Co kdybysme pokecali o něčem úplně jiným, než co furt běží ve zprávách?
Mám rád rum. Jen tak, vychlazený, neředěný, pomalu ucucávat. Jakej nejlepší jste pili? Co si kupujete na běžný pití, do zásoby do špajzu? Jaký máte rádi?
Za sebe - zatím nejzajímavější byl Don Papa, co mi tady poradila před Vánocama Merlouska. Voňavý po vanilce a karamelu, nádhera. Na běžný cucání na sobotní večer si dám Heffrona, když neseženu, tak seženu Republicu, ale to není taková sláva, jak z ní někteří dělají, ale furt lepší, než tuzemák. Nebo koupím Morgana. To jsou takový ty běžný, relativně levný rumy, ale furt je to rum, ne bramborák. Jsem v této oblasti relativně začátečník, takže ještě nemám až takovej přehled, takže budu rád i za zajímavý tipy (nejen chuťově, ale i cenově).
A nemusíme jen o rumu, ale o čemkoliv, co si rádi dáte do čumáku.
Mne chutna ten Don Papa, jak uz v uvodnim prispevku zminuje Prasak
Jinak ja rumy v podstate objevila az nedavno - tuzemak je dobrej leda do coly, do cukrovi a na domaci likery a nic jineho jsem neznala, do doby nez bozkov prisel s republikou. To uz aspon chutnalo jako rum
No a pak loni na podzim jsme si s kamarady udelali rumovy vikend v Ostrave - nejaka cumenda po meste a vecer hura do restaurace/baru, kde meli velky vyber rumu. Jeden z kamaradu ma rumy rad, tak nam delal pruvodce, postupne objednal 5 ruznych rumu (maly panaky), tak jsme ochutnavali a me chutove nejvic zaujal prave ten Don Papa Pred mesicem jsme si dali opacko, tentokrat v Olomouci v rumotece, ale tam uz me nic vylozene neoslovilo. Ale v restauraci, kde jsme byli predtim na obede, meli "Kakadu", coz je neco jako rum s bananovou prichuti... to bylo chutove taky docela zajimavy (jen k tomu asi radsi necuchejte, smrdelo to jak redidlo).
Ale jinak kdyz uz jsem zminila ty domaci likery - delate? Jake? U nas frci "prevence" - bezinkovo-kavovy liker, tu a tam zaexperimentujeme i s necim jinym, jako je treba orechovka, zazvorovice nebo kokosovice Kdysi davno jsme si obcas udelali i domaci vajecnak, ale to uz dlouho nebylo.
A jakpak se dela kokosovice prosim?
myslim, ze to byla vodka s nastrouhanym kokosem ale uz si to nepamatuju, byl to jen takovy experiment
-ice vyrobit nejde. Ale jako prutahovy destilat je to vcelku zajimava zalezitost!
Tak co? Jaký byl? A chci ochutnat Don Papa, ale na narozeniny jsem teď dostal Dos Maderas 5+5, tak jestli je to aspoň důstojná alternativa.
Tak si odpovím sám, jelikož mezitím dorazila návštěva, tak jsme 1/2 láhve stáhli v neděli ve dvou a zbytek jsem dorazil za zbylé 3 dny.
Rum je hodně neutrální, bez výraznější příchutě, a to jak příjemné, tak i nepříjemné, mírně sladký, ale hlavně hodně "hladký" a lahodný, takže se pije jak voda. V dobré společnosti při postupném popíjení jsem vůbec nebyl opilý, naopak plný energie a s jasnou hlavnou, ovšem ke konci jsem jej zapíjel Kofolou, tak to nabuzení mohlo být i kofeinem z koly. Ráno také naprosto v pohodě, žádný bolehlav anebo jiná nevolnost.
Včera a předevčírem to byla sklenička po namáhavém dni, a dnes zbytek, tj. asi tři frťany v rychlém sledu za sebou, jelikož jsem byl hodně vytočený a naštvaný. To už jsem v hlavě trochu cítil, ale spíše jenom jako příjemnou únavu a uvolnění.
Takže pro mě hodně kvalitní a příjemné pití, ale za tu cenu až moc decentní a nevtíravé, něco jako drahý koňak. Podobný pocit jsem měl kdysi z Polignacu.
Všiml jsem si toho až teď.
Otevřeli jsme to někdy před Vánocemi, v souvislosti s návštěvou, pár malých štamprliček. Je to dobré a jemné pití, ale osobně to nedokážu náležitě ohodnotit a docenit, neorientuji se v tom. Raději si cucnu ginu :)
Diky za recenzi, zni to jako neco, co by mi mozna mohlo chutnat Zkusim.
Tak jsme s kamarady o vikendu ten Dos Maderas nacali.
Neni vubec spatnej, ale porad mi asi furt vic chutna Don Papa nebo Bumbu. Ale je fakt, ze my jsme tam ochutnavali leccos, tak nevim, jestli ty chutove bunky uz nebyly trochu zpitomele
Kdybych to mela hodnotit, tak Don Papa a Bumbu jsou pro me 10/10, a Dos Maderas rekneme tak 7/10. Kamos jeste dovezl nejaky A. H. Riise, tomu bych dala asi 8/10.
Tak jsem nacal Bumbu. Za me teda docela hodne moc sladky, vyborny, chutna mi, ale hodne sladky.
Já v tom cítil tropický ovoce, nejvýrazněji banány. Co ty?
Jinak dneska sjíždím Jaegermeistera, taky takový dobrý cucání. A v tejdnu jsem do sebe nacpal dva velký panáky vaječnýho likéru, přeslazenej, až břuch bolel
Nevim, banany v tom necitim. Mne to prijde kapanek jako kdybych pil vajecnak nebo ten tlamolep Legendario, ale jenom trosku, jinak je to proste rum.
Asi už máš propálenej kotel, že už nic necítíš. Nebo máš covida a ztrácíš chuť a čuch.
Mozno si naopak ty podlahol etikete, pretoze Bum Bu je u mna momentalne topka, ale ziadne tropicke ovocie a uz vobec nie banany tam necitim.
Nevím, co bylo na etiketě, ale já tam ten závan banánů fakt cítil. Podobně jako v Pyratovi citrusy. Ale je fakt, že je docela sladkej, už ocením i drsnější kousky. Pořád jsem ještě neotevřel to Pampero. Asi ho dám na balkon, ať se trocha vychladí.
Tak ja mám asi rovnako naprogramované chuťové poháriky ako Prasak. Včera som ochutnal z Bumbu rumu, a skutočne mi to strašne pripomínalo nejakú zmes tropického ovocia, tie banány v tom bolo cítiť.
Koukám, že tady je jeden znalec alkoholu vedle druhého, tak se tu zeptám: Nedávno jsem něco hledal ve špajzu, padnul jsem na placatku, na etiketě bylo, že je to vánoční punč 0,1l 34%, složení raf. líh jemný, révové víno, raf. cukr, kys. citronová, barvivo E124, 122, 110. Nic dalšího, datum výroby nebo trvanlivost, jak se to má pít, jestli teplé nebo studené, jestli tak nebo zředěné tam už nebylo. Včera jsem to zkusil ohřát a ochutnat, když jsem k tomu čuchal moc to nevonělo, spíš chemicky, prvním douškem jsem se zakuckal, co jsem mohl jsem vyplivnul, zbytek jsem vylil do odpadu. Nevím, kdy a jak se to k nám dostalo, možná jsme to kdysi dostali s nějakým dárkovým balíčkem. Máte s něčím podobným nějaké zkušenosti, třeba jestli se to může zkazit?
Já měl ve špajzu Metaxu, už jen poměrně malý množství, asi tak 1,5 dcl, ale odpočívalo to tam několik let, možná deset. A taky to bylo hnusný, nemělo to nic společnýho s tím, co to původně bylo.
Cokoli, jak otevres, je treba to vypit.
Ve spajzu jsem zapomnel neotevrenou lahev vina, nic extra, obycejne vino nekde z Tesca do 200Kč. Dostal jsem ho pred nejakymi 20 lety, mozna neco min, ale bylo na nem kazdopadne rok vyroby 2002. Jako pocital jsem na stopro, ze to vyliju, ale prekvapive to bylo uplne v pohode. Sakra, vedet, ze bude v pohode, tak jsem mohl prodat na aukru 20 lete vino. No takhle jsem ho vypil a oficialne tak zakoncil stehovani.
Tak jsem dopil ten Bumbu a uz vazne ne, nebyl proste moje gusto.
A nacal jsem Ron Mulata Palma Superior de Cuba - musim rict, ze tenhle rum je vybornej, on je totiz jen malinko sladkej a to jeste jen na prvni liznuti. Potom uz ne, je to proste alkohol, bych to trochu prirovnal k whisky, ale nema to tam tu kourovou clonu. Proste konecne zase trochu neco jineho, ale neni to pro lidi, kteri chteji sladke rumy. Ja si ovsem poznamenavam tenhle rum do notysku a ma moje doporuceni.
Věřli byste, že je web s recenzemi rumů a to dokonce česky?
Věřili, ale nemám rád, když je taková stránka propojena s e-shopem. Opravdové zkušenosti místních uživatelů mi přijdou cennější.
Tak maji co delat, jen 4 strany recenzi a jen dva z toho jsem pil a to uz mam neco vypito.
Jinak ale zase, co clovek, to jina chut. Verim, ze Bumbu rum je pravem vyhlaseny, ze hodne lidem chutna a i tedy v recenzi obdrzel malem absolutni hodnoceni. Nicmene mne teda nechutnal a uz si ho nikdy nekoupim, mam jine favority.
Jo vidite, ten Ron Mulata jeste mam, ale zkusil jsem ze zasob vytahnout dalsi: Plantation Barbados Rum, docela podobny tomu Ron Mulata, takovej decentni, zadna vyrazna chut, mne to vyhovuje vic nez ty hodne nasladle nebo korenene rumy. Spokojenost.
Nemecky duchodci z nemeckeho Lidlu to navic chvali.
Já se na to díval už před Vánoci, ale za tu cenu i se skleničkami mi to přišlo příliš levný na prémiový rum. Takže tipuji to nás něco obyčejnýho jako je Republica a další klony.
Mam zasoby, navic musim ted setrit, ale s tim rumem za 400 bych problem rozhodne nemel, ikdyby to bylo ala Republica, coz si take myslim, tak nejakych 350 + sklenicky = normalni cena.
Já to bral tak, že pod stromeček jsem si chtěl nadělit něco lepšího, než jen obyčejnej rum se skleničkama. Pokud to budu brát jako obyčejnej rum, tak jo, za tu cenu jo.
Pampero za me teda neni dobrej rum. Nicmene tech 359 Kc v akci je odpovidajici cena kvalite toho rumu. Pokud teda zrovna zadny jiny rum doma nemas a nechces do toho davat vic penez, tak vcelku proc ne.
S tvrzenim, ze tenhle rum je lepsi nez Heffron bych se neztotoznil, je jiny, to ano, nekomu muze vic chutnat, ale lepsi teda neni. A Heffron mas za 330 Kc nekde i vic, takze podobna cena, podobna kvalita.
Je to takovej chlapskej rum, vonavej, sladouckej na ocichani, dokud se ho clovek nenapije. Respektive prvni moment je to stale sladky, ale sladkost velmi rychle vyprcha a jak to jde do krku, zacne to poradne palit. Clovek by si bez kontroly etikety tipnul, ze to ma tak 50% a ne 40%.
Kvalitni rum poznavam tak, ze o nem druhy den rano uz nevim a to je pripad i tohoto rumu. Rozdil treba oproti zminenemu Pamperu o prispevek vyse. Nicmene to jen pro nekorektni srovnani, tenhle rum je ponekud jina cenova. Atlantico rozhodne ochutnat doporucuji.
Za mňa by som odporučil Zacapu alebo Bumbu rum. Mam to podobne. Občas si dať trochu večer k seriálu a pocuckavat. Beriem to skôr ako pitie pre chuť a bez zámeru opiť sa. Napodobne ako s whiskey, človek nepije ale objavuje
audax:
Keď rum,tak tak rum,kvalita z Jamajky Appleton Estate ...
Souhlas. Ochutnal jsem jamajsky Appleton Estate a rozhodne to neni zadna sladka srajda, poradnej ostrej rum, fantastickej!
Jsem nedavno nakoupila nejake rumove zasoby, at mame s kamarady co pit, kdyz se slezeme
Je to spis pro ty, kteri maji radi sladke rumy, mne to moc chutnalo, uzasne to voni a chutove taky super.
Jsem potom Appleton Estate zkusil i El Dorado 8Y, a spokojen nejsem. Jsem se totiz predtim namlsal.
El Dorado 8Y je hodne korenenej.
Nektery rumy jsou koreneny, nektery jsou sladky a ten Appleton Estate byl cistej, tak bych ho asi charakterizoval lepe. Proste mi chutnal snad ze vsech zatim nejvic.
Nicmene fakt je, ze po tech levnych rumech ala Morgan me druhej den boli hlava, po Apleton Estate ani El Doradu me hlava nebolela, tudiz to prisuzuju tomu, ze je to kvalitne vypalene, spravne to zralo.
Ten Appleton myslis 21 alebo 12? Mam rad ciste rumy, vyskusam.
Pít se dá všechno. Onehdá jsem pil něco dovezeného z jížní Ameriky, nějaký tradiční likérek, vypil jsem to, dobré to ale nebylo. Zítra napíšu, jak se to jmenovalo, nemám zbytek lahvičky teď u sebe.
Proč jsi to pil, když ti to nechutnalo?
Jsem to dostal, tak to nevyleju, navic na wiki psali, že je to dobrý, ale byla to břečka:
Podle popisu to vypada jak kdyz nekdo sleje zbytky po mejdanu do jedny lahve.
Také mi to tak přijde, ale chtěl jsem to zkusit, viz komentář od čumil old.
Edit: Byly to lži!
Asi jsi na to omlazení a zkrášlení vypil málo litrů, na zbytek si kup Viagru.
Proč jsi to pil,
Wiki Nápoji se přisuzují čisticí, omlazující a afrodiziakální účinky.[2]
Dneska jsem si po dlouhé době nalil Pampero. Už kdysi poprvé mě to příliš neoslovilo a dnešní pokus dopadnul stejně. Je to takový drsný, bez zajímavé chuti, je dost cítit po sudu. Jak to tak cucám, tak zjišťuju, že je o fous lepší, když je na pokojové teplotě, než vychlazený. Ale znovu si ho určitě nekoupím.
Parkrat som pil a nie je to nic moc. Ma to pekny obal a flasu, ale inak je to podpriemer u mna.
Jo, přesně tak. V tomto případě obal prodává. To už si víc pochutnám na Heffronovi.
Starší syn se přiženil na jižní Moravu. Právě jsem dopil slivovici (nebo trnkovici, ta samolepka na flašce byla stržená) co jsem dostal od Ježíška.
Angostura 5 Y.O. - z Trinidadu.
Neni chutnej, ale je to kvalitka.
Hrozně moc kořeněnej a takovej dost drsnej na jazyku, trpkej, prostě rum pro tvrdý chlapy, žádná slaďárna.
Vzhledem k poslednímu komentáři o Pampéru, tak bych to viděl takto: někdo má rád rumy sladší, někdo spíš dává přednost tvrdší chuti. Pampéro dle mého názoru nenabízí ani jedno, Heffron nabízí spíš tu nasládlost, tenhle zase jednoznačně tu trpkost, koření, nic sladkého tu neucítíte, ale z té chuti hned poznáte, že nepijete břečku.
Nicméně problém rumu Pampéro je podle mého názoru ten, že nemá adekvátní cenu. Rozhodně si nemyslím, že je třeba horší než Republica a to je furt rum, který se vypít dá. Jenže je podstatně dražší, takže proč nezvolit tu Republicu nebo třeba Morgana, že.
Dnes jsem náhodu v Kauflandu na Jarově uviděl poslední osiřelou lahev brandy ST-REMY XO za akční 350 Kč, která ale vypadala jako mnohem dražší artikl. Neodolal jsem a koupil ji. Doma jsem zjistil, že běžná cena je cca 500 Kč a více a jsou na něj hodně lichotivé ohlasy, tak poreferuji, až jej ochutnám. Pokud má někdo s danou značkou osobní zkušenost, tak může poreferovat v předstihu, ať vím, nač se mám těšit nebo jestli ji nemám spíše někomu podarovat.
Tak tomu se říká "dobrej kauf"!
Ani moc dobrý ne, na to jak to ho všude chválili, tak mi chutnal jak běžné levné brandy typu Stará Myslivecká. Včera jsem to na rodinné slavnosti otevřel, a moc mě to neoslovilo. Snížená cena odpovídá kvalitě a i těch akčních 350 Kč je za to až moc.
Špatně mi teda nebylo a ani mě ráno nebolela hlava, a to jsem za večer vypil asi 5-6 menších frťanů, ale požitek při pití jsem z toho neměl ...
Asi nejsme dostateční znalci, abychom ocenili ty detaily toho kterýho rumu a hodnotíme - chutná/nechutná. Já už jsem trochu schopen na některých starších rumech cítit tu chuť dřeva, která do toho prosákla ze sudu, ale ani to nemusí být důvodem, abych to ohodnotil jako "chutnej rum". Prostě je to rum s příchutí dubovýho prkýnka a tím to hasne, neuchcávám z něj.
Jinak včera v Tesco u Skalky veľký výběr zlevněných a akčních lihovin, včetně rumů! Třeba Zacapa 23y za cca 1.199 Kč, anebo Dos Maderas 5+5 za 999 Kč. Bacha ale na nutnost Club Card!
Tatratea je taky normalne za 500-600 a v akcich 300-400, takze normalka. Chlast je strasne predrazenej.
V supermarketech ano, v eshopech ci specializovanych prodejnach se da vetsinou sehnat za podstatne rozumnejsi ceny.
Vzdycky, kdyz jsem nekde v Albertu videla Dona Papu za 1200, tak jsem si tukala na celo, bezne to jde sehnat kolem 800-900. Teda uz jsem dlouho nekupovala, tak nevim, co s tim udelala inflace
To jsou kundy, fakt že jo. Už kecají aj do receptur rumu. Jako by toho rumu někdo vyžral flašku denně. Flašku coly taky někdo vyžahne najednou a cukru dá do sebe dvojnásob. Ať jdou do prdele, zkurvení úředníci.
Na to zase pozor, tady se musim EU zastat. Když povolíš kdejakou prasárnu, tak bude každej podvádět, takže ono to nějaké hranice chce mít nastavené.
Nesplňuješ maximální hodnoty cukru? Ok, ale nesmíš to nazývat rum. Nakonec i dnes po letech, když řeknu, že se rád napiju rumu, tak mi mnozí řeknou, že takovou srajdu by nikdy nepili a když se jich zeptám, co za rum pili, odpoví, že tuzemák. Takže asi tak.
Vsak byla rec o kauflandu. Ja to kdysi taky objednaval ze slovenska, tady to nikde nemeli a jedinej kram si pekne opalil cenu. Dnes uz si dam jen obcas tak maximalne merunkovy vino, takze se tem cenam v obchodech muzu jen smat.
Meruňkové víno? Jako hotové víno nebo ve stavu "burčák"? Znám rybízové víno a višňák (obojí burčák), za minulého režimu bylo k mání i jablečné víno, litr za 8 Kčs (říkali jsme tomu sračkol), kdoví ale, jestli vůbec vedle jablek kdy alespoň leželo…
Vetsinou beru merunku, prijde mi nejpovedenejsi (neni prilis sladka a navic lehce natrpkla). Grep je taky hodne luxusni, bohuzel jen ve skle (drahej). V pristi varce budu brat i boruvku a angrest ktery jsem jeste neotestoval, hlavne na to angrestovy jsem zvedavej. Ovsem vsechny ovocny druhy co maj jsou super. Specialy jsou nekdy dobry, nekdy slabsi, treba pernikovy vino na vanoce mi neprislo nic moc, ale koprivovy bylo povedeny.
Zajímavé, díky za odkaz.
Tak ale u PETky i vaku sami píšou trvanlivost 2 měsíce, u skla mají trvanlivost 1 rok.
Já se alkoholu v PET obávám, alkohol je prostě vůči těmto obalům agresivní a ikdyž tam probíhá nějaké pomalé uvolňování a zdravotní normu to nepřesáhne dříve než za 2 měsíce, tak stejně bych doporučoval zvážit raději sklo, ikyž je to podstatně dražší.
Ta trvanlivost neni trvanlivost PETky ale trvanlivost staceneho vina (PETka propousti kyslik). Sezenes je snad v kazde vinarne ktera nabizi stacene vino.
Beztak to objednavam v utery/stredu a mam to na vikend, ikdyz vemu 2 nebo 3 tak jsou do mesice pryc. Box beru jen na Vanoce.
Ok, no díky za odkaz, dal jsem si ho do záložek, ale já teda, jestli tam někdy budu objednávat, tak jedině sklo. Podle mého názoru alkohol do PET nepatří.
Ještě jeden alkoholický postřeh, byť z jiné oblasti ...
Počátkem září jsem byl na návštěvě u známých ve Francii, u samé hranice se Švýcarském, a u nich jsem ochutnal Génépi L'Ancienne. Musím říct, že tak lahodný a efektivní žaludeční likér jsem ještě nepil. Stačila sklenička a opulentní oběd anebo večeři jsem strávil bez jakýchkoliv potíží anebo nepříjemných pocitů. Bohužel jsem dosud nenašel, kde bych stejnou značku mohl zakoupit v ČR.
Podle toho co pisou me prijde ze je to neco jako Tatransky caj (52, 72, nebo 35% verze) ktery tu uz leckde sezenes, tak muzes zkusit jako nahradu.
To ne, Tatranský čaj jsem pil již před X lety, a zkoušel jsem i jeho varianty s různým obsahem alkoholu a příchutí, ale tohle je úplně jiná chuť i konzistence. Spíše se to podobá Becherovce, ale není to tak přeslazené a lepivé. Taková Becherovka Light, ale na trávení funguje jak kyselina sírová!
Mléko, chleba, máslo, vejce, sýr, no a na rum zase nezbylo. To je bohužel realita a i zjevný důvod toho, jak tato debata upadá. Je holt krize a lidi musí peníze počítat a při dnešních cenách potravin si nekoupí ani to důležité, natož aby se zabývali rumem. Já to zcela chápu a měl bych to podobně, nicméně mám naštěstí zásoby z let hojnosti a teď je mohu postupně spotřebovávat a být v klidu aspoň chvíli než to všechno vypiju.
A tak jsem se pustil do rumu, který jsem dostal k narozeninám a sice Nativo Autentico 15Y. No a mohu si jen přát, aby vydržel co nejdéle a usrkávat po malých douškách. Za mě moc dobrej rum, nejprve sladkohořkej, potom pálí na jazyku a nakonec prostě rum s takovou zvláštní výraznou chutí, kterou úplně nedokážu identifikovat, ale chutná mi opravdu moc. Nejlepší rum, co jsem pil. Možná trochu podobný tomu rumu Kraken, ale už je to delší doba,co jsem ho pil, ale matně si vzpomínám na trochu podobnou chuť.
No, vidim to tak rok dva a abychom toto téma archivovali pro budoucí generace, protože už nikdo nebude vědět, jak jsme si žili a jak bylo dobře, dokud to nevzali do rukou blbci.
Ja spis ted nemam duvod alkohol kupovat. Sama to nepiju a s kamarady se vidame spis pres leto. Ale za mesic mame akci, tak uz mam nejaky rum v merku.
Jinak ja naposled nechala v alkokrame pres dva litry, jen ne za rumy, ale za rozsirovani sbirky barevnych lahvi tatratea. Jenze tim se tady nechlubim, bo to neni rum ale je fakt, ze "jina dobrota" by to asi byt mohla, to mi vlastne doslo az ted.
Tatratea jsem kdysi pil, ale neni to nic pro mě. A ty lahve, je teda každá jinej "čaj" nebo je to jen o různě barevných lahvích?
Každá je jiná, ale podle mých zkušeností je to už takový rozmělněná komerce typu Republika anebo Hefron 100x jinak, Becherovka Lemon, Fernet 100 příchutí, ovšem nevylučují, že někdo si v tom může najít to své. Osobně mám ale rád prvotní originály a následné variance komerčně úspešného nápadu mě většinou neoslovují ...
Jak pise jege, jsou to ruzne varianty o ruznych chutich a ruzne sile (od 17 az do 72 %).
Originaly (52 a 72) jsou nejlepsi, z toho zbytku jak co, neco chutna lip, neco hur, ale jednak to chci postupne vsechno ochutnat a jednak se mi libi ty lahve
Tak jsem měl další rum a to sice Ron Quorhum. Nevim, jestli je to ten z odkazu, ale 12Y je nejlevnější, co jsem našel a ty ostatní jsou dražší, tak to bude asi ten. Musim se pořádně podívat, protože jsem tam tu číslovku nenašel. On teda i tenhle je za skoro tisícovku. A já ho dostal, nekupoval.
A prosim vás, to není tak, že bych ten předchozí skvělej rum takhle za pár dní vychlastal, to rozhodně ne. Naopak, jak je teď draho a dlouho si žádný rum nekoupim, tak já si to Nativo Autentico šetřim.
Tak jsem načal tenhle druhej, že ho také koštnu, ale teda, co vám budu povídat, vypiju ho, vylejvat ho nebudu, ale že bych z něj byl nějak unešen, to teda ne. Kořeněnej rum, který mě vůbec neoslovil. Začínám mít pocit, že čím má rum zajímavější a exotičtější lahev, asi teda nebude to sklo levné, tak už nezbyly peníze taky na kvalitní rum.
Kdyžtak bychom mohli podiskutovat i o těch lahvích, jestli to také pozorujete, čím hezčí a originálnější lahev, tím horší obsah. Podobně jsem to měl s tím Bumbum rumem, taky nezaujal.
Spis to bude o tom, co komu chutna a jak co vnima.
Mne treba ten Bumbu chutna moc.
Presne tak, ja som skor na sladsie rumy a naopak tie dozrievajuci vo whisky sudoch mi moc nechutia, pretoze maju ten whiskey nadych. Pritom whiskey mam rad, ale pri rume nema co robit.
No a prostě to dobrý není a vypil jsem u jiných rumů taky 40% víc a ráno v pohodě, ale u tohohle je z toho jen bolení hlavy.
Nekupoval jsem ho, v pohodě, ale stejně je to trpká zkušenost, protože to znamená, že ani drahej rum není záruka, že to bude dobrý. Zvlášť při dnešním zdražování, kdy člověk otočí každou korunu třikrát, je teda pro mě velký dilema, jestli ještě zkoušet objevovat nové rumové chutě nebo prostě jednou za čas jít do něčeho prověřeného.
Jeden známý věnující se rumkoštu, při ochutnávkách narazil na rum, kde deklarovali, že při destilaci záměrně vypálili trochu části, která se normálně nevyužívá. To jest přiboudlinu. Ranní následky se dotavily.
Kdo nenakoupil minulý týden v Tesco, tak má šanci a ještě výhodnější nabídku v LIDLu - Dos Maderas 5+5 anebo Bumbu Rum za 799 Kč, Don Papa Baroko za 899 Kč, Dos Maderas 0.7 + 4x 0.022 degustační sada za 999 Kč, degustační sady Heffron anebo Tatratea za 329 Kč!
Ja mela Espero Orange a tusim jeste kokosovy, taky mi chutnaly. Ale neni to cisty rum, rika se tomu "rumovy liker". Taky takovy sladky piti
Asi jej vyzkouším.
Našel jsem slušný velkoobchod, kde lze nakupovat i maloobchodně, ceny jsou většinou srovnatelné anebo nižší než akční v různých obchodech a výdej zdarma po celé ČR: http://www.donpealo.cz/
Tenhle týden v Lidlu mají Malteco 10Y za 499 Kč, pěkná cena. Sice se v různých eshopech koupí taky za to pětikilčo, ale s dopravou to vyjde na víc a tady to vezmete s houskama a mlíkem. Akorát já jsem momentálně bez peněz, tak si musim nechat zajít chuť, ale jinak doporučuju.
Marenda koktejl: rum, houska, mléko.
Flor de Caña 12 Centenario Podařilo se mi v Lidlu koupit poslední kus, možná proto byl zlevněn na 450 Kč. Sladký jen mírně, chuť dubová, zrání v sudu je znát. Kupoval jsem ho naslepo, nevěděl jsem, co je to zač, ale lákalo mě to zkusit. Určitě zapadne do sbírky, lahev je zajímavá. Vůbec je fascinující, jak výrobci rumů dělají zajímavý lahve, aby to nebyl jen obyčejný obal, ale malý umělecký dílo, jako ten jejich rum.
Suhlasim. Castokrat krasna flasa a vo vnutri uplne dovny rum.
Jo, to je třeba to Pampero, to mě nijak zvlášť neoslovilo, nebo to neumím ocenit. Tadyten Flor de Cana se dá, je chuťově zajímavější.
Tam sme sa zhodli pri tom Pampere. Ale zaujimavy poznatok zo vcera. Mam doma rum-canerock-40-07l, ktory pri prvom ochutnani pred par dnami, ze ble...akoze trosku sladky, ale potom palil az som mal pocit, ze mam kyselinu z neho, Skusil som o par dni 2 pohariky a en isty pocit. Vcera asi po 1.5 tyzdni prisiel sused a ja reku skusim si s nim teda dat, dam mu tretiu sancu pri hrani pokru a cuduj sa svete...vcera mi chutil, dokonca by som ho po vcerajsku aj odporucal. A cil budz mudry!
Pampero jsem taky měl jedno a víckrát už ne, takže to asi tebou nebude.
Já mám bohužel celou flašku. Ne že by byl hnusnej, ale není zajímavej, prostě je to jen drahej chlast.
Jo, je to prostě srajda. První hnusnej rum, kterej jsem pil je ten Ron Quorhum, řikal jsem tátovi, že nevim, co s tim, protože se to pít nedá, tak řikal, ať ho přinesu. Ten Pampero bych ho přirovnal k Morganovi, akorát je drahej, ale vypít se to dá.
Omlouvám se, že jsem sem nedal včas avízo, ale v Albertu byla Zacapa za 999 Kč, tak jsem koupil rovnou dvě a doufám, že to bude stát za to!
Není to rum, ale whisky-likér. Nedávno nám kdosi donesl Jack Daniel's Honey 35%, už jsme ho vycumlali a dnes jsme si raději koupili jednu flašku do foroty, kdyby nás zase přepadla cumlací chuť Svým způsobem mi to trochu připomíná legendární socialistické Mystery, i když to bylo více citrusové chutí.
Tento Jack je opravdu lahodné pití! Říká ten, který jednoznačně preferuje gin.
JD robi este aj verziu Fire (skorica), ale ta je trosku ostrejsia, ale stale chutna. Honey je dost zensky, pretoze je dost sladky, ten skoricovy predsa len evokuje viac, ze pijes whiskey. Inak Honey je dobra volba na pocuckavanie.
Nejde o jídlo či pití, ale o příběh. Excelentně napsáno, bavil jsem se královsky.
Mám rád rum, ale rum nepiju, su totiž apstinent. Rum je pro mě nezbytný do buchtiček se šodó, na koblihy, do větrníků, k uvaření maku na koláče,... bez rumu to néni ono.
To mas asi na mysli spis tuzemak, ne rum.
Aspon ja bych teda na vyse zminene pochutiny opravdickym rumem neplytvala.
on je na to "p" nějak zatíženej. Viz nick u perzifláže Popelky
Kvůli tomu mám flašku tuzemáku doma. Do bábovek, cukroví a případně do čaje. Ještě bych pochopil, že manželka použije Heffrona, ale i proto ví, kolik Bumbu stojí, aby to tam nedala.
Použít Heffrona do bábovky je neskutečně rozmařilé plýtvání!
Furt lepší, než by mi tam nalila něco z rumotéky. Heffron by byl to nejmenší zlo.
Tak jí tam nastrč do první linie Republicu, ta se v nejhorším pít dá a přitom je do bábovky furt vhodná, ikdyž zbytečně drahá.
To nemůžu, protože tu nekupuju. Ale však je ve špajzu tuzemák, su v klidu.
Nedivim se, Republica to hodnotu, co stojí nemá.
Dneska jsem v Globusu natrefil na Ron de Azur. Vyrábí to, stejně jako Republicu, Stock, dává to do stejných flašek, samozřejmě jinej popis. Chuťově cítit trochu dřeva, je tmavší, ne příliš sladký, ale je dobrej, tohle si koupím znovu. Obyčejnej, ale dobrej rum. Dvě kila za půllitr, jako všechny tyhle levný rumy.
Nějak už vůbec nepiju, jak už není covid, tak není důvod. Mám rozpitou klasiku - Abuelo, ale není nějak chuť to ani dopít. Co jsme se ale shodli s otcem, že pokud rum, tak trváme na plnění v Karibiku, nějak oba nevěříme, že když se to plní kdekoli v Evropě, že to nepančují.
Tak jasně, že je to nějak namíchaný a dochucený, aby to mělo vždy stejnou chuť, zvláště v takovým velkým množství. Ale nejsem zase takovej fajnšmekr, abych tohle řešil, ani mi to peněženka nedovoluje.
Já naopak zase začal pocucávat, když pominuly ty letní tepla. V tom teple jsem na rum neměl pomyšlení, to jsem jen lil rádlery a to ještě k tomu nealko. Zase se vracím ke dvěma panákům za večer v pátek, v sobotu, občas šláftruňk v týdnu. Takže ta flaška mi vydrží docela dlouho.
U whisek je míchání přímo záměr, ale jsou zároveň single malt.
V tom teple jsem na rum neměl pomyšlení,…
V teple anýzovku (ouzo, pastis, raki, sambucu, podle toho kde jsi) s ledovou vodou.
Jo, ten jsem také v pátek viděl. Dotáhla ho naše ukrajinská pomocnice, že si jej bere na dovolenou Řecka. Trochu jsem studoval, kdo jej vyrábí a když jsem zjistil, že je to Božkov, tak jsem si řekl, že to bude další verze Republiky.
Další verze lacinýho rumu, ať už ho vyrábí/stáčí kdokoliv. Ale tento je chuťově zajímej.
Jo, už jsem jej taky včera v Albertu koupil a hned i ochutnal. Nesmrdí tuzemákem jak Republika a není tak sladký jak Hefron. Připomíná mi spíše Professore, kterého mám z levných rumů nejraději, takže za mě dobrý.
Jelikoz jsem minuly vikend byla na zahranicni navsteve u whiskovyho kamose, tak jsem tentokrat ochutnala whisky
Za vecer padla cela lahev cehosi, co jsem si ted musela vygooglit, protoze je to trosku jazykolam -- Bunnahabhain. Celkem dobry pitivo to bylo. Ale nevim, ktera verze presne to byla, jen ze to byla cerna lahev
No a jednu jsem mu i privezla jako darek, zjistila jsem totiz, ze v CR je taky par vyrobcu whisky, tak jsem mu dovezla Trebitsch Czech Old Town Whisky. S tim, ze vubec netusim, jestli to je dobry nebo ne, ale nestezoval si, naopak byl mile prekvapenej, ze je to docela pitelny
První ryze česká whisky vyráběná v Třebíči si odvezla zlatou medaili z mezinárodní soutěže Women´s wine & spirit awards. Soutěž se konala v Londýně a je jednou z nejuznávanějších na světě: nejlepších alkoholických nápojích rozhodují samy ženy.
V týdnu jsem po delší době navštívil LIDL a když jsem tam uviděl BUMBU za 699 Kč, tak jsem neodolal a konečně jsem jej koupil. Dnes dorazil na návštěvu soused, tak jsem to využil a ochutnali jsme to. Vůně boží, chuť také ujde, ale za vůni zaostává.
Pro souseda škoda! To je lepší vychlastat sám.
Za tu cenu si mal kupit karton.
Kdyby to někoho zajímalo, tak od zítra mají v Kaufu Dictator 12Y/0.7l za 630,-Kč.
Prý tam byl včera kvůli tomu takový nával, že dnes raději zavřeli.
Ježíšek mi nadělil láhev Diplomático, právě se ho chystám ochutnat. Tak na zdraví a ať je letošní rok lepší než byl ten minulý.
Taky jsem pod stromeckem jeden nasel. Za chvili na nej prijde rada
Tusim sme mali rovnake chute, kupil som si z nostalgie, kedysi som s tym rumom zacinal. Uz som ochutnal, ale Demon Share mi chuti urcite viac (mali sme na VZ).
To je ten, ktery jsem musel zapit?
Jaaj ty si bol tusim jediny, ktoremu nechutil. Zase robis problemy.
Oranžový, nebo zelený? Oranžový jsem měl a moc mě to nezaujalo, takový "obyčejný". Ale zelený je prej výborný.
Já jsem si ještě před Vánoci pořídil dvě lahvinky. Espero Orange Espero Cocoa
Pomerančový je výborný, dost sladký, ale chutná. Kakaový jsem ještě nezkoušel. Kolega si pořídil kokosový a vyžrali ho s přítelkyní za večer. Prej taky vynikající. Měli to v Lidlu po pětikilu, což byla fajn cena.
Espero je fajn, ja mela pomerancovy a kokosovy, mnamka. Kakaovy ani nevim, ze je, to budu muset zkusit.
Já zase včera se sousedem vyzkoušel Don Papa Masskara, kterou jsem před Vánoci výhodně koupil v nějaké akci, a celkem zklamání ... To Bumbu aspoň neskutečně voní, tohle mě nějak moc neoslovilo, ani vůně, ani chuť nic extra, asi na úrovni Espero Orange, který ale stojí o 1/3 méně.
Nekupuj maskary, ale original. Je to stejne i treba s Heffronem. Original je original.
Jo, ten jsem taky zkoušel kokosovej, nebo Republicu kafe, ale vracím se k původním. Je to příliš sladký a možná ochucený až moc.
republika kafe je peknej humac... to jsem jednou koupila a skoncilo to tak, ze jsem si to lila do kafe nebo do cukrovi, samotny se to pit nedalo
Já jsem to vypil, ale znovu si to kupovat nebudu.
Republicu cafe som mal raz a stacilo, ale kokosoveho Hefrona uz asi 3x a kludne si ho dam znovu.
Ježíšek mi prinesl Barceló Imperial a vubec to není špatné.
Já se na něj už několikrát díval, díky za tip, příště budu mít odvahu ho koupit. Musím uznat, že ty jejich hranatý flašky jsou pěkný. Aktuálně sjíždím Don Papa, co mi manželka na podzim koupila a já si slíbil, že ho otevřu až na Vánoce.
Rok 2024 u mna kraloval Demon`s Share, aj ked poznatky mam z roznych rumov. Zhrnutie. Demoni su dobri aj 3 aj 6 rocny, cenovy rozdiel 5 eur, chutovo su u mna na rovnakej urovni, takze kludne chodte aj do toho najlacnejsieho a najmladseiho. Naopak 12r nie je sice zly, stoji skoro 2x viac a pomer cena/vykon silne klesa. Doma mam aj Don Papa Y.O. 10r, cena opat skoro 2 nasobna oproti obycajnemu a chutovo...no sklamanie, neodporucam, je uz dost ostry na mna. Klasicky Don je lepsi. Pred nedavnom ma na odporucanie sestry zaujal aj Espero Caribean Orange, prijemna cena a vyrazna chut pomaranca, cena okolo 20 eur. Ak si niekto rad lepi usta za lacny peniaz tak potom kokosovy Hefron, za 10 eur v akcii nie je o com. Zaujali ma aj asi 3 dalsie rumy, ale nazvy si uz bohuzial nepamatam, kedze som ich nemal doma a ani som sa po nich nepatral, pretoze ak mam chut na rum kupujem Demona. Zvysok bol taky, ze neurazil, ale nijako neoslnil, akze nazvy si nepamatam.
Hefron jedine klasika. Ty ochucene (podobne jako Demon) mi nechutnaji. U nas stale v akci k dostani za 199, coz je necelych 8 ecek.
Ten tříletý démon, co jsem sebral MM tankovi, je opravdu výborný; stejně ho hodnotí i paní exColombová. Zamlouvám si další butelku, až se zase příště srazíme.
I ty Brute? Vždyť ten Demon nemá s rumem moc společného. Je to takové navoněné pití s rumovým základem.
Prostě nám to chutná
Dlouhé roky jsem byl z tvrdého alkoholu schopen ucucávat pouze gin. Dnes beru na milost ještě medového Džeka Danielse a toho flegova Démona. Mám rád lahodné pití, ne to, co mi křiví hubu (jakákoliv pálenka, whiska, koňak). Že to není předpisový rum, je mi jedno.
Mne chutna ten Don Papa, jak uz v uvodnim prispevku zminuje Prasak
Jinak ja rumy v podstate objevila az nedavno - tuzemak je dobrej leda do coly, do cukrovi a na domaci likery a nic jineho jsem neznala, do doby nez bozkov prisel s republikou. To uz aspon chutnalo jako rum
No a pak loni na podzim jsme si s kamarady udelali rumovy vikend v Ostrave - nejaka cumenda po meste a vecer hura do restaurace/baru, kde meli velky vyber rumu. Jeden z kamaradu ma rumy rad, tak nam delal pruvodce, postupne objednal 5 ruznych rumu (maly panaky), tak jsme ochutnavali a me chutove nejvic zaujal prave ten Don Papa
Pred mesicem jsme si dali opacko, tentokrat v Olomouci v rumotece, ale tam uz me nic vylozene neoslovilo. Ale v restauraci, kde jsme byli predtim na obede, meli "Kakadu", coz je neco jako rum s bananovou prichuti... to bylo chutove taky docela zajimavy (jen k tomu asi radsi necuchejte, smrdelo to jak redidlo).
Ale jinak kdyz uz jsem zminila ty domaci likery - delate? Jake?
Kdysi davno jsme si obcas udelali i domaci vajecnak, ale to uz dlouho nebylo.
U nas frci "prevence" - bezinkovo-kavovy liker, tu a tam zaexperimentujeme i s necim jinym, jako je treba orechovka, zazvorovice nebo kokosovice
A jakpak se dela kokosovice prosim?
myslim, ze to byla vodka s nastrouhanym kokosem
ale uz si to nepamatuju, byl to jen takovy experiment
-ice vyrobit nejde. Ale jako prutahovy destilat je to vcelku zajimava zalezitost!
Rumům nerozumím a nepiju je (Božkov tuzemský používá manželka akorát při pečení). Našel jsem teď doma ve sklepě Dos Maderas, 5+5 let, https://www.global-wines.cz/dos-maderas-px55-10-years-old-07l-2-sklenicky - pravděpodobně to někdo donesl na narozeniny.
Jaké to je? Nebo to mám příležitostně poslat dál?
Z tvrdého alkoholu si dám už mnoho let jenom gin.
Tak co? Jaký byl? A chci ochutnat Don Papa, ale na narozeniny jsem teď dostal Dos Maderas 5+5, tak jestli je to aspoň důstojná alternativa.
Tak si odpovím sám, jelikož mezitím dorazila návštěva, tak jsme 1/2 láhve stáhli v neděli ve dvou a zbytek jsem dorazil za zbylé 3 dny.
Rum je hodně neutrální, bez výraznější příchutě, a to jak příjemné, tak i nepříjemné, mírně sladký, ale hlavně hodně "hladký" a lahodný, takže se pije jak voda. V dobré společnosti při postupném popíjení jsem vůbec nebyl opilý, naopak plný energie a s jasnou hlavnou, ovšem ke konci jsem jej zapíjel Kofolou, tak to nabuzení mohlo být i kofeinem z koly. Ráno také naprosto v pohodě, žádný bolehlav anebo jiná nevolnost.
Včera a předevčírem to byla sklenička po namáhavém dni, a dnes zbytek, tj. asi tři frťany v rychlém sledu za sebou, jelikož jsem byl hodně vytočený a naštvaný. To už jsem v hlavě trochu cítil, ale spíše jenom jako příjemnou únavu a uvolnění.
Takže pro mě hodně kvalitní a příjemné pití, ale za tu cenu až moc decentní a nevtíravé, něco jako drahý koňak. Podobný pocit jsem měl kdysi z Polignacu.
Všiml jsem si toho až teď.
Otevřeli jsme to někdy před Vánocemi, v souvislosti s návštěvou, pár malých štamprliček. Je to dobré a jemné pití, ale osobně to nedokážu náležitě ohodnotit a docenit, neorientuji se v tom. Raději si cucnu ginu :)
Diky za recenzi, zni to jako neco, co by mi mozna mohlo chutnat
Zkusim.
Tak jsme s kamarady o vikendu ten Dos Maderas nacali.
Neni vubec spatnej, ale porad mi asi furt vic chutna Don Papa nebo Bumbu. Ale je fakt, ze my jsme tam ochutnavali leccos, tak nevim, jestli ty chutove bunky uz nebyly trochu zpitomele
Kdybych to mela hodnotit, tak Don Papa a Bumbu jsou pro me 10/10, a Dos Maderas rekneme tak 7/10. Kamos jeste dovezl nejaky A. H. Riise, tomu bych dala asi 8/10.
Tak jsem nacal Bumbu. Za me teda docela hodne moc sladky, vyborny, chutna mi, ale hodne sladky.
Já v tom cítil tropický ovoce, nejvýrazněji banány. Co ty?
Jinak dneska sjíždím Jaegermeistera, taky takový dobrý cucání. A v tejdnu jsem do sebe nacpal dva velký panáky vaječnýho likéru, přeslazenej, až břuch bolel
Nevim, banany v tom necitim. Mne to prijde kapanek jako kdybych pil vajecnak nebo ten tlamolep Legendario, ale jenom trosku, jinak je to proste rum.
Asi už máš propálenej kotel, že už nic necítíš. Nebo máš covida a ztrácíš chuť a čuch.
Mozno si naopak ty podlahol etikete, pretoze Bum Bu je u mna momentalne topka, ale ziadne tropicke ovocie a uz vobec nie banany tam necitim.
Nevím, co bylo na etiketě, ale já tam ten závan banánů fakt cítil. Podobně jako v Pyratovi citrusy. Ale je fakt, že je docela sladkej, už ocením i drsnější kousky.
Pořád jsem ještě neotevřel to Pampero. Asi ho dám na balkon, ať se trocha vychladí.
Tak ja mám asi rovnako naprogramované chuťové poháriky ako Prasak. Včera som ochutnal z Bumbu rumu, a skutočne mi to strašne pripomínalo nejakú zmes tropického ovocia, tie banány v tom bolo cítiť.
Koukám, že tady je jeden znalec alkoholu vedle druhého, tak se tu zeptám:

Nedávno jsem něco hledal ve špajzu, padnul jsem na placatku, na etiketě bylo, že je to
vánoční punč 0,1l 34%, složení raf. líh jemný, révové víno, raf. cukr, kys. citronová, barvivo E124, 122, 110.
Nic dalšího, datum výroby nebo trvanlivost, jak se to má pít, jestli teplé nebo studené, jestli tak nebo zředěné tam už nebylo.
Včera jsem to zkusil ohřát a ochutnat, když jsem k tomu čuchal moc to nevonělo, spíš chemicky, prvním douškem jsem se zakuckal, co jsem mohl jsem vyplivnul, zbytek jsem vylil do odpadu.
Nevím, kdy a jak se to k nám dostalo, možná jsme to kdysi dostali s nějakým dárkovým balíčkem.
Máte s něčím podobným nějaké zkušenosti, třeba jestli se to může zkazit?
Já měl ve špajzu Metaxu, už jen poměrně malý množství, asi tak 1,5 dcl, ale odpočívalo to tam několik let, možná deset. A taky to bylo hnusný, nemělo to nic společnýho s tím, co to původně bylo.
Cokoli, jak otevres, je treba to vypit.
Ve spajzu jsem zapomnel neotevrenou lahev vina, nic extra, obycejne vino nekde z Tesca do 200Kč. Dostal jsem ho pred nejakymi 20 lety, mozna neco min, ale bylo na nem kazdopadne rok vyroby 2002. Jako pocital jsem na stopro, ze to vyliju, ale prekvapive to bylo uplne v pohode.
Sakra, vedet, ze bude v pohode, tak jsem mohl prodat na aukru 20 lete vino. No takhle jsem ho vypil a oficialne tak zakoncil stehovani.
Tak jsem dopil ten Bumbu a uz vazne ne, nebyl proste moje gusto.
A nacal jsem Ron Mulata Palma Superior de Cuba - musim rict, ze tenhle rum je vybornej, on je totiz jen malinko sladkej a to jeste jen na prvni liznuti. Potom uz ne, je to proste alkohol, bych to trochu prirovnal k whisky, ale nema to tam tu kourovou clonu. Proste konecne zase trochu neco jineho, ale neni to pro lidi, kteri chteji sladke rumy. Ja si ovsem poznamenavam tenhle rum do notysku a ma moje doporuceni.
Věřli byste, že je web s recenzemi rumů a to dokonce česky?
https://rumrecenze.cz/
Věřili, ale nemám rád, když je taková stránka propojena s e-shopem. Opravdové zkušenosti místních uživatelů mi přijdou cennější.
Tak maji co delat, jen 4 strany recenzi a jen dva z toho jsem pil a to uz mam neco vypito.
Jinak ale zase, co clovek, to jina chut. Verim, ze Bumbu rum je pravem vyhlaseny, ze hodne lidem chutna a i tedy v recenzi obdrzel malem absolutni hodnoceni. Nicmene mne teda nechutnal a uz si ho nikdy nekoupim, mam jine favority.
Jo vidite, ten Ron Mulata jeste mam, ale zkusil jsem ze zasob vytahnout dalsi: Plantation Barbados Rum, docela podobny tomu Ron Mulata, takovej decentni, zadna vyrazna chut, mne to vyhovuje vic nez ty hodne nasladle nebo korenene rumy. Spokojenost.
Byl jsem dnes v Lidlu a viděl jse tam toto:
https://www.akcniceny.cz/akce/rum-ron-rumbero-kubansky-darkove-baleni-se-dvema-sklenicemi-0-7-l-5121021/
má s tím někdo zkušenosti?
Nemam, navic pro to jit u nas do Lidlu, tak to tam stopro nemaji, silene (ne)zasobenej Lidl.
Za 4 kila rum a jeste v darkovym baleni, to kazdopadne ber, takova tragedie, ze bys to musel vylejt, to rozhodne nebude.
https://www.lidl.de/p/ron-rumbero-kubanischer-rum-7-jahre-38-vol/p100248034
Nemecky duchodci z nemeckeho Lidlu to navic chvali.
Já se na to díval už před Vánoci, ale za tu cenu i se skleničkami mi to přišlo příliš levný na prémiový rum. Takže tipuji to nás něco obyčejnýho jako je Republica a další klony.
Mam zasoby, navic musim ted setrit, ale s tim rumem za 400 bych problem rozhodne nemel, ikdyby to bylo ala Republica, coz si take myslim, tak nejakych 350 + sklenicky = normalni cena.
Já to bral tak, že pod stromeček jsem si chtěl nadělit něco lepšího, než jen obyčejnej rum se skleničkama.
Pokud to budu brát jako obyčejnej rum, tak jo, za tu cenu jo.
Včera jsem viděl v Albertu akci Ron Pampero Especial za 359 Kč. Má smysl jej za takovou cenu ochutnat, anebo není o co stát?
Pampero za me teda neni dobrej rum. Nicmene tech 359 Kc v akci je odpovidajici cena kvalite toho rumu. Pokud teda zrovna zadny jiny rum doma nemas a nechces do toho davat vic penez, tak vcelku proc ne.
S tvrzenim, ze tenhle rum je lepsi nez Heffron bych se neztotoznil, je jiny, to ano, nekomu muze vic chutnat, ale lepsi teda neni. A Heffron mas za 330 Kc nekde i vic, takze podobna cena, podobna kvalita.
Ochutnal jsem rum Atlantico Reserva.
Je to takovej chlapskej rum, vonavej, sladouckej na ocichani, dokud se ho clovek nenapije. Respektive prvni moment je to stale sladky, ale sladkost velmi rychle vyprcha a jak to jde do krku, zacne to poradne palit. Clovek by si bez kontroly etikety tipnul, ze to ma tak 50% a ne 40%.
Kvalitni rum poznavam tak, ze o nem druhy den rano uz nevim a to je pripad i tohoto rumu. Rozdil treba oproti zminenemu Pamperu o prispevek vyse. Nicmene to jen pro nekorektni srovnani, tenhle rum je ponekud jina cenova. Atlantico rozhodne ochutnat doporucuji.
Za mňa by som odporučil Zacapu alebo Bumbu rum. Mam to podobne. Občas si dať trochu večer k seriálu a pocuckavat. Beriem to skôr ako pitie pre chuť a bez zámeru opiť sa. Napodobne ako s whiskey, človek nepije ale objavuje
audax:
Souhlas. Ochutnal jsem jamajsky Appleton Estate a rozhodne to neni zadna sladka srajda, poradnej ostrej rum, fantastickej!
Jsem nedavno nakoupila nejake rumove zasoby, at mame s kamarady co pit, kdyz se slezeme
Jeden z nich je Isautier Arrangé Banane Flambée. Vcera jsme ho nacali
Je to spis pro ty, kteri maji radi sladke rumy, mne to moc chutnalo, uzasne to voni a chutove taky super.
Jsem potom Appleton Estate zkusil i El Dorado 8Y, a spokojen nejsem. Jsem se totiz predtim namlsal.
El Dorado 8Y je hodne korenenej.
Nektery rumy jsou koreneny, nektery jsou sladky a ten Appleton Estate byl cistej, tak bych ho asi charakterizoval lepe. Proste mi chutnal snad ze vsech zatim nejvic.
Nicmene fakt je, ze po tech levnych rumech ala Morgan me druhej den boli hlava, po Apleton Estate ani El Doradu me hlava nebolela, tudiz to prisuzuju tomu, ze je to kvalitne vypalene, spravne to zralo.
Ten Appleton myslis 21 alebo 12? Mam rad ciste rumy, vyskusam.
Tenhle to byl:
https://www.alkohol.cz/produkty/appleton-estate-reserve-7896/
Teda 8Y.
Ten 12Y casem taky urcite vyzkousim, naopak ty vice lete uz jsou na me docela drahe, to jedine, kdybych dostal darem.
Aha, blended, dik, ten som pozeral tiez. A ano, 100 euro uz je naozaj vela za flasku :D
Dnes jsem si v Kauflandu všiml tohoto (cena 259,90):
https://metelka.cz/produkt/black-stamp-rum/
Má už s tím někdo zkušenost?
Teď sedím u počítače a ucucávám Becherovku.
Dostal jsem darem lahvičku
http://eshop.oplatky-trubicky.cz//data/product/18_43.jpg
ještě jsem to neochutnal.
Dá se to pít?
Pít se dá všechno. Onehdá jsem pil něco dovezeného z jížní Ameriky, nějaký tradiční likérek, vypil jsem to, dobré to ale nebylo. Zítra napíšu, jak se to jmenovalo, nemám zbytek lahvičky teď u sebe.
Proč jsi to pil, když ti to nechutnalo?

Jsem to dostal, tak to nevyleju, navic na wiki psali, že je to dobrý, ale byla to břečka:
Mamajuana
Podle popisu to vypada jak kdyz nekdo sleje zbytky po mejdanu do jedny lahve.
Také mi to tak přijde, ale chtěl jsem to zkusit, viz komentář od čumil old.
Edit: Byly to lži!
Asi jsi na to omlazení a zkrášlení vypil málo litrů, na zbytek si kup Viagru.
Wiki
Nápoji se přisuzují čisticí, omlazující a afrodiziakální účinky.[2]
Dneska jsem si po dlouhé době nalil Pampero. Už kdysi poprvé mě to příliš neoslovilo a dnešní pokus dopadnul stejně. Je to takový drsný, bez zajímavé chuti, je dost cítit po sudu. Jak to tak cucám, tak zjišťuju, že je o fous lepší, když je na pokojové teplotě, než vychlazený. Ale znovu si ho určitě nekoupím.
Parkrat som pil a nie je to nic moc. Ma to pekny obal a flasu, ale inak je to podpriemer u mna.
Jo, přesně tak. V tomto případě obal prodává. To už si víc pochutnám na Heffronovi.
Starší syn se přiženil na jižní Moravu. Právě jsem dopil slivovici (nebo trnkovici, ta samolepka na flašce byla stržená) co jsem dostal od Ježíška.

Angostura 5 Y.O. - z Trinidadu.
Neni chutnej, ale je to kvalitka.
Hrozně moc kořeněnej a takovej dost drsnej na jazyku, trpkej, prostě rum pro tvrdý chlapy, žádná slaďárna.
Vzhledem k poslednímu komentáři o Pampéru, tak bych to viděl takto: někdo má rád rumy sladší, někdo spíš dává přednost tvrdší chuti. Pampéro dle mého názoru nenabízí ani jedno, Heffron nabízí spíš tu nasládlost, tenhle zase jednoznačně tu trpkost, koření, nic sladkého tu neucítíte, ale z té chuti hned poznáte, že nepijete břečku.
Nicméně problém rumu Pampéro je podle mého názoru ten, že nemá adekvátní cenu. Rozhodně si nemyslím, že je třeba horší než Republica a to je furt rum, který se vypít dá. Jenže je podstatně dražší, takže proč nezvolit tu Republicu nebo třeba Morgana, že.
Dnes jsem náhodu v Kauflandu na Jarově uviděl poslední osiřelou lahev brandy ST-REMY XO za akční 350 Kč, která ale vypadala jako mnohem dražší artikl. Neodolal jsem a koupil ji. Doma jsem zjistil, že běžná cena je cca 500 Kč a více a jsou na něj hodně lichotivé ohlasy, tak poreferuji, až jej ochutnám. Pokud má někdo s danou značkou osobní zkušenost, tak může poreferovat v předstihu, ať vím, nač se mám těšit nebo jestli ji nemám spíše někomu podarovat.
Tak tomu se říká "dobrej kauf"!
Ani moc dobrý ne, na to jak to ho všude chválili, tak mi chutnal jak běžné levné brandy typu Stará Myslivecká. Včera jsem to na rodinné slavnosti otevřel, a moc mě to neoslovilo. Snížená cena odpovídá kvalitě a i těch akčních 350 Kč je za to až moc.
Špatně mi teda nebylo a ani mě ráno nebolela hlava, a to jsem za večer vypil asi 5-6 menších frťanů, ale požitek při pití jsem z toho neměl ...
Asi nejsme dostateční znalci, abychom ocenili ty detaily toho kterýho rumu a hodnotíme - chutná/nechutná.
Já už jsem trochu schopen na některých starších rumech cítit tu chuť dřeva, která do toho prosákla ze sudu, ale ani to nemusí být důvodem, abych to ohodnotil jako "chutnej rum". Prostě je to rum s příchutí dubovýho prkýnka a tím to hasne, neuchcávám z něj.
Jinak včera v Tesco u Skalky veľký výběr zlevněných a akčních lihovin, včetně rumů! Třeba Zacapa 23y za cca 1.199 Kč, anebo Dos Maderas 5+5 za 999 Kč. Bacha ale na nutnost Club Card!
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/promotions/all?superdepartment=19612&viewAll=superdepartment%2Cdepartment&department=20506
Tatratea je taky normalne za 500-600 a v akcich 300-400, takze normalka. Chlast je strasne predrazenej.
V supermarketech ano, v eshopech ci specializovanych prodejnach se da vetsinou sehnat za podstatne rozumnejsi ceny.
Vzdycky, kdyz jsem nekde v Albertu videla Dona Papu za 1200, tak jsem si tukala na celo, bezne to jde sehnat kolem 800-900. Teda uz jsem dlouho nekupovala, tak nevim, co s tim udelala inflace
Těch Don Papů jsou 3 (_!_). Který z nich je ten "pravý", s kterým bych měl začít: https://www.alkohol-shop.cz/vyhledavani/?string=Don+papa ? Zkoušel jste někdo starou i novou receptúru a můžete je porovnat?
Tak prý kvůli EU je nová receptura méně sladká: https://www.rumpapa.cz/Don-Papa-Receptura.html
A tady je specifikace jednotlivých variant Don Papa: https://www.rumpapa.cz/index.html#image3-6h
To jsou kundy, fakt že jo. Už kecají aj do receptur rumu. Jako by toho rumu někdo vyžral flašku denně. Flašku coly taky někdo vyžahne najednou a cukru dá do sebe dvojnásob. Ať jdou do prdele, zkurvení úředníci.
Na to zase pozor, tady se musim EU zastat. Když povolíš kdejakou prasárnu, tak bude každej podvádět, takže ono to nějaké hranice chce mít nastavené.
Nesplňuješ maximální hodnoty cukru? Ok, ale nesmíš to nazývat rum. Nakonec i dnes po letech, když řeknu, že se rád napiju rumu, tak mi mnozí řeknou, že takovou srajdu by nikdy nepili a když se jich zeptám, co za rum pili, odpoví, že tuzemák. Takže asi tak.
Vsak byla rec o kauflandu. Ja to kdysi taky objednaval ze slovenska, tady to nikde nemeli a jedinej kram si pekne opalil cenu. Dnes uz si dam jen obcas tak maximalne merunkovy vino, takze se tem cenam v obchodech muzu jen smat.
Meruňkové víno?
Jako hotové víno nebo ve stavu "burčák"?
Znám rybízové víno a višňák (obojí burčák), za minulého režimu bylo k mání i jablečné víno, litr za 8 Kčs (říkali jsme tomu sračkol), kdoví ale, jestli vůbec vedle jablek kdy alespoň leželo…
https://www.rybizak.cz/merunak/
Vetsinou beru merunku, prijde mi nejpovedenejsi (neni prilis sladka a navic lehce natrpkla). Grep je taky hodne luxusni, bohuzel jen ve skle (drahej). V pristi varce budu brat i boruvku a angrest ktery jsem jeste neotestoval, hlavne na to angrestovy jsem zvedavej. Ovsem vsechny ovocny druhy co maj jsou super. Specialy jsou nekdy dobry, nekdy slabsi, treba pernikovy vino na vanoce mi neprislo nic moc, ale koprivovy bylo povedeny.
Zajímavé, díky za odkaz.
Tak ale u PETky i vaku sami píšou trvanlivost 2 měsíce, u skla mají trvanlivost 1 rok.
Já se alkoholu v PET obávám, alkohol je prostě vůči těmto obalům agresivní a ikdyž tam probíhá nějaké pomalé uvolňování a zdravotní normu to nepřesáhne dříve než za 2 měsíce, tak stejně bych doporučoval zvážit raději sklo, ikyž je to podstatně dražší.
Ta trvanlivost neni trvanlivost PETky ale trvanlivost staceneho vina (PETka propousti kyslik). Sezenes je snad v kazde vinarne ktera nabizi stacene vino.
Beztak to objednavam v utery/stredu a mam to na vikend, ikdyz vemu 2 nebo 3 tak jsou do mesice pryc. Box beru jen na Vanoce.
Ok, no díky za odkaz, dal jsem si ho do záložek, ale já teda, jestli tam někdy budu objednávat, tak jedině sklo. Podle mého názoru alkohol do PET nepatří.
Ještě jeden alkoholický postřeh, byť z jiné oblasti ...
Počátkem září jsem byl na návštěvě u známých ve Francii, u samé hranice se Švýcarském, a u nich jsem ochutnal Génépi L'Ancienne. Musím říct, že tak lahodný a efektivní žaludeční likér jsem ještě nepil. Stačila sklenička a opulentní oběd anebo večeři jsem strávil bez jakýchkoliv potíží anebo nepříjemných pocitů. Bohužel jsem dosud nenašel, kde bych stejnou značku mohl zakoupit v ČR.
Podle toho co pisou me prijde ze je to neco jako Tatransky caj (52, 72, nebo 35% verze) ktery tu uz leckde sezenes, tak muzes zkusit jako nahradu.
To ne, Tatranský čaj jsem pil již před X lety, a zkoušel jsem i jeho varianty s různým obsahem alkoholu a příchutí, ale tohle je úplně jiná chuť i konzistence. Spíše se to podobá Becherovce, ale není to tak přeslazené a lepivé. Taková Becherovka Light, ale na trávení funguje jak kyselina sírová!
Mléko, chleba, máslo, vejce, sýr, no a na rum zase nezbylo. To je bohužel realita a i zjevný důvod toho, jak tato debata upadá. Je holt krize a lidi musí peníze počítat a při dnešních cenách potravin si nekoupí ani to důležité, natož aby se zabývali rumem.
Já to zcela chápu a měl bych to podobně, nicméně mám naštěstí zásoby z let hojnosti a teď je mohu postupně spotřebovávat a být v klidu aspoň chvíli než to všechno vypiju.
A tak jsem se pustil do rumu, který jsem dostal k narozeninám a sice Nativo Autentico 15Y. No a mohu si jen přát, aby vydržel co nejdéle a usrkávat po malých douškách. Za mě moc dobrej rum, nejprve sladkohořkej, potom pálí na jazyku a nakonec prostě rum s takovou zvláštní výraznou chutí, kterou úplně nedokážu identifikovat, ale chutná mi opravdu moc. Nejlepší rum, co jsem pil. Možná trochu podobný tomu rumu Kraken, ale už je to delší doba,co jsem ho pil, ale matně si vzpomínám na trochu podobnou chuť.
No, vidim to tak rok dva a abychom toto téma archivovali pro budoucí generace, protože už nikdo nebude vědět, jak jsme si žili a jak bylo dobře, dokud to nevzali do rukou blbci.
Ja spis ted nemam duvod alkohol kupovat. Sama to nepiju a s kamarady se vidame spis pres leto. Ale za mesic mame akci, tak uz mam nejaky rum v merku.
Jinak ja naposled nechala v alkokrame pres dva litry, jen ne za rumy, ale za rozsirovani sbirky barevnych lahvi tatratea. Jenze tim se tady nechlubim, bo to neni rum
ale je fakt, ze "jina dobrota" by to asi byt mohla, to mi vlastne doslo az ted.
Určitě není podmínkou účasti jen rum.
Tatratea jsem kdysi pil, ale neni to nic pro mě. A ty lahve, je teda každá jinej "čaj" nebo je to jen o různě barevných lahvích?
Každá je jiná, ale podle mých zkušeností je to už takový rozmělněná komerce typu Republika anebo Hefron 100x jinak, Becherovka Lemon, Fernet 100 příchutí, ovšem nevylučují, že někdo si v tom může najít to své. Osobně mám ale rád prvotní originály a následné variance komerčně úspešného nápadu mě většinou neoslovují ...
Jak pise jege, jsou to ruzne varianty o ruznych chutich a ruzne sile (od 17 az do 72 %).
Originaly (52 a 72) jsou nejlepsi, z toho zbytku jak co, neco chutna lip, neco hur, ale jednak to chci postupne vsechno ochutnat a jednak se mi libi ty lahve
Tak jsem měl další rum a to sice Ron Quorhum. Nevim, jestli je to ten z odkazu, ale 12Y je nejlevnější, co jsem našel a ty ostatní jsou dražší, tak to bude asi ten. Musim se pořádně podívat, protože jsem tam tu číslovku nenašel. On teda i tenhle je za skoro tisícovku. A já ho dostal, nekupoval.
A prosim vás, to není tak, že bych ten předchozí skvělej rum takhle za pár dní vychlastal, to rozhodně ne. Naopak, jak je teď draho a dlouho si žádný rum nekoupim, tak já si to Nativo Autentico šetřim.
Tak jsem načal tenhle druhej, že ho také koštnu, ale teda, co vám budu povídat, vypiju ho, vylejvat ho nebudu, ale že bych z něj byl nějak unešen, to teda ne. Kořeněnej rum, který mě vůbec neoslovil. Začínám mít pocit, že čím má rum zajímavější a exotičtější lahev, asi teda nebude to sklo levné, tak už nezbyly peníze taky na kvalitní rum.
Kdyžtak bychom mohli podiskutovat i o těch lahvích, jestli to také pozorujete, čím hezčí a originálnější lahev, tím horší obsah. Podobně jsem to měl s tím Bumbum rumem, taky nezaujal.
Spis to bude o tom, co komu chutna a jak co vnima.
Mne treba ten Bumbu chutna moc.
Presne tak, ja som skor na sladsie rumy a naopak tie dozrievajuci vo whisky sudoch mi moc nechutia, pretoze maju ten whiskey nadych.
Pritom whiskey mam rad, ale pri rume nema co robit.
Tak ne, ten rum, co mám je tenhle:
https://www.alkohol.cz/produkty/quorhum-15-aos-solera-0-7l-40-8897/
No a prostě to dobrý není a vypil jsem u jiných rumů taky 40% víc a ráno v pohodě, ale u tohohle je z toho jen bolení hlavy.
Nekupoval jsem ho, v pohodě, ale stejně je to trpká zkušenost, protože to znamená, že ani drahej rum není záruka, že to bude dobrý. Zvlášť při dnešním zdražování, kdy člověk otočí každou korunu třikrát, je teda pro mě velký dilema, jestli ještě zkoušet objevovat nové rumové chutě nebo prostě jednou za čas jít do něčeho prověřeného.
Jeden známý věnující se rumkoštu, při ochutnávkách narazil na rum, kde deklarovali, že při destilaci záměrně vypálili trochu části, která se normálně nevyužívá. To jest přiboudlinu.
Ranní následky se dotavily.
Kdo nenakoupil minulý týden v Tesco, tak má šanci a ještě výhodnější nabídku v LIDLu - Dos Maderas 5+5 anebo Bumbu Rum za 799 Kč, Don Papa Baroko za 899 Kč, Dos Maderas 0.7 + 4x 0.022 degustační sada za 999 Kč, degustační sady Heffron anebo Tatratea za 329 Kč!
https://letaky.najdislevu.cz/lidl/letaksh/37972/21/
https://letaky.najdislevu.cz/lidl/letaksh/37972/22/
https://www.kuzovo.cz/rum/dos-maderas-5-5-px-degustacni-sada/
PS: Nezkoušel jste někdo ten patnáctiletý HELL OR HIGH WATER XO co je také za 799 Kč?
A od 5.04.2023 akční nabídka rumů u Kauflandu: https://leaflets.kaufland.com/cz-CZ/kaufland-05-04-2023-09-04-2023-5dbf90/view/flyer/page/10 . Nezkoušel někdo ten Espero Orange? Jestli se vyplatí jej ochutnat? Na Heuréce jej celkem chválí, dokonce tam někdo napsal, že je lepší než Don Papa: https://likery.heureka.cz/espero-caribbean-orange-40-0_7-l-tuba/.
Ja mela Espero Orange a tusim jeste kokosovy, taky mi chutnaly. Ale neni to cisty rum, rika se tomu "rumovy liker". Taky takovy sladky piti
Asi jej vyzkouším.
Našel jsem slušný velkoobchod, kde lze nakupovat i maloobchodně, ceny jsou většinou srovnatelné anebo nižší než akční v různých obchodech a výdej zdarma po celé ČR: http://www.donpealo.cz/
Nabídka rumů: http://www.donpealo.cz/vyhledavani?s=rum
Espero: http://www.donpealo.cz/vyhledavani?s=Espero
Já nakupu tady:
https://www.gastroklub.cz/rum-a-cachaca/
Já se na něj chystám. Jednou jsem ho měl možnost ochutnat a bylo to dobrý.
https://www.lidl.cz/l/cs/letak/3-4-9-4-2023-vychutnejte-si-velikonoce/view/jumpmarks/page/16
Tenhle týden v Lidlu mají Malteco 10Y za 499 Kč, pěkná cena. Sice se v různých eshopech koupí taky za to pětikilčo, ale s dopravou to vyjde na víc a tady to vezmete s houskama a mlíkem. Akorát já jsem momentálně bez peněz, tak si musim nechat zajít chuť, ale jinak doporučuju.
Marenda koktejl: rum, houska, mléko.
Flor de Caña 12 Centenario
Podařilo se mi v Lidlu koupit poslední kus, možná proto byl zlevněn na 450 Kč.
Sladký jen mírně, chuť dubová, zrání v sudu je znát. Kupoval jsem ho naslepo, nevěděl jsem, co je to zač, ale lákalo mě to zkusit. Určitě zapadne do sbírky, lahev je zajímavá. Vůbec je fascinující, jak výrobci rumů dělají zajímavý lahve, aby to nebyl jen obyčejný obal, ale malý umělecký dílo, jako ten jejich rum.
Suhlasim. Castokrat krasna flasa a vo vnutri uplne dovny rum.
Jo, to je třeba to Pampero, to mě nijak zvlášť neoslovilo, nebo to neumím ocenit. Tadyten Flor de Cana se dá, je chuťově zajímavější.
Tam sme sa zhodli pri tom Pampere.
Ale zaujimavy poznatok zo vcera.
Mam doma rum-canerock-40-07l, ktory pri prvom ochutnani pred par dnami, ze ble...akoze trosku sladky, ale potom palil az som mal pocit, ze mam kyselinu z neho,
Skusil som o par dni 2 pohariky a en isty pocit.
Vcera asi po 1.5 tyzdni prisiel sused a ja reku skusim si s nim teda dat, dam mu tretiu sancu pri hrani pokru a cuduj sa svete...vcera mi chutil, dokonca by som ho po vcerajsku aj odporucal.
A cil budz mudry!
Pampero jsem taky měl jedno a víckrát už ne, takže to asi tebou nebude.
Já mám bohužel celou flašku. Ne že by byl hnusnej, ale není zajímavej, prostě je to jen drahej chlast.
Jo, je to prostě srajda. První hnusnej rum, kterej jsem pil je ten Ron Quorhum, řikal jsem tátovi, že nevim, co s tim, protože se to pít nedá, tak řikal, ať ho přinesu.
Ten Pampero bych ho přirovnal k Morganovi, akorát je drahej, ale vypít se to dá. 
Omlouvám se, že jsem sem nedal včas avízo, ale v Albertu byla Zacapa za 999 Kč, tak jsem koupil rovnou dvě a doufám, že to bude stát za to!
Není to rum, ale whisky-likér. Nedávno nám kdosi donesl Jack Daniel's Honey 35%, už jsme ho vycumlali a dnes jsme si raději koupili jednu flašku do foroty, kdyby nás zase přepadla cumlací chuť
Svým způsobem mi to trochu připomíná legendární socialistické Mystery, i když to bylo více citrusové chutí.
Tento Jack je opravdu lahodné pití! Říká ten, který jednoznačně preferuje gin.
JD robi este aj verziu Fire (skorica), ale ta je trosku ostrejsia, ale stale chutna. Honey je dost zensky, pretoze je dost sladky, ten skoricovy predsa len evokuje viac, ze pijes whiskey.
Inak Honey je dobra volba na pocuckavanie.
Nejde o jídlo či pití, ale o příběh. Excelentně napsáno, bavil jsem se královsky.
Jak jsem jela z koupaliště a úplně se znemožnila
Fakt to stojí za to.
Mám rád rum, ale rum nepiju, su totiž apstinent. Rum je pro mě nezbytný do buchtiček se šodó, na koblihy, do větrníků, k uvaření maku na koláče,... bez rumu to néni ono.
To mas asi na mysli spis tuzemak, ne rum.
Aspon ja bych teda na vyse zminene pochutiny opravdickym rumem neplytvala.
on je na to "p" nějak zatíženej. Viz nick u perzifláže Popelky
Kvůli tomu mám flašku tuzemáku doma. Do bábovek, cukroví a případně do čaje.
Ještě bych pochopil, že manželka použije Heffrona, ale i proto ví, kolik Bumbu stojí, aby to tam nedala.
Použít Heffrona do bábovky je neskutečně rozmařilé plýtvání!
Furt lepší, než by mi tam nalila něco z rumotéky. Heffron by byl to nejmenší zlo.
Tak jí tam nastrč do první linie Republicu, ta se v nejhorším pít dá a přitom je do bábovky furt vhodná, ikdyž zbytečně drahá.
To nemůžu, protože tu nekupuju. Ale však je ve špajzu tuzemák, su v klidu.
Nedivim se, Republica to hodnotu, co stojí nemá.
Dneska jsem v Globusu natrefil na Ron de Azur. Vyrábí to, stejně jako Republicu, Stock, dává to do stejných flašek, samozřejmě jinej popis.
Chuťově cítit trochu dřeva, je tmavší, ne příliš sladký, ale je dobrej, tohle si koupím znovu. Obyčejnej, ale dobrej rum. Dvě kila za půllitr, jako všechny tyhle levný rumy.
Nějak už vůbec nepiju, jak už není covid, tak není důvod. Mám rozpitou klasiku - Abuelo, ale není nějak chuť to ani dopít. Co jsme se ale shodli s otcem, že pokud rum, tak trváme na plnění v Karibiku, nějak oba nevěříme, že když se to plní kdekoli v Evropě, že to nepančují.
Tak jasně, že je to nějak namíchaný a dochucený, aby to mělo vždy stejnou chuť, zvláště v takovým velkým množství. Ale nejsem zase takovej fajnšmekr, abych tohle řešil, ani mi to peněženka nedovoluje.
Já naopak zase začal pocucávat, když pominuly ty letní tepla. V tom teple jsem na rum neměl pomyšlení, to jsem jen lil rádlery a to ještě k tomu nealko. Zase se vracím ke dvěma panákům za večer v pátek, v sobotu, občas šláftruňk v týdnu. Takže ta flaška mi vydrží docela dlouho.
U whisek je míchání přímo záměr, ale jsou zároveň single malt.
V teple anýzovku (ouzo, pastis, raki, sambucu, podle toho kde jsi) s ledovou vodou.
Jo, ten jsem také v pátek viděl. Dotáhla ho naše ukrajinská pomocnice, že si jej bere na dovolenou Řecka. Trochu jsem studoval, kdo jej vyrábí a když jsem zjistil, že je to Božkov, tak jsem si řekl, že to bude další verze Republiky.
Další verze lacinýho rumu, ať už ho vyrábí/stáčí kdokoliv. Ale tento je chuťově zajímej.
Jo, už jsem jej taky včera v Albertu koupil a hned i ochutnal. Nesmrdí tuzemákem jak Republika a není tak sladký jak Hefron. Připomíná mi spíše Professore, kterého mám z levných rumů nejraději, takže za mě dobrý.
Jelikoz jsem minuly vikend byla na zahranicni navsteve u whiskovyho kamose, tak jsem tentokrat ochutnala whisky
Za vecer padla cela lahev cehosi, co jsem si ted musela vygooglit, protoze je to trosku jazykolam -- Bunnahabhain. Celkem dobry pitivo to bylo. Ale nevim, ktera verze presne to byla, jen ze to byla cerna lahev
No a jednu jsem mu i privezla jako darek, zjistila jsem totiz, ze v CR je taky par vyrobcu whisky, tak jsem mu dovezla Trebitsch Czech Old Town Whisky. S tim, ze vubec netusim, jestli to je dobry nebo ne, ale nestezoval si, naopak byl mile prekvapenej, ze je to docela pitelny
Whisky mi nechutná, dávám přednost dobré slivovici, ale podle všeho je Třebíčská whisky skvělá - viz článek z roku 2019 Třebíčská whisky získala zlatou medaili. Předběhla skotské palírny:
V týdnu jsem po delší době navštívil LIDL a když jsem tam uviděl BUMBU za 699 Kč, tak jsem neodolal a konečně jsem jej koupil. Dnes dorazil na návštěvu soused, tak jsem to využil a ochutnali jsme to. Vůně boží, chuť také ujde, ale za vůni zaostává.
Pro souseda škoda! To je lepší vychlastat sám.
Za tu cenu si mal kupit karton.
Kdyby to někoho zajímalo, tak od zítra mají v Kaufu Dictator 12Y/0.7l za 630,-Kč.
Prý tam byl včera kvůli tomu takový nával, že dnes raději zavřeli.
Ježíšek mi nadělil láhev Diplomático, právě se ho chystám ochutnat. Tak na zdraví a ať je letošní rok lepší než byl ten minulý.

Taky jsem pod stromeckem jeden nasel. Za chvili na nej prijde rada
Tusim sme mali rovnake chute, kupil som si z nostalgie, kedysi som s tym rumom zacinal.
Uz som ochutnal, ale Demon Share mi chuti urcite viac (mali sme na VZ).
To je ten, ktery jsem musel zapit?
Jaaj ty si bol tusim jediny, ktoremu nechutil.
Zase robis problemy.
Oranžový, nebo zelený? Oranžový jsem měl a moc mě to nezaujalo, takový "obyčejný". Ale zelený je prej výborný.
Já jsem si ještě před Vánoci pořídil dvě lahvinky.
Espero Orange
Espero Cocoa
Pomerančový je výborný, dost sladký, ale chutná.
Kakaový jsem ještě nezkoušel.
Kolega si pořídil kokosový a vyžrali ho s přítelkyní za večer. Prej taky vynikající.
Měli to v Lidlu po pětikilu, což byla fajn cena.
Espero je fajn, ja mela pomerancovy a kokosovy, mnamka. Kakaovy ani nevim, ze je, to budu muset zkusit.
Vcera som mal toto https://www.svetnapojov.sk/akashi-blended-p97
A velmi prijemne som bol prekvapeny.
Já zase včera se sousedem vyzkoušel Don Papa Masskara, kterou jsem před Vánoci výhodně koupil v nějaké akci, a celkem zklamání ... To Bumbu aspoň neskutečně voní, tohle mě nějak moc neoslovilo, ani vůně, ani chuť nic extra, asi na úrovni Espero Orange, který ale stojí o 1/3 méně.
Nekupuj maskary, ale original. Je to stejne i treba s Heffronem. Original je original.
Jo, ten jsem taky zkoušel kokosovej, nebo Republicu kafe, ale vracím se k původním. Je to příliš sladký a možná ochucený až moc.
republika kafe je peknej humac... to jsem jednou koupila a skoncilo to tak, ze jsem si to lila do kafe nebo do cukrovi, samotny se to pit nedalo
Já jsem to vypil, ale znovu si to kupovat nebudu.
Republicu cafe som mal raz a stacilo, ale kokosoveho Hefrona uz asi 3x a kludne si ho dam znovu.
Ježíšek mi prinesl Barceló Imperial a vubec to není špatné.
Já se na něj už několikrát díval, díky za tip, příště budu mít odvahu ho koupit. Musím uznat, že ty jejich hranatý flašky jsou pěkný.
Aktuálně sjíždím Don Papa, co mi manželka na podzim koupila a já si slíbil, že ho otevřu až na Vánoce.
Rok 2024 u mna kraloval Demon`s Share, aj ked poznatky mam z roznych rumov.
Zhrnutie.
Demoni su dobri aj 3 aj 6 rocny, cenovy rozdiel 5 eur, chutovo su u mna na rovnakej urovni, takze kludne chodte aj do toho najlacnejsieho a najmladseiho. Naopak 12r nie je sice zly, stoji skoro 2x viac a pomer cena/vykon silne klesa.
Doma mam aj Don Papa Y.O. 10r, cena opat skoro 2 nasobna oproti obycajnemu a chutovo...no sklamanie, neodporucam, je uz dost ostry na mna. Klasicky Don je lepsi.
Pred nedavnom ma na odporucanie sestry zaujal aj Espero Caribean Orange, prijemna cena a vyrazna chut pomaranca, cena okolo 20 eur.
Ak si niekto rad lepi usta za lacny peniaz tak potom kokosovy Hefron, za 10 eur v akcii nie je o com.
Zaujali ma aj asi 3 dalsie rumy, ale nazvy si uz bohuzial nepamatam, kedze som ich nemal doma a ani som sa po nich nepatral, pretoze ak mam chut na rum kupujem Demona.
Zvysok bol taky, ze neurazil, ale nijako neoslnil, akze nazvy si nepamatam.
Hefron jedine klasika. Ty ochucene (podobne jako Demon) mi nechutnaji. U nas stale v akci k dostani za 199, coz je necelych 8 ecek.
Ten tříletý démon, co jsem sebral MM tankovi, je opravdu výborný; stejně ho hodnotí i paní exColombová.
Zamlouvám si další butelku, až se zase příště srazíme.
I ty Brute? Vždyť ten Demon nemá s rumem moc společného. Je to takové navoněné pití s rumovým základem.
Prostě nám to chutná
Dlouhé roky jsem byl z tvrdého alkoholu schopen ucucávat pouze gin. Dnes beru na milost ještě medového Džeka Danielse a toho flegova Démona. Mám rád lahodné pití, ne to, co mi křiví hubu (jakákoliv pálenka, whiska, koňak). Že to není předpisový rum, je mi jedno.