Slovensko na pokraji ekonomické krize. Ministr financí připustil, že sáhne na dávky
Tak je to správně, na vládu se "NAdávat" nemá a tak se na to musí sáhnout.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-fiala-pise-ficovi-neblokujte-sankce-proti-rusku-40530054

Co k tomu dodat, aby to prošlo cenzurním robotem? Tak radši nic.
A co na tom je tak strašného, že bys měl svou reakcí riskovat hypotetickou "akci cenzurního robota" (takového tady nemáme)?
Vždyť je to úplně jedno, co mu napíše nebo řekne, ne? Stejně si Slováci udělají po svém.
Každopádně osobně jsem moc rád, k čemu 1.1.1993 došlo. Nikdy jsem toho ani vteřinu nelitoval.
Myslím systémově, politicky, ekonomicky. Netýká se nikoho konkrétního.
Vidis a ja som zase rad nebol;o).
Jasně, my se tehdy zbavili problémů s Maďary kvůli přehradám na Dunaji, Mečiara, spousty podivných osad na východě a Husákova penězovodu ČR>SR. A ani dnes mi Fico, SNS, Kotleba atd. určitě nechybí. A nechybí mi (jako občanovi) ani euro či vaše východní hranice.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-slovensti-politici-se-hadali-proc-cesi-nejezdi-na-slovensko-40530045
IMHO dřív to byla tuzemská rekreace, když teď je to zahraniční, tak asi dost lidí si vybere spíš Alpy.
BTW: Kdysi jsem zaslechl rozhovor, prý si nějaký podnikatel stěžoval, že školní lyžařské kursy místo do Krkonoš jezdí raději do Alp, bylo mu řečeno, že v Alpách to vyjde levněji a služby lepší. Jak je to teď s Tatrami?
Co se týká rozdělení Československa, kdyby bylo referendum, kdo ví, jak by dopadlo. Měli jsme známé v Košicích, prý pragocentrismus byl pro ně přijatelnější než bratislavocentrismus.
Jestli je to na Slovensku stejne jako v nasich turistickych oblastech, pak se nedivim, ze lide jezdi radeji do Alp.
Na Slovensku mají sice krásnou přírodu, ale také tam mají: vretenice, medvedě, cikánské osady, přeplněné cyklostezky na nekrásnějších místech, drahotu ve vyhlášených místech a celkovou nelibost vůči Čechům.
Musíš říct "Já su z Moravy" a nelibost rázem zmizí - několikrát osobně odzkoušeno na různých místech, v různých časech (poprvé se školním výletem koncem 70. let, naposled asi před 10 lety).
To bych klidně mohl tvrdit, jelikož jsem se narodil v Prostějově. Nicméně jsem tam také 4 roky na Slovensku bydlel a chodil do základní školy 1-3 třída a rok sloužil na vojně. I když v obou případech to bylo v oblastech kde bylo více občanů maďarské národnosti.
Vretenice tu máme taky. Před třemi lety mi ve Svratce jedna lezla přes cestu, byla krásně vybarvená, ale potvora nepočkala až si připravím fotomobil.
![[100130-zmije-jpg]](https://debaty.net/files/100130-zmije-jpg)
S medvědy ani s cikánskými osadami jsem se tu zatím nepotkal.
To posledne je blabol.
Ak si narazil na lokalnehoa ojedineleho blbca je to preto, ze ti ziju vsade.
My sme boli na letej aktivite (pamatnici pamataju) v 92 v Lednici a tiez nam v zavode napisal niekto na karton Slovaci bezte do pice, pricom sme boli vtedy 17 rocne decka, takze to musel byt velky hrdina, ze si dvolil anonymne skakat do deti.
A nikdy by som si nedvolil tvrdit, ze v CR(alebo na Morave) je celkova nelibost voci Slovakom.
Taky si nemyslim, ze by byl vzajemny mezilidsky problem.
Problem jsou kseftari, kteri si pronajmou restaurace a kiosky v turisticky zajimavych lokalitach a pak nasadi ceny na urovni 4* restaurace na Staromaku (400Kc za smazak apod.)
Proc by tam proboha lidi jezdili, kdyz u sousedu v Rakousku dostanes mnohem lepsi sluzby za méně peněz?
Problém je v tom, že ti kšeftaři nemyslí na zítřek, nejde jim o to, získat a udržet si zákazniky, nechtějí, aby se k nim lidi vraceli. Jde jim o to vytřískat z toho maximum. Čest vyjimkam.
Já si taky myslím, že vztahy mezi jednotlivými lidmi jsou úplně normální. Nesetkal jsem se s případem, že by někdo v Česku posílal do pr* někoho proto, že je Slovák. Stejně tak na Slovensku. Když jsme kdysi za minulého režimu byl týden v Blavě, měl jsem pocit, že v obchodech a restauracích byli ke mně ochotnější než v Praze.
Takže bych to rozdělil:
- mám rád Slováky jako lidi, naprosto nijak mi nevadí, ani v Česku
- nemám rád současnou slovenskou garnituru, myslím si, že táhnou SR do izolace, pokud ne rovnou do pidele.
U referenda záleží na otázce.
Chcete rozdělení na dv samostatné státy? vs. Mají nadále pokračovat spory o délku pomlčky?
Já to tehdy cítil takto: Slováci se chtěli trhnout, k tomu měli oproti Česku problémy navíc… no tak Češi by i tehdy (alespoň, co jsem pozoroval ve svém okolí) hlasovali pro "tak ať táhnou a bude klid". Neznám nikoho (v Česku, ve svém okolí), kdo by v té době toužil po společném státě s Mečiarem a penězovodu na Slovensko. Kdyby bylo referendum, myslím si že pro rozpad státu by bylo více Čechů než Slováků. Mečiar IMHO kalkuloval, že my budeme furt ustupovat.
Po rozpadu to bylo rázem poznat, kam se posunula česká a kam slovenská koruna. Jaká byla nezaměstnanost, jaký HDP na hlavu.
Chtěli se rozdělit, volili Mečiara, dosáhli svýho, vyžrali si to.
Teď volí Fica, asi to tak chtějí, nějaký zvláštní druh masochismu.
Můj kolega, o pár let mladší, mi řekl, že nezná žádnýho Slováka, co s ním studovali v Brně VUT, kterej by se po studiích vrátil zpět na Slovensko. Všichni zůstali.
Zapomínáš na úspěchy Slovenska. Například jsou 1. na světě co se týká výroby osobních vozů na jednoho obyvatele a to ještě nejede továrna, která se staví u Košic.
Na to inženýry nepotřebují, stačí tupí fachmani, kteří budou dělat podle návodu, kterej jim pošlou majitelé továren.
Ak by sa na SK vyhlasilo referendum o vystupeni EU zacnem si hladat nejaky domcek na Morave a stahujem sa tiez.
Po poslednom amerovom skoleni,. co som bol v Prahe som nadobudol dojem, ze o robotu by som nudzu nemal lebo co mi na skoleni tvrdili chlapici z montaznych firiem...skoro som sa tam s nimi pohadal;o).
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-mily-petre-slovensko-je-suverenni-zeme-pise-fico-fialovi-40530183

Tak jsem si přečetl, jak se mnoha slovenskými slovy posílá do prrrdele.
Lebo je urazeny, ze Fiala sa s nim odmietol stretnut (ako ktokoolvek v poslednej dobe).
Na druhej strane ak chcel Fiala nieco realne dosiahnut, alebo sa o to aspon pokusit urcite to nepojde cez dopisy, ale cez osobne stretnutia.
Btw Fico hra politicku hru.
Na 99.9% vsetko schvali ako vzdy len hra pre domaci plebs, ze on akoze vybavil lacnejsi plyn.
Pred par dnami vyhlasil, ze mam tvrdy rozhovor s nemeckeym kancelarom, vcera vypustil, ze ma na stole dohodu z EU o oplyne.
V preklade...nemecky kancelar sa s nim opakovane odmieta stretavat a fotit, mozno si pisali ako s Fialom, Fico robil bububu pre svoje PR oddelenie, trt vbavil, ale pre domace publikum to hra ako sa on postavil za zaujmy SR.
Vo finale si znovu treba opakovat, ze rozpravka o lacnom RU plyne je naozaj len skazka. Staci sa pozriet na HU, ktori sa zaviazali do roku 2028 odoberat ropu a plyn priamo od RU...bohuzial pre nich za drahsie ceny ako su sucasne na rhu, pretoze to uzatvarali v case, ked bola cena plynu vyssia. Teraz chudaci nevedia ako z tej zmluvy zmluvy vycuvat von, aby mohli prestat odoberat "lacny" rusky plyn.
Moc to nesleduji, ale mám dojem, že Orbán to vůbec nemá jisté, že bude v HU "velet do smrti". Možná jen do voleb.
Presne tak...Magyar ma v priekumoch az 12% naskok, co sa zda byt uz nedostiznea vyzera to,m ze v najblizsich volbach Orban konci. Neverim, ze sa dokaze ako Fico pozbierat z popola, navyse ak po nom nepojdu OCTK tak ani nebude mat dovod...pojde si uzivat nakradnute.
Klasika. Jakmile dojdou lidem prachy, tak zvolí někoho dalšího, kdo jim slíbí lepší živobytí. A je jedno, že už to jednou celý posral, protože pak to posral někdo další a tak skutky prvního jsou zapomenuty. Vy jste si podruhé zvolili Fica, u nás to lidi zase chtějí zkusit s Babišem. Je jedno, že prožereme prachy, co jsme ještě nevydělali, hlavně že "bude lip".
No a Maďaři si to asi taky zkusí, na jedno volební období odstaví Orbána, aby ho za pár let zvolili znovu, protože se mají furt stejně na hovno a Orbán jim zase něco slíbí. Furt kolem dokola, za koblihu hlas.
Souhlasím s tebou, jen ještě doplním. Občas se objeví "nová strana", která ještě nestačila něco podělat a tak ji také lidé zvolí. V minulosti u nás např. Zelení nebo Věci veřejné.