Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem ČR, počty narozených, datová řada

Rodí se málo dětí a už se objevují znepokojující články na webu, i v mainstreamu se dají najít.

Použil jsem data ze statistického úřadu o počtu narozených dětí od roku 1918, data jsou z území nynější České republiky. Nikde není zmínka o tom, zda data z období Protektorátu byla zpětně dopočítána/určena/získána z (tehdy) německých oblastí Sudet a zabraných území.

Lepší data k dispozici nemám.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jaTI3jzz5h7SBwkLuNpAQPELf2aB1XD16T1PWQFiBo8/edit?usp=sharing

Udělal jsem tabulku, kterou sdílím, první dva sloupce A, B jsou zřejmé. Ve sloupci C je absolutní změna oproti předchozímu roku a ve sloupci D relativná změna (%) oproti předchozímu roku.

Pak jsem přidal ještě klouzavý průměr za pět let, trochu to vyhladí skoky mezi následujícími roky, ale zato to víc ukazuje krátkodobý trend. Ve sloupci E je pětiletý klouzavý průměr, ovšem procentuální změny ze sloupce D, tj. mírně vyhlazené procentuální změny ze sloupce D. No a ve sloupci F je relativní změna počtu narozených aktuálního roku oproti roku pět let zpátky, tj. o kolik dětí víc/míň se narodilo v tom roce oproti době pět let zpět, ale v relativní hodnotě (%).

Nu, snad je to popsáno srozumitelně.

V datech jsou zřejmé jak trendy (třeba třináct let trvající pokles porodnosti) nebo prudké jednoleté skoky v porodnosti (sám k tomu žádné vysvětlení nemám).

Otevírám tedy diskusi na téma: rodí se málo dětí a je to průšvih.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků, neboli SMIS teď vydalo zprávu, že za pokles porodnost…
Jan Fiala 03.11.2024 04:59
Jan Fiala
Kdyby se očkovaným ženám narodilo stejné množství dětí jako neočkovaným, narodilo by se v republice…
merlouska 04.11.2024 00:52
merlouska
Tady mas ozdrojovany odkaz https://smis-lab.cz/2024/10/31/propad-porodnosti-oprava-omylu-predsedy-vl… nový
Jan Fiala 04.11.2024 05:24
Jan Fiala
S tímhle bych moc neargumentoval, ten jejich spolek jen šíří bludy a podporuje Rajchla, aby jejich p… nový
Karel04 04.11.2024 08:21
Karel04
Ja to sem dal ne jako fakt, ale jako moznost. Automaticky odsoudit někoho na základě toho, že podpor… nový
Jan Fiala 04.11.2024 08:37
Jan Fiala
Já jsem přesvědčen, že počet narozených dětí závisí na dvou zásadních faktorech: - čím je společnos… nový
L-Core 04.11.2024 08:43
L-Core
Zapocitej do toho "nezdrave" (prumyslove zpracovane) potraviny, ktere ke zvysovani porodnosti taky n… nový
Jan Fiala 04.11.2024 09:12
Jan Fiala
Ty problémy s početím určitě narůstají. Když byla manželka poprvé v porodnici (měla 23,5 roku), sko… nový
L-Core 04.11.2024 09:50
L-Core
Umela sladidla, plasty, tohle vse se na tom podili mnohem vic nez necisty vzduch. nový
Jan Fiala 04.11.2024 10:25
Jan Fiala
V Česku se rodí rok od roku méně dětí. Neúprosný trend těžce dopadá na regionální porodnice, které s… nový
Jan Fiala 04.11.2024 09:08
Jan Fiala
A co je pro ty regionální ještě horší, tak čím dál víc rodiček chodí rodit tam, kde to považují za n… poslední
gilhad 06.11.2024 14:55
gilhad

Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků, neboli SMIS teď vydalo zprávu, že za pokles porodnosti pravděpodobně může i covidové očkování.

Dostali se k datům, ze kterých vyplývá, že neočkovaným ženám v příslušném plodném věku se ve sledovaném období narodilo 114 dětí na tisíc žen a očkovaným ženám se ve stejném období narodilo 42 dětí na tisíc žen.

Kdyby se očkovaným ženám narodilo stejné množství dětí jako neočkovaným, narodilo by se v republice za rok sto padesát tisíc dětí…

Kdyby se očkovaným ženám narodilo stejné množství dětí jako neočkovaným, narodilo by se v republice za rok sto padesát tisíc dětí

Coz by se u nas stejne nenarodilo i bez jakehokoli ockovani. Takze to jsou akorat nejaka nahodna cisla vytrzena z kontextu. Aneb korelace neimplikuje kauzalitu.

Coz bych teda cekala, ze sdruzeni mikrobiologu, imunologu a statistiku bude vedet spis nez nejaka nahodna merla nekde na debatach.

Zverejnili i nejaky odkaz na kompletni data, studii nebo neco takoveho? Nebo jen tenhle nahodny vykrik?

Kdyz se nad tim zamyslim, tak vetsinou mivaji vic deti chudsi a mene vzdelane vrstvy, tj. ty, ktere jsou take nachylnejsi k tomu, aby rekneme... sly proti proudu (a nenechaly se ockovat).
Asi takhle: kolik spoluobcanu zavislych na socialnich davkach se nechalo ockovat / kolik deti ti sami spoluobcane obvykle mivaji? Versus ty bohatsi/vzdelanejsi vrstvy, kolik se tech nechalo naockovat a kolik mivaji deti?

S tímhle bych moc neargumentoval, ten jejich spolek jen šíří bludy a podporuje Rajchla, aby jejich předsedkyni dostal do Senátu.

https://denikn.cz/1120013/spolek-vedcu-poslal-desitky-tisic-rajchlove-strane-za-niz-jeho-predsedkyne-kandidovala-do-senatu/

https://www.denik.cz/z_domova/denik-proti-fake-news-tomas-furst-covid-19.html
A že je podporují i Parlamentní listy, tak to jim důvěryhodnosti taky nepřidá, prostě další konspirátoři.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rodi-se-mene-deti-Souvislost-s-vakcinami-Fiala-se-smal-pak-vyvratili-jeho-cisla-764203

Ja to sem dal ne jako fakt, ale jako moznost. Automaticky odsoudit někoho na základě toho, že podporuje Rajchla? To už jsme zase u nálepkování.
A co se konspirací týká, v poslední době mám dojem, že ty konspirace se po (už po stále kratším) čase ukazují jako pravda než naopak. Zvlášť, když se jim současná vláda jako první reakce vysmívá = nejsou argumenty.

Pokud beres Parlamentni listy jako konspirátory, pak jsou konspiracni i Novinky, Seznam, CT24 - v podstate kazdy, kdo neinforumje uplne objektivne, o plátcích typu Denik N ani nemluvím. To, ze nejaky platek neleze do zadku vlade neznamena, ze je konspiracni.

Já jsem přesvědčen, že počet narozených dětí závisí na dvou zásadních faktorech:

- čím je společnost bohatší, tím méně dětí má (Rodiče nepotřebuje x dětí, aby je ve stáří uživily, od toho je důchod. Zdravotnictví je kvalitnější, zemře jen velmi málo dětí, netřeba si je pořizovat "do zásoby, co kdyby". Lidé mají mnohem více možností seberealizace, tak pořizování dětí odkládají a pak už to třeba nejde.)
- lidé mají čas od času zároveň strach z nejisté budoucnosti (Nebudeme si teď pořizovat děti, když je krize, možná nás vyhodí z práce, jak je uživíme. Nebo: válka je za rohem.)

A pak je tu ještě část populace, která jde proti proudu: čím více dětí, tím více sociálních dávek. Tihle to ale nevrátí.

Zbytek považuji za účelovou hru s čísly. Ale protože nejsem vědec, možná se mýlím. Nicméně, je mi to jedno. My požadovaný počet dětí máme, naše děcka taky a vnučka/vnuci očkovaní nejsou. Co bude za 50 let, mi je ukradené, nijak to neovlivním, takže se tím nezaobírám, netrápím. Nemá žádný smysl, abych se tímhle případně nervoval.

Zapocitej do toho "nezdrave" (prumyslove zpracovane) potraviny, ktere ke zvysovani porodnosti taky neprispivaji.
Zajimave by byly statistiky treba z gynekologie o poctech paru, ktere se snazi o dite a nedari se. Tohle porovnani v case by asi bylo vypovidajici, jestli problem narusta nebo je to konspirace.

Ty problémy s početím určitě narůstají.

Když byla manželka poprvé v porodnici (měla 23,5 roku), skoro všechny spolurodičky byly mladší a byly tam už s druhým dítětem. Dnes je móda si pořizovat děti někdy ve čtyřiceti, tak ať se nediví, že to občas drhne. A kvalita spermatu ve dvaceti a čtyřiceti je také asi rozdílná.

Dnes sice máme, jak píšeš, "nezdravé" potraviny (že by byly třeba před 40 lety nějak extra zdravé, nedokážu posoudit, potravinářský průmysl existoval i tehdy a západní média před některými českými potravinami turisty varovala: kuřata, mléko, hlávkový salát), ale máme mnohonásobně čistší vzduch než před léty (fabriky, lokální topení), tak ten vliv možná bude šul-nul…

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru