AI: Kterou a jak používáte?
Otevírám debatu o praktickém použití AI. Podělte se o služby AI a způsob, jak ji používáte.
Já mám zkušenost jen s Bardem od Googlu, ale často mi odpoví, že úkol nedokáže vyřešit, protože je jen jazykový model. Jindy mi zase na naprosto technický dotaz odpoví lživě (např. rozměry konkrétního modelu telefonu).
Jak jste na tom s AI vy?
Je to rok a den, co jsem založil tohle vlákno. K výročí jedna zajímavá AI: NotebookLM od Google.
Ve zkratce: funkční AI, kterou nakrmíte svými dokumenty (zejména PDF, web, Youtube) a ona pracuje na základě vašich dat.
Umělá inteligence, která změní vzdělávání: NotebookLM | BACINA.TV
Ak u zhodnotime zmeny tak za mna.
- zlepsila sa reakcia, konverzacia byva takmer vzdy plynula, da sa skakat do reci, pretoze pocuva aj ked hovori, neopakuje sa tak casto ako robot
- niektore modely maju uz pristup na net, takze sa da online pouzit ako vyhladavac, ci knowledge base, co ja aj bezne robim
- vylepsili sa funkcie s obrazom, napriklad praca s kamerou, kde je uz mozne identifikovat predmety, co vidi, pripadne na zaklade sledovania polohy (aj vizualne, nielen cez GPS) dostanes odporucania, ktore potrebujes.
- zacalo sa uz (konecne) experimentovat s osobnymi asistentami, cize AI robi pracu, ktoru by som inak musel robit ja. Vcera som napriklad rucne migroval 500 IP adries z Mikrotiku do UBNT, co je hnusna monotonna praca ako vysita pre AI. Snad sa dozijem aj casov, ked AI bude za mna robit strihat videa o com snivam uz dlho;o)
- konkurencia je stale velka a pritom ide o odvetvie, kde sa leju miliardy dolarov denne s tym, ze zisk je zatial v nedohladne. Stale cakam, co vypusti Meta (uz coskoro), kedze mam ich Oculusy doma a som z nich celkom nadseny aj bez AI
- ujete veci...Google ukazal videa, kde AI radi pri hrani hier, co mi pride nonsens, ze "rozumie" uz aj hernym principom
- ocakavam, co vypusti konecne Amazon, mam insiderske info (zdroj neprezradim, ale poznae ho;o)), ze konecne nas obsastni aj Amazon (mam doma Alexu, cakam na to ako na spasenie) a zaciatkom roku 2025 by mala svoje AI vypustit aj Meta, takze som zvedavy co moje Oculusy na to.
- ocakavam aj nejaku cenovu konsolidaciu, pretoze sa mi nepacia predplatne modely, ktore ma kazda firma inde, ci uletene ceny pri niektorych verziach. Uz teraz som ochotny platit desiatky eur za sucasny stvav, pri osobnom asistentovi by som kludne zaplatil aj stovku mesacne ak bude pouzitelny na to, co chcem ja
Inak na pracu stale pouzivam copilota, na obcasny pokec ChatGPT, ale posledne tyzdne ma zaujal Gemini, ktory predtym nic extra neponukal.
Me treba trochu zklamal copilot, kdyz jsem po nem tuhle chtela vzorec do excelu... jako oboje je to product microsoftu, ale copilot mi na cesky dotaz napise vzorec s anglickymi nazvy funkci... dobre, to bych jeste chapala, ale kdyz ho pozadam, aby mi to prepsal na ceske nazvy, tak ma tendence si u tech "slozitejsich" funkci (napr. ISERROR) vymyslet solidni nesmysly. Takze uz ho nechavam to generovat anglicky a ceske nazvy si radsi dohledam.
A prepisujes carky za stredniky...
Ty carky za stredniky po zadosti o prepsani do ceske verze excelu jeste prepsat umi... ale ta neschopnost "prelozit" funkce me rozciluje vic, protoze opravit si carky za stredniky zvladnu bez jakekoli napovedy, ale ty funkce musim hledat. Takze mam v zalozkach stranku, kde vsechny ty preklady jsou, a jedu podle toho. Ale zamrzi, ze produkt od MS neumi vlastne ani poskytnout poradnou podporu pro jine produkty od MS.
Mna skor rozculuje, ze Ai nepozna slovko neviem, nie som si isty a pod.
Vzdy ti navrhne riesenie a ked je blbe trva na nom aj vtedy ked ho presviedcas, ze nie je spravne.
Dokonca si vie protirecit a zapriet, ze nieco pred chvilou povedala/napisala.
Tak tohle je spis feature (sice uplne blba, ale furt feature) nez chyba... me to rozcilovalo ze zacatku, ale uz jsem si zvykla, ze nektery veci z toho proste nevytahnu, tak se snazim to spis pouzivat na to, co umi.
Jsi LEPŠÍ než tahle AI za 5 tis měsíčně? Operator, Deep Research a Sora od OpenAI
Petr Mára ukazuje ve videu dvě zajímavá použití AI: https://www.youtube.com/watch?v=PZTUcEinMrU
Evokuje mi to scénu ze slavných Cimrmanů: "Ten pokrok! Kdy se to zastaví?".
Toto Marove video je trosku pozadu, pretoze ieto funkcie uz boli prezentovane par tyzdnov dozadu.
Ale inak pokrok nezastavis, ja som toho roku investoval par tisic do AI fondu, pretoze predpokladam, ze tento rok sa roztrhne vrece s prakticky pouzitelnymi AI technologiami...a to stale cakam, co vypusti Amazon, ktory by mal uz kazdu chvilu vypustit svoje AI do sveta.
Osobne si este stale ziaden model neplatim, ale na 100% pocitam, ze tento rok nieco zacnem, pretoze mi to bude vyrazne ulahcovat pracu.
Pokud vás téma AI zajímá, ale zas tak moc ho nesledujete, v posledních dnech byly představeny dvě velký novinky.
1. Fitma Athropic vydala verzi 3.7 jejich AI Claude Sonnet
2. Muskova x.ai spustila Grok 3
U obou AI je velký pokrok oproti předchozím verzím.
Lenze ChatGPT prisla opet s novymi verziami a opat je (podla mna) kusok pred nimi.
Navyse ani Google s Gemini nespi.
Ja stale cakam, co tento rok vyda Amazon, pretoze je podozrivo ticho...bud vyrazne zaostava, alebo to bude nejaka pecka.
Gemini, zvlast s modelem 2 s vyhledavanim a overovanim pres aplikace je docela schopny.
Zato Copilot (i full verze v ramci M365) stoji za prd.
Musis ho 20x opravit, on pokorne uzna, ze udelal opet chybu...
Copilot sa naozaj dost pokazil, MS ho stiahol zo Skypu, cize musim za nim na web a kedze dost halucinuje zacal som primarne pouziva GPT a Gemini ako zalohu.
Jo, pořád jsou další a další novinky, já vím. Obě mnou zmíněný jsou dost zásadní, proto jsem je zmínil. S tím Amazonem máš pravdu, to mi nedošlo.