Arabesky 50% gramáž
Všiml si někdo že arabesky postupně snižujou gramáž a tedy zdražujou v přepočtu na kilo ? možná to nepřekvapí ale 50% to se nedá slušně vyjádřit
dnes mají 209g
původně měli 400g až do roku 22 v roce 23 350g a letos 209g
Týká se to všech cukrovinek. To co dříve vážilo 100 gramů nyní váží 80 gramů a méně a to co vážilo 50 gramů nyní váží 35 gramů. Všichni výrobci tak dbají o naše zdraví a aby nedocházelo k "přežírání", akorát cena se zvyšuje. A já pořád na základní škole nechápal "přímou úměrnost".
A na některé to dokonce psali. Pamatuji na dobré griliášové Vlnky, které už v prodeji nejsou, u kterých před lety snížili váhu a na novém obalu byl i nápis Nové a lehčí. Asi aby se zákazníci moc nenadřeli, když koupí celou krabici.
Já pamatuju, že původně měly vrstvu s vlnkama a pod ní byly 3 pláty oplatků s náplní. Postupně to snížili jen na ten jeden krycí oplatek vespod a pak Vlnky zmizely úplně. Třeba postupně taky zmizí všechno.
Taková Margotka, při té velikosti to byla malá svačina. Teď je to jen chuťovka, co má 80 gramů a stojí to raketu.
Jo a ještě si vzpomínám na sušenky Disco. Strašně rád jsem je rozdělil a vyjídal z toho tu čokoládu. Postupně z toho udělali mazlavou hmotu a reklamou z toho udělali přednost - "Ještě krémovější!" Bylo to menší, tenčí a hnusnější. A dražší. Neměl jsem je v hubě už desítky let. Naštěstí jsou alternativy.
A Zlaté oplatky, ty taky bývaly super, štos oplatků ve 4 vrstvách v balíku.. Teď jsou v balíčku jen dvě vrstvy a je to taky takový mazlavý.
Ještě že Sedita dělá pořád dobrý oplatky.
Když jsme byly malé děti, byly ty vlny napříč, pamatuju si, jak nás baivlo ukusovat to po vlnkách, pak se nějak otočily a jsou tak dodnes. Ale to by bylo to nejmenší. Dřív byly plné náplně, dneska jsou jen umazané nějakou pěnou. Já to počítám podle těch náplní a opravdu to byly tři oplatky plus ta vlnková, protože bylo vlnkové patro a dvě normální patra.
Zlaté to už je novinka a ty mi nikdy nechutnaly, protože byly opravdu zlaté (kakaové). Tehdy to byl název konkrétního produktu, dneska říkají zlaté všemu možnému takže to je něco jiného. Ale ty ostatní, co nebyly zlaté, ale třeba oříškové nebo malinové byly dobré.
Disko sušenky, to jsme měli rádi. A přesně tímhle způsobem (náplň zvlášť).
Margotka si dlouho držela váhu, ale už o ni taky přišla.
Ještě pamatuju Deli. Deli tyčinky snad už ani nedělaji, naposledy pamatuju cosi těžko poživatelného. Ale dřív jsme je měli rádi.
Sedita je ještě jakžtakž, takový jednooký mezi slepými. Orion nebo Opavia neni nic moc. Svého času, celkem nedávno (i když 5 let to klidně už být může), jsme kupovali máslové sušenky popsané v azbuce (ruské, ukrajinské nevím, česky to tam bylo jen přelepené), chutnaly jako ty klasické, co pamatujeme jako děti. Už jsem je taky dlouho neměl, asi už je k nám nevozí (nebo místo sušenek třeba pečou granáty). Co jsem z těch bukvic vyluštil bylo něco jako alenka (spíš jestli jsem si to nevsugeroval podle té holčičky, co tam byla vyražená na každé sušence).
Asi chtějí, abychom byli zdravější, tak produkují nepoživatelnou hmotu, abychom tolik nemlsali. Ale betre to jenom jako konspiraci, stejně tak bych mohl vymýšlet, že je to podle nařízení EU.
Jak dnes a dodnes? Vlnky se nedělají už skoro 15 let.
„No jo, Vlnky – to byly dobré oplatky. Škoda, že se přestaly prodávat.“
Velmi nepopulární názor, mně to vyhovuje. Týká se to hlavně sladkostí a dalších nezdravých pochutin. Půl kila těstovin má stále půl kila, kilo mouky má kilo a kilo paprik má taky kilo. Na mě je to neskutečně přeslazené, ale sem tam, párkrát za rok, dostanu na něco takového chuť. Jak nejsem zvyklý na kvanta cukru a soli, tak zrovna pro mě je velká čokoláda nebo balení solených chipsů něco, co musím jíst na víckrát. Prodávat za cenu jako před 20 lety chápu, že nejde a radši si koupím 50g balíček bonbonů za 25 korun, který dokážu v přijatelném čase zkonzumovat, než poctivé původní balení za trojnásobek a budu kolem něj chodit od Vánoc ještě na Velikonoce.
A proto kupujes kilo paprik za stovku a jabka v sezone za 60![]:)](https://static.poradna.net/images/smiley/evilsmile.gif)
Asi nejznámější příklad.
Také u tohoto výrobku s tebou musím souhlasit. Kdysi jsem dostal k narozeninám Toblerone o váze 4,5 kg a už se nevyrábí. No prostě hrůza co s námi ti výrobci dělají.

Když k nám přišla návštěva tak každý dostal kus. Zbavoval jsem se toho půl roku.
„Výrobci v poslední době zmenšují všechna balení, a to ani nemluvím o másle, chlazených výrobcích nebo chlebu.“
vysvětlení
Výrobci zmenšují balení potravin hlavně kvůli ekonomickým tlakům — a tahle taktika má dokonce jméno: smrskflace (anglicky shrinkflation). Tady jsou hlavní důvody, proč to dělají:
💸 Proč výrobci zmenšují balení
Inflace a rostoucí náklady: Ceny surovin, energií i dopravy rostou. Místo toho, aby výrobci zdražili, raději zmenší balení, aby cena na regálu zůstala stejná.
Psychologie zákazníka: Výrobci vědí, že zákazníci citlivě reagují na vyšší cenu. Menší balení si často nevšimnou, ale vyšší cenovky ano.
Zachování konkurenceschopnosti: Pokud by jeden výrobce zdražil a konkurence ne, zákazníci by mohli přejít jinam. Zmenšení balení je méně nápadné než zdražení.
Změna obalu bez upozornění: Balení se často zmenší, ale vizuálně vypadá stejně. Obsah je menší, ale cena zůstává.
📉 Nejčastěji zmenšované produkty
Máslo a pomazánky – gramáž se často snižuje o 10–20 g, aniž by se změnil obal.
Chléb a pečivo – menší bochníky nebo méně krajíců v balení, ale cena zůstává stejná.
Čokolády a sladkosti – méně gramů, někdy i menší počet kousků v tyčinkách nebo bonboniérách.
Brambůrky a snacky – obaly vypadají stejně, ale obsah je lehčí.
Jogurty a mléčné výrobky – kelímky s menším objemem, často bez upozornění.
Nápoje – například džusy nebo limonády v menších lahvích, ale za stejnou cenu.
Mražené potraviny – pizza, zelenina, hotová jídla – méně gramů, stejné balení.
🛒 Proč si toho nevšimneme
Obaly se často nemění, takže rozdíl v hmotnosti nebo objemu je nenápadný.
Výrobci spoléhají na to, že zákazníci sledují hlavně cenu, ne gramáž.
„A jak teď říkám, už to nebude jako dřív.“
Tys musel mít v mládí přezdívku Kolumbus, že jo?!
Jako že má nakřáplý vejce?
No to možná taky.
Ale aby přišel s něčím, co ještě nevíme, tak to ne.
Tenhle radiátor je chytřejší než Google.
A jdu měřit čas, za jak dlouho mi dá nesouhlas.![]:)](https://static.poradna.net/images/smiley/evilsmile.gif)