Nedokážu to posoudit, protože nic takového jsem nepoužíval a neznám. Neznám ani cenu takového AI-účetního systému, ale láce to nebude - na rozdíl od mého současného stavu, kdy mě účetní sw pro neomezeně klientů a provozovaný na neomezeném počtu PC (ve skutečnosti na 4 PC) stojí ročně přesně nula korun českých, jelikož je vše mé vlastní výroby a změna z roku na rok představuje obvykle minimální zásah do aplikací.
Mám informace od jednoho bývalého klienta, kterému jsem účto dělal - a určitě ne levně
Dnes (u nového účetního) musí vše skenovat a odesílat jakési firmě kdoví kde, respektive jednotlivě nahrávat do jejich API. Mně to jednou měsíčně donesl. Výsledek je pro něj stejný jako byl za mě, má hotové mzdy, DPH, atd. Jen platí ještě o 2kKč měsíčně více. A jak to má s "fyzičnem" dokladů, netuším. Od mě měl šanony se vším, vše roztříděné, s účetními zápisy každého dokladu… když měl nějaký můj klient kontrolu FÚ, kontroloři můj systém znali, snadno se v něm orientovali a… za těch cca 35 let už to fungovalo tak, že "...a jó, tomu to dělá L-Core, to bude určitě v pořádku".
Tím samozřejmě nechci se stavět proti AI v tomhle, časem to prostě bude rozšířené i v účtování. Jen za to to drobní klienti budou platit více.
----
Ne poslední otázku nedokážu odpovědět. Ale mám x krát vyzkoušeno, že v mém účetním systému se dělá mnohem rychleji než v kompletních systémech se spoustou často nepotřebných voleb a možností (nejhorší z nich je IMHO používání rozklikávacích seznamů a myši obecně). Zkoušel jsem spousty účetních balíků za spousty peněz, vždy to i na rychlost s tím mým výrazně prohrály.