Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem ČR, počty narozených, datová řada

Já jsem přesvědčen, že počet narozených dětí závisí na dvou zásadních faktorech:

- čím je společnost bohatší, tím méně dětí má (Rodiče nepotřebuje x dětí, aby je ve stáří uživily, od toho je důchod. Zdravotnictví je kvalitnější, zemře jen velmi málo dětí, netřeba si je pořizovat "do zásoby, co kdyby". Lidé mají mnohem více možností seberealizace, tak pořizování dětí odkládají a pak už to třeba nejde.)
- lidé mají čas od času zároveň strach z nejisté budoucnosti (Nebudeme si teď pořizovat děti, když je krize, možná nás vyhodí z práce, jak je uživíme. Nebo: válka je za rohem.)

A pak je tu ještě část populace, která jde proti proudu: čím více dětí, tím více sociálních dávek. Tihle to ale nevrátí.

Zbytek považuji za účelovou hru s čísly. Ale protože nejsem vědec, možná se mýlím. Nicméně, je mi to jedno. My požadovaný počet dětí máme, naše děcka taky a vnučka/vnuci očkovaní nejsou. Co bude za 50 let, mi je ukradené, nijak to neovlivním, takže se tím nezaobírám, netrápím. Nemá žádný smysl, abych se tímhle případně nervoval.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat