Lanšmít - pro pamětníky
V Lidlu byl před pár týdny retro týden. Koupil jsem si z nostalgie konzervu lanšmítu. Dobře vím, že od revoluce se z toho stala hnusná sračka, kterou když dáte na pánvičku, tak se rozteče do podivné hmoty. Tak jsem to zkusil, v naději, že by se snad mohlo něco stát a byl by to zase ten dobrej lanšmít, co se dal vytlačit z konzervy, nakrájet na kolečka a opíct na pánvičce a dát na chleba, nebo do housky, coby lidový hamburger. Po opečení bylo kolečko zvenku pěkně opečený do křupava, uvnitř měkký. Asi jako bavorská sekaná.
Měl jsem tu naději, protože dost potravin se zlepšilo, za ty roky od posametovýho potravninopodnikatelskýho rauše, kdy v naději rychlých zisků výrobci odrbali co se dalo. Protože třeba nedávno jsem koupil na zkoušku konzervu fazolí s párkem, kdysi jsme to jedli na čundrech, no obsah konzervy byl kupodivu dobrej, tak jsem si jich koupil do špajzu hnedle sedm kousků. Tak jsem to zkusil i s tím lanšmítem, říkám si, ochutnám to, dokud je ještě v obchodě mají, když to bude dobrý, přikoupím a budeme to moct brát na cesty s děckama, když někam vyrazíme na celej den.
Třeba takovej Vídeňskej guláš, co prodává Lidl pod svou značkou, včera jsme to venku ohřáli na plynovým hořáčku, romanticky v lesích mezi zdmi staleté zříceniny hradu, guláš z konzervy výbornej, se spoustou libovýho masa.
Tož jsem měl od toho lanšmítu vcelku slušný očekávání.
Nebudu napínat, všem je jasný, že to byla totální břečka. Sračka, co sotva držela pohromadě, mastná, snad spojená škrobem. Zkusil jsem kousek do housky, no hořčica to naštěstí upravila, ale konzerva šla i tak do koše. Děckám bych se to dát neodvážil, kdybych to dal na pánvičku, tak se to rozteče. Lidlu to za zlý až tak nedávám, protože to běžně v nabídce nemají, jen jim to někdo dodal pro ten Retro týden. Asi si dám rum, aby mi žaludek nedal najevo, že su na něho zlé.
Tak stačilo si na piksle přečíst, že to dělá Hamé, ne?
Ne ne, dělal to myslím PT servis, konzerva je tato:
Vůči tomu je Hamé božská mana.
Od Hamé mám právě ty Trenčianské párky s fazolou, ty jsou dobrý, kupodivu.
Hele, jeste konkretne k tehle konzerve - tohle je pro Lidl takove dost typicke. Mas tam bud veci se skvelym pomerem cena/kvalita (viz ty gulase - za ty prachy fakt nejde mit vyhrady), nebo takovyhle eklhaft. A ani to nebude nedodrzenim specifikace, nejspis - verim ze tech 80% by se tam pri rozborech naslo (jinak by se uz po nich nekdo pekne vozil, viz jak se to obcas provali do medii). Ale je to nezvladnute technologicky, potrebnou kvalitou surovin (je maso a maso, ze ano), zpracovanim...
...z podobneho sudu, obcas udelaji botu i v Globusu, s jejich vlastnimi masnymi vyrobky. A zas, ne ze by to nesplnovalo specifikaci. Ale pred casem jsem tam koupil nejake jejich parky, a neslo to jist. Suche, tvrde, drobilo se to, fakt nedobre... A jen kvuli tomu ze byly z prilis liboveho masa - jak v parku neni dostatek tuku, je z toho pak takovahle nedobra "drcena preklizka".
Tahle konzerva však nebyla privátní značka Lidlu, ale asi jim to někdo dodal na akci. Doufám, že už to nikdy nikdo nekoupí, aby to zmizelo z trhu.
K těm párkům - to říkal řezník Kšáňa, že tuk je nositelem chuti. Co taky udělá s jídlem, když při vaření použiješ smetanu místo mlíka a nebo do něčeho přidáš kus másla!
Pánové ja kdysi koupil zlevněný Lovecký salám, a byl to totalní hnus, co se nedal ani pozřít. Jo zapoměl jsem že s Alberta...
Já koupil taky lovečák, ale v Bille - bylo v něm víc sádla, než masa, takže jsem ho ujídal velmi pomalu a velmi dlouho, než jsem zbytek vyhodil, protože to nikdo nechtěl žrat.
Je to jen jídlo.
perfektní, ještě zdravější řešení!
To bylo žrádlo dobytek, ne jídlo pro člověka v civilizované zemi. Jídlo se kupuje kvůli konzumaci, ne abych to po otevření znechuceně vyhodil, to je pak poněkud neférovej byznys.
Rum byl super.
Co si pamatuju, tak v době před revoluční jsme to párkrát taky koupili. A byl to pěknej hnus i tenkrát.
Tak to jsi nezkusil ten současný. Vůči tomuto to byla mňamka.
Hluboko za minulého režimu jsem to párkrát jedl, nic moc, dnes bych to určitě nekoupil, ani kdyby to bylo za 5 kaček, ani naše mlsná Micina by o to nezavadila.
Jako záchrana před smrtí hladem budiž.
Konzervy jsme nekupovali ani když jsem byl děcko a žil s rodiči (jen vyloženě náhodně). A žádné masové konzervy nekupujeme ani s manželkou (ryby, fazole, kukuřici ano), není k tomu nejmenší důvod. Vlastně nejvíce jsem si toho užil na vojně, když čas od času bylo kádéčko - z toho jsem byl schopen sníst akorát tu kikirikí drůbeží paštiku.
Já občas nějaký ty konzervy kupuju na doma do špajzu, aby byly železný zásoby, kdy už fakt nevím, co bych sežral k večeři. V Lidlu mají právě vepřový maso ve sklenicích, to je právě moc dobrý za studena, na cesty to taky není špatný. A je to fakt maso, ne mletý vepřový kůže.
Mám docela rád konzervy typu "maso s vejci", ale je docela těžký najít něco dobrýho. Ty, co jsou v těch plastových vaničkách s víčkem z toho tvrdýho alobalu, tak ty jsou nastavený rýží, to je ultrahnus. Ale v jedné místní sámošce jsem objevil, že to maso s vejci mají i v klasických konzervách, to je bez rýže a chutná to dobře. Akorát mám pocit, že kdysi poměr vajec a masa nebyl tak moc ve prospěch vajec.
Ten z LIDLU za 35Kc není lanšmít ale paštika, podezřívam ze to byla původně konzerva pro psa.
Můžu se ze zvědavosti zeptat, jaká země výroby je uvedena ? CR, DE nebo EU nebo snad PL?
Dá se koupit dobrej lansmit (lanchmit) , ale za ~50-80Kc s tím že je na nálepce i složení jaké maso bylo použito, našel jsem ho v takové spíš ovalné konzervě a když ho otevřeš tak ho krásně vyklepneš a když si přičichneš řekneš "aaa lanšmít, na paničce se drží jak správný chlapak.
Ten levnej z Lidlu je spíš taková paštika s moukou.
Mělo by to být z ČR. To nebyla ani paštika, té konzervě pro psa se to blížilo víc.
Na etiketě uváděli nějakých 80% masa, ale definice toho, co je to maso, je podle výrobce asi hodně vágní.
Divej, jestli chceš opravdu lanšmít kup si bůček pomel ho s kouskem kůže a pragandy, dokořeň dle libosti, nacpi to do toho šunkovarneho pytlíku odležet na den do ledničky pak po ho jeden den na odležení a pak už kup jen chleba ať ještě víš jak to vůbec chutná protože s dnešním tempem nás opravdu živí jak psy z nějakých odřezků ze země při přípravě kočičích konzerv.
Když jsme u těch kočičích konzerv tak ta kvalita je luxusní, jen výběrové maso, dokonce i krevety, někdy když to naší kočce klopím do misky a pak se podívám na to čím krmí nás tak jsem si říkal že bych taky možná začal chodit na písek.
Dělat se s tím nebudu, za to mi to nestojí. Jak jsem už uvedl, zkusil jsem to z nostalgie, zda se výrobci zlepšili, nebo tomu lanšmítu nechali status břečky. Nechali, no.
S těma kočko/psíma konzervama souhlasím, často to vypadá líp, než to co je určeno pro lidi. By mě zajímalo, v čem je zásadní rozdíl - jestli to je děláno ze starých krav, nebo nějakýho nekvalitního masa? Co jsem slyšel, tak především je rozdíl v menším obsahu soli.
No, rozdíl je opravdu v tom, že tam dávají kvalitnejší maso, né horší jak nám. (samozřejmě i tu sůl na přebití chuti zvířatům nedávají)
Někde jsem o tom viděl reportáž, nemyslím ty nejlevnější konzervy pro zveřstvo a opeřence, ale takové ty kvalitnější (počínaje otevíráním které je promakanejší jak ty pro lidi, některé lidské musíš dokonce otvírat otvírákem ty co prelepili z "humanitární pomoc" na "labuznicka masovka", když ji otevres tak na tebe křičí maďarsky) tak ta příprava je dokonce i pri větších chygienickych kontrolách, tam nak uváděli že každé maso je označováno dle kvality a kočkám to připravovali opravdu z toho nejlepsiho jak nějaké restaurační "menu a La carte et voilà". I ty krevety jim přebírají, kdyz lososa tak takového co neni moc mastny, hlavičky, a co kočky nežerou hází do kýblu. Ty zbytky z toho kyblu jdou pak pro lidi, obsah koše vysypou pomelou, nachází do toho konzervanty a 20 druhů E, půl kila soli a napíšou "Masová konzerva z třídeného/výběrového masa", to že bylo třízeno o přebíráno je v podstatě pravda, ze pro kocky, to uz psat nemusi.
Osobně už kupuju masový kde je napsaný kolik % jakyho masa tam je, na levné paštice se raději ani nedívám a v tichosti jen závidím kočce.
PS: Podobnou dílemu jsem měl když jsem hledal jazyk v konzervě. Jinak na výlet bych vzal na sporak spíš v konzerve guláš jen tam pak prihodis cibulu Vše se dnes nějak změnsilo a přitom zdražilo, stačí se podívat na kokina jako "Vlnky", před deseti lety byly 3 větší, ty dnešní vypadají jako by půlka odplavala.
(to samé tvarůžky, všechno má dnes jakousi divnou příchuť né jen Ečkama, ale celou EU)
Vlnky snad už z trhu úplně zmizely. Napřed to byly 2 -3 vrstvy oplatků a nahoře vlnky, ve finále zůstaly jen ty vlnky a manželka konstatovala, už už to nikde v obchodě neviděla. No bodejť, když tomu tak "okatovali kosty", že z toho nic nezůstalo, tak kdo by takovej zmetek kupoval?
Ty superkrémové vlnky bych už určitě nekoupil. Co mi ale chutná, jsou ty lídlácké "tatranky", tedy Apeninky. Nasrali mě akorát změnou váhy z 50 na 40 gramů, dle obligátního PR pro debily si to prý vyžádali zákazníci. Kupuji je ale pouze tehdy, pokud jsou ve slevě, myslím za 3,90 Kč.
Jazyk v konzervě... co to je? To bych nezvládl pozřít, dyť už to měl někdo v hubě....
Tak si dej vejce.
Šunka s vejci v konzervě, moje oblíbená totalitní pochoutka. Ta tehdy byla o dost lepší. Na meruňkovou dětskou přesnídávku taky vzpomínám se slzou v oku.
Pokud je něco RETRO, je otázka, jestli je retro i výrobní postup a suroviny nebo jen retro nálepka na konzervě
Když rum (tedy tuzemský), tak BOŽKOV. Svého času jsme byl v lázních na pokoji s kýmsi kdo měl hospodu, ten když pil rum, tak jedině z Božkova. A nedávno jsem se setkal s kýmsi, taky z branže, tak mi to potvrdil, že produkty z jiných tuzemských lihovarů nedosahují té kvality.
Svého času jsme jeli do Chorvatska, brali jsme si s sebou i pár párků v konzervě na přilepšenou. Tak po předchozích zkušenostech jsem předem nakoupil konzervy různých výrobců, abych s sebou vybral ty co se jakžtakž dají ohřát a sníst jako párky. A byl to těžký výběr.
Když rum, tak rum, ne tuzemák, ten se nedá cucat, ten se musí naklopit do hrdla. A já to chci na chuť, ne kvůli tomu, abych do sebe dostal líh. Tak cucám Heffrona.
Jo kdysi ten Činskej Luncheon meat byl fakt dobrej. Dnes je to sračka kterou nekupovat.
Ja som tiez odchovany na konzervach, ako pises na cundroch sa nic ine ani nejedlo, dokonca som bol na vojne, kde sme fasovali KD, ale na rozdiel od mojich spolobojovnikov som ich nejedaval (menil som to v krcme za pivo), pretoze mi konzervy z obchodu chutili viacej.
Na rozdiel od teba vsak nemam na Lansmid az take romanticke spomienky, opecene sa to este dalo, ale studene to nebolo nic moc.
Co ma celkom potesilo, niektore konzervy zo sucasnosti, ktore maju nazvy z minulosti (Pali a spol) chutia rovnako dobre ako si ich pamatam.
A celkom suhlasim, ze vacsinou co je od Hame chuti vyrazne horsie ako to, co je od ineho vyrobcu, napriklad Morcadella je od Hame vyslovene hnusna.
Já opatrně zkouším co se dá a co nedá, právě kvůli čundrům s děckama, abysme nemuseli s sebou tahat chleba a řízky, případně buřty - přece jen, nechávat to celej den v autě je zdravotní riziko a případně dělat někde oheň, to mám obavy, jestli by mě někdo nehnal s čaganem, že dělám oheň v lese. Takže plnovej vařič a konzerva to jistí.
Ten lanšmít si pamatuju jen opečenej na pánvi, studenej jsme to nikde venku nejedli. Na čundry na kole jsme měli obvykle konzervu fazolí s párkem, nebo suchý salám typu Vysočina (ale ten byl fakt suchej, ne jako dnes).
Na vojně jsme klasický KD fasovali jen vzácně, když jsme měli nějaký větší výjezd, jinak jsme dostávali běžný civilní konzervy, jako třeba šproty, drůbeží lanšmít (ten se vcelku dal, o pár let později jsem ho koupil v obchodě a už to byla taky hnusná břečka), nějaký paštiky a nejlepší z toho všeho byla masový toasty, na topinky/chleba, taková konzerva sloužila i jako úplatková.
Morcadella - já konzervy moc nekupuji, ale nedávno jsem tenhle výkřik slovenské gastronomie pořídil a ještě jsem neměl odvahu ho otevřít. Výrobcem je TATRAKON spol. s r.o. Poprad, tak nevím, jestli se těšit, nebo to někomu darovat.
Proboha. Prej v likvidaci. Neotevírej, je-li ti život milý.
Hodnocení firmy na Google je 4,4 a na Facebooku má tenhle produkt desítky až stovky kladných referencí.
Nebudu přece hysterickej. Informace o tom, že je firma v likvidaci, je odkud?
Ja to jem pravidelne od VS, v stredu som mal na intraku vzdy spaget s Morcadelou a zijem (zatial).
Tato je lepsia ako ta od Hame, mne to chuti, mojmu synovi napriklad nie.
Já právě vím, že je to na Slovensku poměrně populární, ale u nás to skoro nikdo nezná (podobně je na tom třeba tarhoňa). Koupil jsem to jako nouzovku, až budu doma sám a bude hlad - ze stejného důvodu kupuju v Globusu červené fazole v chilli omáčce.
Pokud chces dobrou konzervu, pak jsi v Lidlu šel do blbyho regalu. Příště vezmi Pikok, vepřové maso ve vlastní stave. Odpovídá to tomu starému lunchmeatu a není to sračka.
Díky za tip, zkusím.
Ten lunch jsem bral, že jsem ho tam viděl při nějaké akci, prostě jsem to zkusil a pohořel. Nemají to jako standardní nabídku.
Tak tak. Ten je skvělý i za studena, jen tak namazat na chleba. BTW: ta kádéčka na vojně nebyla až tak špatná. Jak pravil kdysi můj strejda hospodský /a výborný kuchař/: "hlad je sviňa"...
A kuchaři na vojně byli taky svině. Byli jsme s nima na stejným patře v baráku, tahali si na pokoje 4 litrovky s masem, ani jednou ty zmr*i nenabídli.
Před rokem 1990 byla na všechny výrobky jak v potravinách tak mimo ně norma a musela se dodržovat. Pokud např. nějaký masokombinát přišel s novým výrobkem tak byl rok výrobek na trhu podrobně sledován a po roce zařazen do ČSN. Nové masné konzervy tak byly nejlepší první rok pak se to u některých pohoršilo, záleželo jaký byl bordel v kterém závodě. Byl jsem jednou v 80 letech v masokombinátě Chomutov nechat porazit pár prasat a když jsem viděl odkud byla brána sůl do salámů, tak jsem na nějaký čas přestal jíst salámy.
http://www.umanaska.wz.cz/murphy.html
Podobně jsem to aplikoval se žrádlem na vojně - "neřeš, z čeho to je a jak to vařili, když se to dá jíst a není ti z toho blbě".
Já bydlím v oblasti kam dodával uzeniny masokombinát v Úvalech, taky jsem se odnaučil jíst salámy a párky z místních obchodů - maximálně když někdo z rodiny jel do Prahy, tak koupil kilo párků tam.
Dokonce to prý řešili komunisti na jejich uličnické schůzi, vejboři slíbili, že to postoupí vejš. Když pak tam byl kdosi z toho masokombinátu a někdo předhodil, že si na ně stěžovali po stranické linii, tak ten masokombinátník odpověděl, že se jim nic nedoneslo.
To už raději ty bezmasé párky od pana Babiše.
Máme štěstí, že párky a salám bereme ze soukromého řeznictví, které výrobu nešidí, nepoužívá náhražky ve formě mouky, sóji či čeho. A to se nedomnívám, ale to vím na 100%
Taky se toho pred rokem 1990 vic rozkradlo nez dostalo tam kam ma, na to bych nezapominal...
Já už na většinu výrobků z mletého masa rezignoval. Sem tam se i z komerčního spektra dá sice koupit něco dobrého (teď jsem měl jakousi paštiku ve skle z Kosteleckých uzenin za cca 40 Kč a kupodivu jsem si pochutnal) ale jinak je to těžká loterie.
Dobre jsou pastiky Švéda - https://sveda-quality.cz/pastiky/ - v ramci tech bezne dostupnych tuzemskych vyrobku. Jinak je to samozrejme jen a pouze o penezich, muzete mit levny masny vyrobek, nebo kvalitni masny vyrobek. Oboje soucasne se vylucuje, treba kdyz vidim kilo parku za 65Kc - z ceho asi tak muzou byt vyrobene...
Před cca 10 lety (možná trochu dříve) jsem v Makru v akci viděl "Výrobní salám", kilo za 18 nebo 20 kaček (+ DPH). No nekup to…
Výrobní salám pořád nabízejí snad všichni výrobci a přidává se běžně do salátů.
To je ten rosol s masovou příchutí, co je třeba v pařížáku.
Přesně tak. Naproti tomu třeba Gothaj od soukromníka je žrádlo i dneska.
Tak ono i dnes se dá udělat/dělá kvalitní žrádlo. Je to jen o ceně a dostatku zákazníků, co si to budou kupovat. Já furt nechápu, jak může být kilo syrovýho masa stát stejně, někdy i víc, než kilo zpracovanýho do uzeniny. V té uzenině je buď toho masa sakra málo, nebo je cena toho syrovýho vyšponovaná sakra vysoko. Nebo oboje najednou. Protože za buřtem/klobásou vidím o dost víc práce.
Do uzeniny nacpeš odřezky (včetně strojově zpracovaného), to je podstatně levnější než flák masa.
To bude asi ono, ten flák masa na pultě v podstatě dotuje ty odřezky v uzeninách
Tak starej su a tak blbej.
To jo, to vím, ale ta cena... za socialismu obdoba tohodle, Český salám, stál 30 Kčs/kg.
Ceny v té době vylezly určitě na pěti, sedminásobek, tak jsem přemýšlel, co taková mňamka za dvacku může obsahovat, když je možná 10x levnější než ten socialistický Český.
Ty paštiky jsem kdesi taky viděl a zvažoval jsem koupi, ale odradila mě konzistence. Já rád paštiky spíš jemnější a to, co jsem viděl, bylo hodně nahrubo. Ale umím si představit, že jinýmu to zase chutná jinak.
jj, jsou vseobecne spis hrubsi - ja to tak rad. A je to tak u drtive vetsiny pastik ktere jsou vetsinove z masa, a ne z nejakeho rozmixovaneho odpadu. Kdyz do toho das skutecne maso, jatra atd., tak dosahnout uplne srackoidni konzistence jako pri smesi voda-skrob-sadlo-kureci separat snad ani nejde. Ja si obcas uvarim i nejakou pastiku sam - z kurecich jater, a taky dosahnu jen cca. teto konzistence, i kdyz to ve finale rozsmelcuju tycovym mixerem.
Jo tak úplné blato mi taky nechutná - "jemná" paštika je pro mě něco jako krupičná kaše, prostě tam na jazyku cítím malinkaté kousíčky ale už neumím identifikovat, jestli je to maso nebo játra nebo tuk.
No já to zkusim a uvidim. :)
Kupuju Slámovu bítešskou paštiku, dělá několik typů a jemností. Možná by sis vybral.
Kdysi jsem měl rád játrovku, nebo krájenou paštiku ve špeku.
Od doby, kdy Kobliha zrušil masnu v Plané a dělají to v Kostelci, tak je to sračka a nevezmu to do huby.
Až na to E250 což je jed, a oni to ladují všude.
E250 - dusitan sodny je mensi zlo nez riskovat smrt otravou botulotoxinem. A pokud te to uklidni, v tech masnych vyrobcich je ho pravdepodobne mnohem min nez v "zdrave" zelenine. Akorat ze u ni se slozeni nepise, nacuca si do sebe dusitany/dusicnany sama z hnojiv
(realne se to do masnych vyrobku davkuje velmi rozumne, treba oproti te dobe kdy byla prej dle nekterych trava zelenejsi a potraviny kvalitnejsi (smeju se nahlas) jen maly zlomek)
Jo konzervy.... Kdysi nejen na čundru jsem z toho byl často živ. V práci nechodil na obědy a ohříval konzervy.
Například hovězí (i vepřové) na houbách se zeleným hráškem, hovězí na divoko, hovězí s játrovou omáčkou, to byly z dnešního srovnání lahůdky. Obsahovaly opravdu plátky masa, ne jakési zdrdky z něčeho.
Byly dobré i třeba sekaná svíčková na smetaně, maďarský guláš a další. Dodnes si pamatuju ceny. Častá cena byla 6,40, některé i 4,80.
Občas, tak jednou do roka něco zkusím, jestli se to nezlepšilo. A zjišťuji, že většinou ne. Někdy to vypadá, že tam maso opravdu je. Ale po bližším prozkoumání zjistím, že je to "rekonstruované" maso. Rozemleté a slepené do třeba kostek. Opravdu, existuje lepidlo na maso.
Výrobní salám... Mňamka která nemá konkurenci. Je ve všech salátech typu vlašák, pochoutkový, pařížský (ten se jmenoval podle pařížského salámu, který byl výborný).
Na baleném pařížském salátu jsem mimo jiné našel složení.
--- Výrobní salám pochoutkový (voda, drůbeží strojně oddělené maso, kůžová emulze, živočišná bílkovina (?), modifikovaný škrob, guma xantan, guma euchema, guma guar, barvivo E120, glutaman sodný, aroma, a asi ještě šest Eček, které si nepamatuju.
Mňamka néé? Nejvíc mě zaujalo "výrobní salám pochoutkový". Z čeho asi bude ten obyčejný nepochoutkový.
Dřív jsem měl tyto saláty k housce velmi rád. Dnes už to nekupuji, někdy si vyrobím sám.
Ale abych nebyl zaujatý, existují i výjimky. Salát ve vaničce z Lídlu, už si nepamatuji přesně název, ale typu pochoutkový, a jestli nekecají, měl napsané složení salámu takové, že se dá říci, že je to salám. A nebyl uvedený separát, ale vepřové maso. Majonéza měla ve složení i vejce. Chuťově byl docela dobrý, ani nebyl překyselený, jako většina takových, kde je potřeba přebít pachuť separátu.
Ale už je to nějakou dobu, nevím zda ho ještě mají.
Ještě zajímavost. V Tescu měli jednou silné párky, v ceně asi 65.- . Já bych to nekoupil už z principu, ale brácha byl zvědavej, protože to lidi brali na kila. s tím, že to zkusí opéct na ohni. No jíst teda žrát se to nedalo.
Mají psa, kterému občas říkáme biologická popelnice. Žere cokoliv. Klidně maso, po něm suchý chleba, nebo třeba okurky, papriky, no všechno. Miluje chroupat suché housky. Hladem netrpí, spíš má nadváhu.
Po zjištění kvality koupených buřtů, brácha jeden vzal a dal ho psovi. Ten ho očichal a nechal být, k našemu údivu.
Slepice zřejmě mají značnou odolnost. Ty to rozklovaly a sezobaly. Přežily.
Dnešní komerční výroba potravin, je vrchol gastronomie.....
Ale abych výrobcům nekřivdil. Vyrábějí to proto, že to lidi kupujou. Vždyť takové párky za 65,- by cenově odpovídaly ceně za socialismu asi jako 6,50 za kilo. Vzhledem k hodnotě koruny. V takové prodejní ceně by to asi bylo nejedlé i tenkrát.
Podstatne je ze mas na vyber - pokud si trh zada levny smejd, dostane ho. A bohuzel, u nas se vetsina ridi hlavne cenou. Kdyz chces, muzes si koupit tak kvalitni (nejen) masne vyrobky, o jakych se nikomu za komancu ani nesnilo, a nekoupil s je ani v Tuzexu za bony. A to porad za cenu ktera je dle mne uplne v pohode - ber kolik se vydelavalo "tehdy", a kolik ted.
Muj plat v nejakem 1987 byl celych 1650Kc, a kilo Prazske sunky stalo stovku za kilo - pokud s ji vubec sehnal. Dnes mam vic nez patnactinasobek - fajn, dam hodne za najem, energie...ale porad mi zbyva tak minimalne desetinasobek toho co tehda. Takze ekvivalent je sunka za 1000Kc/kg, to si muzu koupit treba jednu z nejkvalitnejsich spanelskych nebo italskych susenych, to jsi "za komaru" ani netusil ze existuje. Pokud ekvivalent "prazske", tak kolem 300-350Kc/kg - to je za tretinu. Kvalitni parky (daleko lepsi nez "tehda") 200-300Kc/kg = 20-30 korun komancskych. Lidi prskaj kdyz stoji maslo 50Kc - za komancu stalo 10 = dnesni ekvvalent je nekde kolem stovky. Atd. atd.
máš sice s tím násobením pravdu, ale zapomněl jsi dodat, kolik se platilo nájemné, vodné, stočné, elektrika...
nezapomnel, precist si znova -
- z tech 1650,- za komancu mi zbylo po zaplacni najmu asi 1200. Dnes mi zbyva urcite vic nez 12k.
jj, to jsem asi nějak přehlédl. Ale jak dokážeš dneska žít za 12k stejně nechápu.
E? Problém dělá matematika? Nebo psaný text?
"Určitě víc než" není "=".
to sice ano, ale kdyby to bylo víc než 13k, snad by napsal víc než 13k
nerozumite psanemu textu.
Psal jsem - "z tech 1650,- za komancu mi zbylo po zaplacni najmu asi 1200. Dnes mi zbyva urcite vic nez 12k" - v smyslu toho koeficientu cen tehdy/dnes "x10"
Já jsem to pochopil (asi blbě) takto: dnes beru patnáctinásobek 1650, tedy něco přes 24k. Zbývá mi 12k, tedy utratím cca 12k.
"vic nez patnactinasobek" neni totez co "patnactinasobek"
jistě, matematicky bráno to platí i pro třeba stopadesátinásobek. Ale v hovorovém jazyce to většinou znamená "něco přes" a to něco je obvykle do nejbližší vyšší číslovky. Ale to by nám musel autor příspěvku objasnit, jestli myslel 1650*15,5 nebo 1650*20...
Někdo to má možná jinak, ale já když řeknu "stálo to přes dva tisíce", tak to neznamená 2800. To bych totiž řekl "skoro tři". A dokonce to nebude ani 2500, protože to bych řekl "stálo to dva a půl"...
To chapu, ale na druhou stranu, treba nema zapotrebi nam sdelovat presnou vysi sveho platu, tak proste placnul nejake napul nahodne cislo a realne to muze byt treba i petadvacetinasobek
U nás má prodejnu lahůdek nějaká firma Fiala, občas tam kupuji obložené chlebíčky, když máme nějakou rodinnou slavnost, chlebíčky od nich nejsou špatné. Nedávno jsme čekali návštěvu, tak jsem se vydal, že pár chlebíčků koupím. Měli další prodejnu blíž než ta hlavní, tak jsem ty chlebíčky koupil tam. Jenže jsem si nevšimnul, že už v té prodejně je jiná firma a ty chlebíčky odtamtud nebyly k žrádlu. Naštěstí návštěva nepřišla, tak jsme je snědli sami, když už jsme za ně utratili peníze, no, přežili jsme to. Ale už nikdy.
Chlebíčky zásadně děláme sami, kupovaný jsem doma nejedl desítky let. Ani vlašák či co na ně nepoužíváme, manželka dělá celerový salát - a ač se to může zdát divné, je neuvěřitelně dobrý a každý, kdo se s jejími chlebíčky setká, kulí oči z čeho to je. Návod nevím, případně (bude-li zájem) jej z ní vytáhnu.
Prosím o návod :)
Nastrouhat na jemno půlku celeru (struhadlo, kterým se strouhá třeba mrkev na "kompot", "salát s jablky"), ihned pokapat citrónem, aby nezčernal. Na jemno nakrájet menší cibuli, přidat sůl a pepř (podle chuti), promíchat, přidat majonézu, aby se všechno pěkně spojilo. Může se tam také přimíchat na jemno nakrájená šunka.
Asi to chce vyzkoušet, my máme rádi, pokud je salát jemně kyselý, ale nemělo by se to s citrónem přehnat. Manželka žádné přesné váhové poměry nevede, dělá to od oka a vždy je to OK
Díky, vyzkoušíme.
Trochu mě tam "zklamala" ta majonéza ale tak když to bude dobré, zaexperimentujem s bílým jogurtem.
Já teda radši tu majonézu, ale manželce to tučné nedělá dobře.
Ono tam te majonezy nemusi byt moc, staci jen tak nejak, aby se to spojilo. Nebo mozna kombinace majoneza + jogurt, zakysanka, tvaroh, prirodni syr (takove to jako Lucina), podle chutovych preferenci. My to treba delame u bramboroveho salatu, davame pul napul tatarku a jogurt, aby to nebylo tak tezke.
S jogurtem to manželka kupodivu nezkoušela, určitě zkusíme.
Přitom jej (řeckého typu) používáme při výrobě tzatziki, čímž jsme prakticky vytlačili z kuchyně tatarku (domácí výroba, z majonézy)
Nechápu v čem může tučné dělat člověku špatně, nečte náhodou manželka ženské časopisy o "zdravém" životním stylu?
Nechápeš, tak se dovzdělej :)
Třeba v souvislosti s problémy se žlučníkem či slinivkou, či obecně s hladinou cholesterolu v krvi (ve vazbě na krevní tlak).
Přesně tak. Na cholesterol zvysoka seru (to je fejk jak bejk, aby měli doktoři co předepisovat a jezdit za to na dovolené, placené pharmateroristy).
Cholesterol (pokud je opravdu vysoky ale doktori plasej kvuli vsemu hlavne ze jsou prachy) je zalezitost obezity, to bych pak nejedl radeji zadne chlebicky ale aspon par dni nezral, to zamena majonezy za jogurt nevyresi. S nemocnou slivinkou nebo zlucnikem no to je uz pravepodobnejsi, ze si manzelka precetla nejakej vychytralej clanek, a vsugerovala si ruzne choroby na tuky a akurat si tim ublizuje a omezuje se. Stejne me zajima prava odpoved.
Vole.
Před třemi roky dostala akutní zánět slinivky, šance na přežití 15-30%. Týden jen na kapačkách, nesměla vypít ani gram vody. Jedna lžička majonézy v té době = 100,00% jistota smrti.
Nebo ty jsi doktor?
Tys asi nikdy nedostal žlučníkovej záchvat, co?
Ne, jím jednu kotletu za druhou
Až ti bude 60+, pak vydej druhé prohlášení. Možná bude stejné, možná nebude.
Kotleta zrovna moc tučná není.
Ty vole kdyby jsi mě viděl, tak si řekneš co je to za smrtku a taky mám vysoký cholesterol.
Snaž se číst i odbornější články a ne jen pokukovat, co se píše na ona.idnes.cz, nikdy není brzo začít si rozšiřovat obzory.
Mama dela celerovou pomazanku, mozna to bude podobne jako ten salat? Kazdopadne je to vyborne
Este ked sme pri tych spomienkach...som odchovanec salatov, hlavne vlasky a parizsky, ktore mi ako dietatu velmi chutili (80 roky minuleho storocia).
Ja neviem ako to robia, ale uz ich neznasam.
Z casu na cas nejaky skusim a vzdy je to viacmenej nejedle...parkrat som uz hadzal aj do kosa a to sa snazim zozrat vsetko.
Sna len treska (aj to musi byt deluxe) chuti tak ako si ju pamatam z minulosti.
Starší člověk přichází až o čtyřicet procent chuťových pohárků vůči dětství. Vše bylo chutnější, krásnější, voňavější. Rodopsin v oku taky trpí ztrátou identity. Čichových buněk máš tak desetinu. Možná je to dobře.
Tady jsou uváděny recepty dle ČSN z doby, kdy byl nuda pionýrem. Provozovatelka oněch stránek je fanda do jídla a dá se tam dost najít..
Třeba si něco míchneš i sám.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Luncheon_meat Když dočtete odkaz až do konce tak je tam Luncheon meat od firmy která ho vyrábí podle původní receptury. Mají E-shop kde ho nabízejí za 55,-Kč. Tak dobrou chuť.
Od této firmy jsme párkrát vzali špekáčky na utopence; s tím, co se běžné prodává (mouka, sója, maso viděné tak akorát z ponorky), je to naprosto nesrovnatelné.
Reagoval jsem na flegovu salátovou připomínku.
Mně ani ten starý moc nejel. Jedině studený s hořčicí.
V ešusu se to hrozně připalovalo.
Vepřovka nebo hovězí byly lepší.
Poslední lančmít jsem měl někdy v 90. letech, kdy masna vyprodávala sklad, baleno po šesti kusech, inzerovali to jako pro psy. Řekl bych, že psi dostali tak 0,01% prodaného skladu.
A pak to začali mydlit se separátem a sojou.
Tulip lančmít jsem ze zvědavosti koupil v Normě a nic moc. A po přečtení Tvého odkazu už se nedivím.
Neochutnal někdo někdy ten klasický americký spam? By mě zajímalo, jestli to náhodou nebude chuťově stejné... A ano, prý díky tomuto výrobku se nevyžádané poště říká spam. Protože za války byly konzervy Spamu u amíků všude a už toho měli po krk... ale jestli je to pravda?
Vskutecnosti spam v PC hantyrce je dle skece Monty Pythons:
https://www.youtube.com/watch?v=zLih-WQwBSc
Hmm, ale aj v kontexte toho sketchu tým "Monty Pytonci" naozaj mohli myslieť tento pokrm. Zaujímavý poznatok.
což ostatně potvrzuje wiki
Spam
Četl jsem jen úvodní dred, přesně to Prasak popsal. Zrovna dneska asi po 4 letech jsem si koupil lunch,
jestli se to nějak nezlepšilo a NE. Čínský lunch za bolševika byla mňamka a taky lunch z KoDaP-u dá těm dnešním 1000x flek.
Prostě máme smolíka.
Jsem ráda, že nejsme sami. Otevřeli jsme luncheon meat retro dnes a můžu potvrdit vše, co jste napsal. Asi bych to nedala ani kočkám, které už bohužel nemáme. Měly by z toho na tuty průjem. Fuj.