Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Lanšmít - pro pamětníky

V Lidlu byl před pár týdny retro týden. Koupil jsem si z nostalgie konzervu lanšmítu. Dobře vím, že od revoluce se z toho stala hnusná sračka, kterou když dáte na pánvičku, tak se rozteče do podivné hmoty. Tak jsem to zkusil, v naději, že by se snad mohlo něco stát a byl by to zase ten dobrej lanšmít, co se dal vytlačit z konzervy, nakrájet na kolečka a opíct na pánvičce a dát na chleba, nebo do housky, coby lidový hamburger. Po opečení bylo kolečko zvenku pěkně opečený do křupava, uvnitř měkký. Asi jako bavorská sekaná.

Měl jsem tu naději, protože dost potravin se zlepšilo, za ty roky od posametovýho potravninopodnikatelskýho rauše, kdy v naději rychlých zisků výrobci odrbali co se dalo. Protože třeba nedávno jsem koupil na zkoušku konzervu fazolí s párkem, kdysi jsme to jedli na čundrech, no obsah konzervy byl kupodivu dobrej, tak jsem si jich koupil do špajzu hnedle sedm kousků. Tak jsem to zkusil i s tím lanšmítem, říkám si, ochutnám to, dokud je ještě v obchodě mají, když to bude dobrý, přikoupím a budeme to moct brát na cesty s děckama, když někam vyrazíme na celej den.
Třeba takovej Vídeňskej guláš, co prodává Lidl pod svou značkou, včera jsme to venku ohřáli na plynovým hořáčku, romanticky v lesích mezi zdmi staleté zříceniny hradu, guláš z konzervy výbornej, se spoustou libovýho masa.
Tož jsem měl od toho lanšmítu vcelku slušný očekávání.

Nebudu napínat, všem je jasný, že to byla totální břečka. Sračka, co sotva držela pohromadě, mastná, snad spojená škrobem. Zkusil jsem kousek do housky, no hořčica to naštěstí upravila, ale konzerva šla i tak do koše. Děckám bych se to dát neodvážil, kdybych to dal na pánvičku, tak se to rozteče. Lidlu to za zlý až tak nedávám, protože to běžně v nabídce nemají, jen jim to někdo dodal pro ten Retro týden. Asi si dám rum, aby mi žaludek nedal najevo, že su na něho zlé.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak stačilo si na piksle přečíst, že to dělá Hamé, ne?
Kurt 01.08.2020 21:23
Kurt
Ne ne, dělal to myslím PT servis, konzerva je tato: [4062624.jpg] Vůči tomu je Hamé božská mana. Od…
Prasak 01.08.2020 22:15
Prasak
Hele, jeste konkretne k tehle konzerve - tohle je pro Lidl takove dost typicke. Mas tam bud veci se…
lucifer 05.08.2020 11:50
lucifer
Tahle konzerva však nebyla privátní značka Lidlu, ale asi jim to někdo dodal na akci. Doufám, že už… nový
Prasak 05.08.2020 14:34
Prasak
Pánové ja kdysi koupil zlevněný Lovecký salám, a byl to totalní hnus, co se nedal ani pozřít. Jo zap… nový
jezekhifi 05.08.2020 14:58
jezekhifi
Já koupil taky lovečák, ale v Bille - bylo v něm víc sádla, než masa, takže jsem ho ujídal velmi pom… nový
Prasak 05.08.2020 19:26
Prasak
Já už na většinu výrobků z mletého masa rezignoval. Sem tam se i z komerčního spektra dá sice koupit…
Moas 03.08.2020 10:45
Moas
Dobre jsou pastiky Švéda - https://sveda-quality.cz/pastiky/ - v ramci tech bezne dostupnych tuzemsk…
lucifer 03.08.2020 14:26
lucifer
Až na to E250 což je jed, a oni to ladují všude. nový
jezekhifi 05.08.2020 15:39
jezekhifi
E250 - dusitan sodny je mensi zlo nez riskovat smrt otravou botulotoxinem. A pokud te to uklidni, v… nový
lucifer 05.08.2020 17:30
lucifer
U nás má prodejnu lahůdek nějaká firma Fiala, občas tam kupuji obložené chlebíčky, když máme nějakou…
Yarda 04.08.2020 07:51
Yarda
Chlebíčky zásadně děláme sami, kupovaný jsem doma nejedl desítky let. Ani vlašák či co na ně nepouží…
L-Core 04.08.2020 08:30
L-Core
Prosím o návod :)
Moas 04.08.2020 11:19
Moas
Nastrouhat na jemno půlku celeru (struhadlo, kterým se strouhá třeba mrkev na "kompot", "salát s jab…
L-Core 04.08.2020 13:47
L-Core
Díky, vyzkoušíme. Trochu mě tam "zklamala" ta majonéza ale tak když to bude dobré, zaexperimentujem…
Moas 04.08.2020 15:20
Moas
Nechápu v čem může tučné dělat člověku špatně, nečte náhodou manželka ženské časopisy o "zdravém" ži… nový
Sempron 05.08.2020 15:21
Sempron
Nechápeš, tak se dovzdělej :) Třeba v souvislosti s problémy se žlučníkem či slinivkou, či obecně s… nový
L-Core 05.08.2020 15:35
L-Core
Třeba v souvislosti s problémy se žlučníkem či slinivkou Přesně tak. Na cholesterol zvysoka seru (t… nový
mif 05.08.2020 15:51
mif
Cholesterol (pokud je opravdu vysoky ale doktori plasej kvuli vsemu hlavne ze jsou prachy) je zalezi… nový
Sempron 05.08.2020 16:37
Sempron
S nemocnou slivinkou nebo zlucnikem no to je uz pravepodobnejsi, ze si manzelka precetla nejakej vyc… nový
L-Core 05.08.2020 18:59
L-Core
Tys asi nikdy nedostal žlučníkovej záchvat, co? nový
Prasak 05.08.2020 19:24
Prasak
Ne, jím jednu kotletu za druhou :-D nový
Sempron 05.08.2020 19:43
Sempron
Až ti bude 60+, pak vydej druhé prohlášení. Možná bude stejné, možná nebude. nový
L-Core 05.08.2020 19:50
L-Core
Kotleta zrovna moc tučná není. nový
Prasak 05.08.2020 20:04
Prasak
Cholesterol je zalezitost obezity :-D Ty vole kdyby jsi mě viděl, tak si řekneš co je to za smrtku… nový
Cat 05.08.2020 20:05
Cat
Snaž se číst i odbornější články a ne jen pokukovat, co se píše na ona.idnes.cz, nikdy není brzo zač… nový
Moas 06.08.2020 06:09
Moas
Este ked sme pri tych spomienkach...som odchovanec salatov, hlavne vlasky a parizsky, ktore mi ako d… nový
fleg 06.08.2020 21:44
fleg
Starší člověk ]:) přichází až o čtyřicet procent chuťových pohárků vůči dětství. Vše bylo chutnější,… nový
mif 07.08.2020 12:35
mif
Tady jsou uváděny recepty dle ČSN z doby, kdy byl nuda pionýrem. Provozovatelka oněch stránek je fan… nový
čumil old 07.08.2020 19:10
čumil old
https://cs.wikipedia.org/wiki/Luncheon_meat Když dočtete odkaz až do konce tak je tam Luncheon meat… nový
nerady 07.08.2020 22:46
nerady
Od této firmy jsme párkrát vzali špekáčky na utopence; s tím, co se běžné prodává (mouka, sója, maso… nový
L-Core 08.08.2020 09:42
L-Core
Reagoval jsem na flegovu salátovou připomínku. Tak dobrou chuť. Mně ani ten starý moc nejel. Jedi… nový
čumil old 08.08.2020 20:00
čumil old
Neochutnal někdo někdy ten klasický americký spam? By mě zajímalo, jestli to náhodou nebude chuťově… nový
Moas 11.08.2020 06:17
Moas
Vskutecnosti spam v PC hantyrce je dle skece Monty Pythons: https://www.youtube.com/watch?v=zLih-WQ… nový
lucifer 11.08.2020 07:52
lucifer
Hmm, ale aj v kontexte toho sketchu tým "Monty Pytonci" naozaj mohli myslieť tento pokrm. Zaujímavý… nový
Hastrman 11.08.2020 18:04
Hastrman
což ostatně potvrzuje wiki Spam nový
jirka44 11.08.2020 18:38
jirka44
Četl jsem jen úvodní dred, přesně to Prasak popsal. Zrovna dneska asi po 4 letech jsem si koupil lun… nový
Fuente v práci 24.08.2020 00:11
Fuente v práci
Jsem ráda, že nejsme sami. Otevřeli jsme luncheon meat retro dnes a můžu potvrdit vše, co jste napsa… poslední
Betyna 15.10.2020 15:44
Betyna

Hele, jeste konkretne k tehle konzerve - tohle je pro Lidl takove dost typicke. Mas tam bud veci se skvelym pomerem cena/kvalita (viz ty gulase - za ty prachy fakt nejde mit vyhrady), nebo takovyhle eklhaft. :-) A ani to nebude nedodrzenim specifikace, nejspis - verim ze tech 80% by se tam pri rozborech naslo (jinak by se uz po nich nekdo pekne vozil, viz jak se to obcas provali do medii). Ale je to nezvladnute technologicky, potrebnou kvalitou surovin (je maso a maso, ze ano), zpracovanim...

...z podobneho sudu, obcas udelaji botu i v Globusu, s jejich vlastnimi masnymi vyrobky. A zas, ne ze by to nesplnovalo specifikaci. Ale pred casem jsem tam koupil nejake jejich parky, a neslo to jist. Suche, tvrde, drobilo se to, fakt nedobre... A jen kvuli tomu ze byly z prilis liboveho masa - jak v parku neni dostatek tuku, je z toho pak takovahle nedobra "drcena preklizka".

Tahle konzerva však nebyla privátní značka Lidlu, ale asi jim to někdo dodal na akci. Doufám, že už to nikdy nikdo nekoupí, aby to zmizelo z trhu.

K těm párkům - to říkal řezník Kšáňa, že tuk je nositelem chuti. Co taky udělá s jídlem, když při vaření použiješ smetanu místo mlíka a nebo do něčeho přidáš kus másla!

Já už na většinu výrobků z mletého masa rezignoval. Sem tam se i z komerčního spektra dá sice koupit něco dobrého (teď jsem měl jakousi paštiku ve skle z Kosteleckých uzenin za cca 40 Kč a kupodivu jsem si pochutnal) ale jinak je to těžká loterie.

E250 - dusitan sodny je mensi zlo nez riskovat smrt otravou botulotoxinem. A pokud te to uklidni, v tech masnych vyrobcich je ho pravdepodobne mnohem min nez v "zdrave" zelenine. Akorat ze u ni se slozeni nepise, nacuca si do sebe dusitany/dusicnany sama z hnojiv ;-)

(realne se to do masnych vyrobku davkuje velmi rozumne, treba oproti te dobe kdy byla prej dle nekterych trava zelenejsi a potraviny kvalitnejsi (smeju se nahlas) jen maly zlomek)

U nás má prodejnu lahůdek nějaká firma Fiala, občas tam kupuji obložené chlebíčky, když máme nějakou rodinnou slavnost, chlebíčky od nich nejsou špatné. Nedávno jsme čekali návštěvu, tak jsem se vydal, že pár chlebíčků koupím. Měli další prodejnu blíž než ta hlavní, tak jsem ty chlebíčky koupil tam. Jenže jsem si nevšimnul, že už v té prodejně je jiná firma a ty chlebíčky odtamtud nebyly k žrádlu. Naštěstí návštěva nepřišla, tak jsme je snědli sami, když už jsme za ně utratili peníze, no, přežili jsme to. Ale už nikdy.

Chlebíčky zásadně děláme sami, kupovaný jsem doma nejedl desítky let. Ani vlašák či co na ně nepoužíváme, manželka dělá celerový salát - a ač se to může zdát divné, je neuvěřitelně dobrý a každý, kdo se s jejími chlebíčky setká, kulí oči z čeho to je. Návod nevím, případně (bude-li zájem) jej z ní vytáhnu.

Nastrouhat na jemno půlku celeru (struhadlo, kterým se strouhá třeba mrkev na "kompot", "salát s jablky"), ihned pokapat citrónem, aby nezčernal. Na jemno nakrájet menší cibuli, přidat sůl a pepř (podle chuti), promíchat, přidat majonézu, aby se všechno pěkně spojilo. Může se tam také přimíchat na jemno nakrájená šunka.

Asi to chce vyzkoušet, my máme rádi, pokud je salát jemně kyselý, ale nemělo by se to s citrónem přehnat. Manželka žádné přesné váhové poměry nevede, dělá to od oka a vždy je to OK :-)

Cholesterol (pokud je opravdu vysoky ale doktori plasej kvuli vsemu hlavne ze jsou prachy) je zalezitost obezity, to bych pak nejedl radeji zadne chlebicky ale aspon par dni nezral, to zamena majonezy za jogurt nevyresi. S nemocnou slivinkou nebo zlucnikem no to je uz pravepodobnejsi, ze si manzelka precetla nejakej vychytralej clanek, a vsugerovala si ruzne choroby na tuky a akurat si tim ublizuje a omezuje se. Stejne me zajima prava odpoved.

S nemocnou slivinkou nebo zlucnikem no to je uz pravepodobnejsi, ze si manzelka precetla nejakej vychytralej clanek

Vole.

Před třemi roky dostala akutní zánět slinivky, šance na přežití 15-30%. Týden jen na kapačkách, nesměla vypít ani gram vody. Jedna lžička majonézy v té době = 100,00% jistota smrti.

Nebo ty jsi doktor?

Este ked sme pri tych spomienkach...som odchovanec salatov, hlavne vlasky a parizsky, ktore mi ako dietatu velmi chutili (80 roky minuleho storocia).
Ja neviem ako to robia, ale uz ich neznasam.
Z casu na cas nejaky skusim a vzdy je to viacmenej nejedle...parkrat som uz hadzal aj do kosa a to sa snazim zozrat vsetko.
Sna len treska (aj to musi byt deluxe) chuti tak ako si ju pamatam z minulosti.

Reagoval jsem na flegovu salátovou připomínku.

Tak dobrou chuť.

Mně ani ten starý moc nejel. Jedině studený s hořčicí.
V ešusu se to hrozně připalovalo.
Vepřovka nebo hovězí byly lepší.
Poslední lančmít jsem měl někdy v 90. letech, kdy masna vyprodávala sklad, baleno po šesti kusech, inzerovali to jako pro psy. Řekl bych, že psi dostali tak 0,01% prodaného skladu.
A pak to začali mydlit se separátem a sojou.
Tulip lančmít jsem ze zvědavosti koupil v Normě a nic moc. A po přečtení Tvého odkazu už se nedivím.

Neochutnal někdo někdy ten klasický americký spam? By mě zajímalo, jestli to náhodou nebude chuťově stejné... A ano, prý díky tomuto výrobku se nevyžádané poště říká spam. Protože za války byly konzervy Spamu u amíků všude a už toho měli po krk... ale jestli je to pravda?

[spam-can.jpg]

Četl jsem jen úvodní dred, přesně to Prasak popsal. Zrovna dneska asi po 4 letech jsem si koupil lunch,
jestli se to nějak nezlepšilo a NE. Čínský lunch za bolševika byla mňamka a taky lunch z KoDaP-u dá těm dnešním 1000x flek.
Prostě máme smolíka.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru