Lanšmít - pro pamětníky
V Lidlu byl před pár týdny retro týden. Koupil jsem si z nostalgie konzervu lanšmítu. Dobře vím, že od revoluce se z toho stala hnusná sračka, kterou když dáte na pánvičku, tak se rozteče do podivné hmoty. Tak jsem to zkusil, v naději, že by se snad mohlo něco stát a byl by to zase ten dobrej lanšmít, co se dal vytlačit z konzervy, nakrájet na kolečka a opíct na pánvičce a dát na chleba, nebo do housky, coby lidový hamburger. Po opečení bylo kolečko zvenku pěkně opečený do křupava, uvnitř měkký. Asi jako bavorská sekaná.
Měl jsem tu naději, protože dost potravin se zlepšilo, za ty roky od posametovýho potravninopodnikatelskýho rauše, kdy v naději rychlých zisků výrobci odrbali co se dalo. Protože třeba nedávno jsem koupil na zkoušku konzervu fazolí s párkem, kdysi jsme to jedli na čundrech, no obsah konzervy byl kupodivu dobrej, tak jsem si jich koupil do špajzu hnedle sedm kousků. Tak jsem to zkusil i s tím lanšmítem, říkám si, ochutnám to, dokud je ještě v obchodě mají, když to bude dobrý, přikoupím a budeme to moct brát na cesty s děckama, když někam vyrazíme na celej den.
Třeba takovej Vídeňskej guláš, co prodává Lidl pod svou značkou, včera jsme to venku ohřáli na plynovým hořáčku, romanticky v lesích mezi zdmi staleté zříceniny hradu, guláš z konzervy výbornej, se spoustou libovýho masa.
Tož jsem měl od toho lanšmítu vcelku slušný očekávání.
Nebudu napínat, všem je jasný, že to byla totální břečka. Sračka, co sotva držela pohromadě, mastná, snad spojená škrobem. Zkusil jsem kousek do housky, no hořčica to naštěstí upravila, ale konzerva šla i tak do koše. Děckám bych se to dát neodvážil, kdybych to dal na pánvičku, tak se to rozteče. Lidlu to za zlý až tak nedávám, protože to běžně v nabídce nemají, jen jim to někdo dodal pro ten Retro týden. Asi si dám rum, aby mi žaludek nedal najevo, že su na něho zlé.