
Máte rádi pálivé jídlo?
Zdravím,
najdou se tady stejní šílenci, kteří si myslí, že jídlo, které nepálí je nudné? Včera jsem byl v Brně na Chillibrani a měl jsem možnost ochunat psychárnu, která se tam jedla ve finále. Jde o The Source extrakt (7.1 mil SHU). Totalní peklo, po exutí 3 jogutů jsem se poblil. Nechápu jak to mohli ti závodníci vydržet 4x...
Ostre mam rad. Ale nikoli tak, ze ostrost prepere vse ostatni. Je to podobne, jako třeba u slivovice. Kdyz ma 70 %, nechutna mi.
Zrovna nedávno jsem udělal kravinu. Já blbec myslel, že to je normální paprika. Nebyla....... Tolik mlíka sem v životě nevypil.
Občas koupím nějaký chilli brambůrky, wasabi nebo chilli fazole v Lídlu. Není to ale zdravé a kdo má slabé žaludek nebo něco tak je to nebezpečný.. někde jsem četl, že někomu otekl krk a umřel
Já zase četl Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!"
Pokud někomu otekl krk po konzumaci chilli, šlo nejspíše o alergickou reakci - stejně tak, jako když má někdo alergii třeba na ořechy.
Můžete uvést nějaký zdroj svého tvrzení "Není to ale zdravé"? Naopak, o pozitivních účincích kapsaicinu jsou lidé přesvědčeni více, než 9 tisíc let. V léčbě jej používají například medicíny Ajurvédská, Čínská či Japonská.
Modení medicína má zase důkazy o pozitivním vlivu kapsaicinu například na snižování rizika aterosklerózy, pomáhá při léčbě některých zánětů, diskutuje se o pozitivním vlivu při léčbě některým forem rakoviny.
Samozřejmě, některé pozitivní účinky mohou u jedinců s některými onemocněními zpsobit spíše zhoršení stavu. Typickým příkladem je snižování hladiny krevního cukru, kterému kapsaicin napomáhá - u osob s diabetem tak může dojík k hypoglykemickému šoku. I přesto je ale vaše tvrzení od pravdy na hony vzdálené.
Komu se chce číst, například materiál University od Maryland: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/cayenne vysvětluje, jak to s těmi zdravotními vlivy je.
S kapsaicinem souhlas.
Nicméně isothiokyanáty (které můžou za chuť wasabi, hořčice atp.) už nejsou tak jednoznačné. A stejně mi nechutnají, resp. nesnáším, když to stoupá do nosu.
TO už jsme trochu vedle. Nicméně i isothiokyanáty jsou považovány za antikancerogenní složku potravy, mj. také proto se doporučuje konzumace brokolice (ta do nosu nestoupá) a mj. také jim zřejmě vděčí některé exotické rostliny za svou pověst (Peruánská Maca, například).
No vedle - mojmír psal o Wasabi, tak mi to vytanulo.
Zas až tak dalece jsem se o isothiokyanáty nezajímal, jen jsem nabyl dojmu, že jsou "dobré" a "špatné". Možná mylně.
Brokolici mám rád, pokud doma ale řeknu, že obsahuje isothiokyanát, tak už to manželka nebude chtít pozřít...
Kde je problém? Aspoň zbude víc na tebe.
Jak na hony vzdálené, to dá snad rozum, že když to tolik palí dělá to jen škody v těle.
Někdo si tak třeba čistí žaludek
A z čeho proboha čerpáte Mojmíre, toby mě zajímalo. Existují seriózní studie prokazující celou řadu pozitivních účinků Kapsaicinu, pokud by ani toto nestačilo, tak různé kultury včetně čínské medicíny ho využívají tisíce let. Takže by mě skutečně zajímalo, odkud čerpáte vy...?
Výborně, další jméno do detrollizeru....
Já jen doufám, že nemáte volební právo...
Tak ty bys asi byl schopen napsat, že škodí i alkohol.
Česnek taky pálí.
taky když ho sním mě bolí břicho několik hodin
jistě, že škodí se zamysli
A byl byste ochoten mi odpovědět, z čeho čerpáte, že kapsaicin škodí? Dík
kapsaicin? to slyším prvně, takže jsem o tom těžko něco tvrdil
Tohle jsem si vyložil tak, že podle vás "moc pálivé jidlo" škodí (ono je otázka co je moc, že?), nebo jak to bylo tedy myšleno? No a možná vás to překvapí, ale pálí právě kvůli kapsaicinu.
Já pálivý můžu. Z NORMÁLNÍHO jídla jsem zatím neměl nic, co bych "důstojně" nedal.
Pěstuju na zahráce chili a docela dávají. Většina lidí se po ní spotí a brečí.
Já už jsem si zvykl. Minule jsem dělal guláš (a papričkou) a donesl jsem ho babičce na ochutnání. Oznámila mi potom, že jsem ji málem zabil a že to je hrůza. Že pálivý vůbec a když dělá guláš, dá tam na špičku nože pálivou papriku. 
Takové ty megapálivé jsou jiná liga, ale že by byl můj koníček vyhledávat něco takového, to ne. Maximálně když to někdo donese "o co, že to nesníš".
jedlo má byť jedlom,trhanie rekordov je o trhaní rekordov,nie o jedle ako takom,pokial si dám napr. baraninu,chcem ju v jedle cítiť,pokial idem skúsiť rekordne štiplavú papriku,tak chcem cítiť rekordne štiplavú papriku,v tom prípade k nej nepotrebujem mať iné prímesy a la ryžu,knedle a spol,dobré a chutné jedlo je o tom,že všetky chute v ňom budú vyvážené,nie o tom,že nejaká korenina prebije chuť všetkého ostatného...osobne nemám problém zjesť 8-10 kusov Bhut Jolokia/Red Scorpio/Habanero papričiek naraz,ale určite by som si ich nenakrájal do napr.vepřo-knedlo-zela,aby to malo tú správnu chuť....pre mňa osobne bolo napr. velkým sklamaním wasabi,kým som o tom len čítal,aké je to extrémne štiplavé,tak som si o tom myslel svoje,ale keď som to prvý krát naozaj ochutnal,tak som skonštatoval,že v podstate nič moc,resp.štípe to v podstate rovnako ako europsky chren,žiaden extrém.....takže môj osobný záver je,že dobré jedlo je o vyvážení chutí jednotlivých komponentov,nie o ich zabití jednou prevažujúcou....
Samozřejmě. Já taky nežeru jenom pálivé, mám obecně rád dobré jídlo. Ale stejně, jako má občas člověk chuť na něco kyselého, tak má chuť i na něco pálivého. A v takovém případě já sahám po té mnou zmiňované omáčce. Taky si ji nekapu na pstruha, to by bylo znehodnocení dobrého jídla - tím myslím pstruha i omáčky.
No, co se wasabi tyce - to co se tu zhusta prodava je evropskej kren a k tomu treba 5% susenyho wasabi. Dostat se mimo japonsko k cerstve nastrouhanymu cistymu wasabi je velmi obtizny ukol, nehlede na financni narocnost.
10ks Bhut Jolokia najednou? Snesu dost(letos jeden Carolina Reaper), ale tohle bych chtel nekdy videt.
Co ale vim, tak jedna Jolokia nepretluce chut masa, porad rozeznam hovezi od jehneciho uplne bez problemu. S cim souhlasim, do VKZ chilli nepatri, byt kousek bokem k dobre propecnymu masu, proc ne.
wasabi som jedol priamo v Japonsku,ale ako som už spomenul,čakal som od toho trošku viac...ono ako už bolo spomenuté,keď má človek chuť na niečo štiplavé,horké kyslé etc,tak si to dá,to je jasné,takisto extrémny typ papriky použitej s mierou oživí jedlo,alebo len kúsok mäsa,tak ist také typicky štiplavé jedlo a la chilli con carne musí štípať,inak by to nebolo ono,tam sa to predpokladá,že to bude štípať,ale poznám rôznych extrémistom,ktorí jednoduch nacpú štiplavú papriku všeade,bez ohladu na to,či tá štiplavosť všetko zabije ,alebo nie,hlavne nech to štípe a to je jedna z vecí,čo ja osobne nemusím,znesiem síce vela,ale najradšej z tých "štiplavcov" mám jalapeňos,štípu jemne,skôr chutia pikantne ako nepríjemne a ich chuť sa dá pomerne dobre v jedle regulovať časom varenia,aby neboli nepríjemné ani menej odolným/tolerantným povahám a aj luďom,ktorí majú nejaké problémy s trávením...treba pamätať aj napr. na to,že niekto,kto má napr.helicobactera,"chytený" pankreas ap. a nevie o tom,môže mať velmi vážne sekundárne problémy po zjedení aj kúsku habanery
Ty jsi dal celou Carolinu i se semínky?? Tohle jsem zkusil s Morugou, dal jsem jeden hryz a nedopadlo to moc dobře - žaludek to nedal...
Pulku ty nejvetsi co sem mel, druhou pulkou jsem dostal nejakyho inda. Morugu sem dal celou. Nj, tyhle sily uz jsou docela o zaludku.
Chilli jsem nikdy samotný neochutnal, max. ve formě nějakýho prášku v jídle. :) Před lety jsem ochutnal wasabi a to mi stačilo. Tehdy jsme to s přítelkyní slušně oplakali a zalili litrem vody. Do extrému o kterém povídáš bych nešel.
Paliva jedla su nezdrave moze si ich davat len blbec
Jakou máš spotřebu?
http://debaty.net/debates/21131-ceskioslovensko
Tihle si to vychutnali.
http://www.novinky.cz/koktejl/352644-orchestr-sporadal-nejostrejsi-chilli-papricky-na-svete-pak-se-dal-do-hrani.html
Dovolím si vytáhnout toto vlákno...
Mám rád pálivé, pravda, jsem stále začátečník. Červené Tabasco je mi už slabé, aktuálně si dávám Amazon Very Hot, prý 30 procent Habanero papriček, jako je to silnější než to Tabasco ale čekal jsem to horší.
No a protože v restauraci, kam chodím na oběd, jsem měl po objednání Chilli pocit, že jím dětskou přesnídávku, tak jsem se rozhodl, že si pořídím nějakou "kapesní" omáčku, kterou to jídlo vždycky zachráním. Takže hledám něco
- v kapesním balení (5 oz. je moc velké)
- může být s vinným octem, ne však s česnekem a dalšími dochucovadly
- silnější než Tabasco ale zase ať to neleptá díru do talíře
- čistě založeno na papričkách, žádný extrakt
- nechci žádné lebky, plameny a podobné puboš chujoviny na obalu, ať se to nemusím stydět vytáhnout u jídla
Doporučíte?
Bez tohoto na oběd nejdu...
http://sriracha2go.com/products/srirachaforyou
česnek :(
http://www.seminka-chilli.cz/chilli-omacky/
nebo
http://www.seminka-chilli.cz/chilli-koreni/
Kolega dotáhl do práce cosi od My-Chilli, myslím že z paprik s chmelem nebo co, pálila dost strašně ale hafo dobrá![]:)](//common4.poradna.net/images/smiley/evilsmile.gif)
Dneska ses zaregistroval a hned taháš nahoru starou debatu. Když chceš reklamu, tak si ji na férovku zaplať, tohle je ubohý.
Ať už je to reklama nebo ne, tak mezi chilli fanoušky je věc známá, že produkty my-chilli.eu jsou nejlepší domací chilli omáčky na našem trhu. Dělají to kluci, co pořádájí chillibraní v Brně, takže profíci každým coulem, a je to fakt lahoda!