Zdravím, najdou se tady stejní šílenci, kteří si myslí, že jídlo, které nepálí je nudné? Včera jsem byl v Brně na Chillibrani a měl jsem možnost ochunat psychárnu, která se tam jedla ve finále. Jde o The Source extrakt (7.1 mil SHU). Totalní peklo, po exutí 3 jogutů jsem se poblil. Nechápu jak to mohli ti závodníci vydržet 4x...
Nápodobně - nemám rád, když to přebije veškerý ostatní chutě a zůstane z toho jen vypalovač chlebárny.
Divil by ses, kolik chuti ma takova naga. Ovocny tony... Palivost neovlivnuje chutovy receptory, pusobi na jiny receptory. Je to v hlave, kdyz tu palivost tolik nevnimas, chuti je furt dost.
Já mám takovou blbou vlastnost, že i při lehce pálivým/ostrým jídle mi začne být docela horko a začnu se potit jak prase. Navíc su světlej fototyp a tak k tomu ještě solidně zrudnu. Takže to prožívám dvojnásob. A že to působí na jiný receptory? To nějak neocením, když bych po takovým jídle mohl žvejkat železo a odlívat ingoty.
Obcas to nevadi, jak ze zdravotniho hlediska, tak mym chutovym bunkam, ale pravidelne bych palivy nejedl.
Nemám rád pálivé jídlo, člověk pak necítí nic jiného než hořící hubu.
Pro každého je pálivé jídlo něco jiného. Sám ho mám rád, do jídla si občas pro chuť dám sambal v docela velkém množství. Takhle na dálku se nedá říct co je pro koho pálivé. Znám i lidi, pro které byla moc pálivá rajská omáčka ze školní jídelny.
Mám rád hodně pálivé. Běžné kořenění je pro ženy, děti a jiné slabší kusy.
Poznámky nezkušeného rozhodčího jménem Frank z východního pobřeží: “Nedávno jsem byl poctěn pozváním k rozhodcování na soutěži ve vaření chilli. Jeden z rozhodčích totiž onemocněl a já se zrovna ptal jednoho z rozhodčích, kde najdu stánek s pivem. Zbývající dva rozhodčí (rodilí Texasané) mě ujistili, že to chilli není tak ostré jak se říká, a kromě toho mezi ochutnávkami se splachuje pivem, které dostanu v neomezeném množství zdarma. Takže jsem nabídku přijal. Následují opisy bodovacích lístků:
#1: Mikovo příšerná šílená pálivá strašná obluda:
Sudí 1: Moc rajčat. Příjemně rychlý nástup. Sudí 2: Jemná, osvěžující chuť rajčat. Nijak výrazně ostré. FRANK: Kurvafix, co je to za svinstvo? Slouplo by to barvu ze silnice! Plameny uhasilo až druhé pivo. Doufám, že tohle bylo to nejhorší co mě mohlo potkat; tihle Texasani jsou fakt cvoci.
#2: Arturův Plameňák:
Sudí 1: Krásná kouřová vůně, jemná příchuť vepřového. Slaboučký nahořklý ocásek. Sudí 2: Skvělá chuť domácí grilovací omáčky; abych to bral vážně by tam ale muselo být daleko více pepře. FRANK: Chraňte před dětmi! Fakt nevim co bych měl kromě bolesti cejtit. Musel jsem odhánět lidi co mi chtěli poskytnout masáž srdce aby radši běželi pro pivo. Když viděli muj xicht, hned narazili další sud.
#3: Fredův Požár ve stáji:
Sudí 1: Perfektní požárnické chilli! Perfektně ostré, možná by to chtělo fazole. Sudí 2: Chilli bez fazolí, mírná, příjemná příchuť mořské soli, virtuózní práce s pepřem. FRANK: Volejte protichemickou jednotku, někdo tu vyklopil cisternu jaderného odpadu! Nosní sliznice mě pálí jako bych šňupal kyselinu sírovou. Všichni už znají postup: pivo mi podávají řetězem abych neuhořel. Barmanka mě praštila do zad abych se neudusil; páteř mám teď před sebou na stole. Ze všeho toho piva už jsem taky pěkně na sračky.
#4: Bubbova černá magie:
Sudí 1: Omáčka s černými fazolemi, prakticky žádné koření. Fakt slabota. Sudí 2: Černé fazole s mírně nakyslou příchutí. Dalo by se to možná použít jako omáčka k dušené rybě, ale chilli to rozhodně není. FRANK: Cítil jsem že mám něco na jazyku, ale žádnou chuť; je možné aby chuťové pohárky na jazyku úplně odumřely? Sally, barmanka, stála připravená za mnou s tácem tupláků; tahle 150tikilová machna začíná vypadat docela žhavě, skoro jako ten toxickej odpad co tu musim žrát. Že by chilli bylo afrodiziakum?
#5: Lindin odstraňovač rtěnky a rtů:
Sudí 1: Silné, masité chilli. Čerstvě umletý cayenský pepř, velmi ostré, bleskový nástup. Velice působivé. Sudí 2: Chilli se sekaným hovězím masem, představoval bych si trochu více rajčat. Cayenský pepř je skvělý nápad. FRANK: Zvoní mi v uších, pot ze mě leje, a nemůžu zaostřit oči. Uprdnul jsem si a několik lidí za mnou museli odvézt na ARO. Soutěžící se urazila, když jsem utrousil že mi ta její leptací pasta zřejmě způsobila trvalý poškození mozku. Sally mi musela zastavit krvácení z jazyka proudem piva z pípy přímo na jazyk. Asi mi upadnou rty a vypadají zuby. A nejvíc mě sere, že oba zdejší rozhodčí mají pořád kecy, abych přestal křičet… Nejradši bych ty vidláky nakopal do prdele.
#6: Věřina Velmi Vegetariánská Variace:
Sudí 1: Řídká, ale velmi chutná vegetariánská omáčička. Perfektně vyvážený poměr koření a pepře. Sudí 2: Zatím nejlepší. Agresivní směs pepře, papriček, cibule a česneku. Špička. FRANK: Moje střeva jsou v jednom ohni. Když jsem si uprdnul, posral jsem se a mám strach, že se to prožere židlí a já padnu na znak. Nikdo už za mnou nepostává, kromě Sally. Musí bejt ještě větší magor než sem si myslel. Necejtim držku a prdel si budu muset rok utírat sněhem.
#7: Susanina Strašlivá Šílenost:
Sudí 1: Středně ostré chilli, příliš mnoho nakládaných papriček z konzervy. Sudí 2: M-hm, chutná to jako by tam kuchařka tu pixlu pepře zvrhla až na poslední chvíli. Musím vyjádřit své obavy o Franka; vypadá jako by nebyl zcela ve své kůži a neustále sprostě kleje. FRANK: Kdybych si v držce odpálil granát, vůbec bych to necejtil. Na jedno voko nevidim, slyšim jenom příšerně hlasitej hukot. Celý břicho sem si upatlal, dyž sem se lžící místo do pusy trefil do voka. Kalhoty mam plný sraček žhavejch jako láva. Aspoň doktoři při pitvě pochopí, na co sem chcípnul. Přestávam dejchat; strašně to pálí. Stejně všechen kyslík shoří než mi dojde do plic. Když se budu potřebovat nadechnout, budu vzduch nasávat tou dírou kterou se mi žaludek proleptal ven.
#8: Chili číslo 8:
Sudí 1: To nejlepší na konec; perfektní kombinace chilli, bezpečná pro všechny včetně dětí, nijak přehnaně ostrá, přesto příjemně prokrví. Sudí 2: Zlatý hřeb soutěže, perfektně vyvážená chuť. Ani ostrá, ani příliš jemná. Bohužel jsme o většinu přišli když Frank omdlel a při pádu ze židle na sebe celý hrnec strhnul. Nevím jestli to přežije, chudáček… Čím je to na tom severovýchodě krmí? Jak by asi dopadl, kdyby někdo uvařil něco fakt ostrého?
Bohužel v této verzi "historky" je chyba v překladu. Anglické "pepper" je zde nutno překládat jako paprika nebo paprička (myšleno chilli), ne jako pepř.
Pálivé musím. Neumím si představit maso bez bez feferonek či čilek. Počkej si na Zmijáka (gadjukin) - ten ti to přednese lépe .
Pálivá jídla jsou super. I pojídání chilli papriček jen tak samotných má svoje kouzlo...
Tak se pochlubte, co nejpálivějšího jste zkusili? :)
Obycejny feferonky. Stacilo sundat je z pizzy a pokusit se z nich oliznout prilepene pizzove ingredience. Au. Takze ne, palive rada nemam :D
Chilli chicken první den pobytu na Sri Lance (pálilo to jako čert, ale kuře v tom člověk skoro nenašel). Týden jsem se vyhýbal pálivému, protože jsem se tehdy bál, že ostatní jídla budou pálit stejně. Po týdnu jsem zkusil něco jiného pálivého a zjistil jsem, že je proti tomu z prvního dne nepálivé.
co nejpálivějšího jste zkusili?
Celou jolokii "na ex". To už ale byl fakt masakr . Omáčky klasika, Mučíto a teď od kámoše Blackflameho jeho omáčky. Pecka! Nemám moc rád takový ty extrakty.
Celou naga jolokila, uz 3x. Ve skleniku u znamy prave dozravej Trinidad scorpion moruga. To ale asi nedam, palivost byl asi jeste sla, te to jen o nejakejch 30-40% palivejsi nez ty nagy, ale jsou fakt obri, vedle toho je habanero drobna papricka. No ale urcite ochutnam, aspon treba pulku. Jinak, jo, palivy jim...
Pár kousíčku habanera nastražené v bramborovém salátu. Ale pomstil jsem se, potřel jsem habanerem hajzlpapír.
Miluju pálivé jídlo! Když si chci udělat radost, jedu do krajského města, kde je indická restaurace, a dám si Vindaloo. Zkoušel jsem ho i doma - dobrý, ale je to děsná drbačka (ještě horší, než naše svíčková) a tak si na něj raději zajedu. Co se týče přísad, aktuálně "užívám" El Chamán 666 Reserve, která má, jak název napovídá, 666000 Scovilleho jednotek (nemám rád omáčky s výraznou příchutí, proto jsem vybral tuhle - a byla to dobrá volba).
El Chamána 666 mám taky v kredenci! To je už pro náročnější...
Kdysi jsi mi doporučil Pure Death Sauce, to byla výborná lechce pálivá omáčka. Bohužel, na žádném českém eshopu ji nemají...
Mám za to, že mají. Nicméně máš pravdu, že u nás není právě dobrá dostupnost těchto artiklů.
Diky! Tenhle shop jsem nenašel. Už mám objednáno...
Tys to přivolal. Teď je zase v ČR nesehnatelný ten můj favorit - El Chamán 666 reserve. Musel jsem tedy do zahraničí, kde je za cca stejné peníze - 5€ vs. 150kč u nás. O něco dražší je pošta. Takže se toho vyplatí objednávat víc.
Ten El Chaman je na me moc. Strasne tam citim tu horkost extraktu, takze mi moc nemizi, mam ho uz dele jak rok a jeste jsem nespotreboval ani pulku...
Po letosnim chillibrani jsem si zamiloval tento e-shop: http://www.my-chilli.eu/ tam snad neni spatna omacka! Mel jsem moznost vyzkouset vsechny (doporucim Smoked Peppers).
No ta 666 je první, co jsem objednal znovu - všechny její předchůdci byli málo, resp. přešel jsem po nich o něco výše. Za ten tip se Smoked Peppers díky, není nad osobní zkušenost.
Pure Death Sauce - to zní opravdu jako velice bezpečná přísada. Jenom tak lehce pikantní
Přesně tak to je, je to asi tak: Je ti málo pálivý kečup? Kup si Tabasco. Je ti málo Tabasco? Kup si Srirachu. Je ti málo Sriracha? Kup si nějakou "Death Sauce" od Blairs. Je ti málo DS? Kup si Da'Bomb The Final Answer. Pro upřesnění - Sriracha má něco přes 2000SHU (Tabasco podle druhu, zelené asi polovinu, červené může mít i ty 2 tisíce), Death Sauce cca 35000SHU až 50000SHU, Da Bomb cca 1500000SHU až 2000000SHU. Čili je to tak, že tahle Pure Death Sauce je asi 25x akčnější, než Sriracha a 50x akčnější, než zelené Tabasco. A ta síla je v koncentraci - čili když začínáš, uděláš kotlík fazolí, guláše, leča,... a kápneš do toho 3 kapky tebou zvolené omáčky. Na o pak buď přidáš, nebo ubereš. (BTW: 3 kapky toho El Chamána 666 v půlkile fazolí mě spolehlivě prohřejou až do večera)
No, tabasco mě fakt nechutná. Nakyslá odporá chuť.. to mi nesmí do domu.. Ale teď přítelkyně donesla normální papriky z trhu, co pálily jak ďas.
Mně taky ne. Psal jsem to jen s přihlédnutím k pálivosti, chuť má každá ta omáčka jinou (ta Sriracha je podle mě docela dobrá, mírně česneková, určitě lepší, než Tabasco, nicméně pro mě je málo výrazná a použitelná tak max místo kečupu). U paprik je to složité - nevlezeš do nich a ochutnat obvykle nedávají.
Měl si už tu silnější Srirachu? S husou na obalu a červeným vrškem? Zajímalo by mě o kolik je pálivější, než klasická (se zeleným vrškem)...
U papriky dobře funuje čich pálová je cítit (pokud ho nemáš kouřením zničený).
U papriky dobře funuje čich pálová je cítit (pokud ho nemáš kouřením zničený).
Jak to tu řešíte, tak jste mě nalákali. Já si do jídla občas přidávám sambal oelek, pálivost se z toho dá dostat dobrá, ale když chci trochu víc, musím si toho do jídla dát celkem dost. Co byste mi jako začátečníkovi doporučili objednat? Nevím, jestli hned risknout něco na způsob těch omáček se slovy jako "killer" a "death" v názvu, nebo vzít něco jemnějšího.
Pokud jsi záčátečník, tak bych doporučil právě tu Pure Death Sauce nebo After Death Sauce, extraktovky zatím vynech...
Jestli koukame na tu samou, tak ta ma 35000 SHU, cimz se u me dostava do kategorie "palivej kecup jak ma bejt". To uz jde. V kategorii "palivej kecup" legendarni sriracha, tu muzu kdykoliv na cemkoliv, daval sem si ji treba do palacinek. Ta 3/4 kilovka u me doma padne tak behem 3-4 mesicu. Z kategorie pro pokrocily me opravdu nadchnul Satan shit, extraktovka v kategorii 500000+ Palivost opravdu nemala, ale ta malinova(a ja tam citim i trochu ostruzinovy) chut, to je neskutecna lahoda. Nicmene tohle az kdyz ma clovek potrenovano.
Tak jsem vybral Blair's Pure Death. Zkusím a uvidím.
Tak už jsem s nadšením vyzkoušel. Na rovinu, čekal jsem, že to bude pálit víc, ale rozhodně to nebyla špatná koupě.
Jenom bych to chtěl upřesnit: ostré nebo pálivé? Pálivé jsou třeba chillky, ostré např. wasabi. Není to totéž.
Tady je to samej gurmán. Já takovej gastronaut rozhodně nejsem, ale docela bych chtěl vyzkoušet jídlo, který si v každým druhým filmu vaří Terence Hill (např. na lokomotivě ve filmu Mé jméno je nikdo, kde mu ještě užírá Henry Fonda). Základ jsou fazole, ale po čem bych se měl asi pídit? Mexico?
Střel do Chůchla: terence hill beans a vyber si, co je tomu nejpodobnější.
No jo, máš recht, hned ten první odkaz vypadá jak opaření švábi, to bude ono.
Základ jsou fazole
Chillky. Fazole si dělám hodně často (k nemalé radosti kolegů ), samy o sobě ale nechutnají nijak zvlášť dobře. Je třeba použít správné ingredience (ocet, sůl /draselnou/, papričky).
Jo, taky se vždycky dívám, jak žere fazole, který já mám tak rád. Hádám, že tam má vždycky fazole a nějakou rajčatovou omáčku, pokud nemá hovězí maso, tak určitě slaninu (ta je totiž vcelku trvanlivá, což se na divokým západě hodí). Občas si nějakou tu variaci na takový jídlo dělám, sice barbarsky použiju koupenou konzervu fazolí v rajčatové omáčce, ale je to vcelku rychlý a dobrý. Na cibulce osmahnu buď nějaký to uzený maso (nebo alespoň klobásu), případě mletý maso, koření tam dej co chceš, buď tam prdnu rajskej protlak, nebo rozvařím pár rajčat, případně přidám kousky paprikovýho lusku, nakonec ty fazole. Chilli si dej dle libosti. Nic složitýho, v případě použití klobásy, či slaniny, je to rychlá večeřa.
Pálivému tedy neholduji, ale po přečtení pár receptů mi přijde, že vaše střeva musí produkovat něco mnohem horšího, než bylo užito v Sýrii.
Taky nechápu proč lidé jedí něco, co jim zlikviduje chuťové pohárky, zničí sliznice, umrtví peristaltiku střev a druhý den vypálí díru i do fajánsu. Nezdravá jídla by se měla zatížit hroznou spotřební daní, když si chce někdo ničit zdraví, ať platí. Jako za kouření a pití chlastu.
Slyšeli jsme slovo bóoooooooooží...
Chili nijak nepůsobí na chuťové pohárky a nikdy nebylo prokázáno, že je na tom něco nezdravého. Naopak je dokázáno, že kapsaicin působí proti rakovině. Možná by si to chtělo o tom něco přečíst, než psát podobně pič*viny...
Nejde o to číst. Jde o to psát!
Nejde o to číst ani psát. Jde o to přežít to!
Docela mi stačily papričky kolem 35000(?) SHU u Zběhlíka. Pálivá/pikantní jídla mám rád, na tyhle miliónové zabijáky (co tu popisujete) bych si ale netroufl. Kdysi jsem se pár let léčil se žaludečními vředy, nerad bych něco pokazil a musel opět držet dietu.
Možná působí proti rakovině, já nezpochybňoval nic takového. Ale když někdo spolkne drátěný laufpucr na kanóny, tak to rozhodně tělu neprospěje, to mi nikdo nevymluví. Při nejmenším je to polykání masochismus a to by také mělo být zakázáno.
Tobě by mělo být zakázáno psát sem...
Jak jinak, dejte mi BAN, že mám jiný názor. Stejně jsem zvědav na to, kdy ho tady dostanu. Jiné názory než komunitní se nikde netolerují ani netrpí. Kdybych na fóru černých koní haněl vraníky, tak mě taky vyženou.
Proč banán? Debaty jsou o toho aby si lidi názory napsali a pokud nejsi sprostý a neurážíš druhé, tak si plácej co ti libo. Ovšem musíš na oplátku tolerovat opačný názor. (třeba já bych zase zdražil všechny kdo "žerou zdravě bez masově, náhražkově" a nutí všechny ostatní k následování)
M-Pole, já ti sem třísknu můj recept na bůček, chceš?
Žádným slušným receptem nepohrdnu a bůček je a zůstane král mezi vší flákotou. (po tofu bleju a přestávám vidět)
To Georgij Gadjukin: Jakej komunista? Jste podlehl masáži našich sdělovacích prostředků asi. Kde jste za komunistů viděl tolik zákazů, jako dneska? Viděl jste zákaz pití jednoho piva na stanici autobusu v letním vedru? Zakázali vám komunisti topit v kamnech? Dneska je tisíckrát víc zákazů, než za komunistů, jestli jste si nevšiml.
A Vy jste si nevšiml, že komunisté nám vládnou pořád? Jen si jinak říkají.
Tak mám dojem, že ty vidíš komunisty všude a za vším. Podle mě je za vším jen a jen lidská nenažranost!
Při nejmenším je to polykání masochismus a to by také mělo být zakázáno.
Koukám, že co topik, to aspoň jeden komunista. Vůbec se nedivím, v jaké že to jsme prdeli. Nařizovat, zakazovat to je přesně to, v čem si proletariát libuje...
Při nejmenším je to polykání masochismus a to by také mělo být zakázáno.
A jak se my,konsensuální sadiste, pak budeme vyzivat? To je jako vypsana soutez na kazdyho alespon jeden trestny cin do zalohy?
To je snadné, stačí sadisty zakázat.
Našel jsem video mariňáků, kteří taky vyzkoušeli The Source. Dopadl jsem velice podobně...
Ale stejně si myslím, že nejvíc v hubě pálí lžíce, čerstvě vytažená z rozpálenýho oleje.
Pálivé jedlo mi chutí omnoho viac.
Vocuď pocuď. Pálivé mám rád, ale musí to doplňovat chuť jídla. Od jisté doby používám jen podomácku vypěstované a usušené tabasco papričky. Stačí jednu rozdrobit do hrnce guláše a je to až až.
Jinak nejsem příznivec takových těch kombinací "pálivá čokoláda". Ochutnal jsem a přišlo mi, jak kdybych zapíjel jahodový puding dvanáctkou plzní. Nesourodé chutě.
Super omáčka, jedna z nejlepších, co jsem měl. Doporučuji všem čiližoutům...
Hmm, tohle uz jsem kostoval. Neni to spatny, ale me ty vomajdy nejak extra nejedou. Naga je naga, letos sem jich dostal asi 15, zbejva me jedna. Ta chut je proste luxusni, a kdyz k tomu chci rajcata, dam tam rajcata. A kdyz ta paprika na skus krupne, to je teprve euforie... BTW, u nas v praci se s vomackama roztrhl pytel, kupovany a i domaci vyroba. Jako dobry, cesnek i ananas mam rad, ale kdyz jsem rozkrajel jednu nagu, tak par lidi prislo, vypitvali si kousicek cca 5x5mm a pul hodiny breceli a nadavali. Akorat nase sekretarka zbodla osminku, rekla "tohle je teda slusny" a vodesla - to me docela potesilo.
Ostre mam rad. Ale nikoli tak, ze ostrost prepere vse ostatni. Je to podobne, jako třeba u slivovice. Kdyz ma 70 %, nechutna mi.
Zrovna nedávno jsem udělal kravinu. Já blbec myslel, že to je normální paprika. Nebyla....... Tolik mlíka sem v životě nevypil.
Občas koupím nějaký chilli brambůrky, wasabi nebo chilli fazole v Lídlu. Není to ale zdravé a kdo má slabé žaludek nebo něco tak je to nebezpečný.. někde jsem četl, že někomu otekl krk a umřel
Není to ale zdravé a kdo má slabé žaludek nebo něco tak je to nebezpečný.. někde jsem četl, že někomu otekl krk a umřel
Já zase četl Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!" Pokud někomu otekl krk po konzumaci chilli, šlo nejspíše o alergickou reakci - stejně tak, jako když má někdo alergii třeba na ořechy. Můžete uvést nějaký zdroj svého tvrzení "Není to ale zdravé"? Naopak, o pozitivních účincích kapsaicinu jsou lidé přesvědčeni více, než 9 tisíc let. V léčbě jej používají například medicíny Ajurvédská, Čínská či Japonská. Modení medicína má zase důkazy o pozitivním vlivu kapsaicinu například na snižování rizika aterosklerózy, pomáhá při léčbě některých zánětů, diskutuje se o pozitivním vlivu při léčbě některým forem rakoviny. Samozřejmě, některé pozitivní účinky mohou u jedinců s některými onemocněními zpsobit spíše zhoršení stavu. Typickým příkladem je snižování hladiny krevního cukru, kterému kapsaicin napomáhá - u osob s diabetem tak může dojík k hypoglykemickému šoku. I přesto je ale vaše tvrzení od pravdy na hony vzdálené. Komu se chce číst, například materiál University od Maryland: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/cayenne vysvětluje, jak to s těmi zdravotními vlivy je.
S kapsaicinem souhlas. Nicméně isothiokyanáty (které můžou za chuť wasabi, hořčice atp.) už nejsou tak jednoznačné. A stejně mi nechutnají, resp. nesnáším, když to stoupá do nosu.
TO už jsme trochu vedle. Nicméně i isothiokyanáty jsou považovány za antikancerogenní složku potravy, mj. také proto se doporučuje konzumace brokolice (ta do nosu nestoupá) a mj. také jim zřejmě vděčí některé exotické rostliny za svou pověst (Peruánská Maca, například).
No vedle - mojmír psal o Wasabi, tak mi to vytanulo. Zas až tak dalece jsem se o isothiokyanáty nezajímal, jen jsem nabyl dojmu, že jsou "dobré" a "špatné". Možná mylně. Brokolici mám rád, pokud doma ale řeknu, že obsahuje isothiokyanát, tak už to manželka nebude chtít pozřít...
Kde je problém? Aspoň zbude víc na tebe.
Jak na hony vzdálené, to dá snad rozum, že když to tolik palí dělá to jen škody v těle.
Někdo si tak třeba čistí žaludek
A z čeho proboha čerpáte Mojmíre, toby mě zajímalo. Existují seriózní studie prokazující celou řadu pozitivních účinků Kapsaicinu, pokud by ani toto nestačilo, tak různé kultury včetně čínské medicíny ho využívají tisíce let. Takže by mě skutečně zajímalo, odkud čerpáte vy...?
Výborně, další jméno do detrollizeru....
Já jen doufám, že nemáte volební právo...
Tak ty bys asi byl schopen napsat, že škodí i alkohol.
Česnek taky pálí.
taky když ho sním mě bolí břicho několik hodin
jistě, že škodí se zamysli
A byl byste ochoten mi odpovědět, z čeho čerpáte, že kapsaicin škodí? Dík
kapsaicin? to slyším prvně, takže jsem o tom těžko něco tvrdil
to dá snad rozum, že když to tolik palí dělá to jen škody v těle.
Tohle jsem si vyložil tak, že podle vás "moc pálivé jidlo" škodí (ono je otázka co je moc, že?), nebo jak to bylo tedy myšleno? No a možná vás to překvapí, ale pálí právě kvůli kapsaicinu.
Já pálivý můžu. Z NORMÁLNÍHO jídla jsem zatím neměl nic, co bych "důstojně" nedal.
Pěstuju na zahráce chili a docela dávají. Většina lidí se po ní spotí a brečí. Já už jsem si zvykl. Minule jsem dělal guláš (a papričkou) a donesl jsem ho babičce na ochutnání. Oznámila mi potom, že jsem ji málem zabil a že to je hrůza. Že pálivý vůbec a když dělá guláš, dá tam na špičku nože pálivou papriku.
Takové ty megapálivé jsou jiná liga, ale že by byl můj koníček vyhledávat něco takového, to ne. Maximálně když to někdo donese "o co, že to nesníš".
jedlo má byť jedlom,trhanie rekordov je o trhaní rekordov,nie o jedle ako takom,pokial si dám napr. baraninu,chcem ju v jedle cítiť,pokial idem skúsiť rekordne štiplavú papriku,tak chcem cítiť rekordne štiplavú papriku,v tom prípade k nej nepotrebujem mať iné prímesy a la ryžu,knedle a spol,dobré a chutné jedlo je o tom,že všetky chute v ňom budú vyvážené,nie o tom,že nejaká korenina prebije chuť všetkého ostatného...osobne nemám problém zjesť 8-10 kusov Bhut Jolokia/Red Scorpio/Habanero papričiek naraz,ale určite by som si ich nenakrájal do napr.vepřo-knedlo-zela,aby to malo tú správnu chuť....pre mňa osobne bolo napr. velkým sklamaním wasabi,kým som o tom len čítal,aké je to extrémne štiplavé,tak som si o tom myslel svoje,ale keď som to prvý krát naozaj ochutnal,tak som skonštatoval,že v podstate nič moc,resp.štípe to v podstate rovnako ako europsky chren,žiaden extrém.....takže môj osobný záver je,že dobré jedlo je o vyvážení chutí jednotlivých komponentov,nie o ich zabití jednou prevažujúcou....
Samozřejmě. Já taky nežeru jenom pálivé, mám obecně rád dobré jídlo. Ale stejně, jako má občas člověk chuť na něco kyselého, tak má chuť i na něco pálivého. A v takovém případě já sahám po té mnou zmiňované omáčce. Taky si ji nekapu na pstruha, to by bylo znehodnocení dobrého jídla - tím myslím pstruha i omáčky.
No, co se wasabi tyce - to co se tu zhusta prodava je evropskej kren a k tomu treba 5% susenyho wasabi. Dostat se mimo japonsko k cerstve nastrouhanymu cistymu wasabi je velmi obtizny ukol, nehlede na financni narocnost. 10ks Bhut Jolokia najednou? Snesu dost(letos jeden Carolina Reaper), ale tohle bych chtel nekdy videt. Co ale vim, tak jedna Jolokia nepretluce chut masa, porad rozeznam hovezi od jehneciho uplne bez problemu. S cim souhlasim, do VKZ chilli nepatri, byt kousek bokem k dobre propecnymu masu, proc ne.
wasabi som jedol priamo v Japonsku,ale ako som už spomenul,čakal som od toho trošku viac...ono ako už bolo spomenuté,keď má človek chuť na niečo štiplavé,horké kyslé etc,tak si to dá,to je jasné,takisto extrémny typ papriky použitej s mierou oživí jedlo,alebo len kúsok mäsa,tak ist také typicky štiplavé jedlo a la chilli con carne musí štípať,inak by to nebolo ono,tam sa to predpokladá,že to bude štípať,ale poznám rôznych extrémistom,ktorí jednoduch nacpú štiplavú papriku všeade,bez ohladu na to,či tá štiplavosť všetko zabije ,alebo nie,hlavne nech to štípe a to je jedna z vecí,čo ja osobne nemusím,znesiem síce vela,ale najradšej z tých "štiplavcov" mám jalapeňos,štípu jemne,skôr chutia pikantne ako nepríjemne a ich chuť sa dá pomerne dobre v jedle regulovať časom varenia,aby neboli nepríjemné ani menej odolným/tolerantným povahám a aj luďom,ktorí majú nejaké problémy s trávením...treba pamätať aj napr. na to,že niekto,kto má napr.helicobactera,"chytený" pankreas ap. a nevie o tom,môže mať velmi vážne sekundárne problémy po zjedení aj kúsku habanery
Ty jsi dal celou Carolinu i se semínky?? Tohle jsem zkusil s Morugou, dal jsem jeden hryz a nedopadlo to moc dobře - žaludek to nedal...
Pulku ty nejvetsi co sem mel, druhou pulkou jsem dostal nejakyho inda. Morugu sem dal celou. Nj, tyhle sily uz jsou docela o zaludku.
Chilli jsem nikdy samotný neochutnal, max. ve formě nějakýho prášku v jídle. :) Před lety jsem ochutnal wasabi a to mi stačilo. Tehdy jsme to s přítelkyní slušně oplakali a zalili litrem vody. Do extrému o kterém povídáš bych nešel.
Paliva jedla su nezdrave moze si ich davat len blbec
Mám rád pálivé, pravda, jsem stále začátečník. Červené Tabasco je mi už slabé, aktuálně si dávám Amazon Very Hot, prý 30 procent Habanero papriček, jako je to silnější než to Tabasco ale čekal jsem to horší.
No a protože v restauraci, kam chodím na oběd, jsem měl po objednání Chilli pocit, že jím dětskou přesnídávku, tak jsem se rozhodl, že si pořídím nějakou "kapesní" omáčku, kterou to jídlo vždycky zachráním. Takže hledám něco
- v kapesním balení (5 oz. je moc velké) - může být s vinným octem, ne však s česnekem a dalšími dochucovadly - silnější než Tabasco ale zase ať to neleptá díru do talíře - čistě založeno na papričkách, žádný extrakt - nechci žádné lebky, plameny a podobné puboš chujoviny na obalu, ať se to nemusím stydět vytáhnout u jídla
Kolega dotáhl do práce cosi od My-Chilli, myslím že z paprik s chmelem nebo co, pálila dost strašně ale hafo dobrá
Dneska ses zaregistroval a hned taháš nahoru starou debatu. Když chceš reklamu, tak si ji na férovku zaplať, tohle je ubohý.
Ať už je to reklama nebo ne, tak mezi chilli fanoušky je věc známá, že produkty my-chilli.eu jsou nejlepší domací chilli omáčky na našem trhu. Dělají to kluci, co pořádájí chillibraní v Brně, takže profíci každým coulem, a je to fakt lahoda!
Pálivé můžu, ale všechno s rozumem. Už překořeněný guláš nebo klobásky mi nechutnají, protože se ztrácí chuť ostatních přísad.
Jasně, tohle už by extrém. Ale dají se sehnat hodně pálivé omáčky, které jsou chuťově výborné...
Třeba:
http://www.hotsauce.com/Z-Nothing-Beyond-Hot-Sauce-p/1359zn.htm nebo klasika http://www.habanero.cz/detail/after-death-sauce/
Nápodobně - nemám rád, když to přebije veškerý ostatní chutě a zůstane z toho jen vypalovač chlebárny.
Divil by ses, kolik chuti ma takova naga. Ovocny tony... Palivost neovlivnuje chutovy receptory, pusobi na jiny receptory. Je to v hlave, kdyz tu palivost tolik nevnimas, chuti je furt dost.
Já mám takovou blbou vlastnost, že i při lehce pálivým/ostrým jídle mi začne být docela horko a začnu se potit jak prase. Navíc su světlej fototyp a tak k tomu ještě solidně zrudnu. Takže to prožívám dvojnásob. A že to působí na jiný receptory? To nějak neocením, když bych po takovým jídle mohl žvejkat železo a odlívat ingoty.
Obcas to nevadi, jak ze zdravotniho hlediska, tak mym chutovym bunkam, ale pravidelne bych palivy nejedl.
Nemám rád pálivé jídlo, člověk pak necítí nic jiného než hořící hubu.
Pro každého je pálivé jídlo něco jiného. Sám ho mám rád, do jídla si občas pro chuť dám sambal v docela velkém množství.
Takhle na dálku se nedá říct co je pro koho pálivé. Znám i lidi, pro které byla moc pálivá rajská omáčka ze školní jídelny.
Mám rád hodně pálivé. Běžné kořenění je pro ženy, děti a jiné slabší kusy.
Bohužel v této verzi "historky" je chyba v překladu. Anglické "pepper" je zde nutno překládat jako paprika nebo paprička (myšleno chilli), ne jako pepř.
Pálivé musím. Neumím si představit maso bez bez feferonek či čilek. Počkej si na Zmijáka (gadjukin) - ten ti to přednese lépe .
Pálivá jídla jsou super. I pojídání chilli papriček jen tak samotných má svoje kouzlo...
Tak se pochlubte, co nejpálivějšího jste zkusili? :)
Obycejny feferonky. Stacilo sundat je z pizzy a pokusit se z nich oliznout prilepene pizzove ingredience. Au. Takze ne, palive rada nemam :D
Chilli chicken první den pobytu na Sri Lance (pálilo to jako čert, ale kuře v tom člověk skoro nenašel). Týden jsem se vyhýbal pálivému, protože jsem se tehdy bál, že ostatní jídla budou pálit stejně. Po týdnu jsem zkusil něco jiného pálivého a zjistil jsem, že je proti tomu z prvního dne nepálivé.
Celou jolokii "na ex". To už ale byl fakt masakr .
Omáčky klasika, Mučíto a teď od kámoše Blackflameho jeho omáčky. Pecka! Nemám moc rád takový ty extrakty.
Celou naga jolokila, uz 3x.
Ve skleniku u znamy prave dozravej Trinidad scorpion moruga. To ale asi nedam, palivost byl asi jeste sla, te to jen o nejakejch 30-40% palivejsi nez ty nagy, ale jsou fakt obri, vedle toho je habanero drobna papricka. No ale urcite ochutnam, aspon treba pulku.
Jinak, jo, palivy jim...
Pár kousíčku habanera nastražené v bramborovém salátu. Ale pomstil jsem se, potřel jsem habanerem hajzlpapír.
Miluju pálivé jídlo! Když si chci udělat radost, jedu do krajského města, kde je indická restaurace, a dám si Vindaloo. Zkoušel jsem ho i doma - dobrý, ale je to děsná drbačka (ještě horší, než naše svíčková) a tak si na něj raději zajedu.
Co se týče přísad, aktuálně "užívám" El Chamán 666 Reserve, která má, jak název napovídá, 666000 Scovilleho jednotek (nemám rád omáčky s výraznou příchutí, proto jsem vybral tuhle - a byla to dobrá volba).
El Chamána 666 mám taky v kredenci! To je už pro náročnější...
Kdysi jsi mi doporučil Pure Death Sauce, to byla výborná lechce pálivá omáčka. Bohužel, na žádném českém eshopu ji nemají...
Mám za to, že mají. Nicméně máš pravdu, že u nás není právě dobrá dostupnost těchto artiklů.
Diky! Tenhle shop jsem nenašel. Už mám objednáno...
Tys to přivolal. Teď je zase v ČR nesehnatelný ten můj favorit - El Chamán 666 reserve.
Musel jsem tedy do zahraničí, kde je za cca stejné peníze - 5€ vs. 150kč u nás. O něco dražší je pošta. Takže se toho vyplatí objednávat víc.
Ten El Chaman je na me moc. Strasne tam citim tu horkost extraktu, takze mi moc nemizi, mam ho uz dele jak rok a jeste jsem nespotreboval ani pulku...
Po letosnim chillibrani jsem si zamiloval tento e-shop: http://www.my-chilli.eu/ tam snad neni spatna omacka! Mel jsem moznost vyzkouset vsechny (doporucim Smoked Peppers).
No ta 666 je první, co jsem objednal znovu - všechny její předchůdci byli málo, resp. přešel jsem po nich o něco výše. Za ten tip se Smoked Peppers díky, není nad osobní zkušenost.
Pure Death Sauce - to zní opravdu jako velice bezpečná přísada. Jenom tak lehce pikantní
Přesně tak to je, je to asi tak: Je ti málo pálivý kečup? Kup si Tabasco. Je ti málo Tabasco? Kup si Srirachu. Je ti málo Sriracha? Kup si nějakou "Death Sauce" od Blairs. Je ti málo DS? Kup si Da'Bomb The Final Answer.
Pro upřesnění - Sriracha má něco přes 2000SHU (Tabasco podle druhu, zelené asi polovinu, červené může mít i ty 2 tisíce), Death Sauce cca 35000SHU až 50000SHU, Da Bomb cca 1500000SHU až 2000000SHU.
Čili je to tak, že tahle Pure Death Sauce je asi 25x akčnější, než Sriracha a 50x akčnější, než zelené Tabasco.
A ta síla je v koncentraci - čili když začínáš, uděláš kotlík fazolí, guláše, leča,... a kápneš do toho 3 kapky tebou zvolené omáčky. Na o pak buď přidáš, nebo ubereš.
(BTW: 3 kapky toho El Chamána 666 v půlkile fazolí mě spolehlivě prohřejou až do večera)
No, tabasco mě fakt nechutná. Nakyslá odporá chuť.. to mi nesmí do domu.. Ale teď přítelkyně donesla normální papriky z trhu, co pálily jak ďas.
Mně taky ne.
Psal jsem to jen s přihlédnutím k pálivosti, chuť má každá ta omáčka jinou (ta Sriracha je podle mě docela dobrá, mírně česneková, určitě lepší, než Tabasco, nicméně pro mě je málo výrazná a použitelná tak max místo kečupu).
U paprik je to složité - nevlezeš do nich a ochutnat obvykle nedávají.
Měl si už tu silnější Srirachu? S husou na obalu a červeným vrškem? Zajímalo by mě o kolik je pálivější, než klasická (se zeleným vrškem)...
U papriky dobře funuje čich pálová je cítit (pokud ho nemáš kouřením zničený).
U papriky dobře funuje čich pálová je cítit (pokud ho nemáš kouřením zničený).
Jak to tu řešíte, tak jste mě nalákali. Já si do jídla občas přidávám sambal oelek, pálivost se z toho dá dostat dobrá, ale když chci trochu víc, musím si toho do jídla dát celkem dost.
Co byste mi jako začátečníkovi doporučili objednat? Nevím, jestli hned risknout něco na způsob těch omáček se slovy jako "killer" a "death" v názvu, nebo vzít něco jemnějšího.
Pokud jsi záčátečník, tak bych doporučil právě tu Pure Death Sauce nebo After Death Sauce, extraktovky zatím vynech...
Pro inpiraci: http://chillisauces.blogspot.cz/
Jestli koukame na tu samou, tak ta ma 35000 SHU, cimz se u me dostava do kategorie "palivej kecup jak ma bejt". To uz jde. V kategorii "palivej kecup" legendarni sriracha, tu muzu kdykoliv na cemkoliv, daval sem si ji treba do palacinek. Ta 3/4 kilovka u me doma padne tak behem 3-4 mesicu.
Z kategorie pro pokrocily me opravdu nadchnul Satan shit, extraktovka v kategorii 500000+ Palivost opravdu nemala, ale ta malinova(a ja tam citim i trochu ostruzinovy) chut, to je neskutecna lahoda. Nicmene tohle az kdyz ma clovek potrenovano.
Tak jsem vybral Blair's Pure Death. Zkusím a uvidím.
Tak už jsem s nadšením vyzkoušel. Na rovinu, čekal jsem, že to bude pálit víc, ale rozhodně to nebyla špatná koupě.
Pokud ti to přijde málo, tak jako další level doporučuju: http://www.habanero.cz/detail/habanero-paste/ nebo rovnou http://www.habanero.cz/detail/el-chaman-333/
Jak píše MaSo. Probírali jsme to kdysi tady: http://pc.poradna.net/q/view/332231-uplne-ot-parky-a-pecivo
Když už se začalo "párkovat", tak ještě jeden exkurz do historie: http://www.zive.cz/poradna/ot-kdo-jite-parky/sc-20-cq-130864/default.aspx?consultanswers=1
Jenom bych to chtěl upřesnit: ostré nebo pálivé? Pálivé jsou třeba chillky, ostré např. wasabi. Není to totéž.
Tady je to samej gurmán. Já takovej gastronaut rozhodně nejsem, ale docela bych chtěl vyzkoušet jídlo, který si v každým druhým filmu vaří Terence Hill (např. na lokomotivě ve filmu Mé jméno je nikdo, kde mu ještě užírá Henry Fonda). Základ jsou fazole, ale po čem bych se měl asi pídit? Mexico?
Střel do Chůchla: terence hill beans a vyber si, co je tomu nejpodobnější.
No jo, máš recht, hned ten první odkaz vypadá jak opaření švábi, to bude ono.
Chillky. Fazole si dělám hodně často (k nemalé radosti kolegů ), samy o sobě ale nechutnají nijak zvlášť dobře. Je třeba použít správné ingredience (ocet, sůl /draselnou/, papričky).
Jo, taky se vždycky dívám, jak žere fazole, který já mám tak rád.
Hádám, že tam má vždycky fazole a nějakou rajčatovou omáčku, pokud nemá hovězí maso, tak určitě slaninu (ta je totiž vcelku trvanlivá, což se na divokým západě hodí). Občas si nějakou tu variaci na takový jídlo dělám, sice barbarsky použiju koupenou konzervu fazolí v rajčatové omáčce, ale je to vcelku rychlý a dobrý. Na cibulce osmahnu buď nějaký to uzený maso (nebo alespoň klobásu), případě mletý maso, koření tam dej co chceš, buď tam prdnu rajskej protlak, nebo rozvařím pár rajčat, případně přidám kousky paprikovýho lusku, nakonec ty fazole. Chilli si dej dle libosti.
Nic složitýho, v případě použití klobásy, či slaniny, je to rychlá večeřa.
Pálivému tedy neholduji, ale po přečtení pár receptů mi přijde, že vaše střeva musí produkovat něco mnohem horšího, než bylo užito v Sýrii.
Taky nechápu proč lidé jedí něco, co jim zlikviduje chuťové pohárky, zničí sliznice, umrtví peristaltiku střev a druhý den vypálí díru i do fajánsu. Nezdravá jídla by se měla zatížit hroznou spotřební daní, když si chce někdo ničit zdraví, ať platí. Jako za kouření a pití chlastu.
Slyšeli jsme slovo bóoooooooooží...
Chili nijak nepůsobí na chuťové pohárky a nikdy nebylo prokázáno, že je na tom něco nezdravého. Naopak je dokázáno, že kapsaicin působí proti rakovině. Možná by si to chtělo o tom něco přečíst, než psát podobně pič*viny...
Nejde o to číst. Jde o to psát!
Nejde o to číst ani psát. Jde o to přežít to!
Docela mi stačily papričky kolem 35000(?) SHU u Zběhlíka.
Pálivá/pikantní jídla mám rád, na tyhle miliónové zabijáky (co tu popisujete) bych si ale netroufl. Kdysi jsem se pár let léčil se žaludečními vředy, nerad bych něco pokazil a musel opět držet dietu.
Možná působí proti rakovině, já nezpochybňoval nic takového. Ale když někdo spolkne drátěný laufpucr na kanóny, tak to rozhodně tělu neprospěje, to mi nikdo nevymluví. Při nejmenším je to polykání masochismus a to by také mělo být zakázáno.
Tobě by mělo být zakázáno psát sem...
Jak jinak, dejte mi BAN, že mám jiný názor. Stejně jsem zvědav na to, kdy ho tady dostanu. Jiné názory než komunitní se nikde netolerují ani netrpí. Kdybych na fóru černých koní haněl vraníky, tak mě taky vyženou.
Proč banán?
Debaty jsou o toho aby si lidi názory napsali a pokud nejsi sprostý a neurážíš druhé, tak si plácej co ti libo.
Ovšem musíš na oplátku tolerovat opačný názor.
(třeba já bych zase zdražil všechny kdo "žerou zdravě bez masově, náhražkově" a nutí všechny ostatní k následování)
M-Pole, já ti sem třísknu můj recept na bůček, chceš?
Žádným slušným receptem nepohrdnu a bůček je a zůstane král mezi vší flákotou.
(po tofu bleju a přestávám vidět)
To Georgij Gadjukin:
Jakej komunista? Jste podlehl masáži našich sdělovacích prostředků asi. Kde jste za komunistů viděl tolik zákazů, jako dneska? Viděl jste zákaz pití jednoho piva na stanici autobusu v letním vedru? Zakázali vám komunisti topit v kamnech? Dneska je tisíckrát víc zákazů, než za komunistů, jestli jste si nevšiml.
A Vy jste si nevšiml, že komunisté nám vládnou pořád? Jen si jinak říkají.
Tak mám dojem, že ty vidíš komunisty všude a za vším.
Podle mě je za vším jen a jen lidská nenažranost!
Koukám, že co topik, to aspoň jeden komunista. Vůbec se nedivím, v jaké že to jsme prdeli. Nařizovat, zakazovat to je přesně to, v čem si proletariát libuje...
A jak se my,konsensuální sadiste, pak budeme vyzivat? To je jako vypsana soutez na kazdyho alespon jeden trestny cin do zalohy?
To je snadné, stačí sadisty zakázat.
Našel jsem video mariňáků, kteří taky vyzkoušeli The Source. Dopadl jsem velice podobně...
Ale stejně si myslím, že nejvíc v hubě pálí lžíce, čerstvě vytažená z rozpálenýho oleje.
Pálivé jedlo mi chutí omnoho viac.
Vocuď pocuď.
Pálivé mám rád, ale musí to doplňovat chuť jídla.
Od jisté doby používám jen podomácku vypěstované a usušené tabasco papričky. Stačí jednu rozdrobit do hrnce guláše a je to až až.
Jinak nejsem příznivec takových těch kombinací "pálivá čokoláda". Ochutnal jsem a přišlo mi, jak kdybych zapíjel jahodový puding dvanáctkou plzní. Nesourodé chutě.
Nový přírustek do rodiny.
http://chillisauces.blogspot.cz/2013/06/recenze-hot-naga-sauce.html
Super omáčka, jedna z nejlepších, co jsem měl. Doporučuji všem čiližoutům...
Hmm, tohle uz jsem kostoval. Neni to spatny, ale me ty vomajdy nejak extra nejedou. Naga je naga, letos sem jich dostal asi 15, zbejva me jedna. Ta chut je proste luxusni, a kdyz k tomu chci rajcata, dam tam rajcata. A kdyz ta paprika na skus krupne, to je teprve euforie...
BTW, u nas v praci se s vomackama roztrhl pytel, kupovany a i domaci vyroba. Jako dobry, cesnek i ananas mam rad, ale kdyz jsem rozkrajel jednu nagu, tak par lidi prislo, vypitvali si kousicek cca 5x5mm a pul hodiny breceli a nadavali. Akorat nase sekretarka zbodla osminku, rekla "tohle je teda slusny" a vodesla - to me docela potesilo.
Ostre mam rad. Ale nikoli tak, ze ostrost prepere vse ostatni. Je to podobne, jako třeba u slivovice. Kdyz ma 70 %, nechutna mi.
Zrovna nedávno jsem udělal kravinu. Já blbec myslel, že to je normální paprika. Nebyla....... Tolik mlíka sem v životě nevypil.
Občas koupím nějaký chilli brambůrky, wasabi nebo chilli fazole v Lídlu. Není to ale zdravé a kdo má slabé žaludek nebo něco tak je to nebezpečný.. někde jsem četl, že někomu otekl krk a umřel
Já zase četl Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!"
Pokud někomu otekl krk po konzumaci chilli, šlo nejspíše o alergickou reakci - stejně tak, jako když má někdo alergii třeba na ořechy.
Můžete uvést nějaký zdroj svého tvrzení "Není to ale zdravé"? Naopak, o pozitivních účincích kapsaicinu jsou lidé přesvědčeni více, než 9 tisíc let. V léčbě jej používají například medicíny Ajurvédská, Čínská či Japonská.
Modení medicína má zase důkazy o pozitivním vlivu kapsaicinu například na snižování rizika aterosklerózy, pomáhá při léčbě některých zánětů, diskutuje se o pozitivním vlivu při léčbě některým forem rakoviny.
Samozřejmě, některé pozitivní účinky mohou u jedinců s některými onemocněními zpsobit spíše zhoršení stavu. Typickým příkladem je snižování hladiny krevního cukru, kterému kapsaicin napomáhá - u osob s diabetem tak může dojík k hypoglykemickému šoku. I přesto je ale vaše tvrzení od pravdy na hony vzdálené.
Komu se chce číst, například materiál University od Maryland: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/cayenne vysvětluje, jak to s těmi zdravotními vlivy je.
S kapsaicinem souhlas.
Nicméně isothiokyanáty (které můžou za chuť wasabi, hořčice atp.) už nejsou tak jednoznačné. A stejně mi nechutnají, resp. nesnáším, když to stoupá do nosu.
TO už jsme trochu vedle. Nicméně i isothiokyanáty jsou považovány za antikancerogenní složku potravy, mj. také proto se doporučuje konzumace brokolice (ta do nosu nestoupá) a mj. také jim zřejmě vděčí některé exotické rostliny za svou pověst (Peruánská Maca, například).
No vedle - mojmír psal o Wasabi, tak mi to vytanulo.
Zas až tak dalece jsem se o isothiokyanáty nezajímal, jen jsem nabyl dojmu, že jsou "dobré" a "špatné". Možná mylně.
Brokolici mám rád, pokud doma ale řeknu, že obsahuje isothiokyanát, tak už to manželka nebude chtít pozřít...
Kde je problém? Aspoň zbude víc na tebe.
Jak na hony vzdálené, to dá snad rozum, že když to tolik palí dělá to jen škody v těle.
Někdo si tak třeba čistí žaludek
A z čeho proboha čerpáte Mojmíre, toby mě zajímalo. Existují seriózní studie prokazující celou řadu pozitivních účinků Kapsaicinu, pokud by ani toto nestačilo, tak různé kultury včetně čínské medicíny ho využívají tisíce let. Takže by mě skutečně zajímalo, odkud čerpáte vy...?
Výborně, další jméno do detrollizeru....
Já jen doufám, že nemáte volební právo...
Tak ty bys asi byl schopen napsat, že škodí i alkohol.
Česnek taky pálí.
taky když ho sním mě bolí břicho několik hodin
jistě, že škodí se zamysli
A byl byste ochoten mi odpovědět, z čeho čerpáte, že kapsaicin škodí? Dík
kapsaicin? to slyším prvně, takže jsem o tom těžko něco tvrdil
Tohle jsem si vyložil tak, že podle vás "moc pálivé jidlo" škodí (ono je otázka co je moc, že?), nebo jak to bylo tedy myšleno? No a možná vás to překvapí, ale pálí právě kvůli kapsaicinu.
Já pálivý můžu. Z NORMÁLNÍHO jídla jsem zatím neměl nic, co bych "důstojně" nedal.
Pěstuju na zahráce chili a docela dávají. Většina lidí se po ní spotí a brečí. Já už jsem si zvykl. Minule jsem dělal guláš (a papričkou) a donesl jsem ho babičce na ochutnání. Oznámila mi potom, že jsem ji málem zabil a že to je hrůza. Že pálivý vůbec a když dělá guláš, dá tam na špičku nože pálivou papriku.
Takové ty megapálivé jsou jiná liga, ale že by byl můj koníček vyhledávat něco takového, to ne. Maximálně když to někdo donese "o co, že to nesníš".
jedlo má byť jedlom,trhanie rekordov je o trhaní rekordov,nie o jedle ako takom,pokial si dám napr. baraninu,chcem ju v jedle cítiť,pokial idem skúsiť rekordne štiplavú papriku,tak chcem cítiť rekordne štiplavú papriku,v tom prípade k nej nepotrebujem mať iné prímesy a la ryžu,knedle a spol,dobré a chutné jedlo je o tom,že všetky chute v ňom budú vyvážené,nie o tom,že nejaká korenina prebije chuť všetkého ostatného...osobne nemám problém zjesť 8-10 kusov Bhut Jolokia/Red Scorpio/Habanero papričiek naraz,ale určite by som si ich nenakrájal do napr.vepřo-knedlo-zela,aby to malo tú správnu chuť....pre mňa osobne bolo napr. velkým sklamaním wasabi,kým som o tom len čítal,aké je to extrémne štiplavé,tak som si o tom myslel svoje,ale keď som to prvý krát naozaj ochutnal,tak som skonštatoval,že v podstate nič moc,resp.štípe to v podstate rovnako ako europsky chren,žiaden extrém.....takže môj osobný záver je,že dobré jedlo je o vyvážení chutí jednotlivých komponentov,nie o ich zabití jednou prevažujúcou....
Samozřejmě. Já taky nežeru jenom pálivé, mám obecně rád dobré jídlo. Ale stejně, jako má občas člověk chuť na něco kyselého, tak má chuť i na něco pálivého. A v takovém případě já sahám po té mnou zmiňované omáčce. Taky si ji nekapu na pstruha, to by bylo znehodnocení dobrého jídla - tím myslím pstruha i omáčky.
No, co se wasabi tyce - to co se tu zhusta prodava je evropskej kren a k tomu treba 5% susenyho wasabi. Dostat se mimo japonsko k cerstve nastrouhanymu cistymu wasabi je velmi obtizny ukol, nehlede na financni narocnost.
10ks Bhut Jolokia najednou? Snesu dost(letos jeden Carolina Reaper), ale tohle bych chtel nekdy videt.
Co ale vim, tak jedna Jolokia nepretluce chut masa, porad rozeznam hovezi od jehneciho uplne bez problemu. S cim souhlasim, do VKZ chilli nepatri, byt kousek bokem k dobre propecnymu masu, proc ne.
wasabi som jedol priamo v Japonsku,ale ako som už spomenul,čakal som od toho trošku viac...ono ako už bolo spomenuté,keď má človek chuť na niečo štiplavé,horké kyslé etc,tak si to dá,to je jasné,takisto extrémny typ papriky použitej s mierou oživí jedlo,alebo len kúsok mäsa,tak ist také typicky štiplavé jedlo a la chilli con carne musí štípať,inak by to nebolo ono,tam sa to predpokladá,že to bude štípať,ale poznám rôznych extrémistom,ktorí jednoduch nacpú štiplavú papriku všeade,bez ohladu na to,či tá štiplavosť všetko zabije ,alebo nie,hlavne nech to štípe a to je jedna z vecí,čo ja osobne nemusím,znesiem síce vela,ale najradšej z tých "štiplavcov" mám jalapeňos,štípu jemne,skôr chutia pikantne ako nepríjemne a ich chuť sa dá pomerne dobre v jedle regulovať časom varenia,aby neboli nepríjemné ani menej odolným/tolerantným povahám a aj luďom,ktorí majú nejaké problémy s trávením...treba pamätať aj napr. na to,že niekto,kto má napr.helicobactera,"chytený" pankreas ap. a nevie o tom,môže mať velmi vážne sekundárne problémy po zjedení aj kúsku habanery
Ty jsi dal celou Carolinu i se semínky?? Tohle jsem zkusil s Morugou, dal jsem jeden hryz a nedopadlo to moc dobře - žaludek to nedal...
Pulku ty nejvetsi co sem mel, druhou pulkou jsem dostal nejakyho inda. Morugu sem dal celou. Nj, tyhle sily uz jsou docela o zaludku.
Chilli jsem nikdy samotný neochutnal, max. ve formě nějakýho prášku v jídle. :) Před lety jsem ochutnal wasabi a to mi stačilo. Tehdy jsme to s přítelkyní slušně oplakali a zalili litrem vody. Do extrému o kterém povídáš bych nešel.
Paliva jedla su nezdrave moze si ich davat len blbec
Jakou máš spotřebu?
http://debaty.net/debates/21131-ceskioslovensko
Tihle si to vychutnali.
http://www.novinky.cz/koktejl/352644-orchestr-sporadal-nejostrejsi-chilli-papricky-na-svete-pak-se-dal-do-hrani.html
Dovolím si vytáhnout toto vlákno...
Mám rád pálivé, pravda, jsem stále začátečník. Červené Tabasco je mi už slabé, aktuálně si dávám Amazon Very Hot, prý 30 procent Habanero papriček, jako je to silnější než to Tabasco ale čekal jsem to horší.
No a protože v restauraci, kam chodím na oběd, jsem měl po objednání Chilli pocit, že jím dětskou přesnídávku, tak jsem se rozhodl, že si pořídím nějakou "kapesní" omáčku, kterou to jídlo vždycky zachráním. Takže hledám něco
- v kapesním balení (5 oz. je moc velké)
- může být s vinným octem, ne však s česnekem a dalšími dochucovadly
- silnější než Tabasco ale zase ať to neleptá díru do talíře
- čistě založeno na papričkách, žádný extrakt
- nechci žádné lebky, plameny a podobné puboš chujoviny na obalu, ať se to nemusím stydět vytáhnout u jídla
Doporučíte?
Bez tohoto na oběd nejdu...
http://sriracha2go.com/products/srirachaforyou
česnek :(
http://www.seminka-chilli.cz/chilli-omacky/
nebo
http://www.seminka-chilli.cz/chilli-koreni/
Kolega dotáhl do práce cosi od My-Chilli, myslím že z paprik s chmelem nebo co, pálila dost strašně ale hafo dobrá
Dneska ses zaregistroval a hned taháš nahoru starou debatu. Když chceš reklamu, tak si ji na férovku zaplať, tohle je ubohý.
Ať už je to reklama nebo ne, tak mezi chilli fanoušky je věc známá, že produkty my-chilli.eu jsou nejlepší domací chilli omáčky na našem trhu. Dělají to kluci, co pořádájí chillibraní v Brně, takže profíci každým coulem, a je to fakt lahoda!