Green deal a jeho dopady
Zakládám debatu s nápadem, že sem budeme vkládat články z webu s popisem situace ohledně GD.
Výroba energie z uhlí má skončit nejpozději v roce 2033. A pokud vláda nenajde způsob, jak majitelům nahradit výpadky výroby, kterou musí zastavovat v časech, kdy v Německu fouká a svítí (protože v síti mají OZE přednost), tak elektrárny zavřou ještě dřív. V každém případě se počítá s tím, že od roku 2030 už nebudeme schopni elektřinu exportovat a budeme ji muset dovážet. Otázka zní odkud, když třeba z Němců jsou vinou energiewende importéři již dnes.
Za patnáct let se nám s obrovskými náklady podařilo zajistit podíl OZE na spotřebě elektřiny 18 %, ale v roce 2030 už to má být 30 %.
Zelený úděl sníží náš podíl na světovém HDP, zvýší závislost na jiných a zhorší životní úroveň. Klimatisté jsou po nacistech další, kteří rozpoutali ničivou válku v Evropě. Tentokrát nejde o čistotu rasovou, leč uhlíkovou. I tak ale může hrozit genocida.
Vláda ČR programově připravuje občany na „zelenou“ chudobu
Je tohle myšleno vážně?
No, je tam toho v článku víc.
Otázka všem diskutujícím: Zešíleli?
To přece skvělá věc s tím kolem, zaregistruješ se a hned budeš vědět, že příští měsíc si můžeš v určený den a hodinu na chvilku odpoledne nebo v noci půjčit kolo. Jestli ho ovšem soused nezapomene dát nabít.
Od Slavného Plyšáku jsem si sliboval, když už nic jiného, tak aspoň to, že o odborných záležitostech budou rozhodovat odborníci. Mýlil jsem se.
Přiznejte se. Kdo jste v´89 cinkali klíči? Neměli byste se omluvit?
Ještě že cinkali. Možná by tu nebyl grýndýl, ale byli bychom v jiných sračkách. Nejspíš ještě horších.
Urcite ano, staci sa pozriet na vyvoj v krajinach, kde nestrngali a kde su dnes.
Kdyz mame takove intelektualy s jejich bystrymi mozky, tak nas zadna ruzova budoucnost neceka:
Takze nechat vsechny zchudnout, sebrat jim auta, zavrit prumysl, zvysit dane a co se vybere, tak dat do zbrani proti Rusku. Ja myslim, ze Chocholouskovi uteklo spoustu chovancu a nejakym nedopatrenim se dostali do petikolky. A kdo se primo neucastni, tak aspon radi nebo vypousti moudra.
Asi mají nějakou soutěž, kdo třískne větší kokotinu. V dlouhodobým horizontu se držela MPA, ale tady má vážnou konkurenci!
JAK ZAPLATIT UHLÍKOVOU NEUTRALITU? NĚMECKO OBČANŮM ZAVEDE NOVÉ POPLATKY ZA ENERGIE
KOLIK STOJÍ ELEKTŘINA V NĚMECKU? POPLATKY ZA SPRÁVU SÍTÍ JSOU KVŮLI ZELENÝM ZDROJŮM STÁLE VYŠŠÍ
MIROSLAV ZÁMEČNÍK: ENERGIEWENDE JAKO MONUMENTÁLNÍ HISTORICKÁ CHYBA
Zajímavý článek o energetice ve Švédsku a Německu a o aktuálních potížích: Green Deal naráží na nečekanou překážku: země nechtějí propojit sítě
GD se sice týká jen EU, ale tady je info o Novém Zélandu: Ekonomický růst je důležitější. Nový Zéland končí se zelenou politikou, obnovuje těžbu ropy a plynu
Uvidíme co bude za pár let.
Ekonom: Německo bude na podporu OZE potřebovat dvojnásobek předpokládaných financí
Prostě je to tak, Zelený Úder je drahá záležitost.
https://www.denik.cz/hlasy-deniku/chysta-se-vsudypritomne-zdrazovani-20240816.html
Pod tím článkem jsem diskutoval, ale asi jsem ten příspěvek napsal neviditelným inkoustem. Nenapadlo mne si ho někam uložit, pokusím se vzpomenout co jsem tam psal.
Už zase a prý se s tím nedá nic dělat.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-zakon-o-dvou-korunach-za-benzin-je-hotov-ted-se-resi-jak-nenastvat-volice-258244
Já bych věděl.
Ve volbách svůj hlas házet KSČM do té doby než z té Bohu milé instituce vystoupíme.
Ti č(ruský bojový pokřik)ci jsou schopni napařit nám poplatek i za vzduch co ho dýcháme. A naše ovce v těch institucích co tam svými zadky zahřívají židle samozřejmě své ploutve pro to zvednou.
Nesvítí slunce a nefouká vítr? Tak omezte výrobu v továrnách. Německo má další zelený plán na likvidaci vlastní ekonomiky
Taky tyhle experty milujete jako já? Tak moc, že už to víc nejde?
asi se odstehuju do Německa. 3 mesice dovolene přes zimu nejsou k zahození. prekazka na straně zaměstnavatele
Vy to asi nepamatujete, ale výroba a velkoodběr elektrické energie byl před rokem 1990 v ČSSR také řízen a omezován. Dělal jsem energetika jen u podniku, který měl "středoodběr" a každý rok jsem musel naplánovat spotřebu podniku na rok dopředu. V listopadu jsem se pak dostavil do kanceláře ČEZu a tam se řešilo zda se do plánu vejdu či nevejdu. Pokud se pamatuji tak tolerance byla 4% nad a 6% pod. Pokud to nevycházelo tak se to tam handlovalo s jiným podnikem, aby to vyšlo. Velkoodběratelům se odběrová křivka stanovovala denně.
Jen na dokreslení tehdejší situace v energetice zde uvedu, kde všude se uvažovala jaderná elektrárna a jejich předpokládaný výkon. Znalosti čerpám z mapy Vodné a jadrové elektrárne v ČSSR z Výskumného ústavu palivoenergetického komplexu v Bratislave z roku 1987.
Počerady 3000MW, Mníšek 3000MW, Temelín 4000MW, Opatovice 3000MW, Dukovany 3000MW, Chlumec 3000MW, Blahutovice 3000MW, Jaslovské Bohunice 2000MW, Mochovce 3000MW, Kecerovce 3000MW.
O plánu kolik vodních elektráren by se mohlo stavět dle této mapy by nestačil prostor této stránky.
On je rozdíl plánovat výrobu ve fabrice, tj. odběr ve stabilní energetické síti, kdy zdroje jedou spolehlivě a dlouhodobě a jsou známé výrobní křivky během dne dopředu. Jistě, poruchy a odstávky i velkých zdrojů se stávají, na to jsou mechanismy pro najetí těch záložních.
Ale něco úplně jinýho je dnešní situace, kdy je síť totálně rozkolísána na straně výroby: teď plně svítí a fouká a teď už nesvítí. Z minuty na minutu totálně jiný podmínky a totálně rozkolísaná výroba.
Jestli se tohle dá energeticky vybalancovat, to fakt pochybuju.
Plně s tebou souhlasím s rozkolísáním ohledně výroby el. energie ze slunce a pomocí větrných elektráren. Bohužel to ti co prosazují GD nechtějí akceptovat natož chápat. ČEZ kvůli tomu měl stavět dvě trafačky každou za jednu miliardu. Ta u Sokolova ve Vítkově už stojí, kde má stát ta druhá či už stojí nevím.
Zvladtni, ze tohle zelenym aktivistum nevadi. Nebo ze by kvuli ucasti PePa?
Prahou projelo několik set motorek v rámci All American Festu. Dorazil i prezident https://www.novinky.cz/clanek/domaci-foto-prahou-projelo-nekolik-set-motorek-v-ramci-all-american-festu-dorazil-i-prezident-40486195
Schmarcz: Piráti jdou po Křetínském. Ale měli by sami zpytovat svědomí, protože oni podporují klimatickou politiku, která může za drahé energie
Pokud by se tu ještě pohyboval někdo, kdo celkově bere GD (zelený úder) jako správnou věc, třeba se aspoň zamyslí.
Pokud ten gryndýl byl myšlený jak vtip, tak to je hodně blbej vtip.
Evropská Unie - mysleli to (snad) dobře ale dopadlo to jako vždycky.
Německá ekonomika a školství - v Německu je na středních školách (průmyslovky, učňáky) duální výuka, teorie je ve škole a praxe ("dílny") přímo ve firmě; chodí tam na směny jako do fabriky.
Zajímalo by mne, když teď tolik firem v Německu končí, jak to řeší s těmi školáky. Nikde jsem žádnou informaci nezaznamenal.
Má tu někdo bližší info?
Tolik firem aby se to nedalo převekslovat někam jinam asi nekončí. Obdobně to bylo před rokem 1990 v tehdejším Československu a spousta podniků zde po roce 1990 skončila a také to nikdo neřešil. Sníží se počet dělnických profesí a bude více těch zbytečných co nic nevytváří a nepotřebují žádnou praxi, jelikož po skončení školy už všechno umí. Také pracovní úřady pojmou spoustu nemakačenků a podobných lidí.
Nemám přesnou představu, ale že firmy v Německu redukují či úplně ruší výrobu je fakt. Já se ale neptám na situaci s učni a studenty za pár let, ale jak je to aktuálně teď. Jak to vypadá s praktickou výukou ve firmě, která omezí provoz či se úplně zavře.
Pokud by někdo věděl, rád se dozvím podrobnosti.
Místo zeleného snu noční můra. Northvolt propustí ve Švédsku čtvrtinu lidí, stát firmu sanovat nebude
Odbory tlačí na Volkswagen. "Pořádně si zakroužkujte 1. prosinec," hrozí vyjednavači
Německo dál prohlubuje svůj ekonomický propad
Není to hezkej pohled na aktuální situaci a na výhled do blízké budoucnosti.
Tak se už začíná projevovat, že elektromobily nikdo kromě vedení EU a Grety vlastně moc nechce.
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-kazdy-treti-nemecky-majitel-elektromobilu-se-vratil-ke-spalovacimu-motoru-40493399
U toho článku je výživná diskuse (zrovna teď je tam 793 příspěvků). Možná by nebylo od věci, kdyby diskutující ke svým příspěvkům připojili informaci jestli elektromobil mají - ono by stačilo, kdyby to tam napsali ti co si ho už pořídili.
Nedávno jsem jel po D1 a předjížděl jsem elektromobil co se tam coural rychlostí asi 110km/h. Vzpomněl jsem si že jsem někdy někde četl doporučení že je to optimální rychlost pro nejdelší dojezd.
Vtip: Císař Napoleon Bonaparte vydal příkaz, že když někam přijede, má se na jeho počest střílet salva z děl. Jednou přijel do obce a žádné dělo nestřílelo. Dal si předvést starostu aby mu to zdůvodnil. Starosta odpověděl: "Máme pro to deset velmi vážných důvodů, za prvé v obci žádné dělo nemáme...". Císař ho přerušil: "To mi stačí, ty další důvody mne nezajímají".
Takže já mám hodně vážných důvodů proč mi v garáži stojí spalovák a ne elektromobil. První důvod je, že na nový spalovák jsem měl peníze, na elektromobil ne.
Demontáž průmyslu v EU v přímém přenosu, automobilový průmysl.
Pozice šéfa Stellantisu se hroutí, Italové po 20 letech vyhlásili národní stávku: „Pracujeme 1 až 2 dny v týdnu, když to jde dobře,” říkají
Další rána pro elektrická auta. 34 procent jejich majitelů v Německu se vrací ke spalovacím vozům, opačným směrem nemíří skoro nikdo
Evropské automobilky čelí krizi, v ohrožení je mnoho pracovních míst
Důvodů je víc, jedním z nich je plánovaná pokuty pro automobilky od EU, např.
Spalováky jedou a vydělávají, ale budeme za ně platit pokuty, říká Jahn
A tyhle problémy jsou po celé Evropě. Když padne - a už strmě padá - autoprůmysl, bude to celoevropská katastrofa. Jak to tady bude vypadat za půl roku, za rok? Co na to mluvící hlavy z Brusele?
Za dva roky tu budeme kupovat čínská auta, pokud si na ně ještě budeme schopni vydělat.
Němci mají nápady, jen co je pravda!
Člen nejvyššího vedení Mercedesu šokoval Němce. Chce umělé zdražování benzinu, aby lidem nezbylo než kupovat elektromobily
Často jsem tady na debatách nadával na situaci u nás v ČR. Ale tohle nás teda trumfne!
To je toho
Já zase chci, aby elektromobily stály maximálně 200.000 Kč a na baterii by byla dvacetiletá záruka, kdy její kapacita nesmí poklesnout o více než 20%. A teď se může vyvracet ten pán z automobilky.
Svět je plný idiotů odtržených od reality běžného, dělného lidu. A nemusíme chodit do cizích krajů, máme je dokonce i ve vládě.
Za rok začneme besedovat, jenže Volkswagen se hroutí teď a tady. Komentář Štěpána Chába
Německo:
Česká republika:
V článku je toho podstatně víc a stojí za přečtení.
Nejsou tu přemnožené lišky? Kolik je potřeba ebonitových tyčí?
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/uohs-vydal-predbezna-opatreni-zakazujici-uzavrit-smlouvy-na-dostavbu-dukovan-354852
Takže další atomové elektrárny tu taky nebudou. Chudinky lišky.
Muzeme vyuzit ohony zelenych aktivistu
https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/at-se-prihlasi-kdo-se-divi.A241030_181949_p_cirkus_nef
Od slavného plyšáku jsem si (mylně) sliboval, když už nic jiného, tak aspoň to, že o odborných záležitostech začnou rozhodovat odborníci
Nedávno jsem někde diskutoval, že mít tu moc, prohlásím aktivisty za škodnou a povolím jejich odstřel.
Myslím, že k té škodné bych přihodil i ÚOHS.
Už nejsem nejmladší (do pražské ZOO mohu chodit za korunu), tak si u některých zpráv mohu říkat, že toho už se snad nedožiju.
V listopadu ´89 jsem klíči necinkal, pětislepenec ani současného pana prezidenta jsem nevolil. A je mi to plat prtné.
Evropská Unie иди на хуй!
Vzpomněl jsem si na vtip "O zlatou mříž" jak v SSSR vzkřísili Lenina. Když viděl jak to tam vypadá, vzkázal na politbyro: "Nějak se vám to nepovedlo. Jsem na Auroře, začínáme znovu".
Zákaz uzavřít smlouvu vydal ÚOHS již 24. 10. Podle mě jinak postupovat nemohl. Výsledky tendru byly napadeny, ÚOHS musel zahájit řízení no a než se ukončí, nesmí se uzavřít smlouva s vítězem.
Dnes se objevila doplňující zpráva - ÚOHS zamítl stížnosti EDF a Westinghousu k jadernému tendru:
Takže po týdnu od vyhlášení zákazu podpisu je v podstatě rozhodnuto, neúspěšným formám zbývá jen rozklad a ten by mohl být vyřízen stejně rychle. Za mě OK.
Už se to pohnulo: Tendr na dostavbu Dukovan byl v pořádku, rozhodl ÚOHS pár dní poté, co zakázal uzavřít smlouvu
Už jsem to tu psal ve 14:35. Prostě standardní postup, žádná rádoby senzace se nekoná...