Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Lanšmít - pro pamětníky

Jo konzervy.... Kdysi nejen na čundru jsem z toho byl často živ. V práci nechodil na obědy a ohříval konzervy.
Například hovězí (i vepřové) na houbách se zeleným hráškem, hovězí na divoko, hovězí s játrovou omáčkou, to byly z dnešního srovnání lahůdky. Obsahovaly opravdu plátky masa, ne jakési zdrdky z něčeho.
Byly dobré i třeba sekaná svíčková na smetaně, maďarský guláš a další. Dodnes si pamatuju ceny. Častá cena byla 6,40, některé i 4,80.
Občas, tak jednou do roka něco zkusím, jestli se to nezlepšilo. A zjišťuji, že většinou ne. Někdy to vypadá, že tam maso opravdu je. Ale po bližším prozkoumání zjistím, že je to "rekonstruované" maso. Rozemleté a slepené do třeba kostek. Opravdu, existuje lepidlo na maso.
Výrobní salám... Mňamka která nemá konkurenci. Je ve všech salátech typu vlašák, pochoutkový, pařížský (ten se jmenoval podle pařížského salámu, který byl výborný).
Na baleném pařížském salátu jsem mimo jiné našel složení.
--- Výrobní salám pochoutkový (voda, drůbeží strojně oddělené maso, kůžová emulze, živočišná bílkovina (?), modifikovaný škrob, guma xantan, guma euchema, guma guar, barvivo E120, glutaman sodný, aroma, a asi ještě šest Eček, které si nepamatuju.
Mňamka néé? Nejvíc mě zaujalo "výrobní salám pochoutkový". Z čeho asi bude ten obyčejný nepochoutkový.
Dřív jsem měl tyto saláty k housce velmi rád. Dnes už to nekupuji, někdy si vyrobím sám.
Ale abych nebyl zaujatý, existují i výjimky. Salát ve vaničce z Lídlu, už si nepamatuji přesně název, ale typu pochoutkový, a jestli nekecají, měl napsané složení salámu takové, že se dá říci, že je to salám. A nebyl uvedený separát, ale vepřové maso. Majonéza měla ve složení i vejce. Chuťově byl docela dobrý, ani nebyl překyselený, jako většina takových, kde je potřeba přebít pachuť separátu.
Ale už je to nějakou dobu, nevím zda ho ještě mají.
Ještě zajímavost. V Tescu měli jednou silné párky, v ceně asi 65.- . Já bych to nekoupil už z principu, ale brácha byl zvědavej, protože to lidi brali na kila. s tím, že to zkusí opéct na ohni. No jíst teda žrát se to nedalo.
Mají psa, kterému občas říkáme biologická popelnice. Žere cokoliv. Klidně maso, po něm suchý chleba, nebo třeba okurky, papriky, no všechno. Miluje chroupat suché housky. Hladem netrpí, spíš má nadváhu.
Po zjištění kvality koupených buřtů, brácha jeden vzal a dal ho psovi. Ten ho očichal a nechal být, k našemu údivu.
Slepice zřejmě mají značnou odolnost. Ty to rozklovaly a sezobaly. Přežily.
Dnešní komerční výroba potravin, je vrchol gastronomie..... :-D
Ale abych výrobcům nekřivdil. Vyrábějí to proto, že to lidi kupujou. Vždyť takové párky za 65,- by cenově odpovídaly ceně za socialismu asi jako 6,50 za kilo. Vzhledem k hodnotě koruny. V takové prodejní ceně by to asi bylo nejedlé i tenkrát. :puff:

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat