Konec hotovosti
Jaký je vaš názor jak dlouho ještě bude podle vás existovat hotovost v EU? Stačí jen váš přibližný odhad.
Jaký je vaš názor jak dlouho ještě bude podle vás existovat hotovost v EU? Stačí jen váš přibližný odhad.
Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru
Ta nasa slavna nova dan, ktoru doteraz ma HU a Venezuela napriklad, cize chcem ist do elitnej skupiny sa bude tykat pravdepodobne len fyzickych a pravnickych podnikajucich osob, ale bude tam zdanene vsetko od vyberu z bankomatu az po prevody.
Ludia oslavuju a naivne sa domnievaju jak to stat tym nenazranym podnikatelom natrie.
Nechapu, ze im ich zamestnavatel posiela mzdu na ucet napriklad a ze z toho zrazu bude musiet platit dan, cize o tolko menej penazi dostanu.
Nechapu, ze potraviny, kde nakupuju tuto dan budu platit tiez, pretoze platia svojim dodavatelom cez ucet a ze si cenu premietnu do svojich cien, takze vo finale ludia zaplatia za rovnaky tovar viac.
Mne to vychadza, ze rocne pridem asi o 1000 eur zatial, takze ak to schvalia moji zakaznici samozrejme budu platit viacej, aby som tuto stratu minimalne vyrovnal.
Myslim, ze som nenasiel ekonoma, ktory by tuto dan pochvalil, nakoniec je vidiet, ze ju nikto pri zmysloch nema, pretoze zdanuje uz raz zdanene peniaze. Vyera to na dvojite zdanovanie, co je zakazane a uvidime, ci to pravnici u nas po schvaleni napadnu.
Ano firmy mozu ciastocne tuto dan zacat riesit kesom, cize vyplata vam nrpide na ucet, ale dostanete ju ako kes, dodavatelovi zaplatim pri predani tovaru do ruky a nie prevodom a pod, co samozrejme navadza a v skutocnosti aj bude viest k vacsim danovym unikom.
Sprostejsi dan uz vymysliet nemohli.
Mohli, dej jim chvilku.
Vlady, ktere jen prerozdeluji dane, krmi neziskovky, vse resi dotacemi na neco urcite prijdou.
Co dane z nemovitosti, kde bys rocne platil dan jako procento hodnoty nemovitosti?
No vidis a tu sa nezhodnem s kopcom ludi, pretoze ja som za.
Som za za cestu dan aj pre fyzicke osoby...nechapem preco ju platia len podnikatelia, ked cesty deru aj bezni ludia. Zaroven by som zvysil rozdiel medzi nakladnou a osobnou dopravou, pretoze nakladna derie cesty niekolkonasobne vacia, ale niekolkonasobne viac neplati.
Vlastnit auto nie je pravo, je to vysada a kto ma na auto nech si zaplati aj za cesty, po ktorych chodi.
A nezaujima ma, ze je to vrak, tie cesty opotrebovava rovnako ako nove auto.
Kto vlastni nehnutelnost musi tiez platit dan a platit 20 eur rocne za 100k barak mi pride naozaj smiesne.
Mas milionovy barak? Urcite ti nevadi zaplatit zan 5-10k rocne na dani...ak ak vadi tvoj problem, predaj ho a chod do lacnejsieho.
Samozrejme som za to, aby dane z nehnutelnosti zostali priamo obci, v ktorej sa vyberu, takze ziadne take, ze stat si zoberie. Bol by to totizto jeden z hlavnych prijmov obci.
Esteze nie som politik, mna by ludia asi zabili hned na zaciatku volebneho obdobie.
Tu sa neshodnem s tebou. Ta dan se mi zda uchylna a nemel by ji platit nikdo.
Podnikatele plati dan z prijmu, oroc by meli platit dan z bankovnich transakci? Na zaklade ceho je ta dan uvalena?
Informacny sum?
Proti transakcnej dani samozrejme som, to je chujovina. {isal som, ze sa jedna o dvojite zdanenie imho, takze tam sa zhodneme.
Ale privital by som dan z motorovych vozidiel pre vsetkych majitelov aut a vyrazne zvysenie dani z nehnutelnosti na zaklade trhovej ceny, ktore by si ovsem vyberali a ponechavali obce.
Já vidím jeden velký zádrhel, totiž kdo tu tržní cenu bude určovat? Takže k dani budete každej rok platit odhadce, který vám nemovitost nacení?
Daň z motorových vozidel tady máme v podobě povinného pojištění (prý nejoblíbenější pojistný produkt, zapomněli ve statistice ale na zdravotní pojištění, to je ještě oblíbenější, to maji úplně všichni). Dlouho je tu snaha zdanit tak i nemotorová vozidla nebo aspoň elektrokola. Zatím se to teda prosadilo u elektrokoloneběžek, ale několikrát se to vymýšlelo i na jízdní kola.
Tohle podle mě nutně povede k tomu, že majitelé nemovitostí je budou udržovat v zanedbaném stavu, aby nenavyšovali příliš hodnotu své nemovitosti.
Tranakční daň je holý nesmysl, a nenechme se ukolébat tím, že se nebude týkat obyčejných lidí, to možná ze začátku, než politici přijdou na to, jak je to skvělý penězovod a než se transakce přesunou mimo banky. Sotva jsme vymetli nenažrané banky (na Slovensku prý dokonce mají banky zakázáno počítat poplatek za převod uvnitř banky, v čechách tohle nemáme a některé banky si takový poplatek počítají), které si nechali platit i za dobrý den, tak vymyslíme něco jiného, tentokrát zhora a pro všechny. Podle mě se prostě co nejvíc plateb přesune do hotovostí, jako v devadesátkách (tehdy to bylo z jiných důvodů. platba na dřevo znamenala jistotu, pamětníci vzpomenou, jak to bylo tehdy s platební morálkou). A bude se řešit, jak zdanit tyto transakce. Jen si to na Slovensku užijte, snad se naši volení neinspirujou.
Tak se zdá, že v některých zaostalejších zemích už upouští od hotovosti a přecházejí na výměnný obchod. Za pár let skončí u pazourků a soli.
Pokud budeš mít povolení o hornické činnosti tak budeš moci ten pazourek směňovat. Co je zajímavé na tom článku je, že v Rusku nejsou brambory. Ono je to obdobné u nás kdy se nyní pěstuje necelá pětina produkce brambor oproti roku 1993.
Nám se letos brambor urodilo snad nejvíce za 10 let, ještě že máme co tím krmit
To ti přeji. Já je pěstoval jen jednou a sklidil jsem méně než vysadil.
Naštěstí se vyvedlo i seno a králíků máme také nadplán. Hlady neumřeme, mňam
Děcka jsou dávno z baráku, latifundie zůstaly stejně velké, letos jsme nasadili více "prostorově rozpínavých plodin", abychom nemuseli tak aktivně "obhospodařovávat" (=kopat). A tak máme i plno dýní na jádra i hokkaiďáckých a i melouny se vyvedly.
Když nad tím uvažuji, možná nejlepší hospodářský rok za 20, 30 let.
A dneska jsem už dvě hodiny z erteplí olamoval kly… tuhle práci nenávidím.
Měl jsem příbuzného, který by králíka do pusy nedal. V mládí ho totiž měl každou neděli. Když k nám přijel do města tak se máti ptal zda v knedlíčkách v knedlíčkové polívce nejsou játra z králíka.
Mám akorát skleník a i když mám pozemků okolo domu dostatek, tak má všude stromy. Když jsem na zahradě tak je to jak v lese. Dřív jsem pracoval u státních statků a byl každoroční deputát. Náš závod měl sady i zahradnictví tak nás to moc nenutilo něco pěstovat. Statky skončily a stromy jsem nepokácel, tak si vše kupuji.