Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Máte rádi pálivé jídlo?

Zdravím,
najdou se tady stejní šílenci, kteří si myslí, že jídlo, které nepálí je nudné? :-) Včera jsem byl v Brně na Chillibrani a měl jsem možnost ochunat psychárnu, která se tam jedla ve finále. Jde o The Source extrakt (7.1 mil SHU). Totalní peklo, po exutí 3 jogutů jsem se poblil. Nechápu jak to mohli ti závodníci vydržet 4x...:-)

Předmět Autor Datum
Pálivé můžu, ale všechno s rozumem. Už překořeněný guláš nebo klobásky mi nechutnají, protože se ztr…
touchwood 08.09.2013 11:09
touchwood
Jasně, tohle už by extrém. Ale dají se sehnat hodně pálivé omáčky, které jsou chuťově výborné... Tř…
MaSo 08.09.2013 11:15
MaSo
Nápodobně - nemám rád, když to přebije veškerý ostatní chutě a zůstane z toho jen vypalovač chlebárn…
Prasak 08.09.2013 20:49
Prasak
Divil by ses, kolik chuti ma takova naga. Ovocny tony... Palivost neovlivnuje chutovy receptory, pus…
bahno 08.09.2013 20:53
bahno
Já mám takovou blbou vlastnost, že i při lehce pálivým/ostrým jídle mi začne být docela horko a začn…
Prasak 08.09.2013 20:57
Prasak
Obcas to nevadi, jak ze zdravotniho hlediska, tak mym chutovym bunkam, ale pravidelne bych palivy ne…
RedMaX 08.09.2013 11:14
RedMaX
Nemám rád pálivé jídlo, člověk pak necítí nic jiného než hořící hubu.
manas 08.09.2013 11:23
manas
Pro každého je pálivé jídlo něco jiného. Sám ho mám rád, do jídla si občas pro chuť dám sambal v doc…
Potkan007 08.09.2013 11:28
Potkan007
Mám rád hodně pálivé. Běžné kořenění je pro ženy, děti a jiné slabší kusy. :-)
IQ37 08.09.2013 12:14
IQ37
Poznámky nezkušeného rozhodčího jménem Frank z východního pobřeží: “Nedávno jsem byl poctěn pozváním…
Dale Cooper 08.09.2013 14:38
Dale Cooper
Bohužel v této verzi "historky" je chyba v překladu. Anglické "pepper" je zde nutno překládat jako p…
Georgij Gadjukin 09.09.2013 13:15
Georgij Gadjukin
Pálivé musím. Neumím si představit maso bez bez feferonek či čilek. Počkej si na Zmijáka (gadjukin)…
mif 08.09.2013 15:42
mif
Pálivá jídla jsou super. I pojídání chilli papriček jen tak samotných má svoje kouzlo...:-)
cejna 08.09.2013 16:42
cejna
Tak se pochlubte, co nejpálivějšího jste zkusili? :)
MaSo 08.09.2013 16:45
MaSo
Obycejny feferonky. Stacilo sundat je z pizzy a pokusit se z nich oliznout prilepene pizzove ingredi…
merlouska 08.09.2013 17:16
merlouska
Chilli chicken první den pobytu na Sri Lance (pálilo to jako čert, ale kuře v tom člověk skoro nenaš…
Potkan007 08.09.2013 17:25
Potkan007
co nejpálivějšího jste zkusili? Celou jolokii "na ex". To už ale byl fakt masakr :-D. Omáčky klasi…
cejna 08.09.2013 19:00
cejna
Celou naga jolokila, uz 3x. Ve skleniku u znamy prave dozravej Trinidad scorpion moruga. To ale asi…
bahno 08.09.2013 20:42
bahno
Pár kousíčku habanera nastražené v bramborovém salátu. Ale pomstil jsem se, potřel jsem habanerem ha…
manas 08.09.2013 20:53
manas
Miluju pálivé jídlo! Když si chci udělat radost, jedu do krajského města, kde je indická restaurace,…
Kurt 08.09.2013 17:53
Kurt
El Chamána 666 mám taky v kredenci! To je už pro náročnější...:-) Kdysi jsi mi doporučil Pure Death…
MaSo 08.09.2013 19:00
MaSo
Mám za to, že mají. Nicméně máš pravdu, že u nás není právě dobrá dostupnost těchto artiklů.
Kurt 08.09.2013 19:09
Kurt
Diky! :beer: Tenhle shop jsem nenašel. Už mám objednáno...:puff:
MaSo 09.09.2013 11:10
MaSo
Tys to přivolal. Teď je zase v ČR nesehnatelný ten můj favorit - El Chamán 666 reserve. Musel jsem t…
Kurt 20.10.2014 16:06
Kurt
Ten El Chaman je na me moc. Strasne tam citim tu horkost extraktu, takze mi moc nemizi, mam ho uz de…
MaSo 20.10.2014 16:40
MaSo
No ta 666 je první, co jsem objednal znovu - všechny její předchůdci byli málo, resp. přešel jsem po…
Kurt 20.10.2014 16:48
Kurt
Pure Death Sauce - to zní opravdu jako velice bezpečná přísada. Jenom tak lehce pikantní
JR_Ewing 09.09.2013 13:25
JR_Ewing
Přesně tak to je, je to asi tak: Je ti málo pálivý kečup? Kup si Tabasco. Je ti málo Tabasco? Kup si…
Kurt 09.09.2013 15:21
Kurt
No, tabasco mě fakt nechutná. Nakyslá odporá chuť.. to mi nesmí do domu.. Ale teď přítelkyně donesla…
JR_Ewing 09.09.2013 15:27
JR_Ewing
Mně taky ne. :-) Psal jsem to jen s přihlédnutím k pálivosti, chuť má každá ta omáčka jinou (ta Srir…
Kurt 09.09.2013 15:39
Kurt
Měl si už tu silnější Srirachu? S husou na obalu a červeným vrškem? Zajímalo by mě o kolik je pálivě…
MaSo 09.09.2013 15:42
MaSo
U papriky dobře funuje čich :-) pálová je cítit (pokud ho nemáš kouřením zničený).
JR_Ewing 09.09.2013 15:43
JR_Ewing
U papriky dobře funuje čich :-) pálová je cítit (pokud ho nemáš kouřením zničený).
JR_Ewing 09.09.2013 15:43
JR_Ewing
Jak to tu řešíte, tak jste mě nalákali. Já si do jídla občas přidávám sambal oelek, pálivost se z to…
Potkan007 08.09.2013 21:04
Potkan007
Pokud jsi záčátečník, tak bych doporučil právě tu Pure Death Sauce nebo After Death Sauce, extraktov…
MaSo 08.09.2013 21:06
MaSo
Jestli koukame na tu samou, tak ta ma 35000 SHU, cimz se u me dostava do kategorie "palivej kecup ja…
bahno 08.09.2013 21:19
bahno
Tak jsem vybral Blair's Pure Death. Zkusím a uvidím.
Potkan007 08.09.2013 21:32
Potkan007
Tak už jsem s nadšením vyzkoušel. Na rovinu, čekal jsem, že to bude pálit víc, ale rozhodně to nebyl…
Potkan007 11.09.2013 21:39
Potkan007
Pokud ti to přijde málo, tak jako další level doporučuju: http://www.habanero.cz/detail/habanero-pas…
MaSo 12.09.2013 06:59
MaSo
Jak píše MaSo. Probírali jsme to kdysi tady: http://pc.poradna.net/q/view/332231-uplne-ot-parky-a-pe…
Kurt 08.09.2013 21:10
Kurt
Když už se začalo "párkovat", tak ještě jeden exkurz do historie: http://www.zive.cz/poradna/ot-kdo-…
L-Core 09.09.2013 17:55
L-Core
Jenom bych to chtěl upřesnit: ostré nebo pálivé? Pálivé jsou třeba chillky, ostré např. wasabi. Není…
mif 08.09.2013 20:50
mif
Tady je to samej gurmán. Já takovej gastronaut rozhodně nejsem, ale docela bych chtěl vyzkoušet jídl…
Zarniwúp 08.09.2013 21:00
Zarniwúp
Střel do Chůchla: terence hill beans a vyber si, co je tomu nejpodobnější. ;-)
Kurt 08.09.2013 21:06
Kurt
No jo, máš recht, hned ten první odkaz vypadá jak opaření švábi, to bude ono. :-)
Zarniwúp 08.09.2013 21:08
Zarniwúp
Základ jsou fazole Chillky. Fazole si dělám hodně často (k nemalé radosti kolegů ]:)), samy o sobě…
mif 08.09.2013 21:11
mif
Jo, taky se vždycky dívám, jak žere fazole, který já mám tak rád. Hádám, že tam má vždycky fazole a…
Prasak 08.09.2013 22:01
Prasak
Pálivému tedy neholduji, ale po přečtení pár receptů mi přijde, že vaše střeva musí produkovat něco…
vlk56 08.09.2013 22:06
vlk56
Taky nechápu proč lidé jedí něco, co jim zlikviduje chuťové pohárky, zničí sliznice, umrtví peristal…
Ficka 09.09.2013 13:49
Ficka
Slyšeli jsme slovo bóoooooooooží...
Georgij Gadjukin 09.09.2013 14:01
Georgij Gadjukin
Chili nijak nepůsobí na chuťové pohárky a nikdy nebylo prokázáno, že je na tom něco nezdravého. Naop…
MaSo 09.09.2013 14:10
MaSo
Nejde o to číst. Jde o to psát!
Georgij Gadjukin 09.09.2013 14:18
Georgij Gadjukin
Nejde o to číst ani psát. Jde o to přežít to! ]:) Docela mi stačily papričky kolem 35000(?) SHU u Z…
L-Core 09.09.2013 18:01
L-Core
Možná působí proti rakovině, já nezpochybňoval nic takového. Ale když někdo spolkne drátěný laufpucr…
Ficka 09.09.2013 14:41
Ficka
Tobě by mělo být zakázáno psát sem...
MaSo 09.09.2013 14:43
MaSo
Jak jinak, dejte mi BAN, že mám jiný názor. Stejně jsem zvědav na to, kdy ho tady dostanu. Jiné názo…
Ficka 09.09.2013 14:46
Ficka
Proč banán? Debaty jsou o toho aby si lidi názory napsali a pokud nejsi sprostý a neurážíš druhé, ta…
M-Pol 09.09.2013 15:12
M-Pol
M-Pole, já ti sem třísknu můj recept na bůček, chceš? :))
Kurt 09.09.2013 15:26
Kurt
Žádným slušným receptem nepohrdnu a bůček je a zůstane král mezi vší flákotou. (po tofu bleju a přes…
M-Pol 09.09.2013 17:54
M-Pol
To Georgij Gadjukin: Jakej komunista? Jste podlehl masáži našich sdělovacích prostředků asi. Kde jst…
Ficka 09.09.2013 22:45
Ficka
A Vy jste si nevšiml, že komunisté nám vládnou pořád? Jen si jinak říkají.
Georgij Gadjukin 10.09.2013 06:16
Georgij Gadjukin
Tak mám dojem, že ty vidíš komunisty všude a za vším. Podle mě je za vším jen a jen lidská nenažrano…
M-Pol 10.09.2013 06:29
M-Pol
Při nejmenším je to polykání masochismus a to by také mělo být zakázáno. Koukám, že co topik, to as…
Georgij Gadjukin 09.09.2013 15:03
Georgij Gadjukin
Při nejmenším je to polykání masochismus a to by také mělo být zakázáno. A jak se my,konsensuální s…
bahno 09.09.2013 17:09
bahno
To je snadné, stačí sadisty zakázat.
karel 09.09.2013 17:15
karel
Našel jsem video mariňáků, kteří taky vyzkoušeli The Source. Dopadl jsem velice podobně...:-)
MaSo 09.09.2013 15:46
MaSo
Ale stejně si myslím, že nejvíc v hubě pálí lžíce, čerstvě vytažená z rozpálenýho oleje. :beer:
Zerozero 09.09.2013 18:16
Zerozero
Pálivé jedlo mi chutí omnoho viac.
09.09.2013 22:32
Vocuď pocuď. Pálivé mám rád, ale musí to doplňovat chuť jídla. Od jisté doby používám jen podomácku…
Moas 10.09.2013 06:45
Moas
Nový přírustek do rodiny. http://chillisauces.blogspot.cz/2013/06/recenze-hot-naga-sauce.html Super…
MaSo 18.10.2013 00:00
MaSo
Hmm, tohle uz jsem kostoval. Neni to spatny, ale me ty vomajdy nejak extra nejedou. Naga je naga, le…
bahno 18.10.2013 00:40
bahno
Ostre mam rad. Ale nikoli tak, ze ostrost prepere vse ostatni. Je to podobne, jako třeba u slivovice…
Kráťa 19.10.2013 13:35
Kráťa
Zrovna nedávno jsem udělal kravinu. Já blbec myslel, že to je normální paprika. Nebyla....... Tolik…
Eryo 20.10.2014 16:59
Eryo
Občas koupím nějaký chilli brambůrky, wasabi nebo chilli fazole v Lídlu. Není to ale zdravé a kdo má…
Mojmír 20.10.2014 17:17
Mojmír
Není to ale zdravé a kdo má slabé žaludek nebo něco tak je to nebezpečný.. někde jsem četl, že něko…
Kurt 20.10.2014 19:00
Kurt
S kapsaicinem souhlas. Nicméně isothiokyanáty (které můžou za chuť wasabi, hořčice atp.) už nejsou t…
Moas 21.10.2014 07:30
Moas
TO už jsme trochu vedle. Nicméně i isothiokyanáty jsou považovány za antikancerogenní složku potravy…
Kurt 21.10.2014 09:09
Kurt
No vedle - mojmír psal o Wasabi, tak mi to vytanulo. Zas až tak dalece jsem se o isothiokyanáty neza…
Moas 21.10.2014 09:15
Moas
Kde je problém? Aspoň zbude víc na tebe. :puff:
Kurt 21.10.2014 10:15
Kurt
Jak na hony vzdálené, to dá snad rozum, že když to tolik palí dělá to jen škody v těle.
Mojmír 21.10.2014 14:15
Mojmír
Někdo si tak třeba čistí žaludek :-D
Chocholoušek 21.10.2014 14:17
Chocholoušek
A z čeho proboha čerpáte Mojmíre, toby mě zajímalo. Existují seriózní studie prokazující celou řadu…
Roker 21.10.2014 14:45
Roker
Výborně, další jméno do detrollizeru....
MaSo 21.10.2014 15:21
MaSo
Já jen doufám, že nemáte volební právo...
Kurt 21.10.2014 15:51
Kurt
Tak ty bys asi byl schopen napsat, že škodí i alkohol.
karel 21.10.2014 15:53
karel
Česnek taky pálí. ;-)
Kurt 21.10.2014 15:54
Kurt
taky když ho sním mě bolí břicho několik hodin
Mojmír 21.10.2014 16:24
Mojmír
jistě, že škodí se zamysli
Mojmír 21.10.2014 16:26
Mojmír
A byl byste ochoten mi odpovědět, z čeho čerpáte, že kapsaicin škodí? Dík
Roker 21.10.2014 16:28
Roker
kapsaicin? to slyším prvně, takže jsem o tom těžko něco tvrdil
Mojmír 21.10.2014 17:03
Mojmír
to dá snad rozum, že když to tolik palí dělá to jen škody v těle. Tohle jsem si vyložil tak, že pod…
Roker 21.10.2014 17:06
Roker
Já pálivý můžu. Z NORMÁLNÍHO jídla jsem zatím neměl nic, co bych "důstojně" nedal. Pěstuju na zahrá…
Mayhem 20.10.2014 17:37
Mayhem
jedlo má byť jedlom,trhanie rekordov je o trhaní rekordov,nie o jedle ako takom,pokial si dám napr.…
audax 21.10.2014 12:57
audax
Samozřejmě. Já taky nežeru jenom pálivé, mám obecně rád dobré jídlo. Ale stejně, jako má občas člově…
Kurt 21.10.2014 15:54
Kurt
No, co se wasabi tyce - to co se tu zhusta prodava je evropskej kren a k tomu treba 5% susenyho wasa…
bahno 21.10.2014 16:24
bahno
wasabi som jedol priamo v Japonsku,ale ako som už spomenul,čakal som od toho trošku viac...ono ako u…
audax 23.10.2014 02:12
audax
Ty jsi dal celou Carolinu i se semínky?? Tohle jsem zkusil s Morugou, dal jsem jeden hryz a nedopadl…
MaSo 23.10.2014 09:06
MaSo
Pulku ty nejvetsi co sem mel, druhou pulkou jsem dostal nejakyho inda. Morugu sem dal celou. Nj, tyh…
bahno 31.10.2014 23:32
bahno
Chilli jsem nikdy samotný neochutnal, max. ve formě nějakýho prášku v jídle. :) Před lety jsem ochut…
Layoutman 03.11.2014 10:58
Layoutman
Paliva jedla su nezdrave moze si ich davat len blbec
Karell 03.11.2014 17:40
Karell
Jakou máš spotřebu? http://debaty.net/debates/21131-ceskioslovensko
karel 03.11.2014 17:46
karel
Tihle si to vychutnali. http://www.novinky.cz/koktejl/352644-orchestr-sporadal-nejostrejsi-chilli-pa…
Moas 06.11.2014 12:51
Moas
Dovolím si vytáhnout toto vlákno... Mám rád pálivé, pravda, jsem stále začátečník. Červené Tabasco…
Moas 01.03.2016 06:55
Moas
Bez tohoto na oběd nejdu...:-) http://sriracha2go.com/products/srirachaforyou
MaSo 01.03.2016 12:52
MaSo
česnek :(
Moas 01.03.2016 14:44
Moas
http://www.seminka-chilli.cz/chilli-omacky/ nebo http://www.seminka-chilli.cz/chilli-koreni/
cejna 01.03.2016 18:28
cejna
Kolega dotáhl do práce cosi od My-Chilli, myslím že z paprik s chmelem nebo co, pálila dost strašně…
dark_st 30.03.2016 17:04
dark_st
Dneska ses zaregistroval a hned taháš nahoru starou debatu. Když chceš reklamu, tak si ji na férovku…
Prasak 30.03.2016 19:32
Prasak
Ať už je to reklama nebo ne, tak mezi chilli fanoušky je věc známá, že produkty my-chilli.eu jsou ne… poslední
MaSo 31.03.2016 10:28
MaSo

Já mám takovou blbou vlastnost, že i při lehce pálivým/ostrým jídle mi začne být docela horko a začnu se potit jak prase. Navíc su světlej fototyp a tak k tomu ještě solidně zrudnu. Takže to prožívám dvojnásob. A že to působí na jiný receptory? To nějak neocením, když bych po takovým jídle mohl žvejkat železo a odlívat ingoty.

Pro každého je pálivé jídlo něco jiného. Sám ho mám rád, do jídla si občas pro chuť dám sambal v docela velkém množství.
Takhle na dálku se nedá říct co je pro koho pálivé. Znám i lidi, pro které byla moc pálivá rajská omáčka ze školní jídelny.

Poznámky nezkušeného rozhodčího jménem Frank z východního pobřeží: “Nedávno jsem byl poctěn pozváním k rozhodcování na soutěži ve vaření chilli. Jeden z rozhodčích totiž onemocněl a já se zrovna ptal jednoho z rozhodčích, kde najdu stánek s pivem. Zbývající dva rozhodčí (rodilí Texasané) mě ujistili, že to chilli není tak ostré jak se říká, a kromě toho mezi ochutnávkami se splachuje pivem, které dostanu v neomezeném množství zdarma. Takže jsem nabídku přijal. Následují opisy bodovacích lístků:

#1: Mikovo příšerná šílená pálivá strašná obluda:

Sudí 1: Moc rajčat. Příjemně rychlý nástup.
Sudí 2: Jemná, osvěžující chuť rajčat. Nijak výrazně ostré.
FRANK: Kurvafix, co je to za svinstvo? Slouplo by to barvu ze silnice! Plameny uhasilo až druhé pivo. Doufám, že tohle bylo to nejhorší co mě mohlo potkat; tihle Texasani jsou fakt cvoci.

#2: Arturův Plameňák:

Sudí 1: Krásná kouřová vůně, jemná příchuť vepřového. Slaboučký nahořklý ocásek.
Sudí 2: Skvělá chuť domácí grilovací omáčky; abych to bral vážně by tam ale muselo být daleko více pepře.
FRANK: Chraňte před dětmi! Fakt nevim co bych měl kromě bolesti cejtit. Musel jsem odhánět lidi co mi chtěli poskytnout masáž srdce aby radši běželi pro pivo. Když viděli muj xicht, hned narazili další sud.

#3: Fredův Požár ve stáji:

Sudí 1: Perfektní požárnické chilli! Perfektně ostré, možná by to chtělo fazole.
Sudí 2: Chilli bez fazolí, mírná, příjemná příchuť mořské soli, virtuózní práce s pepřem.
FRANK: Volejte protichemickou jednotku, někdo tu vyklopil cisternu jaderného odpadu! Nosní sliznice mě pálí jako bych šňupal kyselinu sírovou. Všichni už znají postup: pivo mi podávají řetězem abych neuhořel. Barmanka mě praštila do zad abych se neudusil; páteř mám teď před sebou na stole. Ze všeho toho piva už jsem taky pěkně na sračky.

#4: Bubbova černá magie:

Sudí 1: Omáčka s černými fazolemi, prakticky žádné koření. Fakt slabota.
Sudí 2: Černé fazole s mírně nakyslou příchutí. Dalo by se to možná použít jako omáčka k dušené rybě, ale chilli to rozhodně není.
FRANK: Cítil jsem že mám něco na jazyku, ale žádnou chuť; je možné aby chuťové pohárky na jazyku úplně odumřely? Sally, barmanka, stála připravená za mnou s tácem tupláků; tahle 150tikilová machna začíná vypadat docela žhavě, skoro jako ten toxickej odpad co tu musim žrát. Že by chilli bylo afrodiziakum?

#5: Lindin odstraňovač rtěnky a rtů:

Sudí 1: Silné, masité chilli. Čerstvě umletý cayenský pepř, velmi ostré, bleskový nástup. Velice působivé.
Sudí 2: Chilli se sekaným hovězím masem, představoval bych si trochu více rajčat. Cayenský pepř je skvělý nápad.
FRANK: Zvoní mi v uších, pot ze mě leje, a nemůžu zaostřit oči. Uprdnul jsem si a několik lidí za mnou museli odvézt na ARO. Soutěžící se urazila, když jsem utrousil že mi ta její leptací pasta zřejmě způsobila trvalý poškození mozku. Sally mi musela zastavit krvácení z jazyka proudem piva z pípy přímo na jazyk. Asi mi upadnou rty a vypadají zuby. A nejvíc mě sere, že oba zdejší rozhodčí mají pořád kecy, abych přestal křičet… Nejradši bych ty vidláky nakopal do prdele.

#6: Věřina Velmi Vegetariánská Variace:

Sudí 1: Řídká, ale velmi chutná vegetariánská omáčička. Perfektně vyvážený poměr koření a pepře.
Sudí 2: Zatím nejlepší. Agresivní směs pepře, papriček, cibule a česneku. Špička.
FRANK: Moje střeva jsou v jednom ohni. Když jsem si uprdnul, posral jsem se a mám strach, že se to prožere židlí a já padnu na znak. Nikdo už za mnou nepostává, kromě Sally. Musí bejt ještě větší magor než sem si myslel. Necejtim držku a prdel si budu muset rok utírat sněhem.

#7: Susanina Strašlivá Šílenost:

Sudí 1: Středně ostré chilli, příliš mnoho nakládaných papriček z konzervy.
Sudí 2: M-hm, chutná to jako by tam kuchařka tu pixlu pepře zvrhla až na poslední chvíli. Musím vyjádřit své obavy o Franka; vypadá jako by nebyl zcela ve své kůži a neustále sprostě kleje.
FRANK: Kdybych si v držce odpálil granát, vůbec bych to necejtil. Na jedno voko nevidim, slyšim jenom příšerně hlasitej hukot. Celý břicho sem si upatlal, dyž sem se lžící místo do pusy trefil do voka. Kalhoty mam plný sraček žhavejch jako láva. Aspoň doktoři při pitvě pochopí, na co sem chcípnul. Přestávam dejchat; strašně to pálí. Stejně všechen kyslík shoří než mi dojde do plic. Když se budu potřebovat nadechnout, budu vzduch nasávat tou dírou kterou se mi žaludek proleptal ven.

#8: Chili číslo 8:

Sudí 1: To nejlepší na konec; perfektní kombinace chilli, bezpečná pro všechny včetně dětí, nijak přehnaně ostrá, přesto příjemně prokrví.
Sudí 2: Zlatý hřeb soutěže, perfektně vyvážená chuť. Ani ostrá, ani příliš jemná. Bohužel jsme o většinu přišli když Frank omdlel a při pádu ze židle na sebe celý hrnec strhnul. Nevím jestli to přežije, chudáček… Čím je to na tom severovýchodě krmí? Jak by asi dopadl, kdyby někdo uvařil něco fakt ostrého?

:-)

Chilli chicken první den pobytu na Sri Lance (pálilo to jako čert, ale kuře v tom člověk skoro nenašel). Týden jsem se vyhýbal pálivému, protože jsem se tehdy bál, že ostatní jídla budou pálit stejně. Po týdnu jsem zkusil něco jiného pálivého a zjistil jsem, že je proti tomu z prvního dne nepálivé.

Celou naga jolokila, uz 3x.
Ve skleniku u znamy prave dozravej Trinidad scorpion moruga. To ale asi nedam, palivost byl asi jeste sla, te to jen o nejakejch 30-40% palivejsi nez ty nagy, ale jsou fakt obri, vedle toho je habanero drobna papricka. No ale urcite ochutnam, aspon treba pulku.
Jinak, jo, palivy jim...

Miluju pálivé jídlo! Když si chci udělat radost, jedu do krajského města, kde je indická restaurace, a dám si Vindaloo. Zkoušel jsem ho i doma - dobrý, ale je to děsná drbačka (ještě horší, než naše svíčková) a tak si na něj raději zajedu.
Co se týče přísad, aktuálně "užívám" El Chamán 666 Reserve, která má, jak název napovídá, 666000 Scovilleho jednotek (nemám rád omáčky s výraznou příchutí, proto jsem vybral tuhle - a byla to dobrá volba).

Přesně tak to je, je to asi tak: Je ti málo pálivý kečup? Kup si Tabasco. Je ti málo Tabasco? Kup si Srirachu. Je ti málo Sriracha? Kup si nějakou "Death Sauce" od Blairs. Je ti málo DS? Kup si Da'Bomb The Final Answer. ]:)
Pro upřesnění - Sriracha má něco přes 2000SHU (Tabasco podle druhu, zelené asi polovinu, červené může mít i ty 2 tisíce), Death Sauce cca 35000SHU až 50000SHU, Da Bomb cca 1500000SHU až 2000000SHU.
Čili je to tak, že tahle Pure Death Sauce je asi 25x akčnější, než Sriracha a 50x akčnější, než zelené Tabasco.
A ta síla je v koncentraci - čili když začínáš, uděláš kotlík fazolí, guláše, leča,... a kápneš do toho 3 kapky tebou zvolené omáčky. Na o pak buď přidáš, nebo ubereš. :-)
(BTW: 3 kapky toho El Chamána 666 v půlkile fazolí mě spolehlivě prohřejou až do večera)

Mně taky ne. :-)
Psal jsem to jen s přihlédnutím k pálivosti, chuť má každá ta omáčka jinou (ta Sriracha je podle mě docela dobrá, mírně česneková, určitě lepší, než Tabasco, nicméně pro mě je málo výrazná a použitelná tak max místo kečupu).
U paprik je to složité - nevlezeš do nich a ochutnat obvykle nedávají.

Jak to tu řešíte, tak jste mě nalákali. Já si do jídla občas přidávám sambal oelek, pálivost se z toho dá dostat dobrá, ale když chci trochu víc, musím si toho do jídla dát celkem dost.
Co byste mi jako začátečníkovi doporučili objednat? Nevím, jestli hned risknout něco na způsob těch omáček se slovy jako "killer" a "death" v názvu, nebo vzít něco jemnějšího.

Jestli koukame na tu samou, tak ta ma 35000 SHU, cimz se u me dostava do kategorie "palivej kecup jak ma bejt". To uz jde. V kategorii "palivej kecup" legendarni sriracha, tu muzu kdykoliv na cemkoliv, daval sem si ji treba do palacinek. Ta 3/4 kilovka u me doma padne tak behem 3-4 mesicu.
Z kategorie pro pokrocily me opravdu nadchnul Satan shit, extraktovka v kategorii 500000+ Palivost opravdu nemala, ale ta malinova(a ja tam citim i trochu ostruzinovy) chut, to je neskutecna lahoda. Nicmene tohle az kdyz ma clovek potrenovano.

Tady je to samej gurmán. Já takovej gastronaut rozhodně nejsem, ale docela bych chtěl vyzkoušet jídlo, který si v každým druhým filmu vaří Terence Hill (např. na lokomotivě ve filmu Mé jméno je nikdo, kde mu ještě užírá Henry Fonda). Základ jsou fazole, ale po čem bych se měl asi pídit? Mexico?

Jo, taky se vždycky dívám, jak žere fazole, který já mám tak rád.
Hádám, že tam má vždycky fazole a nějakou rajčatovou omáčku, pokud nemá hovězí maso, tak určitě slaninu (ta je totiž vcelku trvanlivá, což se na divokým západě hodí). Občas si nějakou tu variaci na takový jídlo dělám, sice barbarsky použiju koupenou konzervu fazolí v rajčatové omáčce, ale je to vcelku rychlý a dobrý. Na cibulce osmahnu buď nějaký to uzený maso (nebo alespoň klobásu), případě mletý maso, koření tam dej co chceš, buď tam prdnu rajskej protlak, nebo rozvařím pár rajčat, případně přidám kousky paprikovýho lusku, nakonec ty fazole. Chilli si dej dle libosti.
Nic složitýho, v případě použití klobásy, či slaniny, je to rychlá večeřa.

Taky nechápu proč lidé jedí něco, co jim zlikviduje chuťové pohárky, zničí sliznice, umrtví peristaltiku střev a druhý den vypálí díru i do fajánsu. Nezdravá jídla by se měla zatížit hroznou spotřební daní, když si chce někdo ničit zdraví, ať platí. Jako za kouření a pití chlastu.

Nejde o to číst ani psát. Jde o to přežít to! ]:)

Docela mi stačily papričky kolem 35000(?) SHU u Zběhlíka.
Pálivá/pikantní jídla mám rád, na tyhle miliónové zabijáky (co tu popisujete) bych si ale netroufl. Kdysi jsem se pár let léčil se žaludečními vředy, nerad bych něco pokazil a musel opět držet dietu.

Proč banán?
Debaty jsou o toho aby si lidi názory napsali a pokud nejsi sprostý a neurážíš druhé, tak si plácej co ti libo.
Ovšem musíš na oplátku tolerovat opačný názor.
(třeba já bych zase zdražil všechny kdo "žerou zdravě bez masově, náhražkově" a nutí všechny ostatní k následování)

To Georgij Gadjukin:
Jakej komunista? Jste podlehl masáži našich sdělovacích prostředků asi. Kde jste za komunistů viděl tolik zákazů, jako dneska? Viděl jste zákaz pití jednoho piva na stanici autobusu v letním vedru? Zakázali vám komunisti topit v kamnech? Dneska je tisíckrát víc zákazů, než za komunistů, jestli jste si nevšiml.

Vocuď pocuď.
Pálivé mám rád, ale musí to doplňovat chuť jídla.
Od jisté doby používám jen podomácku vypěstované a usušené tabasco papričky. Stačí jednu rozdrobit do hrnce guláše a je to až až.

Jinak nejsem příznivec takových těch kombinací "pálivá čokoláda". Ochutnal jsem a přišlo mi, jak kdybych zapíjel jahodový puding dvanáctkou plzní. Nesourodé chutě.

Hmm, tohle uz jsem kostoval. Neni to spatny, ale me ty vomajdy nejak extra nejedou. Naga je naga, letos sem jich dostal asi 15, zbejva me jedna. Ta chut je proste luxusni, a kdyz k tomu chci rajcata, dam tam rajcata. A kdyz ta paprika na skus krupne, to je teprve euforie...
BTW, u nas v praci se s vomackama roztrhl pytel, kupovany a i domaci vyroba. Jako dobry, cesnek i ananas mam rad, ale kdyz jsem rozkrajel jednu nagu, tak par lidi prislo, vypitvali si kousicek cca 5x5mm a pul hodiny breceli a nadavali. Akorat nase sekretarka zbodla osminku, rekla "tohle je teda slusny" a vodesla - to me docela potesilo.

Není to ale zdravé a kdo má slabé žaludek nebo něco tak je to nebezpečný.. někde jsem četl, že někomu otekl krk a umřel

Já zase četl Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!"
Pokud někomu otekl krk po konzumaci chilli, šlo nejspíše o alergickou reakci - stejně tak, jako když má někdo alergii třeba na ořechy.
Můžete uvést nějaký zdroj svého tvrzení "Není to ale zdravé"? Naopak, o pozitivních účincích kapsaicinu jsou lidé přesvědčeni více, než 9 tisíc let. V léčbě jej používají například medicíny Ajurvédská, Čínská či Japonská.
Modení medicína má zase důkazy o pozitivním vlivu kapsaicinu například na snižování rizika aterosklerózy, pomáhá při léčbě některých zánětů, diskutuje se o pozitivním vlivu při léčbě některým forem rakoviny.
Samozřejmě, některé pozitivní účinky mohou u jedinců s některými onemocněními zpsobit spíše zhoršení stavu. Typickým příkladem je snižování hladiny krevního cukru, kterému kapsaicin napomáhá - u osob s diabetem tak může dojík k hypoglykemickému šoku. I přesto je ale vaše tvrzení od pravdy na hony vzdálené.
Komu se chce číst, například materiál University od Maryland: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/cayenne vysvětluje, jak to s těmi zdravotními vlivy je.

TO už jsme trochu vedle. Nicméně i isothiokyanáty jsou považovány za antikancerogenní složku potravy, mj. také proto se doporučuje konzumace brokolice (ta do nosu nestoupá) a mj. také jim zřejmě vděčí některé exotické rostliny za svou pověst (Peruánská Maca, například).

No vedle - mojmír psal o Wasabi, tak mi to vytanulo.
Zas až tak dalece jsem se o isothiokyanáty nezajímal, jen jsem nabyl dojmu, že jsou "dobré" a "špatné". Možná mylně.
Brokolici mám rád, pokud doma ale řeknu, že obsahuje isothiokyanát, tak už to manželka nebude chtít pozřít...

A z čeho proboha čerpáte Mojmíre, toby mě zajímalo. Existují seriózní studie prokazující celou řadu pozitivních účinků Kapsaicinu, pokud by ani toto nestačilo, tak různé kultury včetně čínské medicíny ho využívají tisíce let. Takže by mě skutečně zajímalo, odkud čerpáte vy...?

Já pálivý můžu. Z NORMÁLNÍHO jídla jsem zatím neměl nic, co bych "důstojně" nedal.

Pěstuju na zahráce chili a docela dávají. Většina lidí se po ní spotí a brečí. :-D Já už jsem si zvykl. Minule jsem dělal guláš (a papričkou) a donesl jsem ho babičce na ochutnání. Oznámila mi potom, že jsem ji málem zabil a že to je hrůza. Že pálivý vůbec a když dělá guláš, dá tam na špičku nože pálivou papriku. :-D

Takové ty megapálivé jsou jiná liga, ale že by byl můj koníček vyhledávat něco takového, to ne. Maximálně když to někdo donese "o co, že to nesníš". :-D

jedlo má byť jedlom,trhanie rekordov je o trhaní rekordov,nie o jedle ako takom,pokial si dám napr. baraninu,chcem ju v jedle cítiť,pokial idem skúsiť rekordne štiplavú papriku,tak chcem cítiť rekordne štiplavú papriku,v tom prípade k nej nepotrebujem mať iné prímesy a la ryžu,knedle a spol,dobré a chutné jedlo je o tom,že všetky chute v ňom budú vyvážené,nie o tom,že nejaká korenina prebije chuť všetkého ostatného...osobne nemám problém zjesť 8-10 kusov Bhut Jolokia/Red Scorpio/Habanero papričiek naraz,ale určite by som si ich nenakrájal do napr.vepřo-knedlo-zela,aby to malo tú správnu chuť....pre mňa osobne bolo napr. velkým sklamaním wasabi,kým som o tom len čítal,aké je to extrémne štiplavé,tak som si o tom myslel svoje,ale keď som to prvý krát naozaj ochutnal,tak som skonštatoval,že v podstate nič moc,resp.štípe to v podstate rovnako ako europsky chren,žiaden extrém.....takže môj osobný záver je,že dobré jedlo je o vyvážení chutí jednotlivých komponentov,nie o ich zabití jednou prevažujúcou....

Samozřejmě. Já taky nežeru jenom pálivé, mám obecně rád dobré jídlo. Ale stejně, jako má občas člověk chuť na něco kyselého, tak má chuť i na něco pálivého. A v takovém případě já sahám po té mnou zmiňované omáčce. Taky si ji nekapu na pstruha, to by bylo znehodnocení dobrého jídla - tím myslím pstruha i omáčky. :-)

No, co se wasabi tyce - to co se tu zhusta prodava je evropskej kren a k tomu treba 5% susenyho wasabi. Dostat se mimo japonsko k cerstve nastrouhanymu cistymu wasabi je velmi obtizny ukol, nehlede na financni narocnost.
10ks Bhut Jolokia najednou? Snesu dost(letos jeden Carolina Reaper), ale tohle bych chtel nekdy videt.
Co ale vim, tak jedna Jolokia nepretluce chut masa, porad rozeznam hovezi od jehneciho uplne bez problemu. S cim souhlasim, do VKZ chilli nepatri, byt kousek bokem k dobre propecnymu masu, proc ne.

wasabi som jedol priamo v Japonsku,ale ako som už spomenul,čakal som od toho trošku viac...ono ako už bolo spomenuté,keď má človek chuť na niečo štiplavé,horké kyslé etc,tak si to dá,to je jasné,takisto extrémny typ papriky použitej s mierou oživí jedlo,alebo len kúsok mäsa,tak ist také typicky štiplavé jedlo a la chilli con carne musí štípať,inak by to nebolo ono,tam sa to predpokladá,že to bude štípať,ale poznám rôznych extrémistom,ktorí jednoduch nacpú štiplavú papriku všeade,bez ohladu na to,či tá štiplavosť všetko zabije ,alebo nie,hlavne nech to štípe a to je jedna z vecí,čo ja osobne nemusím,znesiem síce vela,ale najradšej z tých "štiplavcov" mám jalapeňos,štípu jemne,skôr chutia pikantne ako nepríjemne a ich chuť sa dá pomerne dobre v jedle regulovať časom varenia,aby neboli nepríjemné ani menej odolným/tolerantným povahám a aj luďom,ktorí majú nejaké problémy s trávením...treba pamätať aj napr. na to,že niekto,kto má napr.helicobactera,"chytený" pankreas ap. a nevie o tom,môže mať velmi vážne sekundárne problémy po zjedení aj kúsku habanery

Dovolím si vytáhnout toto vlákno...

Mám rád pálivé, pravda, jsem stále začátečník. Červené Tabasco je mi už slabé, aktuálně si dávám Amazon Very Hot, prý 30 procent Habanero papriček, jako je to silnější než to Tabasco ale čekal jsem to horší.

No a protože v restauraci, kam chodím na oběd, jsem měl po objednání Chilli pocit, že jím dětskou přesnídávku, tak jsem se rozhodl, že si pořídím nějakou "kapesní" omáčku, kterou to jídlo vždycky zachráním. Takže hledám něco

- v kapesním balení (5 oz. je moc velké)
- může být s vinným octem, ne však s česnekem a dalšími dochucovadly
- silnější než Tabasco ale zase ať to neleptá díru do talíře
- čistě založeno na papričkách, žádný extrakt
- nechci žádné lebky, plameny a podobné puboš chujoviny na obalu, ať se to nemusím stydět vytáhnout u jídla

Doporučíte?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru