Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Konec hotovosti

To je ten průšvih. Používám to minimálně, ale chci, aby to existovalo. To je nejlepší, když se někdo zlobí, že zavřeli tenhle obchod nebo zrušili tenhle autobus a přitom to nepoužívá. Už ani nevím, co to naposledy bylo, jestli vlak do Říma (nepřipadal mi v minulých letech prázdný spíš naopak) nebo něco jiného.
Prostě můžou tvrdit, že to skoro nikdo nepoužívá jako argument pro zrušení. Co zkusit o něco zvýšit podíl používání hotovosti, jinak budete právě jeden z těch, na které se budou vymlouvat.
Já teda používám hlavně hotovost. Přecejenom je to přehlednější, mám pokladnu a když škrábu o dno, je to jasné, nemusím přemýšlet jaká fronta plateb kartou čeká (nevím jestli se to ještě dneska stává, ale dřív se běžně stávalo, že platba do banky došla až za několik dnů). A vůbec, prostě ty plíšky a papírky mám rád. Nejradši bych v nich plaval jako strýček skrblík.
To, že k tomu neni potřeba nic extra je taky benefit, na peníze v hotovosti stačí jen peněženka nebo kapsa. Srovnejte to s tím, co je všechno potřeba na blbou platbu kartou.
Úvahy o anonymitě bych do toho snad netahal. Anonymní jsou možná mince. Bankovky mají svá výrobní čísla a při určité míře spiknutí a paranoji bych je za anonymní nepovažoval (bankomaty vědi (nebo by mohly vědět) komu jaké bankovky daly; validátory v obchodech mohou kromě pravosti číst to číslo a vědět od koho bankovka pochází). Jistě je složitější něco takového dohledat ale nemožné to určitě neni (asi se to bude týkat hlavně vyšších hodnot).
Já doufám, že v nejbižších 50 letech ke zrušení hotovosti nedojde. A pak už mě to nemusí zajímat.
Zmýšlel jsem se i nad opakem. Banka vydává nějaké ty papírky a plíšky, které mají cenu blízkou nule (zanedbatelnou proti tomu, co je na nich natištěno). Ne všechny se jí vrátí, hlavně mince se zakutálí. Tyto nevrácené peníze jsou pak ziskem banky. Pokud by se zrušila hotovost, mohou se stejným způsobem poztrácet i elektronické peníze? Mě nenapadá, jak by k tomu došlo, možná nějaké promlčené konto (po 20 letech) někoho, kdo je nedohledatelný, ale jinak by se mělo zachovat vše do posledního halíře. Centrální banka by tak přišla o jeden ze svých zdrojů příjmu.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat