Pepsi s cukrem a sladidly.
https://e.metro.cz/default.aspx?d=15.12.2022&e=ME-PRAHA#strana=14
článek "Slepé nápoje".
Dnes jsem byl v TESCu a byla tam Pepsi s cukrem (1,5 l) a Pepsi s cukrem a sladidly (2,25 l).
Pokud bych ten článek včera náhodou nečetl, vzal bych tu větší (byla v akci). Fakt se ta nálepka lišila jen v tom drobném textu co obvykle nikdo nečte když si bere Pepsi s modrým štítkem.
https://www.pepsi.cz/ Takže jedu honem nakoupit zásoby té staré nezdravé Pepsi.
My to vaše zdraví zachráníme, i kdyby vás to mělo zabít!
To je ale pěkný nesmysl, to je asi jako kdyby se spotřeba benzinu snižovala přechodem na naftu.
Ten sloupek jsem četl, tohle odůvodnění tam nebylo. Zrovna se mi metro dostalo do ruky a já jel dost daleko, takže jsem ho nejen krátce prošel, ale přečetl jsem i části, které bych normálně vynechal. Říkal jsem si, že nemusím ani jednu (pespi nebo coca) a když se mi občas dostane do ruky, tak tohle neřešim.
Pamatujete si, jak se cukr nahrazoval levnějším glukózovo-fruktózovým sirupem. Taky s odkazem na zdraví. Pak se ale ceny obrátili, a najednou výrobcům přestalo jít o zdraví a vraceli se k cukru. Nevim jaká je situace dneska, ale jeden čas to bylo takové, že se použití toho, či onoho (asi podle momentální situace na trhu) vyznačovalo písmenkem u data spotřeby.
Ono je to trochu jinak a naopak. To odůvodnění nebylo v Metru, ale píše se na oficiálním webu https://www.pepsi.cz/, jak jsem uvedl.
A ten pravý cukr zavedli v roce 2016 kvůli dvojí kvalitě Pepsi, ne kvůli ceně. Teď je zase asi tlačí EU, aby cukr snížili, tak to zdůvodňují jako svůj zájem o zdraví spotřebitelů. Jenže tam místo toho glukózo-fruktózového sirupu začali cpát syntetická sladidla acesulfam K a sukralosu, čili E950 a E955. Tato éčka jsou sice bezpečná, ale chutnají hnusně.
https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/receptura-pepsi-bude-v-cesku-stejna-jako-v-nemecku-firma-bude-pouzivat-cukr.A160414_142429_test_ozr
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pepci-cola-cukr-evropa-slozeni-dieta-nutricni-slozeni.A221212_105623_ekonomika_vebe
https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/stejna-pepsi-jako-v-nemecku-firma-zacne-sladit-cukrem-chce-z/r~8686941e025611e6b23a0025900fea04/
https://www.pepsi.cz/produkty
Tak to bývá vždy, když firma hledá levnější řešení a udělá z toho přednost a ty spotřebiteli, hýkej nadšením!
Pamatuju, jak Disco sušenky mívaly v sobě tuhou náplň, skoro čokoládu. Začali to ředit a dělat to měkký a v reklamě borec řval "Ještě krémovější". Že je to hnusnější, to už si musel spotřebitel zjistit sám.
Já pamatuji vlnky, docela dobré. Pak začali dělat nové s nápisem na obalu Nové a lehčí! Ne že by byly dietnější a zdravější, ale snížili váhu a byly za stejnou cenu. Asi aby se zákazníci a hlavně děti tolik nenadřeli s jejich nošením.
Griliasovy. Tim zmensenim ojebali prevazne napln (hlavne v tech "vlnkach"), proto jsou hnusnejsi.
A taky ty vlnky měly ještě dvě spodní vrstvy oplatků. Nakonec zůstaly jen ty vlnky, tenký a pak zmizely úplně.
Já pamatuji indiánku nebo třeba nanuky, když jsem ukousl čokoládovou polevu, tak to křuplo.
Ale za to teď už mohu jezdit tramvají po Praze zadarmo.
Ja ta sladidla zovu svata trojice, Aspartam, Acesulfam a Cyklamat (sodny). Sukralosu vidam malokdy.
No ještě že mi ta s cukrem nechutná. Je to hrozný lepidlo.
Tys nasel pepsi s cukrem? Jsem myslel ze pro nas to delaj jen s f/g sirupkem nebo sladidlama. Od coly a pepsi uz prakticky nic nekupuju, protoze sehnat s cukrem se neda nic, i ty sprity, fanty, 7upy a ostatni podcoly delaj se sladidlama. Dokonce i "klasickej" schweppes tonic je se sladidlama.
Dnes kdyz chci sladkou limonadu, tak musim brat energetak kde vetsinou z rozumneho duvodu jedou cukr (Monster jede sladidla). Nebo ruzovej Kynley tonic.
Pepsi je s cukrem, resp. donedávna byla, ale jen ta základní. Jakmile jsi vzal nějakou jinou, s nějakou příchutí, už to byl GF sirup. To už raději Freeway colu z Lidlu, ta je z cukru (a pak že to nejde levně).
Energeťák bez cukru se sladidly je k hovnu, ta energie je právě ten cukr.
Ja Pepsi s cukrem nevidel uz roky. A s prichuti casto sladidla, nedavno jsem koukal na nejakou "novou" cherry a mela sladidla.
Ale jo, oni to před pár lety s velkou slávou zase začali dělat s cukrem. Coca Cola jede furt na GF sirupu.
Jak to jednou nahradi, tak uz to vetsinou ignoruju ,takze jestli to zmenili zpet na cukr se nedozvim. Jediny od Pepsi co jsem nasel jeste s cukrem byla Mountain dew, ktera se v mich koncinach schani hure, treba Penny ji nevede.
Máš to všechno v těch odkazech, co jsem dával. V roce 2016 museli zavést cukr i v ČR, protože v Německu byl. A letos asi všude zase snížili cukr a přidali umělá sladidla a od září u nás začali dodávat tu novou, stará jen s cukrem je doprodej. Takže v letech 2016- 08/2022 byla jen s cukrem.
Tak vim urcite ze v tech letech tu byla bezne, kdyz ne se sladidlama, tak se sirupem misto cukru.
Pepsi je pořád s cukrem, na rozdíl od CC. Teda aspoň doteď, o té novotě slyším prvně a to co mám doma je určitě s cukrem. No, dobré vědět na co si dát pozor, díky za upozornění.
Freeway Cola je nepitný hnus - možná s cukrem, ale hnus. CHuť se nepodobá CC nebo pepsi ani vzdáleně. TO už raději RC.
Tož nesmíš čekat, že je to jen levnější Pepsi, nebo Coca cola, ale je to prostě jiná kola. Já zas takovej fajnšmekr nejsu, takže mi to chuťově nevadí.
Já jsem slyšel od politiků, že je válka. Od mé babičky jsem slyšel, že za války byla používána náhradní sladidla. Divím se, že nebylo použito toto vysvětlení k použití sladidel v kolových nápojích. Jinak je mi to úplně jedno jelikož se to piva netýká.
Dnešní "chlapi" nepijí pivo, ale odrovnávají se Kofolou.
Minulý týden si kolegyně přinesla do práce tzv. ledový čaj výjimečně zdravý slazený pouze fruktózovým sirupem, takže jak říkala, žádný nebezpečný cukr. Chvíli jsem přemýšlel, jestli jí mám zkazit chuť a pak jsem raději mlčel.
Co se týká řepného cukru a glukozo-fruktozových sirupů, je úplně jedno, čím je to slazené. Ve výsledku je to v podstatě to samé. Pozor si je dobré dát na výhradně fruktózové sirupy, ty jsou problematické a není důvod pro běžného člověka to pít.
Co se týká náhradních sladidel, mají dva problémy jsou často nebezpečné nebo aspoň hnusné až nepoživatelné. Jsou ale i výborná zdravá náhradní sladidla, která se ale úplně nehodí do sladkých nápojů, protože při větší konzumaci vyvolávají sračku.
Kdo teda nechce být ani tlustej ani posranej, pije vodu.
---
Osobně teda si kolu kupuju v létě, člověk potřebuje hodně tekutin a kola je hodně pitná, takže než jdu běhat vždycky půl litru vypiju. Takže příspěvek chápu tak, že jsem s Pepsi a s Coca colou skončil, proč bych měl pít umělá sladidla, před během potřebuju doplnit energii a tudíž tam chci cukr. Naštěstí jsem koukal, že Kofola jede dál na cukr a glukozo-fruktozovej sirup, takže je to v pohodě.
Tak on cukr v té Pepsi zůstane, jen ho tam místo 110 g/l bude 70 g/l a zbytek ty sajrajty. Takže místo 0,5 l vypiješ 0,785 litru a budeš na tom energeticky stejně, jen budeš na to běhání o 285 g těžší.
Náhrada Kofolou moc nepomůže, ta má 80 g/l, tedy místo 0,5 l staré Pepsi musíš vypít 0,687 litru Kofoly. Ušetříš ovšem 98 gramů na váze těla a to se vyplatí.
Jo a cigarety lajtky tě zabijou humánněji.
No, mně jde spíš o to, nepít ty umělý sladidla. Jinak kupoval jsem to, co měli zrovna v akci levněji. Poslední dobou to byla často právě Kofola, takže u ní už zůstanu.
A vzpomínáš si na aféru s aspartamem, prý zabíjí miliony lidí ročně. Nebo ten dihydrogen.To si přečti, jedna z nejlepších debat co pamatuji.
https://debaty.net/discussions/2980461-aspartam-nicitel-statu
Dobrý no, ikdyž ale pomineme "zabijáky" , tak důvody pro umělá sladidla moc neexistují. Když nechci energii, napiju se vody. Když mám energetické výdaje, tak se chci napít něčeho, kde bude cukr.
Jo, Kofola není tak strašně sladká, jak Cola. V létě si pak dát půllitr točené Kofoly, nebo Coly, to je pak sakra rozdíl.
Já teď (co se coly týká) jedu na tohle:
https://www.napoje-online.cz/Nealkoholicke-napoje/Limonady/Kofola/Royal-Crown-Cola-Classic-1-33l-PET.html
Ta má dokonce třinový cukr (110g/l).
Občas bývá v řetězcích v akci za 24.90.
Tu neznám, teď má v akci v Penny a Trefa, tak ji koupím na ochutnání. Díky za tip.
Kdyz chteji byt tak prospesni nasemu zdravi, tak proc proste nesnizi ten cukr bez nahrady? Vsak to nemusi mit 11 g cukru na 100 ml, muze to mit treba jen 8 (a bez sladidel samozrejme).
Být zdraví prospěšný vs odůvodnit cokoliv prospěšností zdraví
Protoze by to pak ztratilo tu svoji "chut". Cukr je droga, navic i ty ruzne slazene matonky s 4-5g cukru jsou stale preslazene.
no prave proto, ze i ty mineralky se 4-5 g cukru na 100 ml jsou preslazene, si myslim, ze by to tem kolam zas tak moc neuskodilo...
Ze zdravotního hlediska asi ne, ale jelikož tyto nápoje, resp. jejich chuť je postavena na hromadě cukru, už by to nechutnalo stejně a byla by to jen nasládlá obarvená voda a celej ten byznys by šel do kopru.
Asi by to chtělo do debaty zapojit nějakého chemika. Vypadá to, že na ten cukr se lépe vážou ty další přidané chemické látky přidávané do těch nápojů a lépe se tam rozpustí a nesedimentují na dně lahve.
To může být podobný jako s masem - tučný je chutnější, protože tuk je nositelem chuti. Je rozdíl mezi pečenou kotletou, krkovičkou a bůčkem a to hodně velkej.
Povazujem sa znalca Pepsi, pretoze ako hlavne nealko pijem Pepsi uz desatrocia a k whisky, ci rumu dodavam, ze pijem najdrahsi nealkoholicky napoj....samozrejme Pepsi.
Pepsi mam naozaj "napito" dost.
Pred istym casom som si dal doviezt z AT tu "pravu" Pepsi s cukrom a nie umelymi sladidlami ako sa predava u nas.
Na moje sklamanie v slepom teste som posudil ako lepsiu chut tu s umelymi sladidlami, pretoze za tie roky co to u nas zaviedli sa uz moje chutove bunky prisposobili tym sladidlam.
Inak asi 50% ludi v mojom okolo nerozozna Pepsi od Coca podla chuti...pre vela ludi su totozne, co ja osobne dost dobre nechapem lebo rozdiel v chuti je tam jasny.
Nekdy v kramu koukni na malou plechovcicku Redbullu. A posledni doubou jsem zaregistroval i jakesi kavoidni energetaky ktere i toho rudobejka cenou predci.
To najdrahsi chcem len eufemicky naznacit, ze je najlepsi...o cene naozaj pri tomto orirovnani nehovorim;o).
Dnes jsem byl v obchodě ACTION a viděl jsem tam 1/2litrovku PEPSI s dodatečnou přelepkou. Tak jsem se pro zajímavost podíval na složení a bylo tam uvedeno 11g sacharidů na 100ml. Takže evidentně se pro nějaké trhy ještě vyrábí v normální receptuře.
Dokonce tam mají Dr. Pepper. Ten jsem v obchodech neviděl od devadesátek. Synkovi jsem ho koupil, chtěl ho ochutnat, znal to akorát z internetu.
https://blog.idnes.cz/marekondracka/proc-chci-zakazat-kolu.Bg24070025
Odveci clanok, z ktoreho sa dozvies, ze jemu zu kola nechuti, boli ho z nej brucho a kamosov syn bol nadseny zo zahranicnej Mirindy, ci Fanty.
A samozrejme g-s sirup je hnusna vec.
To su vsetko zvasty, v USA ho pouzivaju na vsetko, pouizva sa v mrte vela potravinach a jeho skodliovst je len v nadmernej konzumacii, podobne ako o hocijakej inej potraviny.
Chut je cisto subjektivna vec, ja som tu uz pisal, ze mi cukrova Pepsi chutila menej ako ta s umelym sladidlom, sirup pouziva Coca-cola uz od zaciatku, Pepsi pouzivala umele sladidla, v 2016 sa vratila k cukru a teraz sa zase pouziva aj aj, takze ak ho boli brucho po vypiti nebude to znackou, ale jeho zaludkom, ktory sa zmenil.