Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Green deal a jeho dopady

Vy to asi nepamatujete, ale výroba a velkoodběr elektrické energie byl před rokem 1990 v ČSSR také řízen a omezován. Dělal jsem energetika jen u podniku, který měl "středoodběr" a každý rok jsem musel naplánovat spotřebu podniku na rok dopředu. V listopadu jsem se pak dostavil do kanceláře ČEZu a tam se řešilo zda se do plánu vejdu či nevejdu. Pokud se pamatuji tak tolerance byla 4% nad a 6% pod. Pokud to nevycházelo tak se to tam handlovalo s jiným podnikem, aby to vyšlo. Velkoodběratelům se odběrová křivka stanovovala denně.:-)
Jen na dokreslení tehdejší situace v energetice zde uvedu, kde všude se uvažovala jaderná elektrárna a jejich předpokládaný výkon. Znalosti čerpám z mapy Vodné a jadrové elektrárne v ČSSR z Výskumného ústavu palivoenergetického komplexu v Bratislave z roku 1987.
Počerady 3000MW, Mníšek 3000MW, Temelín 4000MW, Opatovice 3000MW, Dukovany 3000MW, Chlumec 3000MW, Blahutovice 3000MW, Jaslovské Bohunice 2000MW, Mochovce 3000MW, Kecerovce 3000MW.
O plánu kolik vodních elektráren by se mohlo stavět dle této mapy by nestačil prostor této stránky.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat