Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pro pobavení - současná žurnalistika

Nedá mi to, ale další ukázka skvělé novinářské práce.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-american-zemrel-po-utoku-vcel-schovavaly-se-v-pytli-od-zeminy-40444660

Američan zemřel po útoku včel. Schovávaly se v pytli od zeminy

Muž z amerického státu Kentucky zemřel poté, co na něj na verandě zaútočil roj včel. Ty se schovávaly v pytli od zeminy, který se muž snažil přenést. Informuje o tom britský list The Guardian.

Už někdo z vás viděl, že by se roj včel nebo včela někde schovávala? Ty včely použily pytel jako obydlí (stejně jako by použily jakoukoliv vhodnou dutinu), ale určitě se tam neschovaly před chudákem farmářem, aby na něj mohly zaútočit.

V originále se nic o schovávajících se včelách nepíše:
https://www.theguardian.com/us-news/2023/sep/23/kentucky-man-dies-bees-attack
Změna předmětu, původně: Pro pobavení - současná žunalistika (JaFi)

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Polovina vzorků točené a kopečkové hygieně nevyhověla. Hlavně pozor na vanilkovou Mezi nevyhovující…
Jan Fiala 04.09.2025 05:11
Jan Fiala
Ja ten text treba nevnimam jako objev stoleti, ale jako prostou informaci, nad kterou nemam potrebu…
merlouska 04.09.2025 20:38
merlouska
Je to podobne, jako kdyby na silnici jezdila polovina bilych aut a zbytek jinych barev oni napsali,…
Jan Fiala 05.09.2025 04:40
Jan Fiala
Nedávno jsem někde na internetu narazil na článek, jeden Američan si stěžoval, že když si v obchodě…
Yarda 05.09.2025 08:17
Yarda
Vanilková je totiž hrozně zákeřná a životu nebezpečná
Jan Fiala 05.09.2025 09:23
Jan Fiala
Já vanilkovou už od malého děcka přímo nesnáším. Jím jedině čokoládovou (pochopitelně smetanovou, žá…
L-Core 05.09.2025 13:29
L-Core
Tak zrovna Carte d´Or zmrzliny smetanu neviděly ani z rychlíku. Je to zejména našlehaný rostliný ole…
Wikan 05.09.2025 13:54
Wikan
No vida! To jsem vůbec nevěděl, ale chutná mi jako smetanová.
L-Core 05.09.2025 16:35
L-Core
Neres, z ceho to je, reš chutna / nechutna.
Jan Fiala 05.09.2025 19:16
Jan Fiala
mne treba ty z rostlinnejch oleju nechutnaj... resp pri samotnym jedeni ty zmrzliny je to ok, ale kd… nový
merlouska 07.09.2025 23:47
merlouska
bez jakehokoliv premysleni a kontextu to napsal stylem, ze nemas kupovat vanilkovou ja tam teda vid… nový
merlouska 07.09.2025 23:35
merlouska
Titulek: Polovina vzorků točené a kopečkové hygieně nevyhověla. Hlavně pozor na vanilkovou Co z to… nový
Jan Fiala 08.09.2025 06:16
Jan Fiala
Koho jednou za život pořádně prohnala salmonela ve vanilkové zmrzlině tak už si točenou či kopečkovo… nový
nerady 08.09.2025 08:26
nerady
Točenou si dávám tu problemtickou vanilkovou, kopečkovou zase jahodovou. Mám ji rád a poznám na ní,… nový
Jan Fiala 08.09.2025 10:36
Jan Fiala
Nevim, kdo vymysli titulky clanku. Vetsinou, kdyz se neco strida, tak to byvaji protiklady - dobro a… nový
Jan Fiala 14.09.2025 11:47
Jan Fiala
Případně se střídá prvek očekávání s prvkem zklamání. :-D:beer: nový
Yarda 14.09.2025 12:11
Yarda
A ty jsi tu knihu četl? Třeba ti to po přečtení bude dávat smysl. Ale chápu, že kopnout si bez další… nový
Wikan 14.09.2025 13:50
Wikan
To vis, to jsem celej ja. Jak uvidim treba nesmyslny titulek, musim si kopnout. Zeptal jsem se AI, p… poslední
Jan Fiala 14.09.2025 19:09
Jan Fiala

Polovina vzorků točené a kopečkové hygieně nevyhověla. Hlavně pozor na vanilkovou

Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina.

Novinky maji dalsi objev stoleti. Proc asi mezi vzorky prevazuje vanilkova? Protoze u tocene zmrzliny je vanilkova tener vzdy v kombinaci s jinou prichuti. Takze polovinu odebranych vzorku tvori vanilkova, polovinu ostatni prichute. Pozor na vanilkovou!

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-polovina-kontrolovanych-vzorku-tocene-a-kopeckove-nevyhovela-hygienickym-normam-hlavne-pozor-na-vanilkovou-40536939

Ja ten text treba nevnimam jako objev stoleti, ale jako prostou informaci, nad kterou nemam potrebu se jakkoliv pozastavit.

Mi prijde, ze hledas chyby uplne na vsem. Vzdyt to je to samy jako kdyby v clanku o vazne dopravni nehode napsali, ze ridic zemrel a ty se nasledne budes podivovat, ze novinky maji objev stoleti... pri dopravnich nehodach umiraji lidi.

Jo, kdyby tam napsali, ze to je divne a ze je potreba proverit, proc se to deje zrovna u vanilkove zmrzliny, tak pak pochopim, ze se divis. Ale takhle?

Je to podobne, jako kdyby na silnici jezdila polovina bilych aut a zbytek jinych barev oni napsali, ze je treba si davat pozor na ridice bilych aut, protoze zpusobuji nejvic dopravnich nehod.

Pisalek vzal tupe vysledky inspekce, tam videl, ze nejvic vyskytu ma vanilkova a bez jakehokoliv premysleni a kontextu to napsal stylem, ze nemas kupovat vanilkovou.

Nedávno jsem někde na internetu narazil na článek, jeden Američan si stěžoval, že když si v obchodě koupí zmrzlinu, auto co s ním přijel mu nejde nastartovat.
Ale prý se mu to stává jen když si koupí vanilkovou.
Servisák jel s ním a přesvědčil se že to skutečně byla pravda. Zjistilo se, že vanilková zmrzlina jde nejvíc na odbyt, prodavač ji má po ruce u pultu a když ji zákazník koupí, motor auta nestačí vychladnout a zahřátý motor nestartuje. Když zákazník chce jinou zmrzlinu, prodavač musí do skladu a ta doba stačí na to aby motor auta před obchodem trochu vychladnul.
:beer:

mne treba ty z rostlinnejch oleju nechutnaj... resp pri samotnym jedeni ty zmrzliny je to ok, ale kdyz ji dojim, zustava mi po tom takova divna pachut v puse, takze ja si opravdu kontroluju slozeni a jak tam vidim rostlinny oleje, tak to neberu.

No a pro L-Core: ty zmrzky a la kopecek za 70 jsou nahodou dobry... ja chodim na zmrzku do dvou podniku, v jednom maji kopecek za 40 (obri, takze si davam jen jeden) a ve druhym ted z hlavy nevim, kolik to stoji, asi nejak kolem 60 Kc? No a tam vlastne ani nemaj kopecky, rikaj tomu "špachtlovaná zmrzlina", takze to je proste nejaka porce ty zmrzliny, ale taky docela slusna. A za kornout chteji 19 Kc, ale to je zase sakra dobrej kornout, ne jak ty bezny papundeklovy kornouty... Takze jo, jedna zmrzka me tam sice stoji kolem 80 korun, ale fakt si na ni pochutnam, maji dobre prichute (treba i krupicovou kasi :-D ) a taky tam nechodim kazdej den (letos jsem tam za cely leto byla 2x).

Titulek:

Polovina vzorků točené a kopečkové hygieně nevyhověla. Hlavně pozor na vanilkovou

Co z toho vyplývá, když v titulku varují, že si máš dát pozor hlavně na vanilkovou zmrzlinu? Možná to mysleli tak, že ji před použitím máš zanést do laboratoře, aby udělali testy...

Koho jednou za život pořádně prohnala salmonela ve vanilkové zmrzlině tak už si točenou či kopečkovou zmrzlinu nikdy nekoupí. Ten zážitek z roku 1988 mám neustále v paměti a od té doby jsem si nikdy točenou či kopečkovou zmrzlinu nekoupil. Kupuji pouze nanuky či uzavřená balení zmrzliny v marketech a i to velmi málo.:-)

Nevim, kdo vymysli titulky clanku. Vetsinou, kdyz se neco strida, tak to byvaji protiklady - dobro a zlo, noc a den, nebo se ve vedeni stridaji souperi... Tentokrat se strida pravda se smrti. To je asi neco, jako kdyz se letadlo strida s obedem.

RECENZE: Tajemství Dana Browna? Technotriller, v němž se pravda střídá se smrtí

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-knihy-recenze-tajemstvi-dana-browna-technotriller-v-nemz-se-pravda-strida-se-smrti-40538770

To vis, to jsem celej ja. Jak uvidim treba nesmyslny titulek, musim si kopnout.
Zeptal jsem se AI, proc by to o knize nekdo napsal:

Tohle výstižné vyjádření – že se v knize Tajemství všech tajemství „střídá pravda se smrtí“ – pochází z recenze na Novinky.cz.

Takze takovy ouroboros...

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru