekolvek. Na tu mrdku z benzinky by s…
fleg 22.08.2024 20:22
fleg
...pooobede mi volali policajti, ze pumparka mi nieco zle nablokovala a mam to prist doplatit... Ti…
Yarda 23.08.2024 08:16
Yarda
Ano boli to policajti, cislo si zistili podla SPZ, kde si zistili majitela vozidla a nasledne moje s…
fleg 23.08.2024 10:18
fleg
Volali mi takto uz viackrat, naposledy ked jedna manicka na mna dala TO a musel som ist vypovedat. A… poslední
yYy 25.08.2024 19:42
yYy

50-100 rokov.
To sa netyka len EU, stiahnutie hotovosti z obehu/zakaz by musela byt celosvetova zalezitost a konsenzus.
Strasenie zakazom hotovosti je blbost, k jej postupnemu zaniku samozrejme dojde, pretoze vyvoj.
Staci sa pozriet na Cinu, kde sa hotovost pouziva uz len minimalne a este aj posledny zobrak na ulici zobre s vytlacenym QR kodom.
Cina nic nezakazuje, ale ludia sami prechadzaju na bezhotovostny styk, pretoze im to tak vyhovuje.
Staci sa pozriet na seba, drviva vacsina ludi uz chodi len s minimalnou hotovostou, pretoze platia kartou, telefonom, hodinkami....lebo je to pohodlne.
Samozrejme, ze vzdy bude uzka slupina "konzervativcov", ktora bude preferovat len a len hotovost, ale to nic nemeni na trende vyvoja bezhotovostneho styku.

Je to rovnaky nezmysel ako zakaz spalovacih motorov.
Ano EU prijala pomerne nezmyselny sibenicny termin, pretoze sa snazi byt lidrom v ekologii.
Ale vsetci, co to kritizuju nespominaju zopar faktov, ze k ziadnemu zakaz nedojde.
Napr:
Termin je imho nedodrzatelny, je to prilis kratka doba a automoblky to nestihnu. Aj preto...a to je velmi dolezite, pretoze to nikto nespomina v roku 2030 bude EU komisia analyzovat a prehodnocovat tento zavazok a som si isty na 99%, ze sa termin 2035 bude posuvat. Je to logicke a da sa to predikovat.
Navyse zakaz spalovacich motorov nie je uplne presne pomenovanie, pretoze spalovacie auta sa mozu vyrabat aj potom akurat v maloseriach, co bude podla mna dalsia vec, co sa bude menit...nepovolie tisicove seria, ale trebars statisicove, pretoze elektricke auta nestihnu v danom termine plnohodnotne nahradit spalovacie.

P.S. Ja osobne hotovost niekedy nedrzim v ruke aj mesiac a keby nechodim do miestnej krcmy, kde sa neda platit kartou mozno su to aj dlhe mesiace. A viem, ze podobne ja na tom XY dalsich ludi. A btw keby ten zly goverment chce ludom ublizovat dokaze to uz dnes (zablokovanie uctov v bankach a pod) a nemusi vymyslat nezmyselny zakaz hotovosti, ktory je politicky nepriechodny).

S tím používáním hotovosti jsem na tom stejně jako ty. Kdyby současná vláda nezrušila EET, hospoda, kam občas zajdu, by nerušila platby kartou. Vlastně je to asi jediné místo, kde platím hotově (ještě bych teoreticky platil hotově v autobuse, ale MHD nepoužívám).

Hotovost tady bude tak dlouho, pokud se "vrchnosti" nepodaří zajistit přísun peněz
v případě, že zdechnou bankomaty a platební karty. Tudíž nejspíše za válečného konfliktu.

A patrně to neplatí jen pro EU. Ale dovedu si představit, že mi pošťák nosí peníze v batůžku.
Nevím jak daleko by s ním došel...

To je ten průšvih. Používám to minimálně, ale chci, aby to existovalo. To je nejlepší, když se někdo zlobí, že zavřeli tenhle obchod nebo zrušili tenhle autobus a přitom to nepoužívá. Už ani nevím, co to naposledy bylo, jestli vlak do Říma (nepřipadal mi v minulých letech prázdný spíš naopak) nebo něco jiného.
Prostě můžou tvrdit, že to skoro nikdo nepoužívá jako argument pro zrušení. Co zkusit o něco zvýšit podíl používání hotovosti, jinak budete právě jeden z těch, na které se budou vymlouvat.
Já teda používám hlavně hotovost. Přecejenom je to přehlednější, mám pokladnu a když škrábu o dno, je to jasné, nemusím přemýšlet jaká fronta plateb kartou čeká (nevím jestli se to ještě dneska stává, ale dřív se běžně stávalo, že platba do banky došla až za několik dnů). A vůbec, prostě ty plíšky a papírky mám rád. Nejradši bych v nich plaval jako strýček skrblík.
To, že k tomu neni potřeba nic extra je taky benefit, na peníze v hotovosti stačí jen peněženka nebo kapsa. Srovnejte to s tím, co je všechno potřeba na blbou platbu kartou.
Úvahy o anonymitě bych do toho snad netahal. Anonymní jsou možná mince. Bankovky mají svá výrobní čísla a při určité míře spiknutí a paranoji bych je za anonymní nepovažoval (bankomaty vědi (nebo by mohly vědět) komu jaké bankovky daly; validátory v obchodech mohou kromě pravosti číst to číslo a vědět od koho bankovka pochází). Jistě je složitější něco takového dohledat ale nemožné to určitě neni (asi se to bude týkat hlavně vyšších hodnot).
Já doufám, že v nejbižších 50 letech ke zrušení hotovosti nedojde. A pak už mě to nemusí zajímat.
Zmýšlel jsem se i nad opakem. Banka vydává nějaké ty papírky a plíšky, které mají cenu blízkou nule (zanedbatelnou proti tomu, co je na nich natištěno). Ne všechny se jí vrátí, hlavně mince se zakutálí. Tyto nevrácené peníze jsou pak ziskem banky. Pokud by se zrušila hotovost, mohou se stejným způsobem poztrácet i elektronické peníze? Mě nenapadá, jak by k tomu došlo, možná nějaké promlčené konto (po 20 letech) někoho, kdo je nedohledatelný, ale jinak by se mělo zachovat vše do posledního halíře. Centrální banka by tak přišla o jeden ze svých zdrojů příjmu.

Od Covidu jsem si zvykl platit kartou, je to pohodlnější pokud to jde (někde berou jen hotovost). Ale jsem zvyklý mít hotovost, kdyby náhodou karta nefungovala, už se mi to taky stalo u kasy v jednom hyperqelbu (nevím proč, v hyperqelbu byl bankomat a ten s tou kartou neměl problém). Tak jsem zaplatil hotovostí. Kdybych neměl, tak tam ten vozík nechám a budu mít pocit, že se nic nestalo. Ale byl jsem svědkem u benzínky, týpek natankoval a karta nefungovala, hotovost prý neměl (já taky platím benzín kartou ale tu tisícovku ve šrajtofli vždy mám, co kdyby náhodou), raději jsem odešel, nemusím vědět úplně všechno. Kolegovi se prý stalo, že byl někomu naproti na Ruzyni, chtěl si vybrat nějaké peníze, ale tři bankomaty ho odmítly a ten třetí mu pohrozil, že při dalším pokusu mu karta bude zabavená. Když si zjišťoval co se stalo, prý v tu půlhodinu měli v jeho bance výpadek systému. A mně se nedávno stalo, že jsem v lázních kupoval lázeňské oplatky, chtěl jsem platit kartou ale zapomněl jsem si ji v pokoji, prodavačka odmítla hotovost, že už to namarkovala kartou a neví jak to zrušit (tak jsem si skočil do pokoje a zaplatil kartou).

Není snad problém mít víc karet od různých bank, většina bank má i účet zdarma. V době okamžitých plateb tam nemusíš mít i moc úspor a jen si tam občas něco pošleš na doplnění. Ale pár stovek jako rezervu nosím taky, i když jinak platím kartou skoro všechno.

Není snad problém mít víc karet od různých bank, většina bank má i účet zdarma...

Možná o tom pouvažuji Mám důchodové připojištění se státním příspěvkem, teď mi ten státní příspěvek skončil (holt jsou potřeba peníze na fedrpuše a stíhačky F35 a taky na včelky pro Ukrajinu) a uvažuji co s těmi penězi. Nějakou rozumnou radu bych uvítal.
:beer:

Spořáky a termíňáky.

Penzijní připojištění u lidí nad 60 let naprosto ztratilo smysl (jako možné zhodnocení úspor) před cca 2-3 lety, když začaly růst úrokové sazby. Dát ty peníze jinam přineslo výrazně vyšší výnos než těch státních 230 Kč měsíčně. Ta změna od července, že státní podpora poživatelům starobního důchodu nepřísluší, je nepříjemná, ale naprosto logická: důchodce, který důchod již pobírá, nemá smysl povzbuzovat, aby si na svůj důchod spořil. Tohle spoření má hlavně význam, pokud přispívá zaměstnavatel - pokud si to člověk platí všechno sám, existují ziskovější a na rozdíl od něj 100% zajištěné možnosti úložky peněz. Na rozdíl od peněz v bankách není penzijko pojištěné; pokud by nastal krach, žádná garance 100.000€ tu není.

Na téhle poradně se diskutovalo o problémech s placením platební kartou:
https://www.poradte.cz/spolecnost/83458-placeni-na-poste-cizi-kartou.html

..Platil jsem ... máminou kartou a úřednice platbu odmítala přijmout. Musel jsem peníze vybrat v bankomatu a platit v hotovosti...

...Je to už pár let zpět, ale na čerpací stanici v Praze mne "zadržela" obsluha i s kartou mojí sestry....Aktivní paní si všimla, že je na kartě ženské jméno a kartu mi sebrala..Trvala na tom,že pokud majitelka karty-moje sestra nepřijede, tak na mne zavolá PČR..a to i pokud se vzdálím! Nepomohl ani můj OP se shodným příjmením. Sestra si musela vzít taxi a přijet tam! Paní jí legitimovala a pak nás teprve propustila..

Dnes jsem zašel do české spořitelny, mám jejich platební kartu, ptal jsem se na to (mně se nic podobného naštěstí ještě nestalo) paní v recepci, neřekla mi nic z čeho bych měl pocit, že to bezpečně ví a já se tím mohu v budoucnu řídit. Manželka má platební kartu od jiné banky, obě konta považujeme za společné vlastnictví manželů a já občas platím i její kartou.

Z toho co se diskutovalo na té poradně usuzuji, že je bezpečné mít u sebe takovou hotovost, aby mne nepřivedlo do úzkých, kdyby náhodou nebylo možné platební kartu použít, ať už z jakéhokoliv důvodu.
:beer:

Pokud máte společné účty, tak si tam nastav dispozicni pravo a pozadej si o vlastni kartu.

Paní na benzince bych klidně řekl, ať tu policii zavolá. Ona nemá žádné právo tě tam zadržet, když jsi nic nespachal a to, že máš manzelcinu kartu taky není prestupek. Ona odmítla platbu, ty jsi jí chtěl zaplatit.

Nemusí a obvykle to ani nedělá. To ale nic nemění na tom, že má právo odmítnout platbu, pokud má podezření, že kartu používá neoprávněná osoba. Mimochodem doporučuji si přečíst podmínky své banky, kde se velmi pravděpodobně píše o tom, že klient nemůže poskytovat kartu další osobě.

Tie pribehy su ujete, ale mohli sa stat lebo na blbca narazis kdekolvek.
Na tu mrdku z benzinky by som zavolal jej sefa a nechal ju na mieste vyhodit, ak nie spravil by som benzinke solidnu reklamu na vsetkych sockach, pretoze zenska uz vyrazne prekrocila svoje pravomoci.
Ak by odmietla platbu odisiel by som bez platenia, predtym si natocil na mobil ako odmieta moju platbu.
Predpokladam, zeby zavolal policajtov, ktory by si mi neskor predvolali, ale mne by to za to stalo, pretoze by som mal super pribeh na net do rubriky zrazka s blbcom.

Btw raz sa mi stalo trosicka nieco podobne...na pumpe som natrafil na manicku za kasou.
Rano som siel k zakaznikovi, zastavil sa na pumpe, zaplatil a pooobede mi volali policajti, ze pumparka mi nieco zle nablokovala a mam to prist doplatit.
Ked som poobede siel od zakaznika domov a zastavil som sa tam cakala ma nasrata zenska za pokladnou, co ani nepodakovala, ze som sa unuval vyrovnat jej manko.
Kludne som mohol odmietnut ist vcokolvek vyrovnat s tym, ze na kamerach vidiet ako platim sumu, co mi vysla z terminalu, takze by mala manicka trosku problem dokazovat mi nejaky umysel, ci skodu.

...pooobede mi volali policajti, ze pumparka mi nieco zle nablokovala a mam to prist doplatit...

Ti co to volali, opravdu to byli policajti? Jak si na tebe zjistili kontakt? Podle SPZ co tě asi na pumpě měli na kameře?
Jak by se to řešilo, kdybys byl odněkud zdaleka? To by ses tam musel vracet? Nahradil by ti někdo ztracený čas a projetý benzín?

Kdysi jsem ve spořitelně vybíral nějaké peníze, venku jsem si je pro jistotu přepočítal, měl jsem o tisícovku víc, tak jsem se tam vrátil a slípce u kasy jsem tu přebytečnou tisícovku vracel. Taky nepoděkovala, jen podotkla že by na to večer při inventuře přišla. To by jí asi bylo ho..dně platné.

Ano boli to policajti, cislo si zistili podla SPZ, kde si zistili majitela vozidla a nasledne moje sukromne cislo.
Volali mi takto uz viackrat, naposledy ked jedna manicka na mna dala TO a musel som ist vypovedat. Asi maju pristup k databazam operatorov.

Myslim, ze nebolo mojou povinnostou ist za nou a nejaky fiktivny dlh vryovnat, ja som zaplatil, co mi nauctovala, ak sa okaslala je to jej problem, pretoze do omylu ma uviedla ona a nie ja.
Vzhladom na rozdiel v sumach (10-20 eur) by sa to na sud urcite netahalo a musela by to na 99% zacvakat zo svojho.
Mala jedine stastie, ze som to mal po ceste domov od zakaznika, keby som naozaj na cudzej pumpe a nutili by ma tam vycestovat vykaslal by som sa na nu...hlavne keby som vedel ako sa zachova.

Volali mi takto uz viackrat, naposledy ked jedna manicka na mna dala TO a musel som ist vypovedat. Asi maju pristup k databazam operatorov.

Nemajú! Ale adresu si zistia podľa registrácie vozidla. A ak sa rieši niečo zo strany polície, majú zákonné právo si podľa mena a priezviska dostať tel. číslo od operátora (každému dávajú požiadavku na oznámenie čísla, tvoj operátor je povinný im ho poskytnúť).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru