Slovensko na pokraji ekonomické krize. Ministr financí připustil, že sáhne na dávky
Tak je to správně, na vládu se "NAdávat" nemá a tak se na to musí sáhnout.
Třeba by zabralo zrušení populistických 13. důchodů. Ale tohle by se odrazilo v podpoře právě vládnoucí garnitury, pro kterou je pohodlnější (oni nouzi netrpí) dělat pštrose s hlavami v písku a čekat, že to udělá nějaká další garnitura. Nakonec do toho řízne až ta, která kvůli řecké zkušenosti bude muset.
Jsem zvědav, jak to bude u nás, když ANO slibuje že žádné daně zvyšovat nebude a všem přidá. Prý postačí důsledněji vybírat daně. Ha ha ha.
O jednom jsem ale přesvědčen: ani náhodou ANO vláda nezmění ten změněný výpočet valorizace důchodů. Špinavou práci udělali jiní, politicky za to platí a další vláda z toho bude profitovat. A když k 1.1.2027 nad rámec valorizace Andrej přidá důchodcům navíc stovku, získá další plusy.
Třeba by pomohlo zabránit vyvádění zisků korporátů/bank/řetězců do zahraničí. Třeba by pomohlo zrušit zelené povolenky. Třeba by pomohlo dodávat na Lipskou burzu jen přebytky elektřiny a tím snížit náklady v celém řetězci od výroby až po prodej.
Proč to zase chceš řešit zvyšováním daní, osekáváním důchodů atd. Proč to zase chceš řešit na úkor těch, kteří se nemohou bránit - zaměstnanci a důchodci?
Jak by to fungovalo, když mají ty firmy zahraniční majitele?
https://debaty.net/discussions/3091337-evropska-unie-rozhodla-od-roku-2035-nekoupime-zadne-auto-se-spalovacim-motorem#r3295541
Jak to souvisí s mojí otázkou?
Co jsme si vycinkali to máme. Kdybychom necinkali, možná by ještě furt Československo existovalo a klíčová odvětví by bya v našich rukou.
V našich rukách a totálně v prdeli. Krom RVHP naše výrobky nikdo nechtěl, dokonce ani naši vlastní občané. Jakmile nějakej výrobek jen zasmrděl Západem, tak lidi byli jak diví, aby ho mohli koupit.
Akorát jsme dojeli na technologiích, co komanči znárodnili (=ukradli). Jinak se kopírovalo ze Západu, co se dalo, protože vlastní vývoj jsme dusili kádrovými posudky pro talentované.
Dávali jsme prachy na armádu, ale kulturní dědictví národa bylo v troskách - ze zámků udělali stáje, internáty, nebo je vyrabovali a nechali shnít, výplachem mozků vyrobili neateističtější národ na světě. Historická centra měst otřískaná a šedivá.
Je mi skoro na blití, že se ti po těch časech stýská. Budeš volit "Pana Babiše", kterej tehdejšímu režimu věrně sloužil a i po revoluci jen převlíknul kabát a hrabal na sebe. Fuj, dělá se mi šoufl. Byla by škoda vyblít ten dobrej rum, kterej si mohli komančů dovolit jen vyvolení. Jo, to musely být super časy, kdy všude bylo k mání hovno a kdejakej parchant ve straně mohl někomu totálně zničit život.
Stačilo, nebo ten rum fakt vybliju... za to mi Bureš nestojí.
Já nechci tvrdit, že za komunistů bylo líp, ale bojím se, že pomalu (někdy i rychle) spějeme do podobného stavu. Že do vysoké politiky se cpou týpci co se nedokážou uživit jinde. A podle toho to tak vypadá
Chtělo by to pár Baťů. Ale kde je vzít a nekrást?
Vtip(?) z dnešního Neviditelného Psa:
Mozková smrt by neměla být důvodem k odpojení od přístrojů.
Dotyčný může ještě udělat kariéru jako politik.
A dřív to bylo jiný? Nikdo nedovolil nahlas napsat/říct, že Jakeš je úplnej debil a celá vláda je jen sebranka kariérních vlezdoprdelistů. Rozdíl je v tom, že dnes se to můžeš dozvědět, co kdo z politiků posral a udělal. Tehdy jsi mohl číst akorát o stranických úspěších, takže sis mohl žít svůj krásný sen, jak se máme dobře. Až na to že vůbec.
Zkus se trochu oprostit od toho, že tenkrát jsi byl mladej, plnej nadšení ze světa a nic tě nebolelo a nejspíš si o politice jako takové nic nevěděl. Dnes už máš v hlavě roky poznání, který ti dnešní politickou scénu hnusí. Já v devadesátkách jako mlaďoch taky nevnímal to ekonomický svinstvo, co okolo mě běželo, protože jsem o něm nic nevěděl a tak považuju devadesátky za super období života. Byl jsem mladej, zdravej, zajímaly mě akorát baby a chlast.
Yardo, já si myslím že jsi slušný člověk. Šel bys ty osobně do politiky?
Myslím, že politici si dnes dovolují tolik ne proto, že by byli tolik jiní než před 20 lety (např.), ale proto, že vědí, že jim to projde. Společnost mají rozdělenou a voliče mají nahnané na barikádách. Ti pak jsou ochotni "svým" prominout prakticky cokoliv a vice versa u protivníků jim vadí i malý prohřešek.
Nenapadá mne, že bych se o to chtěl ucházet, ale kdyby mne o to někdo kdo do toho má co mluvit požádal, asi bych se nad tím vážně zamyslel. Ale myslím, že se to nestane.
Slyšel jsem, že v jedné obci nějaké stranické uskupení nabídlo místo na kandidátce místní lékařce, jako že tam bude jen do počtu, aby se ta strana zviditelnila. Ona s tím souhlasila. Ale volby dopadly tak, že z toho stranického uskupení byla zvolena jen ona (a to ta strana z předchozích voleb měla starostu i místostarostu). Pak se na ni obrátil starosta, aby se vzdala volebního výsledku v jeho prospěch a totéž po ní chtěl místostarosta. Ona to odmítla, že voliči zvolili ji a ne tu stranu a že by je zklamala.
Povídalo se, že po plyšáku byla na kandidátní listinu připsaná jedna zpěvule, lidi jí dali preferenční hlasy a zvolili ji ale ona po volbách odstoupila. Když jí to někdo vyčítal, odvětila, že se tam nechala připsat je proto, aby se lidi "rozhodli správně".
Citát z klasika:
Zásada náboženská: Kdo není se mnou je proti mně.
Zásada politická: Kdo není se mnou je lump.
Výňatek z jiného klasika:
...
Oskar Hronec z Košťálová se stal poslancem a Pěšinkovi se za to přece jen dostalo několika výtek od jeho věrných stoupenců. Ale Pěšinka jim klidně odpovídal:
„V parlamentě je dost a dost ještě větších mezulánů, než je tenhle barončin zeť! Čím víc je tam takových truhlíků, tím lip pro naši věc. Protože ti chytří jsou tak závistiví, že se pořád jenom hádají a všecko kazí."
...
Ale hlavně že je sranda.

Ale já nechci nic řešit daněmi ani důchody. Jen píšu, jak si myslím, že to dopadne u nás.
U toho zabránění vyvádění zisku tedy nevím, to je pomalu vyvlastňování. Pokud si tady zahraniční lidé/firmy něco koupili, je to jejich. S povolenkami máš samozřejmě pravdu. S tou burzou nevím, nemám informace a vlastně ani důvod se o to hlouběji zajímat, protože to nijak neovlivním (a volit někoho, kdo nás chce ze západu dostat na východ opravdu nemám zájem, 30 let stačilo).
Bavime se o zisku z podnikani zde v CR. Nebavim se o nejakem vyvlastnovani. Vydelas tu nejake penize, tak je tu zdanis. To je naprosto normalni a legalni.
Ano.
Ale do toho vstupují i mezinárodní smlouvy o zamezení dvojího zdanění, které máme uzavřeny se spoustou zemí. Protože jsem se ale takovými věcmi nikdy nezabýval, podrobnosti neznám.
ChatGPT:
Jde o to, zabránit "optimalizacím", kde si pobočka v Česku přefakturuje s matkou a na konci roku pak v tuzemsku mají v podstatě nulový zisk, nic tu nedaní a zisk si zdaní matka někde v zahraničí. O jaké částky jde, které tak uniknout se asi bavit nemusíme, že?
JaFi, ale preco z toho obvinujes zahranicne firmy?
Takuto "optimalizaciu" dani robia prave tuzemske spekulantske firmy bezne.
Zalozia si offshorove spolocnosti a vyvazaju zisk tam.
A bomba na zaver...co sledujem situaciu tak zahranicne velke firmy taketo veci nerobia a naopak taketo obchadzanie dani orbia vyhradne domace firmy.
Tykalo by se to vsech.
U nas jsou to treba banky, retezce, coz nejsou tuzemske firmy.
Jde jen o to zajistit zdaneni v zemi, kde prijem vznikl nic vic, nic min.
JaFi sorry ale blabolis.
Nedal si si tu namahu pozriet si vyrocne spravy vasich bank a tvoje tvrdenie, ze vyvazaju zisk mimo CR je postavene na nejakych public rumors.
Vase banky (rovnako ako nase) predsa zverejnuju tieto udaje a mozes si pozriet aky dosiahli zisk a kolko dani a odvodov z neho odviedli.
Banky v SR odviedli za rok 2024 skoro 700mil eur...to si fakt myslis, zeby odvadzali tolko keby si ulievali peniaze do zahranicia?
Zisk je prijem - vydej, tzn. to, co priznas. Vydej jsou i ty optimalizace Nemohou vyvest vsechno, to by vypadalo blbe.
Kdyz uz se koukas na banky, koukni se na retezce prijmy rostou, marze rostou, zisk klesa.
Ci je zisk primerany vies zistit podla pomeru obratu a zisku, ktory vykazujes.
A ten je primerany u bank.
JaFi tymto dojmologickymi prispevkami urazas svoju vlastnu inteligenciu, pretoze viem, ze keby si chcel vies si pozriet prijmy retazcov a mozno aj odhadnut "primerany" zisk.
Takto len papagujes nieco co si pocul, nieco o zlych retazcoch, co vyvazaju zisk za hranice republiky bez toho, aby si si cokolvek o tom zistil.
Pozrel som si Tesco na SK, zisk je cca 5% z obratu, co mi pride na Tesco primerane a nevidim tam na rozdiel od tbea ziadne vyrazne vyvazanie kapitalu za hranice.
Edit:
Pozrel som si aj Tesco celosvetovo pomer 4%, pre CR, Sr a HU je pomer 4.1%.
V takej GB je tento pomer dokonca len 3.8%.
Co sa ti na tychto cislach zda podozrive?
Zkus se mrknout treba na Kaufland
2021 6.2%
2022 5.7%
2023 5.3%
Viac ako Tesco, aj ked je tam klesajcui trend.
JaFi na tebe ma najviac sere, ze existuje milion veci, ktore by sme mohli rozberat, pretoze k nim mame fakty a urcite by sme nieco nasli a ty furt vytahujes len veci zz beznej dojmologie.
Kaufland 2024: trzby 76.5mld, zisk 2.3mld=3%
Kdyz se vratim k tvemu Tescu:
Tesco CR 2024: trzby 43mld zisk 0.42mld = 0.98%
Tesco CR 2023: trzby 45.7mld zisk 0.113mld = 0.24%
https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/tesco-cr-za-minuly-ucetni-rok-zvysilo-zisk-vice-nez-trikrat-na-421-milionu-korun_569160.html
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-retezci-tesco-cr-v-minulem-ucetnim-roce-klesl-zisk-o-vice-nez-85-procent-40446705
Určitě ale měly všechny hypermarkety v počátcích ztráty a ty se musí vyrovnat. Také akcionáři chtějí vidět dividendy. Více mě vadí převedení vodárenské infrastruktury do Francie a prodej bank zahraničním bankám. U těch vodáren je to každý rok stejné, polovina zisku putuje do Francie a druhá polovina (zisk obcí) se použije na investice a opravy. Tuto nerovnost se zatím snaží vodárny vyrovnávat dotacemi do vodárenské infrastruktury.
No vidis konecne si nasiel nieco, kde su fakty a mozme o tom diskutovat.
Ak cela stredoueropska skupina ma pomer okolo 4% je naozaj viac ako divne preco je v CR 0.25%(0.98).
Lenze nemame ziaden dovod zaca hned bluznit ao vyvazani zisku za hranice, pretoze ak sa vyznas trosku v uctovnictve vies si takyto rozdiel vysvetlit aj bez vymyslania.
Napriklad zvysenou konkurenciou oproti inym krajinam. U nas ma Tesco celkom silne postavanie a ak odpocitame Billu, Kaufland a Lidl mame tu uz len COOP Jednota ako mensi retazec na dedinach.
U vas len z reklamy poznam viacero retazcou + vietnamkse vecierky, ktore u nas takmer neexistuju.
Tesco CZ moze byt naozaj tlacene do nizsich marzi ako ma v okolitych statoch. Tesco SK je dominantnym hracom na trhu a my sme naopak riesili skor kauzy, kedy tlacili zo svojej pozicie dodavatelov do nizkych cien ie celkom ferovym sposobom.
Mozno Tesco CZ v tychto rokoch expandovalo, take otvorenie novej prevadzky samozrejme uctovne ovplyni pomer zisku a obratu, ak ich je niekolko....
Retazec moze splacat pozicku, leasingy...hocico, co ti ovplyvni nakladovu polozku.
Mame kopec moznych a pravdepdobnych scenarov.
Naopak tvoje tvrdenie o vyvazani zisku za hranice je postavene len na domnienke z nizkeho pomeru zisku a obratu.
A vobec ti nie je podozrive, ze materske Tesco vysava ten zisk podla cisiel len z CZ. Preco nie z SK, HU?