Emisní povolenky pro domácnosti: Může se ČR vyhnout pokutě za jejich nezavedení?
Ano může. Kdož to nepůjde jinak, udělat EU pápá.
Nemyslím, že by to bylo potřeba při každém problému co se naskytne, ale měli bychom mít na paměti, že ta možnost tady je. Podobně jako záchranná brzda ve vlaku, pilotní padák nebo bezpečnostní pásy a airbagy v autě. Ne že bychom je chtěli používat, ale jsou připravené abychom je použít mohli.
Ty si fakt myslíš, že při odchodu z EU by přínos v podobě nepřijetí emisních povolenek (případně nezavedení dalších EU nesmyslů) byl vyšší než negativa?
Info ohledně toku peněz:
Pozn.: v některých letech (zejm. 2021–2024) se k položce „příjmy z rozpočtu EU“ přidávají velké jednorázové položky z nástroje NGEU / NextGenerationEU (uvedeno u příslušných let). Ministerstvo financí tyto částky zveřejňuje zvlášť — v tabulce jsem proto uvedl standardní příjmy z rozpočtu EU a u let 2023/2024 doplnil i NGEU, kde to MF explicitně rozděluje.
A další věci jsou nepřímé dopady, třeba v oblasti daní (napadá mě Reverse Charge u DPH), mezinárodního obchodu, atd. Také se podívej, kdo tady co vlastní, např. banky, velké fabriky, infrastrukturu.
Dnes již IMHO není cesty ven, leda s ohromnými dopady, vůči kterým jsou povolenky - se kterými bytostně nesouhlasím - prd.
-----
Díky za ten odkaz na článek, zajímavé!
.
.
Ale uz tam není zmineno, ze prijmy z EU nemuzes utratit na to, co zeme potrebuje, ale musis je utratit za nesmysly, ktere si EU nadiktuje. Takze treba rozhledny, cyklostezky, dotace...
EU ti sice moc lostive schvali dalsi jaderny blok, ale podmini to tim, ze elektrinu musis prodavat pres Lipskou burzu.
Já tu strukturu příjmů (na co mohou byt použity) neznám, určitě tam jsou i ty nesmysly, jak píšeš. Přesto jsem přesvědčen, že výstup z EU by byl mnohem bolestivější než ty povolenky. A hlavně, nejvíce by byli biti ti sociálně slabší, kteří proti EU často nejvíce brojí. Žádných pečených holubů by se nedočkali, jen výrazného utažení opasků.
To nepíšu jako fanda EU (kterým nejsem); fandím EHS.
A presne tak by vystoupeni z EU dopadlo - zustali bychom cleny nastupce EHS.
Dávají nazpět jen minimum toho co tady vydělají (banky více jak 100 miliard ročně, vodovody a kanalizace mají Francouzi a tak bych mohl pokračovat dále). Další věcí by bylo clo a poplatky za tranzit zboží přes naše území. Peníze které šly do dotací byly a jsou nastaveny tak aby je hlavně mohli užít zahraniční turisté (golfová hřiště, hotely atd). O zemědělství kde dotaci nedostaneš pokud nebudeš plnit jejich osevní plány atd. nemá cenu ani mluvit. Vše je děláno tak aby se hlavně sekla tráva na seno, kterou nemáš kde zkrmit.