Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak pes pozná, že miminko je "mládě"?

Zažil jsem nesčetněkrát situaci, v reálu i ve videích na Youtube, kde si s dospělým psem nebo i štěnětem hraje miminko. A ten pes nějakým způsobem pozná, že nejde o dospělýho člověka, ale o "mládě". A chová se k němu tak, zejména si nechá líbit chování, který by od dospělýho nechtěl.

No a vždycky mě zajímalo jak pes (nebo i štěně) pozná, že mi mimčo je mládě. Ví se o tom něco?

Předmět Autor Datum
Jak u psa poznáš, že je to štěně?
Wikan 07.01.2025 08:19
Wikan
Na základě pozorování jeho chování.
Pavel 07.01.2025 11:31
Pavel
A z fotky jak? :-p
L-Core 07.01.2025 12:00
L-Core
Jak pes pozná, že miminko je "mládě"? Se mu koukne do občanky, ne? :-D
IQ37 07.01.2025 14:00
IQ37
Nekoukne, miminko občanku nemá. :-p
L-Core 07.01.2025 14:40
L-Core
Proč by nemohlo mít OP?::) Dítěti lze pořídit OP již od narození, stojí 50 Kč a platí 5 let.
Karel04 07.01.2025 16:20
Karel04
No a podle toho ví, že je to mládě. Dospělej má přece občanku a tak ho pes může kousnout.
Prasak 07.01.2025 18:34
Prasak
Asi mu voní miminkovsky/štěnátkovsky.
čumil old 07.01.2025 16:17
čumil old
Jo, vůně asi bude podstatnej faktor, to jo. Miminka a malý děti voní úplně jinak než dospělí/ý. Tak…
Pavel 07.01.2025 17:44
Pavel
A ty ako spoznáš že tvoje mimčo je mládě?
Ale 07.01.2025 17:03
Ale
Tak já nevím, buď nedokážu popsat problém, nebo jeho řešení znají všichni kromě mě nebo... Ano, koč…
Pavel 07.01.2025 17:42
Pavel
Úplně stejně?
Wikan 07.01.2025 18:23
Wikan
Ale jak pozná pes, že lidský mimino je mládě a dovolí mu věci, co by dospělýmu nedovolil? Záleží na…
IQ37 07.01.2025 19:29
IQ37
AI odpovídá takhle: Psi rozpoznávají mimina a malá děti na základě několika klíčových faktorů, kter…
Pavel 07.01.2025 18:43
Pavel
Mláďata vypadají jinak než dospělci. Celkově jsou menší, mají relativně větší hlavu a oči, kratší a… poslední
gilhad 07.01.2025 22:15
gilhad

Tak já nevím, buď nedokážu popsat problém, nebo jeho řešení znají všichni kromě mě nebo...

Ano, kočka pozná kotě a ví, že je to mládě. Ano, pes pozná štěně a ví, že je to mládě. I kočka to pochopí se štěnětem a pes to pochopí s kotětem.

Ale jak pozná pes, že lidský mimino je mládě a dovolí mu věci, co by dospělýmu nedovolil?

Ale jak pozná pes, že lidský mimino je mládě a dovolí mu věci, co by dospělýmu nedovolil?

Záleží na psovi. Buď zná důvěrný kontakt s lidským mládětem, nebo jej nezná.
Není pravda, že cizí pes bude reagovat na cizí dítě "kamarádsky".
Ono to nemusí dobře dopadnout i s dítětem "kamarádem".
Záleží na okolnostech. Pes je přece jenom zvíře.

AI odpovídá takhle:

Psi rozpoznávají mimina a malá děti na základě několika klíčových faktorů, které vnímají svými smysly:

Fyzikální vlastnosti: Mimina a malé děti mají typické fyzikální vlastnosti, které se liší od dospělých. Jsou menší, mají měkčí kůži, vyšší hlas a často se pohybují neobratněji a nepředvídatelněji. Psi jsou citliví na tyto rozdíly a rozpoznávají je jako znaky zranitelnosti a bezmocnosti.

Zvuk: Pláč miminek a vysoký hlas malých dětí je pro psy specifický. Tento zvuk je pro psy často vnímán jako signál, který vyžaduje opatrnost a ochranu.

Vůně: Mimina a děti mají specifický tělesný pach, který se liší od dospělých. I když my tento rozdíl nemusíme vnímat, psi ano, a to jim může pomoci rozeznat mláďata.

Chování: Mimina a děti se chovají jinak než dospělí. Méně koordinované pohyby, časté plazení, křičení, a obecně nepredikovatelné chování jsou pro psy signály, které indikují nezkušenost a potřebu ochrany. Psi se často chovají k dětem trpělivěji a opatrněji právě kvůli tomuto chování.

Sociální signály: Dospělí obvykle s miminy a dětmi zacházejí jinak než s dospělými. Změny v tónu hlasu, jemnější dotyky a specifické interakce mezi dospělým a dítětem jsou psy vnímány a interpretovány v kontextu.

Mláďata vypadají jinak než dospělci.

Celkově jsou menší, mají relativně větší hlavu a oči, kratší a buclatější končetiny a tělo.

V různých kurzech malování je to hezky vidět, když si najdeš jak kreslit různě staré osoby. Například si zagoogli how to draw age a přepni na obrázky.

A pro (skoro) všechny savce to platí obdobně.

Navíc je poměrně velký rozdíl mezi miminkem, batoletem a dítětem, dál k dospělým už to není tak výrazné.

Dospělých lidí vidí pes plno, dětí taky dost, takže když jde něco na téhle škále ještě dál, tak ví, že je to mimino. A taky se k tomu tak chovají všichni okolo.

A kojenci musí mít úplně jinou vůni, kvůli mateřskému mléku které pijí, natrávené blinkají i kvůli produktům jeho zpracování a určitě se to promítne i do metabolizmu celkově. Psi mají citlivý čuch a mléko je výrazné.

Pokud se to hýbe, tak ty pohyby taky mají u malého dítěte jinou dynamiku než u dospělého. A hlas je taky jiný.

Mláďata jsou prostě celkem snadno odlišitelná obecně, i když ti někdo ukáže nějaký živočišný druh, který jsi v životě neviděl a bude tam otec, matka, malé dítě, tak to dítě poznáš hned :)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru