Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak pes pozná, že miminko je "mládě"?

Zažil jsem nesčetněkrát situaci, v reálu i ve videích na Youtube, kde si s dospělým psem nebo i štěnětem hraje miminko. A ten pes nějakým způsobem pozná, že nejde o dospělýho člověka, ale o "mládě". A chová se k němu tak, zejména si nechá líbit chování, který by od dospělýho nechtěl.

No a vždycky mě zajímalo jak pes (nebo i štěně) pozná, že mi mimčo je mládě. Ví se o tom něco?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak já nevím, buď nedokážu popsat problém, nebo jeho řešení znají všichni kromě mě nebo... Ano, koč…
Pavel 07.01.2025 17:42
Pavel
Ale jak pozná pes, že lidský mimino je mládě a dovolí mu věci, co by dospělýmu nedovolil? Záleží na… nový
IQ37 07.01.2025 19:29
IQ37
AI odpovídá takhle: Psi rozpoznávají mimina a malá děti na základě několika klíčových faktorů, kter… nový
Pavel 07.01.2025 18:43
Pavel
Mláďata vypadají jinak než dospělci. Celkově jsou menší, mají relativně větší hlavu a oči, kratší a… poslední
gilhad 07.01.2025 22:15
gilhad

Tak já nevím, buď nedokážu popsat problém, nebo jeho řešení znají všichni kromě mě nebo...

Ano, kočka pozná kotě a ví, že je to mládě. Ano, pes pozná štěně a ví, že je to mládě. I kočka to pochopí se štěnětem a pes to pochopí s kotětem.

Ale jak pozná pes, že lidský mimino je mládě a dovolí mu věci, co by dospělýmu nedovolil?

Ale jak pozná pes, že lidský mimino je mládě a dovolí mu věci, co by dospělýmu nedovolil?

Záleží na psovi. Buď zná důvěrný kontakt s lidským mládětem, nebo jej nezná.
Není pravda, že cizí pes bude reagovat na cizí dítě "kamarádsky".
Ono to nemusí dobře dopadnout i s dítětem "kamarádem".
Záleží na okolnostech. Pes je přece jenom zvíře.

AI odpovídá takhle:

Psi rozpoznávají mimina a malá děti na základě několika klíčových faktorů, které vnímají svými smysly:

Fyzikální vlastnosti: Mimina a malé děti mají typické fyzikální vlastnosti, které se liší od dospělých. Jsou menší, mají měkčí kůži, vyšší hlas a často se pohybují neobratněji a nepředvídatelněji. Psi jsou citliví na tyto rozdíly a rozpoznávají je jako znaky zranitelnosti a bezmocnosti.

Zvuk: Pláč miminek a vysoký hlas malých dětí je pro psy specifický. Tento zvuk je pro psy často vnímán jako signál, který vyžaduje opatrnost a ochranu.

Vůně: Mimina a děti mají specifický tělesný pach, který se liší od dospělých. I když my tento rozdíl nemusíme vnímat, psi ano, a to jim může pomoci rozeznat mláďata.

Chování: Mimina a děti se chovají jinak než dospělí. Méně koordinované pohyby, časté plazení, křičení, a obecně nepredikovatelné chování jsou pro psy signály, které indikují nezkušenost a potřebu ochrany. Psi se často chovají k dětem trpělivěji a opatrněji právě kvůli tomuto chování.

Sociální signály: Dospělí obvykle s miminy a dětmi zacházejí jinak než s dospělými. Změny v tónu hlasu, jemnější dotyky a specifické interakce mezi dospělým a dítětem jsou psy vnímány a interpretovány v kontextu.

Mláďata vypadají jinak než dospělci.

Celkově jsou menší, mají relativně větší hlavu a oči, kratší a buclatější končetiny a tělo.

V různých kurzech malování je to hezky vidět, když si najdeš jak kreslit různě staré osoby. Například si zagoogli how to draw age a přepni na obrázky.

A pro (skoro) všechny savce to platí obdobně.

Navíc je poměrně velký rozdíl mezi miminkem, batoletem a dítětem, dál k dospělým už to není tak výrazné.

Dospělých lidí vidí pes plno, dětí taky dost, takže když jde něco na téhle škále ještě dál, tak ví, že je to mimino. A taky se k tomu tak chovají všichni okolo.

A kojenci musí mít úplně jinou vůni, kvůli mateřskému mléku které pijí, natrávené blinkají i kvůli produktům jeho zpracování a určitě se to promítne i do metabolizmu celkově. Psi mají citlivý čuch a mléko je výrazné.

Pokud se to hýbe, tak ty pohyby taky mají u malého dítěte jinou dynamiku než u dospělého. A hlas je taky jiný.

Mláďata jsou prostě celkem snadno odlišitelná obecně, i když ti někdo ukáže nějaký živočišný druh, který jsi v životě neviděl a bude tam otec, matka, malé dítě, tak to dítě poznáš hned :)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru