
Lanšmít - pro pamětníky
V Lidlu byl před pár týdny retro týden. Koupil jsem si z nostalgie konzervu lanšmítu. Dobře vím, že od revoluce se z toho stala hnusná sračka, kterou když dáte na pánvičku, tak se rozteče do podivné hmoty. Tak jsem to zkusil, v naději, že by se snad mohlo něco stát a byl by to zase ten dobrej lanšmít, co se dal vytlačit z konzervy, nakrájet na kolečka a opíct na pánvičce a dát na chleba, nebo do housky, coby lidový hamburger. Po opečení bylo kolečko zvenku pěkně opečený do křupava, uvnitř měkký. Asi jako bavorská sekaná.
Měl jsem tu naději, protože dost potravin se zlepšilo, za ty roky od posametovýho potravninopodnikatelskýho rauše, kdy v naději rychlých zisků výrobci odrbali co se dalo. Protože třeba nedávno jsem koupil na zkoušku konzervu fazolí s párkem, kdysi jsme to jedli na čundrech, no obsah konzervy byl kupodivu dobrej, tak jsem si jich koupil do špajzu hnedle sedm kousků. Tak jsem to zkusil i s tím lanšmítem, říkám si, ochutnám to, dokud je ještě v obchodě mají, když to bude dobrý, přikoupím a budeme to moct brát na cesty s děckama, když někam vyrazíme na celej den.
Třeba takovej Vídeňskej guláš, co prodává Lidl pod svou značkou, včera jsme to venku ohřáli na plynovým hořáčku, romanticky v lesích mezi zdmi staleté zříceniny hradu, guláš z konzervy výbornej, se spoustou libovýho masa.
Tož jsem měl od toho lanšmítu vcelku slušný očekávání.
Nebudu napínat, všem je jasný, že to byla totální břečka. Sračka, co sotva držela pohromadě, mastná, snad spojená škrobem. Zkusil jsem kousek do housky, no hořčica to naštěstí upravila, ale konzerva šla i tak do koše. Děckám bych se to dát neodvážil, kdybych to dal na pánvičku, tak se to rozteče. Lidlu to za zlý až tak nedávám, protože to běžně v nabídce nemají, jen jim to někdo dodal pro ten Retro týden. Asi si dám rum, aby mi žaludek nedal najevo, že su na něho zlé.
Este ked sme pri tych spomienkach...som odchovanec salatov, hlavne vlasky a parizsky, ktore mi ako dietatu velmi chutili (80 roky minuleho storocia).
Ja neviem ako to robia, ale uz ich neznasam.
Z casu na cas nejaky skusim a vzdy je to viacmenej nejedle...parkrat som uz hadzal aj do kosa a to sa snazim zozrat vsetko.
Sna len treska (aj to musi byt deluxe) chuti tak ako si ju pamatam z minulosti.
Starší člověk
přichází až o čtyřicet procent chuťových pohárků vůči dětství. Vše bylo chutnější, krásnější, voňavější. Rodopsin v oku taky trpí ztrátou identity. Čichových buněk máš tak desetinu. Možná je to dobře.
Tady jsou uváděny recepty dle ČSN z doby, kdy byl nuda pionýrem. Provozovatelka oněch stránek je fanda do jídla a dá se tam dost najít..
Třeba si něco míchneš i sám.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Luncheon_meat Když dočtete odkaz až do konce tak je tam Luncheon meat od firmy která ho vyrábí podle původní receptury. Mají E-shop kde ho nabízejí za 55,-Kč. Tak dobrou chuť.
Od této firmy jsme párkrát vzali špekáčky na utopence; s tím, co se běžné prodává (mouka, sója, maso viděné tak akorát z ponorky), je to naprosto nesrovnatelné.
Reagoval jsem na flegovu salátovou připomínku.
Mně ani ten starý moc nejel. Jedině studený s hořčicí.
V ešusu se to hrozně připalovalo.
Vepřovka nebo hovězí byly lepší.
Poslední lančmít jsem měl někdy v 90. letech, kdy masna vyprodávala sklad, baleno po šesti kusech, inzerovali to jako pro psy. Řekl bych, že psi dostali tak 0,01% prodaného skladu.
A pak to začali mydlit se separátem a sojou.
Tulip lančmít jsem ze zvědavosti koupil v Normě a nic moc. A po přečtení Tvého odkazu už se nedivím.
Neochutnal někdo někdy ten klasický americký spam? By mě zajímalo, jestli to náhodou nebude chuťově stejné... A ano, prý díky tomuto výrobku se nevyžádané poště říká spam. Protože za války byly konzervy Spamu u amíků všude a už toho měli po krk... ale jestli je to pravda?
Vskutecnosti spam v PC hantyrce je dle skece Monty Pythons:
https://www.youtube.com/watch?v=zLih-WQwBSc
Hmm, ale aj v kontexte toho sketchu tým "Monty Pytonci" naozaj mohli myslieť tento pokrm. Zaujímavý poznatok.
což ostatně potvrzuje wiki
Spam
Četl jsem jen úvodní dred, přesně to Prasak popsal. Zrovna dneska asi po 4 letech jsem si koupil lunch,
jestli se to nějak nezlepšilo a NE. Čínský lunch za bolševika byla mňamka a taky lunch z KoDaP-u dá těm dnešním 1000x flek.
Prostě máme smolíka.
Jsem ráda, že nejsme sami. Otevřeli jsme luncheon meat retro dnes a můžu potvrdit vše, co jste napsal. Asi bych to nedala ani kočkám, které už bohužel nemáme. Měly by z toho na tuty průjem. Fuj.